Αναμφισβήτητα, η ανατροφή των παιδιών δεν είναι απλή υπόθεση. Στην πραγματικότητα, πολλοί θεωρούν ότι τα βρέφη και μετέπειτα τα νήπια, δεν έχουν ανεπτυγμένη νοημοσύνη. Αντιθέτως, όπως αναφέρει και η εκπαιδευτικός Μαρία Μοντεσσόρι, εκείνα μπορούν να αντιληφθούν και να διαισθανθούν καθετί, προσπαθώντας να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τον ιδιαίτερο κόσμο γύρω τους με κάθε τρόπο.
Συνεπώς, κατά τη Μοντεσσόρι, το αρχικό κλειδί για τον εντοπισμό του καλύτερου τρόπου ανατροφής ενός παιδιού, είναι να αναθεωρήσουμε την εικόνα μας για εκείνο και το πώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον. Το καθένα, πρέπει να μπορεί από μικρή ηλικία να εκφραστεί όπως νιώθει. Δηλαδή, να έχει το περιθώριο να πράττει ελεύθερα και εμείς να του κρατάμε το χέρι σε κάθε νέο βήμα και ανακάλυψη. Επομένως, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια και να κάνουμε μαζί του το ταξίδι της εξερεύνησης του κόσμου.
Εδώ, λοιπόν, η Σιμόν Ντέιβις (Simone Davies) φέρνει δύο βιβλία-διαμάντια για την ανατροφή των μικρότερων ηλικιών, βασισμένα στις εκπαιδευτικές μεθόδους της Μαρίας Μοντεσσόρι. Βασικός στόχος είναι η ελευθερία επιλογής και δράσης, αλλά και ο σεβασμός προς το παιδί. Ακόμη, να θέσουν οι γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον γερά θεμέλια ανάπτυξης πάνω στα οποία το παιδί θα βασιστεί και στην υπόλοιπη ζωή του.
Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό (0-12 μηνών)
Ας αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα μωρά. Αυτό είναι και το κύριο νόημα του συγκεκριμένου βιβλίου. Αφορά την βασική ανατροφή του μωρού στα πολύ πρώιμα στάδια της ζωής του, από την μέρα γέννησης αλλά και για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο. Πιο αναλυτικά, αφορά την κατανόηση των αναγκών ενός βρέφους, ιδίως το διάστημα των πρώτων εβδομάδων. Ο γονιός μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα και τα πρώτα σημάδια που σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του παιδιού. Συνεπώς, έτσι προκύπτει και η διαμόρφωση ενός κατάλληλου και ασφαλούς περιβάλλοντος. Οι γονείς διαμορφώνουν, επίσης και τον πιο ταιριαστό τρόπο ανατροφής. Οι πρώτες μοντεσσοριανές εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργούν ένα πιο ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον. Τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά πρέπει να τους δίνονται από τους πρώτους μήνες ζωής τους. Έτσι, μπορούν να αναπτύξουν και να εξελίξουν μετέπειτα την νοημοσύνη και τον συναισθηματικό τους κόσμο.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί (1-3 ετών)
Ένας πολύτιμος οδηγός θα έλεγε κανείς, τόσο για νέους, όσο και για παλιούς γονείς. Ένα βιβλίο απλό στη γραφή μεν, ιδιαίτερα κατατοπιστικό στην πράξη δε. Τα παιδιά των ετών 1-3, είναι συχνά ιδιαίτερα απαιτητικά, ο χαρακτήρας και οι διαθέσεις τους αλλάζουν καθημερινά και η καθημερινότητα είναι μια ευχάριστη πρόκληση. Το βιβλίο αυτό φέρνει πληθώρα από πρακτικές, λίστες και ιδέες δραστηριοτήτων, απασχόλησης και ερεθισμάτων για το παιδί. Έτσι, το σπίτι μπορεί να διαμορφωθεί σε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον μάθησης, παιχνιδιού και γενικότερης διαβίωσης. Παράλληλα, αυτό το βιβλίο-οδηγός, εστιάζει όχι μόνο σε πρακτικά θέματα, αλλά και σε εκείνα ψυχολογικής φύσεως. Ειδικότερα, παρέχει για τους γονείς διάφορες συμβουλές τεχνικές διαχείρισης άγχους και στρες. Επιπλέον, τους μαθαίνει πως να παραμένουν ψύχραιμοι και ήρεμοι όταν το παιδί δεν είναι. Έτσι, μπορούν πιο εύκολα να διαχειριστούν τις καταστάσεις έντασης του παιδιού.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη μέθοδο Μοντεσσόρι
