Exclusive Content:

“Αμφίβια Τέρατα”: Μία συλλογή 40 διηγημάτων από τον Κώστα Πούλο

Το “Αμφίβια Τέρατα” του Κώστα Πούλου είναι μια συλλογή 40 διηγημάτων που διακρίνονται για την παιγνιώδη ματιά τους, ακόμη και σε θέματα σοβαρά και δραματικά. Ο κύριος Πούλος παρουσιάζει τη ζωή μέσα από μια ιδιαίτερη αλλά και αρκετές φορές χιουμοριστική προσέγγιση, μεταμορφώνοντας την καθημερινότητα σε ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό παιχνίδι.

Τα “Αμφίβια Τέρατα” του κύριου Κώστα Πούλου αποτελούν ένα μοναδικό λογοτεχνικό ταξίδι που ταξιδεύουν και δοκιμάζουν τον νου.

Σχετικά με τα διηγήματα 

Τα διηγήματα του κύριου Πούλου χαρακτηρίζονται από ανατροπές των φυσιολογικών δεδομένων, αναποδογυρίζοντας τις αναμενόμενες πορείες ζωής με τραγικό ή ακόμη και κωμικό τρόπο. Οι ιστορίες περιλαμβάνουν απόγνωση, προσμονή, απώλεια και παράλογες καταστάσεις που δημιουργούν ένα πλούσιο αφηγηματικό σύμπαν.

Ενδεικτικά, οι πρώτες τέσσερις ιστορίες είναι:

  • “Το ασημένιο πλαίσιο”: Η γιαγιά μεγαλώνει την εγγονή της, αλλά η εγγονή πεθαίνει πρώτη.
  • “Το νόημα”: Ένας άντρας προετοιμάζεται να αυτοκτονήσει, αλλά τελευταία στιγμή ματαιώνεται.
  • “Γιούλα”: Η αφηγήτρια είναι ένα ποτήρι που παίζει με την έννοια του ποτού που σκοτώνει.
  • “Κατοικίδια”: Ο αφηγητής εγκαταλείπεται από το κατοικίδιό του και τη σύντροφό του, που γεννούν κουτάβια στην εξοχή.

Ο Κώστας Πούλος χρησιμοποιεί λυρικό και στοχαστικό ύφος, δημιουργώντας ζωντανές και λεπτομερείς περιγραφές. Η αφήγηση επαμφοτερίζει ανάμεσα στον άνθρωπο και σε κάτι άλλο, δίνοντας φωνή ακόμα και σε αντικείμενα ή ζώα που φέρονται σαν άνθρωποι.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ.

Η παρουσίαση του βιβλίου

Το κοινό είχε τη χαρά να απολαύσει την παρουσίαση του βιβλίου από τον ίδιο τον κύριο Κώστα Πούλο, το Σάββατο, 1η Ιουνίου, στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Νέας Σμύρνης.

Ο ίδιος συγκινημένος ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν δίπλα του, αναφέροντας μάλιστα πως στο κοινό διακρίνει πολλά γνώριμα και αγαπημένα πρόσωπα, οικογένεια, φίλους και μαθητές του.

Στην παρουσίαση ο κύριος Πούλος μίλησε για το βιβλίο του, ενώ μίλησε στο κοινό με τον δικό του μοναδικό τρόπο, τονίζοντας πως θεωρεί τον εαυτό του ευλογημένο.

Στο λόγο του τόνησε μάλιστα πως ακόμα και αυτό που εμείς οι άνθρωποι ορίζουμε ως πραγματικότητα, είναι κάτι το άπιαστο το οποίο ο καθένας μας το ορίζει διαφορετικά μέσα από τη δική του ματιά. Για τον ίδιο είμαστε δέσμιοι της πραγματικότητας και καταδικασμένοι να θαυμάζουμε και να γοητευόμαστε το άπιαστο, επινοημένο, το μη πραγματικό.

Δείτε τμήμα της παρουσίασης εδώ:

Με λίγα λόγια

Το “Αμφίβια Τέρατα” είναι ένα βιβλίο που προσφέρει μια βαθιά και πολυδιάστατη ματιά στην ανθρώπινη φύση. Η παιγνιώδης προσέγγιση του Πούλου, σε συνδυασμό με τις αφηγηματικές ανατροπές, προσφέρει μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία που προκαλεί σκέψεις και συναισθήματα. Οι ιστορίες του δεν είναι μόνο αναγνώσματα, αλλά μικρά ταξίδια στην ψυχή και την ύπαρξη.

