Πηγή εικόνας: in.gr

Ζέτα Δούκα. Έσπασε τη σιωπή, με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν είκοσι σχεδόν χρόνια.  Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας φαίνεται πως άνοιξε το δρόμο, με τη δήλωσή της. H Ζέτα Δούκα είναι η επόμενη γυναίκα που προβαίνει σε μια τέτοια δήλωση, αυτή τη φορά στο χώρο του θεάτρου. Η Μπεκατώρου φαίνεται να έκανε την αρχή, ούτως ώστε να βγουν στην επιφάνεια παρόμοια περιστατικά γυναικείας κακομεταχείρισης.

Η Ζέτα Δούκα στην παρέα της εκπομπής “Πάμε Δανάη!”
Ζέτα
Πηγή: NewsIT

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, το πλατό της εκπομπής Πάμε Δανάη! φιλοξενεί την ηθοποιό Ζέτα Δούκα. Η ηθοποιός ως προσκεκλημένη της Δανάης Μπάρκα ερωτήθηκε, από την ίδια αλλά και τον Άρη Καβατζίκη, πολλά. Τηλεοπτική καριέρα, θέατρο και ιδιωτική ζωή ήταν μερικά από αυτά. Κανείς/ καμία, παρόλα αυτά, δεν ήταν προετοιμασμένος/η για την αποκάλυψη της Ζέτας.

Η Αποκάληψη

Κάτι λιγότερο από δεκατρία λεπτά τηλεοπτικού χρόνου χρειάστηκαν για να καθηλώσει η Ζέτα Δούκα πλατό και τηλεθεατές/τριες. Η δήλωσή της πραγματικά σοκάρει:

«Ο Γιώργος Κιμούλης με έβρισε και με κλότσησε στο θέατρο»

Η Ζέτα Δούκα εξομολογείται στο πλατό της εκπομπής ότι υπήρξε θύμα λεκτικής και σωματικής βίας. Εκ των προτέρων τόνισε, ότι δεν επρόκειτο για σεξουαλική κακοποίηση. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε στην πορεία, η ψυχοσωματική βία δεν έρχεται δεύτερη. Κάθε είδος βίας, λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής, κ.ο.κ., επιφέρει τις ίδιες ανεπανόρθωτες ψυχικές και σωματικές βλάβες σε κάθε άνθρωπο. Η ιεράρχηση των διαφόρων μορφών βίας δεν θα έπρεπε να υφίσταται, σύμφωνα με την ηθοποιό.

Η Ζέτα Δούκα περιγράφει τη θεατρική σεζόν του 2008-2009.  Μίλησε για το υπέροχο καστ και το μοναδικό έργο. Για το φημισμένο Θέατρο Αθηνών που τους/τις φιλοξένησε και τον ενθουσιασμό της. Μιλά ενδελεχώς για την ξεχωριστή, φαινομενικά, συνεργασία της, καταλήγοντας στις σκληρές συνθήκες που τελικά αντιμετώπισε.

Αυτό που βρήκα και συνάντησα, όλη τη χρονιά που συνεργάστηκα μαζί του, ήταν μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία, εντός κι εκτός σκηνής, με εξάρσεις και περιστατικά θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στη συνέχεια, η Ζέτα κατονόμασε τον άντρα που στάθηκε αφορμή να κάνει αυτή τη δήλωση. Επρόκειτο για τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και μεταφραστή, Γιώργο Κιμούλη, στη θεατρική παράσταση Πιο κοντά (Closer).

Ζέτα
Πηγή εικόνας: FreeGossip // Ζέτα Δούκα και Γιώργος Κιμούλης
Ο χειρισμός της Ζέτας Δούκα και των τηλεοπτικών παρουσιαστών

Η Ζέτα Δούκα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξομολόγησής της, είναι φανερά φορτισμένη. Με έντονο συναίσθημα, άκρως εξομολογητικό τόνο και με ελαφρώς τρεμάμενη φωνή, ξεσπά. Μια τέτοια δήλωση απαιτεί θάρρος. Τα δάκρυά της, παρ’ όλα αυτά, δεν την εμποδίζουν και συνεχίζει την περιγραφή όσων βίωσε. Αξιόλογη συνάμα, στέκεται η αντίδραση και στάση των δύο παρουσιαστών, της Δανάης και του Άρη. Παρότι δεν έπαψαν να αλληλοκοιτάζονται ενεοί, λόγω αμηχανίας και σοκ από την αιφνίδια είδηση, δεν διέκοψαν ούτε λεπτό την ηθοποιό. Αφότου ολοκλήρωσε, προέβησαν σε ερωτήσεις.

