Μαθήματα ζωής από τον Νίκο Καζαντζάκη

Καζαντζάκης

To παρόν άρθρο αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στη σκέψη και στη φιλοσοφία της ζωής του Νίκου Καζαντζάκη, μιας σπουδαίας, τολμηρής και ελεύθερης προσωπικότητας. Ο μεγάλος λογοτέχνης, μέσα από τα έργα του, επηρέασε με τον τρόπο σκέψης του σε βάθος τον άνθρωπο και παρέδωσε «μαθήματα ζωής» μέσα από τα γραπτά και τις ιδέες του.

Λίγα λόγια

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης την περίοδο της τουρκοκρατίας. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα το 1902 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Παρίσι το 1907. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του επηρεάστηκε βαθύτατα από τις φιλοσοφικές αρχές του Μπερξόν αλλά και του Νίτσε. Ως ανταποκριτής εφημερίδων ταξίδεψε πολλές φορές στο εξωτερικό. Το 1919 διορίστηκε από τον Βενιζέλο ως Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου περιθάλψεως, υπεύθυνος για τους πρόσφυγες από τον Καύκασο.

Επιπλέον, εργάστηκε ως σύμβουλος λογοτεχνίας στην UNESCO το 1946 και διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 1956, τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας εννέα φορές. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τα μυθιστορήματά του: Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946), Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1948), Ο καπετάν Μιχάλης (1950), Ο τελευταίος πειρασμός (1951), Αναφορά στο Γκρέκο (1961), κ.ά. Θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφέας των νεότερων χρόνων. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του πρωτίστως ποιητή, υπήρξε φιλόσοφος και θεατρικός συγγραφέας. Το έργο του έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Αποφθέγματα

“Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.”

“Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά.”

“Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε”

“Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει.”

“Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις —το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά.”

Καζαντζάκης
Πηγή: pinterest.com

“Δεν έχουμε παρά μια μονάχα στιγμή στη διάθεσή μας. Ας κάνουμε τη στιγμή αυτή αιωνιότητα. Άλλη αθανασία δεν υπάρχει.”

“Δεν υπάρχει βαρύτερη τιμωρία από τούτη, να απαντάς στην κακία με καλοσύνη.”

“Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό.”

“Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει.”

“Tι θα πει λεύτερος; Αυτός που δεν φοβάται το θάνατο.”

“Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.”

Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ…”

“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή”

“Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μόνο ξέρω: Είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος”

“Ο,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα”

“Φτάσε όπου δεν μπορείς!”


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση!

Ιφιγένεια εν Αυλίδι: Η Ιφιγένεια μας συστήνεται ξανά

Η παράσταση Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη ξεκίνησε την περιοδεία της από το Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας. Στις 19 και 20 Αυγούστου ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Εμείς, είχαμε την χαρά να την παρακολουθήσουμε πριν λίγες μέρες στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι διαδραματίζει την απόφαση του Αγαμέμνονα να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια, έπειτα από τον χρησμό που του έδωσε ο Κάλχας για να φυσήξει ούριος άνεμος και να ξεκινήσουν τα πλοία που είχαν συγκεντρωθεί στην Αυλίδα από όλη την Ελλάδα για να φέρουν πίσω την Ελένη. Με τέχνασμα τον επικείμενο γάμο της Ιφιγένειας με τον ανυποψίαστο Αχιλλέα, η Κλυταιμνήστρα φέρνει από το Άργος την Ιφιγένεια. Στην Αυλίδα θα ανακαλύψει, έπειτα από την συζήτηση της με τον Αχιλλέα και την επέμβαση του πιστού δούλου του Αγαμέμνονα, την πλεκτάνη που δημιούργησε ο Αγαμέμνων για χάρη της γυναίκας του αδερφού του. Η Κλυταιμνήστρα θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει, ενώ ο Αχιλλέας θα προσπαθήσει να αποτρέψει την θυσία. Τελικά, η Ιφιγένεια θα πάρει μόνη της την απόφαση και θα υπακούσει την προφητεία.

Οι χαρακτήρες

Τους κεντρικούς ρόλους υποδύονται οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πετεβή, Άκης Σακελλαρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου. Η παράσταση αποτελείται από έναν οκταμελή Χορό, ο οποίος λειτουργεί ως ένα σώμα. Ο Χορός, σαν μια καλοκουρδισμένη φωνή σχολιάζει και μας πληροφορεί για όσα έγιναν στο παρελθόν και όσα πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Η κινησιολογία του συνδέεται άριστα, τόσο με την μουσική όσο και με τα συναισθήματα που εκφράζονται από τον ίδιο το κοινό.

Ιφιγένεια
Πηγή: newsbomb.gr

Το ρόλο του Αγαμέμνονα ενσαρκώνει ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο οποίος μας χαρίζει μια αριστουργηματική ερμηνεία γεμάτη πάθος και ένταση. Μια ερμηνεία στην οποία φαίνεται πόσο αγαπούσε Αγαμέμνων την κόρη του και πόσο πάλεψε με τον εαυτό του για να πάρει την σωστή απόφαση. Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος βιώνει και μας μεταφέρει αυτή τη σύγκρουση των δυο εαυτών του Αγαμέμνονα. Του στρατηγού και του στοργικού πατέρα που αγαπάει περισσότερο από όλους και από όλα την κόρη του. Αν και γνωρίζει από την αρχή ότι θα κερδίσει ο στρατηγός, δεν παύει στιγμή να πιστεύει ότι κάτι θα αλλάξει στο τέλος και η θυσία δεν θα πραγματοποιηθεί. Καθώς αμφιταλαντεύεται μεταξύ των αποφάσεων των θεών και των συναισθημάτων του, κερδίζει ο στρατηγός. Αυτός που δυναμικά και αποφασιστικά έχει καταφέρει να επιβληθεί στον οίκο αλλά και στον στρατό του.

Ο χαρακτήρας του Αγαμέμνονα έρχεται σε αντίθεση με αυτόν του Μενέλαου, τον οποίο υποδύεται ο Ακής Σακελλαρίου. Ο Άκης Σακελλαρίου έχει προσθέσει ακριβώς εκείνα τα υποκριτικά στοιχεία που θα κάνουν τον Μενέλαο να φαίνεται ανώριμος, υποκριτής αλλά και εγωιστής, καθώς το μόνο που τον απασχολεί είναι να μην πέσει κι άλλο στα μάτια των Ελλήνων. Χωρίς υπερβολές και με μελετημένες κινήσεις ο Μενέλαος φαίνεται να κατανοεί τον Αγαμέμνονα. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν αισθάνεται κανένα συναίσθημα συμπόνιας για τον επικείμενο χαμό της κόρης του αδερφού του. Το γεγονός αυτό τον κάνει για λίγα λεπτά λογικό και συμπονετικό στα μάτια του Αγαμέμνονα, αλλά και του κοινού.

Η Κλυταιμνηστρα, την οποία υποδύεται η Ιωάννα Παππά, είναι μια γυναίκα που όπως όλες της εποχής, φροντίζει τα του οίκου. Εκείνη έχει την ευθύνη του οίκου και την ανατροφή των παιδιών της. Έτσι, όταν ο Αγαμέμνων της ανακοινώνει την απόφαση του για τον υποτιθέμενο γάμο της Ιφιγένειας με τον Αχιλλέα, εκείνη χαρούμενη του θυμίζει ότι έχει λόγο στον οίκο και όλα θα γίνουν εν τη παρουσία της. Η Κλυταιμνήστρα συμπληρώνει τον Αγαμέμνονα. Είναι στήριγμα του και υπερασπιστής του μέχρι την στιγμή που μαθαίνει τον αληθινό λόγο του ταξιδιού αυτού. Από την στιγμή που το μαθαίνει αρχίζει σταδιακά να του εκθέτει όλα τα λάθη του μέχρι τη στιγμή που του βγάζει το μανδύα και τον αφήνει ημίγυμνο, δηλώνοντας έτσι ότι πλέον δεν ανήκει στον οίκο. Θρηνεί για το χαμό της Ιφιγένειας και προσπαθεί να την μεταπείσει χωρίς να τα καταφέρει.

Η Ιφιγένεια ενσαρκώνεται από την Μαρία Πετέβη, η οποία δίνει στον ρόλο έναν νέο αέρα. Μέσα από την ερμηνεία της, βλέπουμε την Ιφιγένεια σταδιακά να ωριμάζει. Από αθώα και αγνή μετατρέπεται σε μια δυναμική και αποφασιστική γυναίκα που δεν δειλιάζει όταν φτάνει η στιγμή της θυσίας. Αποφασισμένη, περνά όλα τα στάδια της άρνησης, του θυμού, της μεταμέλειας και τελικά αποδέχεται την επιθυμία του πολυαγαπημένου της πατέρα να θυσιαστεί για χάρη της Ελένης. Με θάρρος δίνει κουράγιο στην μητέρα της και γυμνή, έχοντας αποβάλλει την παλιά ταυτότητά της, θυσιάζεται.

Ιφιγένεια
Πηγή: epirusgate.gr

Σκηνοθεσία

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη παρόλο που διαθέτει αρκετά σύγχρονα στοιχεία, δεν επισκιάζει καθόλου το κείμενο και της ερμηνείες των ηθοποιών. Όλα είναι άρτια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Βλέποντας την παράσταση δεν μπορείς εύκολα να αποκόψεις κάτι και να πεις ότι αυτό θα μπορούσε να παραλειφθεί. Όχι, τίποτα δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί. Όλα τα στοιχεία και οι συντελεστές της παράστασης είναι αναγκαία για να οδηγηθούμε σε μια κάθαρση. Να σκεφτούμε πως για να πετύχουμε αυτό που εκείνη την στιγμή επιθυμούμε θα πρέπει κάποιες φορές να θυσιάσουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε. Όσο κι αν πονάει αυτή η θυσία. Κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Ένα ακόμα θετικό και πρωτότυπο στοιχείο που διαθέτει η παράσταση και με έκανε να ξαφνιαστώ ευχάριστα είναι ότι, πέρα από το βασικό κείμενο του Ευρυπίδη, ακούγονται και αποσπάσματα από αλλά έργα που συνδέονται με την ιστορία της Ιφιγένειας. Αποσπάσματα από τις Τρωάδες, τον Ορέστη του Ευρυπίδη, την Ιλιάδα του Ομήρου κ.α. Η μετάφραση την οποία επιμελείται η Παναγιώτα Πανταζή, συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του κειμένου. Δεν χρησιμοποιείται επιτηδευμένος λόγος, κάνοντας το έργο πιο κατανοητό για το κοινό. Ωστόσο, δεν χάνεται η βαρύτητα του κειμένου.

