Exclusive Content:

Home Blog

Οι καλοκαιρινοί μας έρωτες

Γεια σε όλους και καλώς ήρθατε σε ένα ακόμη καλοκαιρινό, ζεστό, ιουλιάτικο Friday. Και σήμερα είναι η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Friday αφού η Friday έχει τη γιορτή της. 26 Ιουλίου σήμερα, Παρασκευή και είναι της Αγίας Παρασκευής. Και ναι, για όσους δεν το θυμάστε η στήλη αυτή λέγεται From Friday for Friday ακριβώς γιατί γράφει η Παρασκευή για την Παρασκευή. Λοιπόν έχω μια εμμονή με τα σημάδια της μοίρας ή το timing ή όπως θέλετε το λέτε, δεν ξέρω… 

Οπότε φέτος που γιορτάζω και λέγομαι Παρασκευή και είναι και ανήμερα Παρασκευής νιώθω ότι κάτι γίνεται εδώ. Δεν ξέρω αν κι εσείς πιστεύετε σ’ αυτά ή βλέπετε τα πράγματα με αντίστοιχο τρόπο. Πάντως είναι μια ευκαιρία να δώσω στη συγκεκριμένη μέρα μια παραπάνω σημασία!

Λοιπόν που λέτε… στο προηγούμενο άρθρο μου σας έγραφα δυο πράγματα. Πρώτον ότι αισθάνομαι ότι το καλοκαίρι έχει ήδη περάσει και δεύτερον ότι πολλές φορές στα άρθρα μου μοιράζομαι σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς με σκοπό κι εγώ η ίδια να αντιστρέψω την αρνητική ή απαισιόδοξη οπτική μου πάνω σε όλα αυτά. Και πολλές φορές πιάνει! Κάπως έτσι λοιπόν έχω αρχίσει να προετοιμάζομαι για ένα καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, μυρωδιές, γέλια, αλάτι, ξεκούραση. Για αυτό το καλοκαίρι που μου χρωστάω εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια. Για να μην πω τρία και γίνω για άλλη μια φορά μελοδραματική.

Τα συζητούσα όλα αυτά με μια γυναίκα, με την οποία έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο και μας συνδέει μια κατανόηση και μια αίσθηση συμπόνοιας. Επίσης συζητούσα το πόση ανάγκη έχω να μιλήσω και να εκφραστώ, να νιώσω ενήλικη και να μην συμπεριφέρομαι σαν έφηβη όταν συνδέεται με κάποιο αγόρι που της έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Και μου είπε ή μάλλον μου ανακοίνωσε ότι το επόμενο άρθρο μου θα είναι για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Αυτούς τους έρωτες που δεν έζησα τόσα χρόνια, αυτούς τους έρωτες που φοβάμαι, αυτούς τους έρωτες που είμαι σίγουρη ότι μπορούν να με καταστήσουν τόσο ευάλωτη και τόσο ελεύθερη ταυτόχρονα. Έχω πάρει μια γεύση απ’ αυτούς τους έρωτες, αλλά είναι τόσο τρομακτικοί που αμέσως φεύγω μακριά τους. Με τον δικό μου τρόπο κάθε φορά. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε αυτό το άρθρο όφειλε να γραφτεί για έναν λόγο. Για να πιστέψω ότι μπορώ να έχω αυτούς τους καλοκαιρινούς έρωτες.

 Ξέρετε το δύσκολο τις περισσότερες φορές είναι να πιστέψουμε ότι κάτι μας αξίζει. Αντίστοιχα και αυτοί οι έρωτες οι καλοκαιρινοί που μας ξεσηκώνουν και μας αναζωογονούν. Που μας κάνουν να αισθανόμαστε ως το μεδούλι το καλοκαίρι. Που μας κάνουν να εκτιμάμε λίγο παραπάνω τα βράδια δίπλα στη θάλασσα ή ακόμη και σε κάποιο μπαρ της πόλης. Αυτούς τους έρωτες που μας κάνουν να χαμογελάμε λιγάκι παραπάνω και μόνο στη σκέψη τους ή έστω στην ανάμνησή τους. Που μας κάνουν να ανυπομονούμε να περάσουν οι ώρες. 

Που κάνουν τα καλοκαίρια μας λίγο πιο καλοκαιρινά.

