Χωρίς αγάπη
Πηγή: m.cinemagazine.gr

Μετά την ταινία του Η επιστροφή, ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ θίγει ξανά τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από την ταινία Χωρίς αγάπη. Αυτήν τη φορά βλέπουμε ένα ζευγάρι στα πρόθυρα του διαζυγίου. Βλέπουμε, ακόμη, έναν γιο που κρύβει μέσα του όλο τον πόνο που του προκαλούν οι καβγάδες των γονιών του. Η σιωπή, το ξέσπασμα με κλαυθμούς και, τελικά, η εξαφάνιση είναι οι τρεις αντιδράσεις του μικρού Αλιόσα. Και πώς να αντιδράσει ένα 12χρονο αγόρι που αισθάνεται ανεπιθύμητο στις ζωές των ίδιων του των γονιών;

Υπόθεση

Η Ζένια και ο Μπορίς είναι ένα δυστυχισμένο ζευγάρι. Όταν η Ζένια έμεινε έγκυος, ο Μπορίς τη ζήτησε σε γάμο. 12 χρόνια μετά, με τους τσακωμούς στο ζενίθ, αποφασίζουν να χωρίσουν. Στο σπίτι επικρατεί η χειρότερη δυνατή ατμόσφαιρα και στην πιο δυσχερή θέση απ’ όλους είναι ο Αλιόσα, ο δωδεκάχρονος γιος τους. Ο μικρός συσσωρεύει μέσα του όλη την ένταση και τους καβγάδες των γονιών του. Αποφεύγει, επίσης, να απαντήσει στις προσβολές της μητέρας του και περνάει πολλές ώρες μόνος στο δωμάτιό του.

Ένα βράδυ, ακούει τις φωνές των γονιών του, οι οποίοι ψάχνουν μια λύση για τον γιο που κανένας τους δε θέλει στη μελλοντική του ζωή. Η Ζένια έχει δεσμό με έναν πλούσιο και μεγαλύτερό της. Ο Μπορίς, από την άλλη, διατηρεί σχέση με μια νέα γυναίκα, την οποία έχει αφήσει έγκυο. Ο Αλιόσα ξεσπά σε κλάματα και το επόμενο πρωί, μετά από έναν ψυχρό διάλογο με τη μητέρα του εγκαταλείπει το σπίτι εν αγνοία όλων. Συνειδητοποιούν την εξαφάνισή του περίπου 24 ώρες μετά, δείχνοντας την αδιαφορία των γονιών για τον μοναδικό κρίκο που τους ενώνει πλέον. Η Ζένια δηλώνει την εξαφάνιση στην αστυνομία, ωστόσο η γραφειοκρατία εμποδίζει την κινητοποίηση για οποιαδήποτε έρευνα. Βοήθεια θα της παράσχει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που είναι ειδική για τέτοιες υποθέσεις. Έτσι, θα ξεκινήσει η ιχνηλασία του μικρού Αλιόσα, αξιοποιώντας κάθε είδους μέσο που μπορεί τυχόν να βοηθήσει.

Επίλογος

Η ηθική κατάπτωση και η ψυχρότητα δύο γονιών διέπουν όλη την ταινία. Για να κλάψει η μάνα για τον φυγά γιο της πρέπει να περιμένουμε πολλές σκηνές. Μία γυναίκα που την ενδιαφέρει μόνο η νέα ζωή που ετοιμάζει με τον καινούργιο της σύντροφο. Ένας άνδρας που έχει αφήσει έγκυο την εξωσυζυγική του σχέση και δεν θέλει να μείνει χωρίς γυναίκα για να μην τον απολύσει ο οικογενειάρχης προϊστάμενός του. Και, τέλος,  στη μέση ένα δωδεκάχρονο αγόρι που δεν ένοιωσε ποτέ τη στοργή και την αγάπη των γονιών του. Το Χωρίς αγάπη είναι μια ταινία που καθένας θα έπρεπε να παρακολουθήσει και να σκεφτεί τις αξίες της σύγχρονης εποχής.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.