Η παράσταση θα συνεχίσει το υπέροχο και επιτυχημένο της ταξίδι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου όπου και θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο). Οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι 17/9 στο Θέατρο Ορέστης Μακρής – Χαλκίδα, Εύβοια, 21/9 στο Θέατρο Μοσχοποδίου – Θήβα, Βοιωτία και 23/9 στο Θέατρο Νταμάρι – Αλίκη Βουγιουκλάκη – Βριλήσσια, Αττική. Όσοι παρευρεθείτε μην ξεχάσετε να αγοράσετε το εξαιρετικό πρόγραμμα της παράστασης που διαθέτει το κείμενο και αλλά ερμηνευτικά, δραματολογικά σχόλια που μας κάνουν να κατανοήσουμε καλύτερα το έργο του Ευρυπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Ο Αύγουστος και οι ποιητές

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Αύγουστος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, αλλά και εκείνος που αγάπησαν και στόλισαν με λόγια και συναισθήματα οι περισσότεροι ποιητές. Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στον ωραιότερο μήνα αυτής της εποχής, για να τον αποχαιρετήσουμε γλυκά…

Ο. Ελύτης, Ο Αύγουστος

Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά
Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά
Αύγουστε μήνα και Θεέ σε σένα ορκιζώμαστε
Πάλι του χρόνου να μας βρεις στο βράχο να φιλιόμαστε
Απ’ την Παρθένο στον Σκορπιό χρυσή κλωστή να ράψουμε
Και έναν θαλασσινό σταυρό στη χάρη σου ν΄ανάψουμε
Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά
Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά.

Μάνος Ελευθερίου, Παραμονές Δεκαπενταύγουστου

Αύγουστος
Πηγή: pinterest.com

Σαν τη λαίδη Μακμπέθ σε υπνοβασία
πιτσιλισμένη απ’ τον ασβέστη
στα μαλλιά και το φόρεμα.
Και τα δωμάτια μοσχοβολούσαν
παραμονές Δεκαπενταύγουστου.
Οι φωτιές της ροδιάς. Η αυλή με τη βρύση.
Τα μυρμήγκια που τρέχουν για να γλιτώσουν.
Τα σκούπιζες και τα ‘ριχνες στο κηπάκι
για να σωθούν.
Ωρα έξι το απόγευμα και μάζευες
την άγκυρα να ελευθερωθεί το σπίτι.
Μάζευες τα σκοινιά κι άναβες τις μηχανές
να φύγει το σπίτι, να σαλπάρει το σπίτι
και να ταξιδέψει
στο άσπιλε, αμόλυντε, άφθορε, άχραντε
και σ’ εκείνο το θεόνυμφε που υποσχόταν δόξες.

Δώρας Μοάτσου, Αύγουστος

Σκορπά το κλήμα γύρω τους χυμούς του
Τρυγούν μέσα στ’ αμπέλι τα σταφύλια.
Κι’ απ’ τη γυρτή του μπαλκονιού μας γρύλλια,
Μέσα σταπομεσήμερο τ’ Αυγούστου,
Η μυρουδιά του πατημένου μούστου
Στην κάμαρά μας μπαίνει την ανήλια,
Κ’ ηδονικά χαϊδεύει μου τα χείλια
Το κλήμα με τους ώριμους καρπούς του.
Τριγύρω μας απλώνει πονηρά
Τη μέθη με τα φλόγινα φτερά.
Δε φταίμε μεις αν μέσα στις καρδιές μας
Ξυπνούν αμαρτωλές οι επιθυμιές μας…
Ζεστό τ’ απομεσήμερο τ’ Αυγούστου,
Μεθυστικιά κ’ η μυρουδιά του μούστου.
      

Ελένης Παπανδρέου, Μάταιος Αύγουστος

Ο Αύγουστος ήρθε μ’ ένα πλοίο
και μια γαλάζια καρφίτσα στο στήθος
[…]

Αύγουστος
Πηγή: pinterest.com

Ποτέ δεν θα πεθάνει αυτός ο Αύγουστος.
Λευκός, με μια χούφτα ήλιο
κι ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη,
θα χαιρετά τον αρχάγγελο των γλάρων,
προτού στρίψει τελευταία φορά
πίσω από τον πυρωμένο βράχο του μεσημεριού.

Λούλα Αναγνωστάκη, Χάθηκα μες στη ζωή μου

Αύγουστος, φώτα στην παραλία
τα πλοία φεύγουν για τα νησιά.
Φεύγουν οι φίλοι, φεύγουν τα πλοία.
Με γέλασες και είναι αργά.
Ήρθε ο Σεπτέμβρης, ήρθε ο χειμώνας
στην παραλία τη σκοτεινή.
Χάθηκα μέσα στη ζωή μου,
χαθηκες μέσα στη βροχή…

Κώστας Κρυστάλλης

Κι’ απ’ όλα αυτά τα ονειράτα κι’ από τους πόθους όλους
Εφύτρωσε έναν Αύγουστο, σαν,παραδείσου κρίνος,
Που εγιόμωσε όλαις ταις καρδιαίς απ’ τη μοσχοβολιά του.
Την είδε ο ήλιος την αυγή που πρόβαλλε, ‘στήν πλάση
Κ’ έσκυψε και την φίλησε, κι’ απ’ το φιλί του εκείνο
Έβαψαν τα μαλλάκια της χρυσά, γιομάτα λάμψη.

Αύγουστος
Πηγή: pinterest.com

Γεώργιος Δροσίνης, Νύχτα Αυγουστιάτικη

Μου φθάνει που σε ξέρω ξάγρυπνη και απόμονη, χωρίς λυχνάρι, κάτω από τα άστρα τα τρεμόφωτα με το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Στ’απόσκια απόκρυφτη κι’αθώρητη – και έχω σημάδι σου μονάχο κάτι σα θρόισμα, σα φτερούγισμα, σα νεροφλοίσβημα σε βράχο. Γύρω μας όλα ασάλευτα, άφωνα: τα κοίμησε μαρμαρωμένα φεγγαρομάτα η νύχτα μάγισσα κι άφησε μόνο εσέ και μένα. Ξάφνου, σπιθόγενη, αστραπόφτερη, του αιθέρα ταξιδεύτρα φτάνει φωνή βιολιού μακρινού, αλλόκοσμου, που παίζουν ξωτικοί Τσιγγάνοι. Και χύνεται στην Αυγουστιάτικη τη νύχτα από τη δοξαριά του λαχτάρα, πόνος, αναγάλιασμα, πόθος ζωής, φόβος θανάτου. Κ’εγώ, σφαλώντας τα δυο μάτια μου, και την ψυχή μου ανοίγοντάς σου, νιώθω το φόβο μήπως σ’έχασα-τον πόθο να βρεθώ κοντά σου.

Αλέξης Αντωνόπουλος, Αύγουστος

Αύγουστος, και παίρνει την κουβέρτα στο κρεβάτι.
“Δεν κρυώνω”, λέει στα βιβλία που τον κοιτάζουν κοροϊδευτικά.
“Απλά θέλω ν’ αγκαλιάσω κάτι”.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Requiem for a Dream: Ένα ονειρικό-ψυχεδελικό ταξίδι

Πηγή εικόνας: unboxholics.gr

Το ψυχολογικό θρίλερ Requiem for a Dream (Ρέκβιεμ για ένα όνειρο) κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2000. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Darren Aronofsky ενώ πρωταγωνίστησαν οι Ellen Burstyn, Jared Leto και Jennifer Connelly. Το σενάριο έγραψαν οι Hubert Selby Jr. και Darren Aronofsky. Το 2001 ήταν υποψήφια για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου. Το Requiem for a Dream αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Hubert Selby Jr. που κυκλοφόρησε το 1978.

Υπόθεση

Η Σάρα Γκόλντφαρμπ, χήρα πια, περνάει τις περισσότερες ώρες της ζωής της μπροστά στην τηλεόραση. Ο γιος της, Χάρι, τον οποίον έχει πολύ καιρό να δει, είναι, όπως και η παρέα του, εθισμένος στην ηρωίνη. Η Σάρα θα λάβει ένα τηλεφώνημα το οποίο θα την καλεί να παρευρεθεί ως καλεσμένη στην αγαπημένη της τηλεοπτική εκπομπή. Από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει ο δικός της εθισμός. Θέλοντας να χάσει κιλά για να φορέσει ξανά το αγαπημένο της κόκκινο φόρεμα, θα ξεκινήσει, ύστερα από παρότρυνση της φίλης της Ρέι, τις αμφεταμίνες, τις οποίες θα της συνταγογραφήσει ο γιατρός της. Με τις αμφεταμίνες θα ελέγξει την όρεξή της και θα αποκτήσει ενέργεια. Σιγά σιγά, όμως, αρχίζει να εθίζεται. Καθώς περιμένει να έρθει η πρόσκληση από τον τηλεοπτικό σταθμό, αυξάνει μόνη της την δοσολογία.

Σε μια από τις συναντήσεις της με τον γιο της, εκείνος θα αναγνωρίσει τα σημάδια του εθισμού και θα της ζητήσει να σταματήσει. Μάταια, όμως. Η Σάρα έχει ήδη εθιστεί. Ο Χάρι έπειτα από την συμπλοκή του φίλου του, Τιρόνε, με τη Σικελική Μαφία, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα αποταμιευμένα χρήματα για την εγγύησή του. Ο πόλεμος των συμμοριών θα φέρει αναστάτωση στην παρέα, καθώς δεν μπορούν να βρουν κάποιον για να αγοράσουν. Ο Τιρόνε βρίσκει μια λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα να ρισκάρουν τις ζωές τους. Ο Χάρι θα ωθήσει την Μάριον, την κοπέλα του, στη πορνεία. Αυτή η προτροπή του θα έχει ως αποτέλεσμα η σχέση τους να έρθει σε ρήξη.

Ο εθισμός της Σάρας θα την κάνει να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Η απώλεια αυτή θα την οδηγήσει στην ψυχιατρική κλινική. Παρά την χορήγηση φαρμάκων από τους ιατρούς της κλινικής, η Σάρα δεν θα ανταποκριθεί σε κανένα φάρμακο. Έτσι, η μόνη λύση είναι η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, η  οποία θα έχει δραματικές συνέπειες για την ίδια.