Ίσως είμαι πολύ ρομαντική για τη γενιά μου. Ίσως επίσης να είμαι πολύ εγωίστρια. Ή ίσως ακόμη να είμαι και κάπως φοβισμένη. Στην πραγματικότητα όμως απορώ τι πραγματικά κερδίζουμε και τι χάνουμε όταν τέτοιοι έρωτες μένουν απλώς μια φαντασίωση. Όταν στην όψη ενός τέτοιου καλοκαιρινού έρωτα δειλιάζουμε και κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όταν αποφασίζουμε ότι για εμάς το καλοκαίρι τελείωσε και «αποτύχαμε» και φέτος να γνωρίσουμε αυτόν τον καλοκαιρινό έρωτα. 

Κι αν νομίζετε τόση ώρα ότι περιγράφω τον απόλυτα έρωτα ή ότι ελπίζω ότι θα γνωρίσω φέτος το καλοκαίρι τον άντρα της ζωής μου και θα με χτυπήσει το αγγελάκι με το βέλος του κατακούτελα, τότε σας πληροφορώ ότι κάνετε τεράστιο λάθος. Μιλάω για το φλερτ που υπάρχει παντού στην ατμόσφαιρα του καλοκαιριού. Για μια διαφωνία που τελικά κατέληξε σε ένα μεγάλο πάθος. Για μια φορά που έσπασε ο πάγος ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Για ένα βράδυ που περπατήσατε δίπλα δίπλα κι ας μην επαναλήφθηκε ποτέ αυτή η σκηνή, κι ας μην έγινε τίποτα μεταξύ σας κι ας μην κατάλαβε ποτέ ότι ενδιαφέρεσαι για εκείνον-η ή ότι ήταν αμοιβαίο ή οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σ αυτή τη φάση που λέγεται ζωή. Αυτές οι μικρές στιγμές που ομορφαίνουν και γλυκαίνουν έστω και λίγο την καθημερινότητά σου. Αυτές τις στιγμές θα έχεις να θυμάσαι τον χειμώνα. Γι’ αυτούς τους έρωτες μιλάω. Για αυτές τις καλοκαιρινές στιγμές. Τώρα αν βρούμε και τον άντρα της ζωής μας μέσα στο καλοκαίρι… καλοδεχούμενος…

Έχω αρχίσει να πείθομαι βέβαια ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να βιώσουμε τέτοιες καταστάσεις είμαστε εμείς οι ίδιοι και όχι το ότι δεν έτυχε να γνωρίσουμε κάποιον-α ή δεν πήγαμε διακοπές φέτος κλπ. Άκουσα κάπου και νομίζω πως έχει απόλυτο δίκιο ότι μόνοι μας αυτοσαμποταριζόμαστε χρησιμοποιώντας τελικά τη δικαιολογία του φόβου ή της απογοήτευσης μόνο και μόνο για να επιβεβαιωθούμε. Οι άνθρωποι μαθαίνουμε σε συγκεκριμένες καταστάσεις και ο εγκέφαλός μας εκπαιδεύεται μέσα από αυτές. Αν λοιπόν μάθουμε να αφήνουμε τα καλοκαίρια μας να περνάνε και τα αγόρια που ποθούμε να φεύγουνε τότε είναι πολύ λογικό να θεωρούμε αυτονόητο ότι πάντα θα είναι έτσι. Είναι πολύ λογικό να θεωρούμε ότι αυτά τα καλοκαίρια δεν είναι για μας. Και φυσικά είναι αναμενόμενο να επιλέγουμε το comfort zone μας ακόμη και αν αυτό εμφανώς δεν μας αρέσει. Γιατί είμαστε άνθρωποι και στο 99% μας αρέσει περισσότερο απ’ όλα η βολή μας. Πρέπει όμως να τη θυσιάσουμε αυτή τη βολή. Γιατί τα καλοκαίρια μας περνούν και οι στιγμές χάνονται. Και για να θυσιάσουμε αυτή τη βολή πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά πηγάζουν από μια περιοριστική πεποίθηση όπως λέει και μια καθηγήτριά μου. Την περιοριστική πεποίθηση που μας λέει ότι εμείς δεν είμαστε για αυτά.

Είμαστε ΚΑΙ εμείς για αυτά!

