Πηγή εικόνας: imdb.com

Ένας πατέρας που μένει στο Seattle με τον γιό του. Μια γυναίκα ένα βήμα πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας στην άλλη άκρη της Αμερικής στη Baltimore. Sleepless in Seattle, μία ρομαντική κομεντί της Nora Ephron που δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το αναμενόμενο: να μας συναρπάσει.

Περίληψη

Η ταινία ξεκινάει με μια άκρως στενάχωρη σκηνή, την κηδεία της γυναίκας του Sam Baldwin (Tom Hanks). Ο Sam είναι ένας πολυάσχολος αρχιτέκτονας, του οποίου ο κόσμος μαυρίζει μετά τον τραγικό χαμό της συζύγου του. Έχοντας όλους τους κοντινούς του ανθρώπους να του το θυμίζουν με τακτικούς ρυθμούς, αποφασίσει να πάρει τον γιό του από το Chicago. Επομένως, μεταφέρονται στο σχετικά πιο ήρεμο και απομακρυσμένο από αναμνήσεις, Seattle.

Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τη ζωή της Annie Reed (Meg Ryan), μιας αρραβωνιασμένης δημοσιογράφου που θεωρεί πως έχει βρει τον ένα και μοναδικό. Η ζωή της κυλούσε, παρόλα αυτά, με αδιάφορους για εκείνη ρυθμούς. Αυτό όμως άλλαξε τη μέρα που άκουσε τη φωνή του γιου του Sam στο ραδιόφωνο. Έκανε έκκληση να βρεθεί σύντροφος για τον πατέρα του.

sleepless in seattle
Πηγή εικόνας: finance.yahoo.com

Η Annie αποφασίζει να επικοινωνήσει μαζί του οπότε του στέλνει ένα γράμμα. Το οποίο επιλέγει ο μικρός Jonah ανάμεσα σε ένα βουνό γραμμάτων. Εκείνος επιμένει πως η κοπέλα από το γράμμα είναι αυτή που ψάχνανε, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άλλη γυναίκα που βρίσκεται στο πλευρό του πατέρα του και του χαλάει τα σχέδια.

Το δέσιμο πατέρα-γιού

Ένας γονιός πλέον χωρίς σύζυγο στο πλάι του, οδοιπορεί με σκοπό μια απλή ζωή δίχως θλίψη και πόνο για το παιδί του. Αρνείται να προχωρήσει στη ζωή του αφού μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο έχει μείνει στάσιμος στον τομέα των ερωτικών. Είναι αρκετές οι φορές που παρατηρούμε πως δεν έχει απαλύνει τόσο το κενό που υπάρχει μέσα του, ξύνοντας τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά του (και λογικό). Ο γιός από την άλλη, λαμβάνει με διαφορετικό τρόπο την απώλεια. Παρόλα αυτά, δεν παύει να θέλει τον πατέρα του ξανά ευτυχισμένο.

Όσο η ταινία προχωράει, βλέπουμε πόσο όμορφη σχέση έχουν πατέρας και γιός και πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να στεναχωρήσει τον άλλον και κάνουν τα πάντα για μια καλύτερη και πιο χαρούμενη ζωή. Είναι ένα στοιχείο του Sleepless in Seattle που με ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα. Διότι δεν μας δείχνει μόνο την αγάπη από τη μεριά του έρωτα, αλλά και την αγάπη μέσα στην οικογένεια.

sleepless in seattle
Πηγή εικόνας: medium.com
Ο έρωτας 

Κάτι που με κάνει να προτιμώ τις πιο παλιές ρομαντικές κομεντί είναι το ρομαντικό στοιχείο. Διαπιστώνω ότι όσο περνάνε τα χρόνια στις οθόνες βλέπουμε όλο και περισσότερα αναληθοφανή σενάρια. Με αποτέλεσμα, σπάνια να σε κάνουν να δεις τη ρομαντική πλευρά, γλυκιά και μαγική. Εξάλλου γι’ αυτό υπάρχουν συγκριτικά λιγότερες ρομαντικές κομεντί, πλέον, που είναι άξιες να τις παρακολουθήσεις.