Από την άλλη πλευρά, ο Χάρι με τον Τιρόνε θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι αναζήτησης της ηρωίνης τους, καθώς βιώνουν και οι τρεις τους αυξημένα συμπτώματα στέρησης. Στη διαδρομή θα χρειαστεί ο Χάρι να νοσηλευτεί εξαιτίας της μόλυνσης του χεριού του. Εκεί θα τους συλλάβουν. Ο Τιρόνε θα μεταφερθεί στη φυλακή όπου και θα κακοποιηθεί, ενώ ο Χάρι θα συνεχίσει να νοσηλεύεται. Η Μάριον, ωστόσο, δεν θα τον επισκεφτεί. Και οι τέσσερις ήρωες της ταινίας Requiem for a Dream θα ζήσουν μόνοι και αβοήθητοι το δράμα τους. Απομακρυσμένοι από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η ταινία

Στη ταινία Requiem for a Dream παρακολουθούμε πως ο εθισμός επηρεάζει το σώμα αλλά και το πνεύμα ενός ανθρώπου. Πως τον απογυμνώνει και τον αφήνει στο έλεος των παραισθήσεων του, αλλά και ενός ξένου και ψεύτικου εαυτού που τον κάνει να νιώθει ότι του ανήκει. Οδηγώντας τους, με αυτόν τον τρόπο, με ταχύτητα στην απελπισία και στην καταστροφή.

Requiem for a Dream
Πηγή εικόνας: happypnuts.com

Οι πρωταγωνιστές, παραδομένοι στις αυταπάτες των χαρακτήρων που υποδύονται, μας μεταφέρουν την αγωνία, την απελπισία, την αναζήτηση και την δημιουργία ενός νέου κόσμου ψευδαισθήσεων για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μέσα από τις αριστουργηματικές και μελετημένες ερμηνείες τους μας κερδίζουν από τα πρώτα λεπτά της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης, Darren Aronofsky, με τα αριστοτεχνικά πλάνα του, τα οποία επί το πλήστον είναι αρκετά κοντινά, μας κάνει να διεισδύουμε ακόμα πιο πολύ στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών. Μας κάνει αρκετές φορές να βλέπουμε με τα μάτια τους τις αυταπάτες τους. Άλλες πάλι, μας κάνει απλούς παρατηρητές. Η σκηνοθεσία του Darren Aronofsky διαφέρει. Καθώς τα πλάνα που σκηνοθετεί είναι αρκετά περίπλοκα, κάνοντάς μας αρκετές φορές να βλέπουμε ταυτόχρονα με τα μάτια και των δυο ηθοποιών που ενσαρκώνουν τη σκηνή.

Η μουσική που ντύνει την ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο Requiem for a Dream του Mozart. Γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την αίσθηση των παραισθήσεων και όλου του ψυχεδελικού συναισθήματος που βιώνουν οι πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια του Requiem for a Dream.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Joker vs Batman: Μια κωμική σύγκρουση

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics

Joker και Batman συγκρούονται για ακόμη μια φορά κάτω από ένα τόσο τρελό σχέδιο, που θα απορήσετε για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο κλόουν πρίγκιπας του εγκλήματος. Οι εκδόσεις Οξύ μεταφράζουν την ιστορία και εδώ βρισκόμαστε για να αναλύσουμε!

Το Batman: Death Of The Family είναι μια σειρά 5 τευχών που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2012, με το τελευταίο τεύχος να κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 2013. Μιλάμε για τα Batman #13 – #17 για το νέο ξεκίνημα της DC, The New 52.

Συγγραφέας ο ταλαντούχος Scott Snyder. Τον έχουμε συναντήσει στη σειρά Justice League (2018) και στο event Dark Nights: Metal (2017). Δίπλα του, συν-συγγραφέας ο James Tynion IV. Διαβάζουμε από αυτόν στις σελίδες των Batman Eternal (2014) και Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles (2016). Τον σχεδιασμό επιμελήθηκαν οι Greg Capullo και Jonathan Glapion. Έργα τους βρίσκουμε στο event Dark Nights: Metal (2017). Η συνεργασία τους σε αυτό το κόμικ, το έκανε τη #1 best-seller σειρά των New York Times.

Σε συγκεκριμένα ονόματα έχει γίνει εισαγωγή συνδέσμων. Οδηγούν στο DC Database, μέρος που ενημερώνει για όλα όσα αφορούν την εταιρεία. Μπορείτε να ανακαλύψετε όλες τις άλλες δουλειές των συγγραφέων και σχεδιαστών.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics
Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Οξύ

Μπορούμε να διαβάσουμε για τη μεγάλη επιστροφή του Joker στα ελληνικά! Οι Οξύ – Comics μας παραδίδουν μια εξαιρετική δουλειά, μεταφράζοντας τις περιπέτειες του Batman στη γλώσσα μας. Τη μετάφραση ανέλαβε ο Σάββας Αργυρού μαζί με μια εξαιρετική ομάδα, Μάγδας Τσολάκου – Διόρθωση, Ελένης Κυριακίδου – Προσαρμογή και Νίκου Χατζόπουλου – Ευθύνη Έκδοσης.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics

Τα τεύχη συγκεντρώνονται σε τρείς τόμους. Διανέμονται από την Brainfood Εκδοτική και δεν πρέπει να λείπουν από τη συλλογή σου!

Τι περιμένουμε να δούμε στο Death Of The Family:

Ο Joker επέστρεψε και η μεταμόρφωσή του είναι πιο θανάσιμη και ύπουλη από ποτέ. Για μια φορά, ο σκοτεινός ιππότης δεν φαίνεται να είναι ο στόχος του. Αντίθετα, ο Joker στρέφει την άθλια φαυλότητά του προς τον Επιθεωρητή Gordon, τον Alfred, τον Robin, τον Nightwing, την Batgirl, τον Red Hood και τον Red Robin… τη μόνη οικογένεια που έχει απομείνει στον Bruce Wayne. Ο κλόουν πρίγκιπας του εγκλήματος θα εξαπολύσει την πιο απρόβλεπτη, μοχθηρή και ψυχωτική επίθεσή του σε όλους όσους αγαπά ο Batman. Μπορεί ο Batman να σταματήσει την πιο διαταραγμένη επίθεση που έκανε ποτέ ο αιώνιος αντίπαλός του; Ή μήπως η αποκάλυψη ενός θανάσιμου μυστικού θα του κοστίσει όλα όσα έχει δημιουργήσει;

Για να φρεσκαριστεί η μνήμη μας, πρώτα ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στα γεγονότα που συνέβησαν στο Death Of The Family.
SPOILER ALERT
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Εδώ και μερικά χρόνια, ο Joker έχει εξαφανιστεί από το Gotham City. Μετά το τελευταίο του τρικ, η Bat Family νόμιζε ότι είχε περάσει η μπόρα. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους όμως, γνώριζαν ότι κάποτε θα εμφανιζόταν μια αστεία καταιγίδα.

Μπορείτε να διαβάσετε για τη τελευταία συνάντηση του Batman με τον Joker στη σειρά DETECTIVE COMICS που εκδόθηκε το 2011. Τα τεύχη που μας ενδιαφέρουν είναι τα #1 έως #7.

joker και
Πηγή εικόνας: The Guardian

Ο κλόουν πρίγκιπας του εγκλήματος κάνει μια φαντασμαγορική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα του Gotham. Και η τρέλα ξεκινάει με πολλαπλά θύματα. Η αιματηρή επανασύνδεση του εγκληματία με τον αστυνομικό περνάει ως αφορμή για να καλέσει ο Batman την οικογένεια. Ώρα της πρώτης μάχης στο A.C.E., εκεί που όλα ξεκίνησαν.

Το πρώτο τεύχος μένει πιστό στη φόρμουλα των DC comics, με βίαιες σκηνές και μια δυνατή εισαγωγή σε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Μια «γροθιά» -αν μπορούμε να πούμε- στο στομάχι ενός Batman φαν, είναι η απαγωγή του Alfred. Κάπου σε αυτό το σημείο, ο θεατής θα εγκλιματιστεί με τη ψυχολογική φύση που επικρατεί στα υπόλοιπα τεύχη.

ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Η απαγωγή του Alfred είναι το πρώτο breaking point στη ψυχολογία του Batman. Ένα μεγάλο σχέδιο αρχίζει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των αναγνωστών. Από εδώ και πέρα αρχίζει ο αντιπερισπασμός για το μεγάλο event! Σε συζήτηση με τον Nightwing, η Bat Family ανησυχεί. Ξέρει ο Joker τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες; Αυτό το ερώτημα ταλανίζει τον Bruce στη γέφυρα. Η μπλόφα είναι συχνή τακτική του κλόουν στο σχέδιο που ακολουθεί. Προσπαθεί ακατάπαυστα να μπει στο μυαλό του Batman, καθώς αυτό θα τον αποσπάσει από την οικογένεια. Και η οικογένεια μοιάζει να είναι ο πρώτος στόχος.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics

Η Bat Family βρίσκεται σε σύγχυση μετά τον ισχυρισμό του Joker ότι γνωρίζει τις ταυτότητές τους. Το μυστικό που τους κρατούσε ο Batman, ρίχνει φως και σε ένα από τα αξιοθέατα του Batcave, τη κάρτα του Joker. Ένας απλός φύλακας οδηγεί τον ντετέκτιβ μας ακριβώς στη σκηνή της τρέλας στο Arkham Asylum, ενώ ήδη εκεί μέσα ο Riddler κάνει μια «αστεία» συμμαχία.

Ας σταθούμε όμως στο όνειρο της νυχτερίδας! Ο Batman είχε έναν σύντομο εφιάλτη πριν τον ξυπνήσει η οικογένεια και σε αυτό, ο Alfred προσπάθησε να τον σκοτώσει! Πραγματικά είναι απ’ τις ελάχιστες φορές που βλέπουμε φόβο στο μυαλό του Bruce Wayne. Αυτό λοιπόν μας δείχνει ότι ο Joker έχει επιτύχει τον στόχο του! Η νέμεση του ανησυχεί πλέον φανερά για τους sidekicks. Είναι αυτό αρκετό για να σπρώξει τη νυχτερίδα στο σπάσιμο του όρκου της;

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΝΑΛΕ

Ο Batman μπήκε στο Arkham Asylum και η παράσταση αρχίζει. Ο Joker αυτή τη φορά πραγματικά έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Έχει μετατρέψει το άσυλο σε έναν μεσαιωνικό κόσμο, με τον Batman βασιλιά. Οι Two Face, Penguin και Riddler παίζουν και αυτοί τους ρόλους τους. Το περίεργο είναι ότι το μέρος τους στο σχέδιο του Joker, μοιάζει με αυτό ενός απλού υπηρέτη. Ο συγγραφέας θα ήθελε να δώσει έμφαση στην υπεροχή του κλόουν πρίγκιπα του εγκλήματος στον υπόκοσμο του Gotham. Δεν θέλω να περιγράψω περισσότερα απ’ όσα συμβαίνουν στον Batman γιατί πραγματικά πρέπει να τα διαβάσετε από μόνοι σας!