Οπότε φέτος σας προτείνω να διεκδικήσετε να γνωρίσετε αυτούς τους καλοκαιρινούς έρωτες που είμαι σίγουρη ότι τόσο πολύ λαχταράτε. Σας εύχομαι όντως να τους γνωρίσετε. Σας εύχομαι να συνειδητοιήσετε ότι τα καλοκαίρια είναι τόσο όμορφα για να τα χαραμίζετε σε σκέψεις και άγχη. Υπάρχουν και αυτά στη ζωή αλλά σας παροτρύνω να αφεθείτε για λίγο σε αυτή τη μυστηριώδη εποχή που είναι γεμάτη αρώματα και χρώματα. Γεμάτη ερωτισμό. Να γνωρίσετε τα πάθη σας. Να αφήσετε τον εαυτό σας να ανακαλύψει μια άλλη του πτυχή. Να επικεντρωθείτε στο παρόν της στιγμής που βιώνετε. Και να είστε σίγουροι ότι θα τον εντοπίσετε αυτόν τον ερωτισμό. Θα εντοπίσετε ένα γλυκό ή πονηρό βλέμμα, μια όμορφη κουβέντα που υπό άλλες συνθήκες θα σας παιρνούσε αδιάφορη, μια προσπάθεια προσέγγισης.

Και θα δείτε τότε ότι το φλερτ και το καλοκαίρι υπάρχει ήδη στη ζωή σας. Απλώς δεν έχετε εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σας να το βλέπει. Αντιθέτως τον έχετε εκπαιδεύσει να μην το βλέπει.

Η Friday λοιπόν που σήμερα έχει τη γιορτή της και περιμένει φίλους και γνωστούς στο μπαλκονάκι εφοδιασμένη με ποτά και διάφορα φαγώσιμα αλλά κυρίως πολλή διάθεση σας εύχεται να ερωτεύεστε συχνά. Αναδιατυπώνω: Να δίνετε στους εαυτούς σας το δικαίωμα να ερωτεύεστε συχνά. 

Κι αν με ρωτάτε… τον καλοκαιρινό έρωτα ή τους καλοκαιρινούς έρωτες δεν τους έχω βρει ακόμη. Σκοπεύω όμως να αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο και να διεκδικήσω την παρουσία τους στη ζωή μου.

The Friday Folly: Πραγματικά το να γράφω για πράγματα πάνω στα οποία έχω αμφιβολίες ή προβληματισμούς βοηθάει… ελπίζω αντίστοιχα εσάς να σας βοηθάει το να τα διαβάζετε.

Gentrification: Μήπως η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού παραβάρυνε;

«Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια άγνωστη μυστική σκάλα, που θα σε πήγαινε,

ίσως, μακριά. Αλλά τη βρίσκεις, όταν δεν έχεις πια σπίτι»

Τάσος Λειβαδίτης, «Η Σκάλα»

Η όψη του κέντρου της Αθήνας έχει αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες τόσο με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των μόνιμων κατοίκων και τον συνακόλουθο συνωστισμό, όσο και με την «επέλαση» των τουριστών που μοιάζει πλέον να μην είναι μονάχα εποχικό φαινόμενο, σαν σε μία χειμερινή βόλτα στα Εξάρχεια, συναντά κανείς ουκ ολίγους τουρίστες και τουρίστριες να τριγυρνούν ή και να διαμένουν εκεί για μήνες μέσω της δυνατότητας που δίνει πλέον το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb). Παράλληλα, μετασχηματίζεται άρδην και ο επιχειρηματικός και οικονομικός προσανατολισμός του άστεως, συμπλέοντας κι εκείνος με την άκρατη τουριστικοποίηση της πόλεως, με την κύρια οικονομική δραστηριότητα να περνά μέσα από τον τριτογενή τομέα της παροχής υπηρεσιών: εναλλακτικές καφετέριες, bars, και Airbnb. 

Gentrification: ελληνιστί «Εξευγενισμός»

Τούτος ο μετασχηματισμός που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στο αθηναϊκό κέντρο καλείται «εξευγενισμός» (gentrification) των αθηναϊκών γειτονιών και ουσιαστικά πρόκειται για τις χωρικές και κοινωνικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης. Με την εξέλιξη της διαδικασίας, οι παλαιότεροι και ασθενέστεροι -οικονομικά και πολιτικά- πληθυσμοί εκτοπίζονται και την θέση τους καταλαμβάνουν μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Ταυτοχρόνως, οι τιμές της γης λαμβάνουν την ανιούσα δημιουργώντας υπεραξίες, κυρίως μέσω της διαμόρφωσης του χάσματος γαιοπροσόδου. Το τελευταίο αναφέρεται στην διαφορά ανάμεσα στην πραγματική και την δυνητική γαιοπρόσοδο και αντικατοπτρίζει τις υπεραξίες που διαμορφώνονται στην αγορά γης μιας περιοχής όπου εμφανίζονται τάσεις «εξευγενισμού». Όταν συντελείται αυτή η διαδικασία, το αστικό τοπίο της περιοχής συστοίχως μεταβάλλεται, καθώς επιβάλλονται οι αισθητικές προτιμήσεις των νέων κατοίκων, και ταυτοχρόνως οι χρήσεις της γης αλλάζουν, με την επικράτηση αναβαθμισμένων και επικερδέστερων χρήσεων που εξυπηρετούν και ενισχύουν την κατανάλωση τόσο των νέων κατοίκων όσο και των νέων χρηστών της γειτονιάς. 

