Moonlight Books
Φωτογραφία: Διούδη Κωνσταντίνα

Μια μπλε πανέμορφη πόρτα βρίσκεται μπροστά σου. Ο πειρασμός, να την ανοίξεις και να βρεθείς σε έναν άλλο κόσμο, είναι έντονος σαν μια καταρρακτώδη βροχή. Το απαλό σύρσιμό της και ο ήχος από μελωδικά καμπανάκια σημάνουν την άφιξή σου. Ένα διώροφο κατάστημα με τη πιο γλυκιά έκταση βιβλιοθήκης απλώνεται στα πόδια σου. Η μυρωδιά των βιβλίων γεμίζουν τα ρουθούνια σου με μια απέραντη ζεστασιά. Ενώ η έναστρη νύχτα πλαισιώνει το μέρος αφήνοντάς σε στα χέρια της φαντασίας. Καλώς ήρθες στο Moonlight Books, Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων.

Περίληψη
Moonlight Books
Πηγή εικόνας: aladyinlondon.com.

Η Άγκνες Μαρτί έκανε το θαρραλέο βήμα να εγκατασταθεί στο Λονδίνο για να επιτεύξει το στόχο της ως αρχαιολόγος. Προσπαθεί να βρει δουλειά σε κάποιο μουσείο αν και το βουνό των εμποδίων που συναντά φαίνεται αδιαπέραστο. Μια ανέμελη χαλαρή βόλτα την τραβάει να μπει στο Moonlight Books για να σωθεί από τη σφοδρή και ξαφνική βροχόπτωση. Εκεί γνωρίζει τον ιδιότροπο ιδιοκτήτη Έντουαρντ Λίβινγκστον.

Εκείνη ψάχνει για δουλειά. Εκείνος ζητάει βοηθό. Με μια αστραφτερή μαγεία που τον τύλιξε κατευθείαν όταν την κοίταξε, την καλωσορίζει ως μέλος του βιβλιοπωλείου. Οι μέρες περνάνε με την ίδια να γνωρίζει περισσότερο τον ιδιοκτήτη, τη συντροφικότητα του Σιβόν και τον μόνιμο οκτάχρoνο πελάτη, Όλιβερ Τουίστ. Μέχρι που η γαλήνια ομοιομορφία ταράζεται όταν ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται φέρνοντας την ταραχώδη άφιξη του επιθεωρητή Τζον Λόκγουντ. Και κάπως έτσι ξεκινάει η παλίρροια στη ζωή της Άγκνες.

Ο βιβλιοπώλης και η αρχαιολόγος
Moonlight Books
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Όταν ακούς «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» σου είναι αδύνατο να φανταστείς μια ιστορία που να της λείπει το λογοτεχνικό πέρασμα. Ο ιδιοκτήτης του Moonlight Books θα μπορούσε άνετα να είναι μία κινητή εγκυκλοπαίδεια με λατρεία στους παλιούς συγγραφείς και ποιητές. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του όμως είναι που δίνει ζωντάνια σε ένα κατά τ’ άλλα άψυχο μέρος. Η ψυχή του έχει κρατηθεί από τη μαγεία των σελίδων που μεταφέρει ένα αίσθημα ρομαντισμού. Κάθε του σκέψη, κάθε του φράση, είναι μια πρόταση που αιωρείται στα στίγματα χρυσόσκονης και θερμών αρωμάτων.

Από την άλλη, η Άγκνες, έχει χτυπηθεί τόσο από τον κλάδο της που δεν αφήνει τον εαυτό της να δει με καθαρά μάτια τον κόσμο που την περιβάλλει. Όταν το βιβλιοπωλείο γίνεται καθημερινότητα, αρχίζει να χρωματίζει τις δικές της σελίδες με πιο ζωηρή παλέτα. Η δική της λατρεία για την ιστορία και την αρχαιολογία είναι που την δένουν αδιαπέραστα με τον κύριο Λίβινγκστον. Όπως και με τη γλυκύτατη Σιβόν του, και τον ονειροπόλο οκτάχρονο  αστροναύτη με τα μάτια στραμμένα στην λάμψη των άστρων.