Τότε, όμως, μας έδειχναν πράγματα και καταστάσεις που ο καθένας μας θα ήθελε να βιώσει. Τον έρωτα με την πρώτη ματιά. Το κατάλληλο άγγιγμα που σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι βρήκες τον σωστό άνθρωπο για σένα. Η μαγεία των αντικριστών βλεμμάτων και το σκίρτημα στη καρδιά. Αυτές είναι οι σκηνές που κάνουν τις ρομαντικές ψυχές να λιώνουν με μια τους εικόνα, κάτι που βρίσκει κανείς στη συγκεκριμένη ταινία.

Χάσμα των δύο φύλων 

Μια έντονη και τελείως ωμή πτυχή είναι η αντίληψη του ρομαντισμού από τις γυναίκες και τους άντρες. Η συνεχής αναφορά σε μια κλασική ρομαντική ταινία, An Affair to Remember, και οι αντιδράσεις των γυναικών προς αυτή αποτελούν μια έμφαση στην αντίθεση. Είναι όμως αυτές οι σκηνές που μεταφέρουν το περισσότερο γέλιο γιατί είναι και οι πιο αληθοφανείς στην ταινία.

sleepless in seattle
Πηγή εικόνας: peanut-butter-and-julie.com

Παράλληλα, ενώ όλα αυτά αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, υπάρχει μια ακόμη λεπτομέρεια που δίνει μία έξτρα γλυκιά αίσθηση, τα σημάδια. Η αλήθεια είναι πως τις σκηνές αυτές  δύσκολο να μην τις καταλάβει κάποιος. Αναφέρονται σε κάποιο γεγονός που συνέβη και τι οιωνός είναι όπως και τα πιστεύω της κάθε πλευράς. Όσοι παρακολουθούν το Sleepless in Seattle ίσως θεωρήσουν ότι τα σημάδια δεν είναι άξια ανάλυσης, ή μπορεί και ναι, όμως είναι τα απαραίτητα για την πορεία της. Το καθένα ερχόταν τη σωστή στιγμή στον σωστό χαρακτήρα. Ίσως αν κάποιος πιστεύει, ακόμα και στη πραγματικότητα μπορεί να τα παρατηρήσει.

Ένα τηλεοπτικό ζευγάρι

Όσοι είναι λάτρεις των κωμικο-ρομαντικών ταινιών πριν έρθει το 2000, αποκλείεται να μην γνωρίζουν πως ο Tom Hanks και η Meg Ryan έχουν ξαναβρεθεί μαζί στις οθόνες υποδυόμενοι το ζευγάρι. Βέβαια αυτή η συγκυρία ήταν και πάλι δημιούργημα της σεναριογράφου αλλά και σκηνοθέτη ταινίας Nora Ephron. Η χημεία που αντίκρισε μεταξύ των δύο ηθοποιών είναι και αυτή που λάτρεψαν οι θεατές. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας παρακολουθούμε τη ζωή τους σε διαφορετικά μέρη. Εξακολουθούν όμως να μεταφέρουν τα συναισθήματα που νιώθουν ως Sam και Annie, που προσωπικά θεωρώ ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να σου προσφέρει ένας ηθοποιός.

sleepless in seattle
Πηγή εικόνας: sahiwal.tv

Πολλές φορές οι ταινίες γυρισμένες στη δεκαετία του ’90, ίσως ακόμα και πιο πριν, σου δίνουν κάτι παραπάνω από το ρομαντικό στοιχείο που πιστεύεις ότι έχει. Αξίζει σίγουρα να την παρακολουθήσει κανείς όχι μόνο για να περάσει την ώρα του και να γελάσει. Αλλά για να πάρει μια γλυκιά γεύση από το δέσιμο ενός γονέα με το παιδί του.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.