44ο DISFF
Πηγή εικόνας: shorturl.at/otwDU

Στις 12 Σεπτεμβρίου έκανε πρεμιέρα το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με μία υβριδική μορφή, προσαρμοσμένο στην υβριδική πραγματικότητα αυτού του ιδιόμορφου Σεπτέμβρη. Από τις 12/9, λοιπόν, (και έως τις 26/9) είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του φεστιβάλ οι ταινίες που θα διεκδικήσουν μία θέση στο βάθρο των νικητών και στην καρδιά μας. Φεστιβαλική Κυριακή για πρεμιέρα και η γενέτειρά μου έχει ξυπνήσει και περιμένει να αγκαλιάσει (με προσοχή) την εύθραυστη επιστροφή στην σινεφίλ ρουτίνα.

Προφανώς και θα επιστρέψω για να συζητήσουμε (εγώ θα γράφω, εσύ θα διαβάζεις) τις ταινίες, τις συμμετοχές, τις παρουσίες και τις απουσίες. Ιδανικά, θα ήθελα να είμαι στο άλσος της Αγίας Βαρβάρας. Να συνομιλώ με τις δημιουργούς. Να πίνω έναν καφέ δίπλα στους αγχωμένους (;) νέους δημιουργούς και τους μέντορές τους. Να ψάχνω παρέα για μια ακόμα προβολή και ας φυσάει αρκετά για θερινό. Μάλλον βέβαια τον καφέ θα τον πιώ από την γνωστή γωνία του καναπέ, που στεγάζει την προσωπική μου κινηματογραφικη αίθουσα από τον Μάρτη του 2020. Όπως και να ‘χει, τα φεστιβάλ είναι για να μας ταξιδεύουν. Που; Πώς; Δεν έχει πολλή σημασία.

Περισσότερες σκέψεις όμως την άλλη εβδομάδα. Ως τις 18 Σεπτεμβρίου, που θα λήξει το (διαγωνιστικό) φεστιβάλ, θα βλέπω (και ελπίζω να βλέπεις και ‘συ) σινεμά, στην πιο ενδιαφέρουσα μορφή του.

Αν ωστόσο δεν με συνοδέψεις στο φεστιβάλ και (νοητά) στην Δράμα, συστήνω να δεις έστω το trailer του για την φετινή χρονιά. Μια ταινία μικρού μήκους του Βασίλη Κεκάτου, δίνει το σήμα της εκκίνησης. Μια μινιατούρα αεροπλάνου ζωντανεύει για 2,5 λεπτά. Όσο παίρνει στον καφέ σου για να γίνει, το πρωί της Δευτέρας που ξεκίνησε το φθινόπωρο. Πετάμε;

Για το φεστιβάλ (από το επίσημο δελτίο τύπου 31/8/2021)

Το 44ο DISFF θα διεξαχθεί στις 12-18 Σεπτεμβρίου 2021 στην Δράμα. Η νέα οπτική του ταυτότητα, την οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπάζογλου, έρχεται να συμβαδίσει με την οπτική γλώσσα ενός νέου ψηφιακού κόσμου που συνέχεια αλλάζει, εκφράζοντας πρωτίστως το βασικό μέλημα του φεστιβάλ. Να αγκαλιάσει και να αναδείξει ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, με κύριο μέσο τον κινηματογράφο.

Η φετινή διοργάνωση, η δεύτερη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη, θα διεξαχθεί σε μια συνεχιζόμενα δύσκολη συγκυρία παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας, τη στιγμή που οι επιτυχίες των Ελλήνων μικρομηκάδων, που συνεχίζουν με πείσμα να δημιουργούν, διαδέχονται η μία την άλλη στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, το Φεστιβάλ Δράμας θα διεξαχθεί και φέτος, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online.

Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα πλαισιώνουν τα τρία νέα τμήματα του DISFF. Το Διεθνές Πρόγραμμα Animation, το Short & Green, διαγωνιστικά και τα δύο, αλλά και το Cinematherapy που μετά την περσινή επιτυχία του, απέκτησε δικαιωματικά μια μόνιμη θέση στο πρόγραμμα.

Το 44ο DISFF θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στο Drive-in Cinema που θα λειτουργήσει αποκλειστικά για την εβδομάδα του Φεστιβάλ, στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) καθώς και διαδικτυακά.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 158 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ.

Ραντεβού, λοιπόν, εδώ μικρομηκάκιδες της οικουμένης.

à la prochaine!


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.