Ένα βιβλίο ευχάριστο και δημιουργικό. Εδώ οι γονείς θα βρουν όχι δέκα, ούτε είκοσι, αλλά 80 διαφορετικά και πρωτότυπα παιχνίδια, βασισμένα στη μέθοδο Μοντεσσόρι. Δημιουργικά και ευφάνταστα παιχνίδια για όλη την οικογένεια, που εξασκούν το μυαλό του παιδιού. Προσφέρουν, επίσης, στιγμές ευχάριστες και εκπαιδευτικές για μικρούς και μεγάλους. Κάθε σπίτι μπορεί να υιοθετήσει αυτή την εναλλακτική μέθοδο εκπαίδευσης και απασχόλησης. Έτσι, όλοι μπορούν να βρουν το κατάλληλο υλικό με βάση τα δικά τους ενδιαφέροντα και στόχους, χωρίς να σταματήσουν να ανακαλύπτουν νέα πράγματα.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.
Μαρία Μοντεσσόρι (Maria Montessori)
Γεννημένη στην Ανκόνα το 1870. Ήταν ιταλίδα παιδαγωγός που επινόησε το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα (μοντεσσοριανή μέθοδος). Το σύστημά της αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του. Έτσι, το εντοπίζουμε έως και σήμερα σε αρκετά “μοντεσσοριανά” σχολεία ή “μοντεσσοριανές σχολές”. Η Μοντεσσόρι, δημιούργησε παιδαγωγικό υλικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού, σε όλα τα μαθήματα και στη ευρύτερη ανάπτυξή του.
Η επιτυχία της μεθόδου της ανέτρεψε τον παιδαγωγικό κόσμο παγκοσμίως. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, κατανοούσαν καλύτερα τις καινοτόμες μεθόδους της, παρά τις κλασικές. Έτσι, το όνομά της συνδέθηκε με όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως δείκτη νοημοσύνης ή μαθησιακής ικανότητας. Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της μεθόδου της, και έπειτα η ελευθερία που θα βγει από την πειθαρχία.
Από το 1929 έως και σήμερα ο διεθνής οργανισμός που ίδρυσε (Association Montessori International) καθοδηγεί και εποπτεύει τα Μοντεσσοριανά Σχολεία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, λειτουργούν μερικά μοντεσσοριανά σχολεία για κάθε ηλικία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Συμπερασματικά
Η Μαρία Μοντεσσόρι έχει μείνει στην ιστορία για την ιδιαίτερη αγάπη, σεβασμό και πίστη που είχε απέναντι στα παιδιά. Υπάρχει μεγάλη πληθώρα βιβλίων της, που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες για κάθε οικογένεια. Το νόημα όμως σε όλα είναι ένα. Τα παιδιά ανεξαιρέτως φύλου, ηλικίας και οικογενειακού περίγυρου είναι ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Το καθένα πράττει και εκφράζει τα θέλω του με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Γι’αυτό, πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτή τη διαφορετικότητα. Οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να είναι μια γροθιά αγάπης, στήριξης και σεβασμού. Εξάλλου, κάθε μέρος και στιγμή μπορεί να γίνει πηγή δυναμισμού και ανεξαρτησίας.
Παρόμοια άρθρα:
- Peter Pan: Το παιδί που δεν μεγαλώνει ποτέ
- Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων: Ένα γιορτινό ευχάριστο βιβλίο
- Έγκλημα στο Orient Express: Ένα έγκλημα με προσωπικό χαρακτήρα
Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.