Σχετικά με τον Κώστα Πούλο

Ο Κώστας Πούλος γεννήθηκε στον Ελικώνα της Βοιωτίας. Σπούδασε φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Wurzburg και Μονάχου και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε γυμνάσια και λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει γράψει, μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος βιβλίων για μεγάλους και κυρίως για παιδιά σε συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους (Λιβάνης, Μπουκουμάνης, Το Ροδακιό, Παπαδόπουλος, Μεταίχμιο). Κυριότεροι τίτλοι παιδικών βιβλίων: Ο ήλιος στον κήπο, Μισό σοκολατάκι είναι σαν ένα ψέμα, Ένα παγωτό διαρκεί λίγο, Ο Νίκος και ο λύκος, Ο ζωγράφος Θεόφιλος, Μαρία Κάλλας, Σεχραζάτ κ.ά. Η παιδική σειρά βιβλίων «Τα Ελληνικά» (εκδ. Παπαδόπουλος) περιλαμβάνει κλασικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας από τον Όμηρο ως τις μέρες μας διασκευασμένα για παιδιά. Επίσης έχει ασχοληθεί με αναγνώσεις, επιμέλειες και κριτικές/παρουσιάσεις βιβλίων σε περιοδικά και εφημερίδες.

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες και έχουν παρασταθεί στο θέατρο. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του Σιγά τα αυγά! και Παππού;, έντεκα τίτλοι στη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια: Το αίνιγμα της Σφίγγας, Το τραγούδι των Σειρήνων, Η οργή του Εγκέλαδου, Στη σκιά των Κενταύρων, Λαβύρινθος και Μινώταυρος, Είμαι ο Ποσειδώνας, Είμαι η Αθηνά, Είμαι ο Ερμής, Είμαι η Αφροδίτη, Είμαι ο Απόλλωνας, Είμαι ο Άρης, καθώς και οι διασκευές Ο πρώτος μου Θερβάντες: Δον Κιχώτης και Ο πρώτος μου Όμηρος: Ιλιάδα. (Πηγή: “Εκδόσεις Μεταίχμιο”, 2023).

Latest

Το ιστορικό Πτι Παλαί ξανανοίγει τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2024

Το Πτι Παλαί ξανανοίγει τις πόρτες του για κοινό...

Παραμύθι είμαι… Παραμύθι να πω;

Μια βραδιά με αναγνώσματα και αφηγήσεις. Το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,...

Ο Σπύρος Γραμμένος στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι – Τρίτη 2 Ιουλίου

Ο Άνθρωπος που τραγούδησε τον έρωτα. Ο Άνθρωπος που περπάτησε...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Το ιστορικό Πτι Παλαί ξανανοίγει τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2024

Το Πτι Παλαί ξανανοίγει τις πόρτες του για κοινό...

Παραμύθι είμαι… Παραμύθι να πω;

Μια βραδιά με αναγνώσματα και αφηγήσεις. Το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,...

Ο Σπύρος Γραμμένος στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι – Τρίτη 2 Ιουλίου

Ο Άνθρωπος που τραγούδησε τον έρωτα. Ο Άνθρωπος που περπάτησε...

Ντίνος Μάνος: The Lost Eagle

Ο συνθέτης και κοντραμπασίστας Ντίνος Μάνος  κυκλοφορεί σε ψηφιακή...

Το ιστορικό Πτι Παλαί ξανανοίγει τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2024

Το Πτι Παλαί ξανανοίγει τις πόρτες του για κοινό τον Οκτώβριο του 2024 και υποδέχεται πλέον τη δραματική τέχνη! Ο χώρος εγκαινιάστηκε το 1962,...

Οι Αναμνήσεις ενός Κωλόπαιδου: Η υπαρξιακή ποίηση της Αθανασίας Δρακοπούλου

          όπως οι λέξεις σε σέρνουν — σαν τα θηρία το ψοφίμι — Αθανασία Δρακοπούλου, «Απορριματοφόρα», Οι Αναμνήσεις ενός Κωλόπαιδου, εκδ. Τύρφη (2024)                     Η πρώτη...

Παραμύθι είμαι… Παραμύθι να πω;

Μια βραδιά με αναγνώσματα και αφηγήσεις. Το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η αφηγήτρια Σάσα  Βούλγαρη και οι μαθητές της σας προσκαλούν σε μια γιορτή όπου τον πρώτο...