Για να εμβαθύνουμε στα στοιχεία του comic…

Πώς αναλύεται ο Joker μετά την επιστροφή του;

Ο Scott Snyder αποφάσισε να μας μυήσει σε μια νέα οπτική του σκοτεινού ιππότη και του μεγάλου αντιπάλου του. Δεν βλέπουμε συχνά να αναλύεται στις σελίδες η ψυχολογία του Joker. Δεν γίνεται απλά μια αναζήτηση στο πώς θα μπορούσε να σκέφτεται αυτός ο εγκληματίας, αλλά το Death In The Family μας δίνει ό,τι χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε τους σκοπούς του ψυχωτικού κλόουν.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics

Πιστεύω ότι πολλοί φανς θα συμφωνήσουν ότι περιμέναμε η εχθρότητα των Batman & Joker να έχει έναν απώτερο σκοπό. Αυτό θα εξηγούσε και την τρέλα του αιμοδιψή εγκληματία. Τελικά -και σύμφωνα πάντα με αυτή την εκδοχή του- δεν υπάρχει τέτοιο μοτίβο εδώ. Πραγματικά μιλάμε απλά για ένα τεράστιο, φρικιαστικό αστείο. Αυτό το τέρας δραστηριοποιείται με στόχο απλά τη διασκέδαση του.

Οι ισχυρισμοί αυτοί επικυρώνονται αν μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδίασε το νέο του έγκλημα. Ένα μεσαιωνικό παρασκήνιο με τον Batman βασιλιά και αυτόν ως τον αληθινό γελωτοποιό!  Σαν άνθρωπος του μεσαίωνα, ο ίδιος δημιουργεί ένα ναό και σε αυτόν λατρεύει τον δικό του θεό. Αυτόν που πυροδοτεί το μίσος του για την ανθρωπότητα. Τον δημιουργό του. Τον Batman. Αυτή η έχθρα θα συνεχίζεται αιώνια, ως ένα πραγματικό παιχνίδι, μέχρι ένας από τους δύο να καταρρεύσει.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics
Πώς εξηγείται η έχθρα προς την οικογένεια;

Αν υπάρχει κάτι το οποίο παίρνει στα σοβαρά ο Joker, αυτό πρέπει να είναι η σχέση του με τη νέμεση του. Είναι ικανός για οποιαδήποτε πράξη αποκλεισμού άλλων ανθρώπων στη ζωή του Batman. Πιστεύει πάντα ότι στο τέλος θα μείνουν μόνο αυτοί οι δύο.

Πέρασε ένα χρόνο έξω από την πόλη που τρομοκρατούσε, σκεπτόμενος ένα σχέδιο τόσο ύπουλο που θα κατέστρεφε ολοκληρωτικά τη νυχτερίδα. Αυτό δεν είναι άλλο από την καταστροφή της οικογένειάς της. O Joker μάλλον έχει καταλάβει ότι ο Batman ήταν ένας μοναχικός άνθρωπος πριν την εμφάνιση των συμμάχων του. Αυτό πρέπει να θεωρεί ως Αχίλλειο πτέρνα και εννοείται εκεί στοχεύει.

Τρομερά ερωτήματα

Το τέλος της ιστορίας είναι τρομερό, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια περίεργη αλήθεια. Θα μπορούσε ο Batman με τον Joker να σκέφτονται παρόμοια; Ο ισχυρισμός του Joker ότι τον γνωρίζει ο Batman καλύτερα από τα μέλη της οικογένειάς του αληθεύει; Αυτά είναι μερικά απ’ τα ερωτήματα που απασχολούν όσους τελείωσαν το διάβασμα.

Joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics
Ο όρκος του Batman

Η ζωή του Bruce Wayne πήρε μια τρομακτική τροπή όταν έχασε τους γονείς του απ’ τη σφαίρα ενός εγκληματία. Από τότε, ορκίστηκε να πολεμήσει το έγκλημα με έναν και μοναδικό όρο. Δεν θα γινόταν ποτέ ίδιος με όσους πολεμάει. Δεν θα στερούσε ποτέ τη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτή η τακτική εννοείται ότι είναι γνωστή ανάμεσα στους θανάσιμους εχθρούς του.

O Joker αναφέρεται για άλλη μια φορά στη συγκεκριμένη τακτική που ακολουθεί ο «βασιλιάς» Batman. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο απώτερος σκοπός του κλόουν είναι να φτάσει τον σκοτεινό ιππότη στα όρια του, να χτυπήσει το νεύρο που θα τον αλλάξει τελείως. Ο Batman έχει μια πολύ απλή απάντηση στην ερώτηση του θανάσιμου εχθρού του. Δεν θα τον σκοτώσει, επειδή αυτό σημαίνει ότι θα έχει νικήσει.

Οι μονόλογοι του Batman
Σε κάθε τεύχος υπάρχει και ένας μονόλογος. Ο Bruce προσπαθεί να γίνει το προσωπικό του στήριγμα στις δυσκολότερες στιγμές του. Αναγνώρισε τον φόβο στο πρόσωπο του James Gordon και ανέλυσε τη συμπεριφορά του ως κάποιον που πρέπει να κρύψει τα συναισθήματα του για το καλό των ανθρώπων δίπλα του. Αυτή η σκηνή δεν είναι πρωτότυπη για τον Batman. Φαίνεται ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να είχε έρθει σε παρόμοια κατάσταση, αντιμέτωπος με τον φόβο, προσπαθώντας να προφυλάξει τα συναισθήματα των υπολοίπων.

Όταν συνειδητοποίησε την απουσία του Alfred, οι συναισθηματισμοί του κόπηκαν κατευθείαν, καθώς άρχισε να αναλύει πάλι την υπόθεση. Στέκομαι στη συγκεκριμένη σκηνή επειδή μας δείχνει μια πλευρά του Batman που δεν βλέπουμε συχνά. Η πιο συχνή εικόνα του είναι ένας τιμωρός με απαράμιλλο θάρρος που πολεμάει το έγκλημα. Οπότε, μιλάμε για μια πρωτοφανής εικόνα για τους αναγνώστες.

joker και
Πηγή εικόνας: DC Comics

Ο Batman χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη από τον άνθρωπο που ήταν μαζί του από το μηδέν για να συνεχίσει! Μια υπενθύμιση ότι όποιος και να είσαι, υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σου που είναι εύθραυστο και αυτό είναι φυσιολογικό.

Ο Joker είναι απλώς ένας άνθρωπος. Μια σκέψη που κάνει ο Batman προκειμένου να ανταποκριθεί στη τρέλα του μεγάλου εγκληματία. Ίσως η ενανθρώπιση ενός «τέρατος» -όπως έχει περάσει στους δρόμους του Gotham- βοηθήσει στην ηθική απογύμνωση του. Αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο στον σκοτεινό ιππότη.
Μπορείτε να βρείτε τις εκδόσεις Οξύ σε: Facebook, Instagram 

Παρόμοια άρθρα:
Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη: Γαλλικός κινηματογράφος

γαλλικος κινηματογραφος
Επιμέλεια εικόνας: Καραγιαννοπούλου Σπυριδούλα

Ξεκινώντας με την περίπτωση της Γαλλίας, ούσα μία από τις πρώτες χώρες που ενεπλάκη στον χώρο και αποτέλεσε από τους μεγαλύτερους προάγγελους, γνωρίζουμε τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ξεχωρίζουμε ταινίες που αγαπήθηκαν.

κινηματογράφος
Πηγή εικόνας: Pinterest

Η Γαλλία αποτέλεσε σημαντική αρχή, με τη δημιουργία του κινηματογράφου να πραγματοποιείται από τους αδελφούς Lumière το 1895, παρότι δεν κατανόησαν από την αρχή την δύναμη της εφεύρεσής τους. Με την παρουσίαση του κινηματογράφου στο κοινό προβάλλονται ταινίες επιστημονικής φαντασίας και πολύ σύντομα αναπτύσσονται οι παραγωγές ταινιών μικρού μήκους.

Την περίοδο του βουβού κινηματογράφου στην Γαλλία παρουσιάζονται διαρκώς νέες τεχνικές. Ωστόσο, παραμένει υπό του Αμερικανικού σε πωλήσεις και δημοτικότητα.

cinema
Πηγή εικόνας: Pinterest

Τις δεκαετίες 1920 και 1930 εισάγεται ο ήχος και ο κινηματογράφος ακολουθεί νέα πορεία, μακριά από την πολιτική και την οικονομία. Επιπλέον, εμφανίζονται οι κωμωδίες, οι οποίες και εδραιώνονται για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Με την έναρξη του πολέμου, ο γαλλικός κινηματογράφος προσανατολίζεται στην διαφήμιση, όμως σύντομα οι ναζί κατανοούν την αξία του κινηματογράφου για τον γαλλικό χώρο και γίνεται επιτρεπτή η επαναλειτουργία των παραγωγών. Από το 1941 μέχρι το 1944 δημιουργούνται 30 μεγάλου μήκους ταινίες, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζουν τον κλασσικό γαλλικό κινηματογράφο σήμερα. Όταν η Γαλλία απελευθερώνεται, ξεκινά το αντιπολεμικό περιεχόμενο με πλήθος ταινιών. Τη δεκαετία του 1950 υπάρχει επιρροή από το Hollywood, ωστόσο μεγάλη είναι η κριτική εξαιτίας της παραγωγής πανομοιότυπων ταινιών.

σινεμα
Πηγή εικόνας: Pinterest

Το 1959 εμφανίζεται το νέο κύμα που αποζητά την αλλαγή όσων υπήρχαν μέχρι τότε. Επιπλέον, οι παραγωγές αυξάνονται διαρκώς και στα 1970 παρατηρείται μεγάλη πολιτικοποίηση του περιεχομένου. Με την εξέλιξη της τηλεόρασης ο κινηματογράφος επηρεάζεται αρνητικά, με την γαλλική κυβέρνηση να κινητοποιείται για την ενίσχυσή του.

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται προς όφελος του κινηματογράφου, τη δεκαετία του 2000 παρατηρείται μεγάλη εξέλιξη η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα. Πλέον ο γαλλικός κινηματογράφος είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους στην βιομηχανία και αποτελεί έμπνευση για διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ταινίες που αγαπήσαμε

masculin
Πηγή εικόνας: Pinterest

Masculin Féminin (1966)

Μία δραματική, ρομαντική ταινία σε σκηνοθεσία του Jean-Paul Godard, μέσα από την οποία παρουσιάζεται η ζωή των νέων τη δεκαετία του 1960, η εργασία, οι σχέσεις και το νόημα της ζωής. Όπως αναφέρεται στην ταινία, απεικονίζονται «τα παιδιά του Marx και της Coca-Cola». Αποτελεί ταινία του νέου κύματος και αποδίδεται με σειρά 15 ασυσχέτιστων vignettes/ιστοριών. 