Η άμαξα του ρομαντισμού
Moonlight Books
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Στο πέρασμα των 284 σελίδων, σε ένα εντελώς ανάλαφρο ανάγνωσμα, ο ρομαντισμός είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που σε συνεπαίρνει. Μπορεί να είναι γλυκανάλατο για κάποιους, αλλά μόνο αν διαβάσει κάποιος Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων θα καταλάβει την ρομαντική πλευρά της Monica Gutierrez. Οι χαρακτήρες έχουν ο καθένας το δικό του διαφορετικό στοιχείο που κάνουν αυτή τη λέξη τόσο ζωντανή.

Ίσως σε εισχωρεί σε τόσο όμορφα μονοπάτια που νοσταλγείς τη στιγμή που τελειώνεις το βιβλίο. Ο τρόπος που έβαλε ο βιβλιοπώλης την Άγκνες στη ζωή του. Η αγάπη του προς τη τόσα χρόνια σύντροφό του Σιβόν. Η γλυκιά συντροφιά του Όλιβερ και η λατρεία του προς τα φωτεινά σημεία του ουρανού. Το πρώτο κοίταγμα του επιθεωρητή στην, αναφερόμενη ως ξυπόλητη νεράιδα, Άγκνες. Και οι γενικές εικόνες των τοπίων αλλά και συναισθημάτων είναι λίγα από τα στοιχεία του ρομαντισμού σε αυτό το βιβλίο.

Για να ονειρευτούμε δεν είναι απαραίτητο να κλείσουμε τα μάτια, φτάνει να διαβάσουμε.
Moonlight Books
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Αυτή η φράση του Michel Foucault που κοσμεί μία από τις σελίδες του βιβλίου είναι η απόλυτη ανάλυση για Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων. Οι αμέτρητες αναφορές σε συγγραφείς και ποιητές εποχής, αλλά και πιο μοντέρνων μυθιστορημάτων, κάνουν την επιθυμητή λίστα βιβλίων ατελείωτη για τον αναγνώστη. Μέσα αναφέρονται αρκετά γνωστοί, μέχρι όχι και τόσο. Όπως και άπειρες επιλογές βιβλίων από αστυνομικά μέχρι φαντασίας. Αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια για την επόμενη επιλογή, αρκεί να ξεφυλλίσει τις σελίδες του βιβλίου και να πάρει έμπνευση.

Θα σας πω ψέματα εάν πω ότι δεν είναι από τις καλύτερες γραφές που έχω δει σε βιβλίο. Δεν ερωτεύτηκα μόνο την υπόθεση, την ελαφριά αίσθηση που μεταφέρει, αλλά και τις συγγραφικές ικανότητες της Monica Gutierrez. Οι περιγραφές της είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες και απόλυτα καλλιτεχνικές. Έκαναν την ανάγνωση του βιβλίου εξαιρετικά συναρπαστική και αν υπήρχαν ακόμη τόσες σελίδες πιστεύω πως η μαγεία της στο χαρτί θα εξακολουθούσε να χορεύει. Φέρνει τη γλυκιά μυρωδιά της βανίλιας όχι όμως σαν συνηθισμένο βαρετό παγωτό, αλλά σαν ένα βαθύ άρωμα κολόνιας που τυλίγει το σώμα σου.

Υστερόγραφο
Moonlight Books
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Μια ζαχαρένια αίσθηση με την απόλυτη εικόνα του χιονιού και των γιορτινών Χριστουγέννων. Περίπατοι σε πάρκα και μουσεία. Εκθαμβωτικές εικόνες από βροχή, χιόνι, και το κράτημα των χεριών κάτω από μια μπλε ομπρέλα. Τόσες και άλλες πόσες στιγμές θα σας τραβήξουν να το διαβάσετε. Μένει ένα απόσπασμα μέσα από το βιβλίο για να σας αφήσω να απολαύσετε Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων όσο εγώ.

Ο κόσμος ήταν γκρίζος και μόνο αν μάθαινε κανείς να κοιτά αποκτούσε την ικανότητα να διακρίνει κάπως τα λαμπερά χρώματα. Είχε αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η ευτυχία βρίσκεται στα πιο μικρά και απροσδόκητα πράγματα. Και αναρωτιόταν αν ήταν δυνατό όλα τα ωραία πράγματα της ζωής να χωράνε σε ένα βιβλιοπωλείο.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.