Φυσικά οι οι δικηγόροι του διαβόλου δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Αρνητικά σχόλια, αποδοκιμασία και δυσπιστία καταίγησαν το διαδίκτυο. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος χαρακτηρίζοντας ψευδή τη δήλωση της ηθοποιού, απήντησε ως εξής:

Τίποτα από αυτά δεν έγινε. […] Αφορά εμένα, εκείνη και την πράξη της.

Με αφορμή τη Ζέτα Δούκα

Τι συμβαίνει άραγε πίσω από τις κλειστές πόρτες των καμαρινιών; Απ’ ό,τι φαίνεται λίγα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, μα πολλά αρχίζουν να φανερώνονται. Η ηθοποιός στέκεται αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια ακόμη περισσότερα περιστατικά βίας, παντός μορφής, όχι μόνο στον χώρο του θεάτρου. Πολλοί/ές άντλησαν δύναμη από την εκρηκτική δήλωση Μπεκατώρου. Η βία ενάντια των γυναικών είναι ένα ζήτημα τόσο συχνό, τόσο σοβαρό, μα κρύβεται τόσο καλά κάτω από το μανδύα της σιωπής. Η συνεχής κακοποίηση και υποβάθμιση της γυναίκας είναι πιο επίκαιρη και φλέγουσα από ποτέ. Και όχι! Δεν «είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου», όπως δήλωσε ο Γιώργος Κιμούλης.

Γιώργος Χρυσοστόμου

Από τον κανόνα, βέβαια, δεν ξεφεύγουν και οι άντρες. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου παραδέχτηκε ότι σε ηλικία δεκαέξι ετών, παρενοχλήθηκε από έναν «κύριο» του θεάτρου.

Με απειλούσε. Με έπαιρνε τηλέφωνα, μου έστελνε μηνύματα. Μου έλεγε πως αν δεν συμβεί αυτό, θα σε καταστρέψω.

Πηγή: Sugar Free Press

 

 

 

Σοφία Μουτίδου
Πηγή: Newsbeast

Την ίδια στιγμή, η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου ευχαρίστησε, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, για τα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνει σχετικά με τη συνεισφορά της ίδιας στο θέμα της ομολογίας παρόμοιων περιστατικών βίας. Πιο αναλυτικά, βροχή τα εισερχόμενα μηνύματά της, τόνιζαν πως η τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχε, το The Booth, άνοιξε εξίσου το δύσβατο μονοπάτι της εξομολόγησης. Για πολλούς/ές η Σοφία Μουτίδου, η Σοφία Κουρτίδου, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Κρυσταλλία Ρήγα παρότρυναν πολλές γυναίκες να ομολογήσουν. Ευγνώμων φαίνεται να είναι η Σοφία Μουτίδου.

Η αρχή έγινε 

Γιατί τώρα; Γιατί έφτασε, επιτέλους, η ώρα να ανοιχτεί ο δρόμος της ομολογίας περιστατικών βίας ενάντια των γυναικών. Αυτό, σαφέστατα και δεν αποκλείει τους άντρες, όμως τα στατιστικά μιλούν για συντριπτική πλειοψηφία γυναικείας κακομεταχείρισης. Η ανοιχτή κι ονομαστική ομολογία είναι η λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. Η Ζέτα Δούκα καλεί τις/ τους συναδέλφους της να μιλήσουν ανοιχτά. Το καθεστώς φόβου και βίας που υπόκεινται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως, με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες, αρχίζει να σείεται, χάρη στις απανωτές ομολογίες. Η αρχή έγινε!

Πηγή: CorfuPress.com

Πριν τρεις μέρες δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία WOM.A από γυναίκες, εργαζόμενες στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών. Σκοπός της πρωτοβουλίας, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας, όπως αυτά βιώνονται στο χώρο δραστηριότητας και εργασίας τους.

Facebook: WOM.A – Women in Arts


Πηγές:
  • ROSA
  • Paraskhnio.gr

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: beasty.gr/zeta-douka-spaei-th-siwph-ti-symbainei-sto-theatro/ […]

Comments are closed.