Philosopher and filmmaker share a way of being an outlook of life that embodies a generation.

Ma vie en rose (1997)

cinema
Πηγή εικόνας: Pinterest

Η ταινία Ma vie en rose, σε σκηνοθεσία του Alain Berliner αποτελεί ένα δράμα που έχει ως κεντρικό χαρακτήρα ένα επτάχρονο αγοράκι στην προσπάθειά του να κατανοήσει την ταυτότητα φύλου του. Στην ταινία παρουσιάζεται η κοινωνία του 1990 και οι αντιδράσεις της οικογένειας στην διαφορετικότητα. Γίνεται με αυτό τον τρόπο αναφορά τόσο στην παιδική οπτική όσο και στην ενήλικη.

I’m a girlboy. My other X fell in the garbage. A scientific error!

γαλλικός κινηματογράφος
Πηγή εικόνας: Pinterest

Amelie (2001)

Μια ρομαντική κωμωδία σε σκηνοθεσία του Jean-Pierre Jeunet με ηρωίδα την Amélie Poulain, μια ονειροπόλα νεαρή. Η πρωταγωνίστρια εμπλέκεται στις ζωές των γύρω της προκαλώντας ευχάριστη αναστάτωση και βοηθώντας στην επίλυση προβλημάτων. Η ντροπή της, ωστόσο, στέκεται εμπόδιο στην αναζήτηση και εκπλήρωση του δικού της ονείρου.

A boy of six while his parents sleep, drives off in an pedal car. Found on a motorway near Muster in Germany he told the police he wanted to see the stars.

Les Choristes (2004)

γαλλικός κινηματογράφος
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ο Christophe Barratier σκηνοθετεί το μουσικό δράμα που παρουσιάζει την επίδραση που έχει ένας νέος καθηγητής σε ένα αυστηρό οικοτροφείο αρρένων. Ο νέος καθηγητής προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά μέσω της μουσικής. Μέσω της χοροδίας που δημιουργεί, επικοινωνεί με τα παιδιά και τα επηρεάζει για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Never say never. There always exists something that worths doing.

γαλλικός κινηματογράφος
Πηγή εικόνας: Pinterest

Amour (2012)

Το ρομαντικό δράμα που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Michael Haneke παρουσιάζει τη ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού μετά τη συνταξιοδότησή τους και την επιρροή του δεσμού τους όσο μεγαλώνουν. Απεικονίζονται ειλικρινά τα ανθρώπινα συναισθήματα την περίοδο των προβλημάτων υγείας στη ζωή του ζευγαριού και η επιθυμία για ζωή.

It’s beautiful… Life. So long. It was nice!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Παράλληλες Μητέρες: Η αναζήτηση της αλήθειας

Παράλληλες Μητέρες
Πηγή εικόνας: filmboy.gr

Η τελευταία ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ, Παράλληλες Μητέρες (Parallel Mothers), κυκλοφόρησε το 2021 κερδίζοντας αμέσως το κοινό. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Penelope Cruz, Milena Smit και Israel Elejalde. Στο cast της σειράς ανήκουν και οι Aitana Sanchez-Gijon, Julieta Serrano, Rossy de Palma, Carmen Flores, Julio Manrique κ.α. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Βιογραφικά Στοιχεία

Πριν μιλήσουμε για την ταινία Παράλληλες Μητέρες, ας αναφέρουμε λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη της, Πέδρο Αλμοδοβάρ. Ο Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός γεννήθηκε 25 Σεπτεμβρίου του 1949 στο Calzada de Calatrava. Η φοίτησή του σε καθολικό σχολείο και οι εμπειρίες που απέκτησε τόσο από το σχολείο όσο και από τους εκκλησιαστικούς θεσμούς στάθηκαν η αφορμή για την δημιουργία της ταινίας Κακή Εκπαίδευση (La mala educación) το 2004.

H πρώτη του μεγάλη μήκους ταινία ήταν Η Πέπι, η Λούσι, η Μπομ και τα άλλα κορίτσια, που κυκλοφόρησε το 1980. Μέσα από τις ταινίες του παρακολουθούμε την γυναίκα σε όλες τις εκδοχές της. Σημαντικό ρόλο στις ταινίες του παίζει ο ρόλος της μητέρας. Παρόλα αυτά, έχει κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία μεταξύ των οποίων και Το μυστικό μου λουλούδι, που κυκλοφόρησε το 1996 από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ μετρά 30 ταινίες μια εκ των οποίων είναι και το θέμα του σημερινού άρθρου.

Υπόθεση

Η Janis Martinez Moreno (Penelope Cruz) είναι φωτογράφος. Στην φωτογράφηση θα γνωρίσει τον Arturo (Israel Elejalde), ο οποίος είναι εγκληματολόγος ανθρωπολόγος. Η Janis θα του μιλήσει για την ιστορία του τόπου της, η οποία είναι άμεσα συνδεμένη με την οικογένειά της. Μαζί θα ζήσουν έναν παράνομο έρωτα. Η Janis θα γεννήσει τον καρπό του έρωτά τους, αν και έχουν χωρίσει. Στο μαιευτήριο θα γνωρίσει την νεαρή έφηβη Ana Manso Ferreras, η οποία είναι αγχωμένη και φοβισμένη για τον ερχομό του παιδιού της. Παρόλα αυτά, έχουν αρκετά κοινά. Και οι δυο είναι ανύπαντρες γυναίκες και οι σύντροφοί τους δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των παιδιών.

Μόλις γεννηθούν τα παιδιά θα μείνουν για λίγο στην θερμοκοιτίδα. Αυτή η παραμονή είναι που θα φέρει την ανατροπή στις ζωές των δυο αυτών γυναικών. Μετά το μαιευτήριο η Janis και η Anna δεν θα συναντηθούν, ώσπου η Janis θα ανακαλύψει κάτι που θα ανατρέψει τις ζωές τους. Παρόλα αυτά θα συναντηθούν τυχαία. Θα ζήσουν μαζί μέχρι η Janis να αποκαλύψει στην Anna την αλήθεια. Η αποκάλυψη αυτή θα φέρει ανατροπές αλλά και στην ζωή της Janis ξανά τον Arturo, ο οποίος θα ανακαλύψει ότι η ιστορία της οικογένειας της Janis αλλά και της κοινότητάς της είναι αληθινή.

Η ταινία

Η ταινία Παράλληλες Μητέρες αποτελεί ένα ταξίδι στον διαφορετικό τρόπο που κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη και την μητρότητα. Παράλληλα παρακολουθούμε και την αναζήτηση της ιστορίας μιας οικογένειας από την οποία θα γεννηθεί μια ιστορία αγάπης και εξερεύνησης του εαυτού της πρωταγωνίστριας. Αποτελεί μια πολυεπίπεδη ταινία. Καθώς, πέρα από όσα έχουν αναφερθεί, παρακολουθούμε και πώς ένα ιατρικό λάθος μπορεί να ανατρέψει και να γεμίσει με ψέματα μια ολόκληρη ζωή δυο άγνωστων γυναικών.

Παράλληλες Μητέρες
Πηγή: koutipandoras.gr

Οι Παράλληλες Μητέρες είναι μια ιστορία που μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Οι ηθοποιοί με τις άριστες, σταθερές ερμηνείες τους μας μεταφέρουν το συναίσθημα του πάθους για τη ζωή και την αγάπη αλλά και το συναίσθημα του έρωτα, της αγωνίας, της ικανοποίησης της αποκατάστασης της αλήθειας. Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ μέσα από ένα καμβά έντονων χρωμάτων μας ταξιδεύει στην Ισπανία. Μας κάνει κομμάτι τόσο του τόπου όσο και της ιστορίας που διαδραματίζει η ταινία του. Μέσα από την αψεγάδιαστη σκηνοθετική ματιά του, η οποία χωρίς πολύπλοκα πλάνα, χωρίς εγωισμό μας δίνει μια ταινία που μας κάνει να συγκινηθούμε, να συμπονήσουμε και να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει να ξέρουμε την ιστορία της οικογένειας μας αλλά και πόσο συνδεδεμένη είμαστε μαζί της.

Η ταινία Παράλληλες Μητέρες είναι από τις ταινίες που θα κρατήσουν ένα κομμάτι της καρδιάς σου και θα φωλιάσουν εκεί για να σου θυμίσουν ότι η οικογένεια όπως και η αγάπη για τους ανθρώπους που τους νιώθουμε οικογένεια μας θα είναι πάντα εκεί. Από αυτή την αγάπη θα αντλούμε πάντα δύναμη. Θα έχουμε ένα χέρι να πιαστούμε.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

One Piece – Void Mystery

One Piece
hitlava.com

Τα γνωστά σε όλους anime είναι φτιαγμένα για να παρουσιάζουν, με μια ενίοτε φανταστική οπτική, γεγονότα και ιστορίες που οι δημιουργοί βγάζουν από το μυαλό τους, ή που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Κατά την διάρκεια παρακολούθησης κάποιου anime οι fans έρχονται σε επαφή με την ψυχή, το μυαλό και τον τρόπο που ο εκάστοτε δημιουργός επιλέγει να διηγηθεί μαζί μας την ιστορία του. Τα backstories, η ίντριγκα και τα λεγόμενα plot twist που παρουσιάζονται δημιουργούν στο κοινό την διάθεση και την ανυπομονησία να ανακαλύψει την απάντηση σε πολλά ερωτήματα στην πλοκή. 

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η φαντασία του δημιουργού ξεφεύγει από τα όρια της φαντασίας και η σφαίρα της επιρροής που δέχεται εδράζεται σε γεγονότα του παρελθόντος και της ιστορίας;

One Piece and the Void Century / Spoiler alert

Πηγή εικόνας: pagelagi.com

Το γνωστό σε όλο το anime κοινό One Piece είναι ένα anime φαντασίας που διηγείται την ιστορία του πρωταγωνιστή με όνομα Monkey D. Luffy, του οποίου μοναδικός στόχος είναι να γίνει ο βασιλιάς τον πειρατών. Κυνηγώντας το όνειρό του, ο Luffy αποφασίζει να ταξιδέψει στην θάλασσα και να μαζέψει ένα ικανό πλήρωμα για να τον ακολουθήσει στο ταξίδι προς την αναζήτηση του θησαυρού One Piece που είχε κρύψει ο βασιλιάς των πειρατών Gol. D. Roger σε ένα απομακρυσμένο νησί στην Grand Line. Έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 1000 επεισόδια, το anime αυτό έχει παρουσιάσει πολλά μυστήρια, σχετικά με χαρακτήρες, γεγονότα και μέρη που δεν έχουμε δει ακόμα, με πολλά από αυτά να έχουν μείνει αναπάντητα.

