Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Ηχογράφηση από την Πελαγία Σαβ:

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα παραμύθια μικρών και μεγάλων. Οι αδερφοί Γκριμ πρωτοδημοσίευσαν το  παραμύθι στον Μεσαίωνα, με τίτλο Η μικρή Χιονάτη/ η Χιονατοπούλα. Υπήρξαν πολλές διαφορετικές εκδοχές ανά την υφήλιο και πιστεύεται ότι παρέμεινε ανεξίτηλη στους αιώνες, διότι στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Η εκδοχή της Disney

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι αποτέλεσε την πρώτη ιστορία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Disney και δημοσιεύτηκε το 1937. Η όμορφη πριγκίπισσα με το λευκό δέρμα σαν το χιόνι, τα κόκκινα χείλη σαν το αίμα και τα μαύρα μαλλιά σαν τον έβενο, μένει ορφανή σε μικρή ηλικία. Μένει στο κάστρο των γονιών της με την κακιά και ματαιόδοξη μητριά της, που την έχει μετατρέψει σε υπηρέτρια. Η βασίλισσα ρωτά καθημερινά τον καθρέφτη της: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου ποια είναι η πιο όμορφη απ’ όλες;». Ο καθρέφτης την επιβεβαιώνει ότι εκείνη είναι. Όταν η Χιονάτη μεγαλώνει, ο καθρέφτης δεν μπορεί παρά να ενημερώσει την βασίλισσα ότι η μικρή πριγκίπισσα είναι πιο όμορφη πλέον.

Εκείνη, από ζήλια, διατάζει τον κυνηγό να σκοτώσει τη Χιονάτη. Ο κυνηγός, όμως, μην μπορώντας να το κάνει, την αφήνει ελεύθερη στο δάσος. Περιπλανώμενη η Χιονάτη βρίσκει το σπίτι των 7 νάνων που θα γίνουν οι καλύτεροί της φίλοι. Δυστυχώς, η βασίλισσα μαθαίνει την αλήθεια, μεταμορφώνεται σε γριούλα και δίνει στην Χιονάτη ένα δηλητηριασμένο μήλο. Η πριγκίπισσα το δαγκώνει και πέφτει σε βαθύ ύπνο. Ώσπου τη βρίσκει ο πρίγκιπάς της, και με ένα του φιλί την ξυπνάει. Η βασίλισσα πεθαίνει, η Χιονάτη και ο πρίγκιπας παντρεύονται, «και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».

Η ταινία της Disney δεν διαφέρει και πολύ από το παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Αλλά όπως υποστηρίζουν διάφοροι ιστορικοί, η Χιονάτη ήταν υπαρκτό πρόσωπο.

Ήταν η Χιονάτη η κόμισσα Margaretha von Waldeck;

Πηγή εικόνας: wiadomosci.onet.pl

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το παραμύθι της Χιονάτης βασίστηκε στην ιστορία της Margaretha von Waldeck, μίας κόμισσας από την Βαυαρία, η οποία γεννήθηκε το 1533. Η μητριά της Καταρίνα τη ζήλευε για την απαράμιλλη ομορφιά της. Έτσι, την έστειλε στις Βρυξέλλες για να την ξεφορτωθεί. Εκεί η Margaretha ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα, που αργότερα έγινε ο Φίλιππος Β’ της Ισπανίας.

Όταν θέλησαν να παντρευτούν, οι οικογένειές τους διαμαρτυρήθηκαν, διότι πίστευαν ότι δεν ήταν πολιτικά ορθό. Η Margaretha πέθανε μυστηριωδώς σε ηλικία 21 ετών, ενώ φήμες έλεγαν ότι είχε δηλητηριαστεί. Πολλοί πίστευαν, ότι ο πατέρας του Φίλιππου, είχε στείλει άτομα να την δολοφονήσουν, γιατί δεν υποστήριζε αυτόν το γάμο.

Ποιά είναι η αληθινή ιστορία πίσω από τους νάνους;

Σύμφωνα, πάλι, με τους ιστορικούς οι νάνοι δεν ήταν αποκλειστική έμπνευση των αδερφών Γκριμ. Ο πατέρας της Margaretha είχε στην κατοχή του αρκετά ορυχεία και είχε στην δούλεψη του παιδιά. Οι σκληρές συνθήκες, που επικρατούσαν, προκάλεσαν το θάνατο σε πολλά παιδιά. Όσα, όμως τα κατάφεραν, παρουσίασαν προβλήματα στην ανάπτυξή τους, εξαιτίας της ανέχειας, της πείνας και της σκληρής δουλειάς. Για τους λόγους αυτούς συχνά αναφέρονταν σ’ αυτό κοροϊδευτικά ως «οι φτωχοί νάνοι».

Και το μήλο;

Χιονάτη
Πηγή εικόνας: dienanh.net

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ούτε το δηλητηριασμένο μήλο ήταν έμπνευση των αδελφών Γκριμ. Εικάζεται ότι βασίστηκαν στην ιστορία ενός ηλικιωμένου, ο οποίος έδινε δηλητηριασμένα μήλα σε παιδιά, που θεωρούσε ότι του έκλεβαν τους καρπούς των δέντρων του. Μία αρκετά διαδεδομένη γερμανική ιστορία, που εν τέλει είχε τη σωστή έκβαση, τη σύλληψη δηλαδή, του ηλικιωμένου.

Οι αδελφοί Γκριμ βασίστηκαν σε αληθινές ιστορίες και πραγματικά γεγονότα, τα οποία μετέτρεπαν στις πιο φρικιαστικές τους εκδοχές. Ωστόσο, χρειάστηκε να τα μετατρέψουν σε ελαφρύτερες ερμηνείες, ώστε να τα πουλήσουν ένα ευρύτερο κοινό και να βγάλουν τα προς το ζην. Πάντως, σίγουρα κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει ούτε το συγγραφικό τους ταλέντο αλλά ούτε και την επιτυχία της Disney, να μετατρέψει τις ιστορίες αυτές σε διδακτικές και αισιόδοξες. Άλλωστε, κάθε παιδί θα πρέπει να μεγαλώνει με την σκέψη ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

3 COMMENTS

Comments are closed.