The Void Century

https://www.epicdope.com/one-piece-all-you-need-to-know-about-joy-boys-existence/

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον κόσμο του One piece θεωρείται αυτό του λεγόμενου «Κενού Αιώνα», ή αλλιώς, Void Century. Αποτελεί μια περίοδο εκατό χρόνων στην οποία έζησε ένα από τα πιο μυστήρια πρόσωπα της ιστορίας του anime, γνωστό και ως Joy Boy, για τον οποίο έχουμε ελάχιστες πληροφορίες.

Άν το σκεφτεί κανείς, όλα ξεκίνησαν με τον κενό αιώνα, με τον ερχομό του Joy Boy, των Poneoglyphs, του νησιού Laughtale, των θρυλικών όπλων, του θησαυρού One Piece και την απαρχή του λεγόμενου World Government και της ιστορίας του. Σημείο αναφοράς σε όλα αυτά είναι ο κενός αιώνας και τα μυστικά του, μια περίοδος που έχει διαγραφεί από την ιστορία, τις οποίας τα μυστήρια θα δώσουν φως σε πολλά από τα ερωτήματα του κόσμου του One Piece.

Ιστορική συσχέτιση

One Piece
Πηγή εικόνας: fictionhorizon.com

Μια προσπάθεια εξήγησης του «τι ακριβώς είναι η περίοδος του κενού αιώνα» στο One Piece έγινε από τον Youtuber AnimeUproar ο οποίος προσπάθησε μέσα από την μεγάλη αγάπη του για την ιστορία να  προσεγγίσει τις ρίζες αυτού του θέματος με έναν διαφορετικό τρόπο. 

Όλα ξεκινούν στο chapter 1040 του manga όπου και επιβεβαιώνεται πως η Zunesha, ο τεράστιος ελέφαντας που κουβαλά το νησί Zoo στην πλάτη του ήταν στην πραγματικότητα ο πιστός σύντροφος του Joy Boy. H Zunesha είχε επίσης καταδικαστεί να περιφέρεται έτσι για ένα τρομερό έγκλημα που είχε πραγματοποιήσει πριν 800 χρόνια, την περίοδο δηλαδή που διαδραματίζονταν τα γεγονότα του κενού αιώνα. Η εικόνα του Joy Boy να καβαλά τον τεράστιο αυτό ελέφαντα και η πιθανή προσπάθειά τους να καταρρίψουν την τότε πρώιμη μορφή της τωρινής κυβέρνησης που κυριαρχεί στο One Piece, γνωστή και ως World Goverment, θυμίζει κατά κάποιο τρόπο ένα ιστορικό πρόσωπο, τον Καρχηδόνιο στρατηγό με όνομα Hannibal Barca

Ο Hannibal ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους στρατηγούς που έχουν υπάρξει και καταγραφεί ιστορικά και έγινε γνωστός για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στην τότε παντοδύναμη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η Ρώμη, στην προσπάθειά της να καταρρίψει τον Hannibal, ειδικά μετά από περιστατικά όπως την εισβολή στην Ιταλία όπου διέσχισε τις Άλπεις με ελέφαντες και έναν τεράστιο στρατό να τον ακολουθεί, ξεκίνησε πολλούς πολέμους εναντίον του μεταξύ των χρονολογιών 264 πχ και 146 πχ. Αυτοί οι πόλεμοι που διήρκησαν σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα ονομάστηκαν ως Καρχηδονιακοί η αλλιώς Punic wars.

Ο ισχυρισμός μας σε αυτό το σημείο είναι πως ο δημιουργός του One Piece γνωστός και ως Eiichiro Oda πήρε την έμπνευση του για το μυστήριο του κενού αιώνα από αυτή την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

The Carthage Empire and the possible connection with the anime

One Piece
Πηγή εικόνας: heritagedaily.com

Οι αυτοκρατορία των Καρχηδονίων με βάση στην Νότια Αφρική έλεγχε την δυτική Μεσόγειο την περίοδο που ξεκίνησε να αναπτύσσεται, κάτι που την έφερε σε σύγκρουση με την τότε επίσης αναπτυσσόμενη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Εκατό χρόνια συμπλοκών μεταξύ αυτών των δύο δυνάμεων έληξε όταν η Ρώμη αποφάσισε να καταστρέψει και να διαγράψει οριστικά την ύπαρξη των Καρχηδονίων από τις σελίδες της ιστορίας. Αφού οργάνωσε και πραγματοποίησε μια τεράστια επίθεση στην πρωτεύουσα των Καρχηδονίων η οποία βρίσκεται στην σημερινή Τυνησία, ο στρατός του Hannibal ηττήθηκε. Έπειτα η Ρωμαίοι είτε σκότωσαν, είτε πούλησαν ως σκλάβους όλους όσους επιβίωσαν.

The end of the Carthaginian legacy

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, καθώς έκαψαν συστηματικά οτιδήποτε υπήρχε μέσα στην πρωτεύουσα και τις πόλεις των Καρχηδονίων, καταστρέφοντας έτσι κτήρια, κειμήλια και οτι θα άφηνε ίχνος για την ύπαρξη του λαού αυτού. Μετά την πτώση των Καρχηδονίων όμως θεωρητικά όλα τους τα εδάφη ανήκαν πλέον στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. 

Εδώ όμως προκύπτει το ερώτημα, γιατί η Ρωμαίοι αποφάσισαν να προβούν σε τόσες κινήσεις για την ολοκληρωτική εξαφάνιση των Καρχηδονίων και τις ιστορίας τους, ενώ η καλύτερη λύση ήταν η μετατροπή της πρωτεύουσας τους σε μια ακόμη ρωμαϊκή πόλη, και η μετατροπή των πολιτών σε υπηκόους.

 Οι Ρωμαίοι ήθελαν να διαγράψουν ακόμη και την παραμικρή ύπαρξη του Καρχηδόνιου πολιτισμού από τις σελίδες τις ιστορίας. Τελικώς το πλάνο τους στέφθηκε με επιτυχία. Ακριβώς επειδή είχαν καταστρέψει τόσα πολλά κομμάτια που επιβεβαίωναν την ύπαρξη του πολιτισμού των Καρχηδονίων μέσα σε αυτά βιβλία, αγάλματα και κτήρια, ο σημερινός κόσμος έχει καταλήξει να γνωρίζει ελάχιστα για την ύπαρξη τους στην ιστορία και ότι ξέρουμε προέρχεται από Ρωμαϊκές πηγές, ακόμη και για την ιστορία των Καρχηδόνιων πολέμων. Σήμερα τα μόνα σημάδια ύπαρξης του πολιτισμού αυτού είναι αυτά που δεν μπορούσαν να καταστραφούν τότε και έχουν αντέξει στην πάροδο του χρόνου όπως για παράδειγμα μεγάλα κομμάτια πέτρας με σκαλισμένα σύμβολα και λέξεις.

The possible connection with the Poneglyphs

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι τεράστιες αυτές πέτρες παρουσιάζουν μια συσχέτιση με τον κόσμο του One Piece μέσα από τα λεγόμενα Poneglyphs που οι χαρακτήρες μας κυνηγούν εδώ και πολλά επεισόδια, καθώς περιέχουν μυστικά για την περίοδο του κενού αιώνα.

Με βάση την προσωπική μου κρίση θα έλεγα πως οι ομοιότητες είναι εμφανείς αλλά όχι σίγουρες, καθώς αναφερόμαστε σε μια θεωρία. Άν το σκεφτεί κανείς, οι Καρχηδόνιοι ήταν αυτός ο αρχαίος πολιτισμός που τελικώς ηττήθηκε και μεθοδικά διαγράφηκε από την ιστορία, μέσα από τις κινήσεις της αρχαίας Ρώμης. Η Ρώμη θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το λεγόμενο World Goverment του κόσμου του One Piece που κρατά τα γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο του κενού αιώνα κρυφά από το ευρύ κοινό και κατέληξε να ελέγχει ένα τεράστιο μέρος του κόσμου.

The Cathagian General Hannibal Barca 

Πηγή εικόνας: thecollector.com

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η ιδέα πως ο μεγάλος αυτός στρατηγός που δημιούργησε τεράστιο θέμα στην τότε Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μέσα από τις τακτικές του και τα ρίσκα που έπαιρνε ενδεχομένως να αποτελεί την έμπνευση για την μυστήρια παρουσία του κενού αιώνα του One Piece, γνωστή ως Joy Boy.

O Hannibal Barca ήταν ένας πανέξυπνος στρατηγός γνωστός και ως ένας από τους καλύτερους στην ιστορία ολοκλήρου του κόσμου. Ήταν ευγενικός με τους ανθρώπους του αλλά και με τα ζώα που χρησιμοποιούσε στο πεδίο της μάχης. Κατά την διάρκεια του δεύτερου Καρχηδόνιου πολέμου που διαδραματίστηκε ανάμεσα στο 218 και 201 πχ., ο Hannibal μετέφερε τον πόλεμο στην Ιταλία ξεκινώντας μια εκστρατεία με σκοπό την ολοκληρωτική της κατάκτηση. Η εκστρατεία αυτή κράτησε περίπου 16 χρόνια και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία διότι πολλοί από τους λαούς και τις πόλεις που υπήρχαν εντός Ρωμαϊκής επικράτειας αποφάσισαν να ταχθούν στο πλευρό του Hannibal, καθώς επιθυμούσαν την ελευθερία τους από την πιεστική κατάσταση που ζούσαν με την κυριαρχία της Ρώμης. 

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα μια από τις πιο γνωστές τακτικές που εγκαινίασε η θρυλική αυτή ιστορική παρουσία ήταν η χρήση τεραστίων ελεφάντων στην μάχη τους οποίους χρησιμοποιούσαν τοξότες για καλύτερη ορατότητα, καθώς και για να σπάνε τους σχηματισμούς των αντιπάλων. Οι υπόλοιποι λαοί που αντιμετώπισαν τους Καρχηδονίους εκείνη την περίοδο δεν είχαν ξαναέρθει αντιμέτωποι με μια τέτοια πρωτόγνωρη τακτική, οπότε η εμφάνιση της προκάλεσε τεράστιο θέμα στην διατήρηση της ψυχραιμίας και της οργάνωσης. Παρά τις προσπάθειες του Hannibal, οι Ρωμαίοι αντέδρασαν με μια επίση στην πρωτεύουσα των Καρχηδονίων και  τον ανάγκασαν να επιστρέψει για να την υπερασπιστεί, όπου και έχασε την μάχη ενάντια τους στην Ζάμα το 202 πχ. λόγο της προδοσίας που δέχθηκε από τους συντρόφους του. Από το σημείο αυτό και έπειτα η Ρωμαίοι ξεκίνησαν με αργά και σταθερά βήματα να εξαφανίζουν όλα τα σημάδια ζωής του Καρχηδόνιου πολιτισμού από την ιστορία.

The possible connection between Joy Boy and Hannibal

Πηγή εικόνας: onepiece.fandom.com

Μεταφέροντας το ενδιαφέρον μας στην συσχέτιση αυτού του προσώπου με τον Joy Boy. Εννοείται πως στην περίπτωση των Καρχηδονιακών πολέμων υπήρχαν περιπτώσεις που σύμμαχοι άλλαζαν πλευρές, αλλά συγκεκριμένα η προδοσία που υπέστη ο Hannibal από τους στρατιώτες του εμφάνισε στο προσκήνιο μια συσχέτιση με την οικογένεια Nefertari που είδαμε στο Arc του Arabasta Kingdom.  Πάντα υπήρχαν αρκετά ερωτηματικά για το γεγονός πως η συγκεκριμένη οικογένεια αποφάσισε να ταχθεί με την πλευρά του World Government ως μια από τις 20 ιδρυτικές οικογένειες, αλλά ταυτόχρονα ήταν η μόνη που αποφάσισε να μην μετακινηθεί στο Mary Geoise. Εκτός αυτού κράτησε κρυφή την ύπαρξη ενός πολύ σημαντικού Poneglyph από το World Government και ίσως έχουν κάποια ιδιαίτερη σύνδεση με το αρχαίο όπλο “Pluton” που θεωρούταν πως βρισκόταν κάπου στην Arabasta.

Το συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας δημιουργεί το ερώτημα για το αν οι Nefertari είχαν ταχθεί και πολεμούσαν στο πλευρό του Joy Boy και απλώς αποφάσισαν να αλλάξουν πλευρά, από φόβο μήπως το βασίλειο τους ακολουθούσε την καταστροφή μετά την επερχόμενη ήττα του J.B.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη πιθανότητα, η οποία υποστηρίζει πως δεν πρόδωσαν ακριβώς τον Joy Boy. Ίσως στο μυαλό του να υπήρχε η σκέψη πως μετά από ένα σημείο η ήττα του ήταν αναπόφευκτη, γεγονός το οποίο μας παρουσιάζεται κατά κάποιο τρόπο μέσα από την απολογία που άφησε στο “Fishman Island”. Ίσως να παρότρυνε την οικογένεια Nefertari να προσποιηθεί πως τον πρόδωσε με σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και να λειτουργεί εκ των έσω. Τελικός σκοπός ενδεχομένως ήταν η δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την διεξαγωγή του επόμενου τεράστιου πολέμου του One Piece αλλά και την επιστροφή του Joy Boy. Αυτό θα το πετύχαιναν μέσα από την προστασία συγκεκριμένων Poneglyphs και του αρχαίου όπλου Pluton μέχρι ο J.Β. να επιστρέψει. Το σχέδιο αυτό θα είχε ελάχιστα ποσοστά επιτυχίας αν αποφάσιζαν να μετακινηθούν στο “Mary Geoise”.

Βέβαια ο σημερινός απόγονος της οικογένειας αυτής στο One Piece, δηλαδή η πριγκίπισσα Vivi είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζει καν την αλήθεια, τουλάχιστον όχι ακόμα, αλλά ίσως αυτή της παρουσιαστεί όταν έρθει η στιγμή.

Υπάρχει συνεπώς η πεποίθηση πως η ιστορία του Joy Boy θα παρουσιάσει πολλά κοινά σημεία με αυτή των Καρχηδονιακών πολέμων. Ακριβώς όπως ο Hannibal, έτσι και ο Joy Boy ενδεχομένως να ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης με ένα μονάχα στόχο, να σταματήσει την τυραννία και την ανάπτυξη του σημερινού World Government στο One piece, όπως και ο Hannibal ήθελε να κάνει το ίδιο με την ανάπτυξη και εξάπλωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Για να το πετύχει αυτό ο Joy Boy συγκέντρωσε κοντά του μια μεγάλη στρατιά από βασίλεια όπως τους Γίγαντες, τους ψαρανθρώπους, ακόμη και τεράστιους ελέφαντες όπως ήταν και η Zunesha για την οποία και γνωρίζουμε από τα manga ότι κατείχε τον τίτλο του πιστού συντρόφου του Joy Boy.

Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε πως την εικόνα του απελευθερωτή που χαρακτηρίζει τον χαρακτήρα Joy Boy την κατέχει και ο Hannibal. 

Όπως ακριβώς και οι Ρωμαίοι, έτσι και οι Καρχηδόνιοι πολεμούσαν μονάχα για την απόκτηση δύναμης και εξουσίας, σε αντίθεση με τον χαρακτήρα που θεωρείται από τον κόσμο του One Piece ως απελευθερωτής και ονειροπόλος με μόνο του στόχο την αποδοχή δικαιοσύνης και ελευθερίας. Μπορούμε να υποθέσουμε πως όπως ακριβώς και ο Hannibal, έτσι και ο Joy Boy είχε φθάσει πολύ κοντά στο να νικήσει τον πόλεμο, κάτι που φόβισε πολύ τις αριστοκρατικές οικογένειες που τελικώς κατέληξαν να απαρτίζουν το World Government.

Αν κοιτάξουμε άλλωστε την κατάσταση συγκριτικά με την δική μας πραγματικότητα στο παρελθόν πολλές φορές οι αριστοκρατικές οικογένειες στηρίζονταν στην δουλοπαροικία και την σκλαβιά για να επιβιώσουν, εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία του πληθυσμού τους για την προαγωγή του συμφέροντος μιας πολύ μικρής μερίδας ανθρώπων. Οπότε για αυτούς τους ανθρώπους κάποιος ο οποίος ήταν διατεθειμένος να κάνει τόσο μεγάλες θυσίες στην προσπάθεια θέσπισης της ισότητας και της ελευθερίας όλων των ανθρώπων θα παρουσιαζόταν ως μια τεράστια απειλή για αυτούς και τις οικογένειες τους. Συνεπώς δεν θα σταματούσαν πουθενά για να εξαφανίσουν κάποια τέτοια παρουσία και τις κινήσεις της από τις σελίδες της ιστορίας που στην δική μας περίπτωση η παρουσία αυτή ήταν ο Joy Boy και οι πράξεις του με σκοπό την ελευθερία.

Imu-sama and his connection with Joy Boy 

Πηγή εικόνας: quora.com

Η παρουσία της άγνωστης αυτής φιγούρας έχει προκαλέσει πολλές απορίες στο κοινό του anime. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αποτελεί την αρχηγική φιγούρα όλων των Marine και βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας. Άλλοι λένε ότι αποτελεί ένα πρόσωπο με τεράστια δύναμη που θα καταλήξει να πολεμά τον πρωταγωνιστή μας κάποια στιγμή στο μέλλον. Η θεωρίες είναι πολλές και κυμαίνονται σε πολλά πλαίσια, αλλά μια πολύ ενδιαφέρουσα είναι πως η άγνωστη αυτή φιγούρα είναι πρακτικά αθάνατη και ζει στον κόσμο του One Piece από την περίοδο του κενού αιώνα μέχρι σήμερα, καθώς διαθέτει κάποιου είδους φρούτου αθανασίας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η παρουσία αυτή κάθισε στον κενό θρόνο, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Συνεπώς η ηγετική φύση του συγκεκριμένου χαρακτήρα ενδέχεται να αληθεύει, καθώς υπάρχει η περίπτωση η Imu να βρίσκεται στην θέση αυτή από την περίοδο του κενού αιώνα και να διαθέτει τον τίτλο του τότε αντιπάλου του Joy Boy, του προσώπου που έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία του World Government και τους σύγχρονου κόσμου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι “elders” των Marine γονατίζουν μπροστά στην φιγούρα αυτή σε ένα από τα επεισόδια του anime δείχνοντας μας έτσι την ηγετική της φύση για τους ίδιους και για τον σύγχρονο κόσμο.

Τέλος θα μπορούσε η φιγούρα της Imu να συμβολίζει την ύπαρξη του World Government, μιας παρουσίας που παρουσιάζει την ιστορία όπως θέλει εκείνη, κατευθύνοντας τον κόσμο να πιστεύει πως η κυβέρνηση βρίσκεται εδώ για να προάγει των συμφέρων όλων και όχι της μειοψηφίας, δεδομένα των οποίων η εγκυρότητα θα παρουσιαστεί στα μετέπειτα χρόνια που η ιστορία του One Piece θα ξεδιπλωθεί περισσότερο.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Μαθήματα φλερτ

άνδρες φλερτάρουν
Πηγή εικόνας: keepup.gr

Θα ξεκινούσα με ένα από αυτά τα περίεργα κλισέ που ακούμε κατά καιρούς, ότι το φλερτ είναι το ομορφότερο πράγμα στον κόσμο, ότι μπορεί να υπερτερεί του σεξ κ.λπ. Ωστόσο, μάλλον θα έλεγα ψέματα. Το φλερτ, όπως και πολλές άλλες απολαύσεις, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για κάποιους, ενώ σε άλλους να προκαλεί μόνο ρίγη και ελαφρύ πυρετό.

Ανάλογα και με τις συνθήκες. Άλλοι φλερτάρουν υπέροχα σε μπαρ, άλλοι σε κλαμπ, άλλοι σε βιβλιοθήκες, άλλοι σε θερινούς κινηματογράφους. Και μερικοί απλά καθόλου, περιμένουν οι άλλοι να τους φλερτάρουν. Ή μπορεί πρώτα να γνωρίζουν κάποιον, να αποκτά μια διάρκεια η μεταξύ τους επαφή και μετά, μόλις αισθανθούν άνετα, να αρχίσουν να εκφράζονται και ερωτικά.

Αυτήν την αλήθεια, ότι δηλαδή οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίδιοι, αγνοούν επιδεικτικά κάποια coaching κανάλια στο YouTube, σε μια προσπάθεια να διδάξουν την τέχνη της ανδρικής γοητείας. Ως επί το πλείστον σε έφηβα ή μετέφηβα straight αγόρια.

Πώς να την κάνεις να σε θέλει;

Στο συγκεκριμένο κείμενο δεν θα κατονομάσω τα συγκεκριμένα κανάλια, με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλά και διαφορετικά. Πατήστε απλά κάτι του στυλ: πώς να ρίξω (θεέ και κύριε) μια γυναίκα, πώς να φλερτάρω αποτελεσματικά γυναίκες κ.τ.λ.

Τότε θα βρεθείτε μπροστά σε ένα οριακά κιτς θέαμα. Κάποιος γκουρού της γυναικείας ψυχολογίας, εξοπλισμένος με μια επιεικώς μέτρια γνώση της γραμματικής και του συντακτικού, θα δώσει τις απαντήσεις σε όλα τα προαιώνια ερωτήματά σας.

Ξεκινώντας φυσικά από μερικές θεμελιώδεις παραδοχές. Πρώτον, οι κοπέλες δεν φλερτάρουν, δεν κάνουν ποτέ το πρώτο βήμα. Εσύ, το σερνικό, ο ΑΝΔΡΑΣ, θα τα κάνεις όλα. Και μην παίρνεις θάρρος. Αν μια κοπέλα σε προσεγγίσει η ίδια ερωτικά, μάλλον δεν αξίζει. Λογικά θα είναι πιο άσχημη από σένα, όπως αποφαίνονται οι εν λόγω σοφοί.

Δεύτερον, οι γυναίκες είναι έπαθλα. Αν εσύ είσαι άνδρας με τα όλα σου, βαρβάτος, αρρενωπός και φλερτάρεις αψεγάδιαστα, συναναστρεφόμενος ερωτικά με πολλές κοπέλες, τότε έυγε. Αξίζεις, οι κατακτήσεις σου μιλούν για σένα, προστίθενται μία μία στην τροπαιοθήκη σου. Αν πάλι, έχεις πάει με λιγότερες κοπέλες, κάνεις λιγότερο σεξ ή δεν βρίσκεις ευχαρίστηση στις συνεχείς γνωριμίες/ επαφές, τότε τοποθετείσαι στο πίσω μέρος της αλυσίδας. Σ’ αυτή τη ζωή, μικρέ μου, μόνο οι άνδρες -βίκινγκς- κατακτητές, οι κορτάκηδες, οι σεξομανείς Μπάρνι του How I Met Your Mother κερδίζουν.

Μπάρνι φλερτάρει -άνδρες
Πηγή εικόνας: How I Met Your Mother Wiki

Το σεξ, μεγάλη ιστορία

Ο λόγος ύπαρξης τέτοιων καναλιών, απλός. Έχει μάλλον να κάνει με τον τρόπο που εκπαιδευόμαστε τα straight αγόρια από πολύ μικρή ηλικία. Γύρω μας σταδιακά σχηματίζεται ένας περίγυρος που μας συμβουλεύει: πήγαινε με όποια να’ ναι, μην είσαι επιλεκτικός. Μεγαλώνοντας, σε κατακλύζουν με ερωτήσεις: με πόσες έχεις πάει, γιατί δεν την πέφτεις σε αυτή, κάνεις σεξ με κάποια αυτήν την περίοδο;

Σε αυτή τη στήλη έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η πατριαρχία δεν ταλαιπωρεί μόνο τις γυναίκες κι εν γένει τις θηλυκότητες. Αλλά όλους μας, ακόμα και τους ευνοημένους straight άνδρες. Αυτούς που μεγαλώνουν με την ιδέα ότι οφείλουν να εξουσιάζουν σε όλους τους τομείς, με πιο κύριο τον ερωτικό. Γι’αυτό θαρρώ πως σ’ εκείνους η σεξουαλική απελπισία είναι μεγαλύτερη. Γιατί- μη κάνοντας σεξ- χάνουν τον ρόλο τον οποίο έχουν φτιαχτεί να υπηρετούν. Δεν είναι μόνο η απόλαυση της επαφής, είναι κι η εξουσία που τη συνοδεύει.

Έτσι οι άνθρωποι αυτοί, που δεν κολλάνε με το ιδεατό ανδρικό πρότυπο, αποτελούν τον τέλειο στόχο για τους τοξικά αρρενωπούς γκουρού. Αυτοί θα τους θυμίσουν πόσο άνδρες οφείλουν να είναι. Και θα τους προσφέρουν, σε τόνο προστακτικό, τη λύση: πήγαινε να την πέσεις σε όσες περισσότερες κοπέλες μπορείς.

Πώς να (μην) πιστεύεις στον εαυτό σου

άνδρες τοξική αρρενωπότητα φλερτ
Πηγή εικόνας: Reddit

Πράγματι, η εν λόγω συμβουλή συνιστά και το success story όλων αυτών των καναλιών. Αν προσεγγίσεις ερωτικά 1000 κοπέλες, ενδεχομένως να μπορέσεις να συνευρεθείς με μια. Επιτυχία! Μπράβο σου, τα κατάφερες, πήρες με Άριστα το πτυχίο Ανωτάτης Γκομενικής με ειδίκευση στην Τοξική Κοκορολογία.

Το τι σημαίνει αυτό για την αξία σου, μάλλον το αποφασίζεις εσύ και ποιος είμαι εγώ για να σου πω πόσο κενό το θεωρώ. Απλά, αν μου πέφτει λόγος κάπου, πιστεύω πως αυτοί οι τύποι σου δίνουν κάπως αντιφατικές συμβουλές.

Σου λένε: πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση, και στην αμέσως επόμενη πρόταση: πήγαινε να την πέσεις σε 20 διαφορετικές κοπέλες στο ίδιο πάρτι. Ωστόσο, κατ’ εμέ, η αυτοπεποίθηση δεν συμβιβάζεται με την τόση δοαθεσιμότητα προς τον οποιοδήποτε.

Όσο περισσότερο παρακολουθώ τα εν λόγω αρρενωπά κανάλια, τόσο πιο έντονα πιστεύω πως αυτοπεποίθηση σημαίνει επιλεκτικότητα. Αν το άτομο απέναντί μου μου αρέσει χάρη στον τρόπο που μιλάει, που ντύνεται, που κοιτάζει. Τότε ναι, το φλερτ μαζί του θα χάριζε απλόχερα απόλαυση και στους δυο μας. Θα είχε το πλεονέκτημα της αμοιβαιότητας. Η σχέση μας δεν θα έμοιαζε με αυτή που έχει ο γυπαετός με το θήραμά του. Αλλά με εκείνη δύο ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τον άλλον ως ίσο και χαίρονται την παρέα του.

Αντίθετα, αν προσεγγίζω ερωτικά οποιαδήποτε κοπέλα περνάει ή οποιαδήποτε με την οποία τυχαίνει να ανταλλάζουμε δύο κουβέντες, τότε αυτό τι δείχνει για μένα; Ότι έχω αυτοπεποίθηση; Ότι είμαι αρσενικό παλιάς κοπής; Ότι εκπληρώνω τον ρόλο μου; Ή ίσως ότι είμαι κενός; Ότι έχω παγιδευτεί σε πρότυπα που μπορούν μόνο να με κάνουν δυστυχισμένο; Ότι θέτω την ευτυχία μου στην κρίση και την αποδοχή των άλλων; Ότι τόσο πολύ μισώ τον εαυτό μου, που είμαι διατεθειμένος να πάω με κάποια, χωρίς καν να διερωτηθώ αν αρέσει σε μένα τον ίδιο; Ο καθένας ας βρει μόνος του τις απαντήσεις.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

PDSFF23: οι υποβολές ταινιών ξεκίνησαν!

PDSFF23

Το PDSFF23 αποτελεί έναν δια-τοπικό κινηματογραφικό χώρο δημιουργίας και αντίστασης. Ανατρέπουμε συλλογικά την υπάρχουσα τάξη που αποσυνδέει και περιορίζει ατομικότητες, κοινότητες και αγώνες. Δημιουργούμε έναν νέο χώρο όπου μπορούμε να είμαστε μαζί με όλη τη διαφορετικότητά μας – ασφαλή και γενναία ταυτόχρονα.

Προσκαλούμε σκηνοθέτ(ρι)ες, ντοκιμαντερίστ(ρι)ες, παραγωγούς οπτικού περιεχομένου, φοιτητ(ρι)ές και αναδυόμενους/ες καλλιτέχν(ιδ)ες να υποβάλουν τις ιστορίες τους. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τις ιστορίες κοινοτήτων και ατόμων που, λόγω των ταυτοτήτων και των βιωμάτων τους, παραμένουν αόρατα.

Το Positively Different Short Film Festival επικεντρώνεται στις πολλαπλές όψεις της καταπίεσης και φιλοδοξεί να προάγει δημιουργικά έργα, πολιτισμικά δίκτυα και πολιτικούς αγώνες από και για τα “αθέατα” των σύγχρονων κοινωνιών. Η ομάδα και το κοινό μας αναζητούν ταινίες μικρού μήκους που αντανακλούν προσωπικό ενδιαφέρον και επείγουσα ανάγκη. Η αισθητική συνοχή μας γοητεύει· η σαφήνεια, η απλότητα, μας ενθουσιάζουν.

PDSFF23

Οι συμμετοχές από την Αφρική στο PDSFF είναι λιγότερες σε σχέση με άλλα μέρη της υφηλίου. Αυτό, ωστόσο, δεν αντανακλά ούτε την ποιότητα ούτε την ποσότητα των παραγόμενων έργων. Το PDSFF23 δίνει χώρο και κίνητρο σε Αφρικανούς κινηματογραφιστές να μοιραστούν τη δουλειά τους (βλ. πρόσκληση).

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει έναν επιμελημένο κατάλογο 30 ταινιών μικρού μήκους που θα προβληθούν στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ στην Αθήνα από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου και θα διαγωνιστούν για 4 βραβεία – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Κοινού, Καλύτερης Ελληνικής Παραγωγής, Καλύτερης Αφρικανικής Παραγωγής. Συναυλίες, εργαστήρια και σεμινάρια, ειδικές προβολές, παραστάσεις slam ποίησης και συζητήσεις θα συγκροτήσουν μια δυνατή τριήμερη γιορτή διαφορετικότητας και συντροφικότητας. Την τέταρτη μέρα, οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν ταυτόχρονα σε ειδικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Τουλάχιστον τρεις προβολές θα οργανωθούν στην Ευρώπη και μία στην Αφρική.

PDSFF23

Το φεστιβάλ θα υποστηρίξει τα άτομα που εκπροσωπούν τις ταινίες, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις.

Μπορείτε να υποβάλετε τις ταινίες σας μέσω της πλατφόρμας FilmFreeWay.
Προθεσμία early bird (δωρεάν): 25 Αυγούστου 2022
Προθεσμία κανονικής υποβολής (5 ευρώ): 31 Οκτωβρίου 2022

Website | Facebook | Instagram | LinkedIn


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.