Ο «εξευγενισμός» της Αθήνας τα τελευταία χρόνια δημιουργεί μια νέα αστική πραγματικότητα που επηρεάζει τόσο την ζωή των κατοίκων όσο και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ελληνική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ). Την μελέτη εκπόνησε η αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Όλγα Μπαλαούρα, και εκεί επισημαίνεται πως το ραγδαία μεταβαλλόμενο αστικό περιβάλλον της Αθήνας αποτελεί απότοκο της οικονομικής κρίσης, η οποία αρχικά άνοιξε τον δρόμο για την υποτίμηση των ακινήτων και έπειτα για την εισροή επενδύσεων σε ακίνητα με στόχο την κάλυψη μιας συνεχώς αυξανόμενης τουριστικής ζήτησης. Αυτό, σύμφωνα με την μελέτη, οδήγησε στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, στην εκτόξευση των ενοικίων στα ύψη και στην «αναγκαστική» μετακίνηση κατοίκων και επιχειρήσεων, καθώς το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε ένα οιονεί «θεματικό πάρκο». Ταυτοχρόνως, η εικόνα και το ύφος της Αθήνας μεταβάλλεται, καθώς τα κτίρια και η λειτουργικότητα των πόλεων επικεντρώνονται πλέον στην κατανάλωση, τον τουρισμό και την διασκέδαση, με γνώμονα τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ακίνητα και έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις δημόσιες πολιτικές που διευκολύνουν τέτοιες επενδύσεις.

Μία από τις κύριες ενδείξεις του «εξευγενισμού» της Αθήνας είναι το έντονο στεγαστικό πρόβλημα που δημιουργείται, σε μεγάλο βαθμό, από τον αυξανόμενο αριθμό των αγορασθέντων ακινήτων που μετατρέπονται σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting, 71 νέα ξενοδοχεία άνοιξαν στην Αθήνα την περίοδο 2017-2022 -χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μονάδες τύπου Airbnb.

Μετά την οικονομική κρίση, πολλοί Έλληνες επέλεξαν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους ως Airbnbs για να εξασφαλίσουν υψηλότερο εισόδημα, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής ζήτησης όπως το κέντρο της Αθήνας και το Κουκάκι, γεγονός που οδήγησε τα ενοίκια στα ύψη. Το 2019, οι τιμές πώλησης κατοικιών στο Κουκάκι αυξήθηκαν κατά 93% και τα ενοίκια κατά 58,5% από το 2016 έως το 2018, αποτέλεσμα της έκρηξης των Airbnb κατοικιών. Ορισμένες γειτονιές όπως εκείνη του Ψυρρή εξελίσσονται πλέον σε αποκλειστικά τουριστικές περιοχές με τους περισσότερους αγοραστές να επενδύουν σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, boutique, ξενοδοχεία και καταλύματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής – Eteron, το 2022, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται στο διαδίκτυο για βραχυπρόθεσμη τουριστική ενοικίαση αυξήθηκε σε 144.857 από 136.658 που ήταν πριν από την πανδημία του 2019.

Το ταχέως μετασχηματιζόμενο κέντρο της πόλης δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες εξυπηρετώντας εξειδικευμένες αγορές. Η νέα αστική πραγματικότητα που επικεντρώνεται στον τουρισμό, την αναψυχή και την διασκέδαση, καθώς και η επικείμενη αύξηση των ενοικίων λόγω ζήτησης ή αλλαγής χρήσης, αναγκάζει πλέον αυτές τις επιχειρήσεις να κλείσουν. Ταυτοχρόνως, η αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου μαζί με την είσοδο των επιχειρήσεων μεγάλων αλυσίδων, δυσκολεύει δραματικά την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, το 2019, η οδός Ερμού – ένας από τους εμπορικότερους δρόμους της Αθήνας – ανέβηκε στη λίστα με τους πιο ακριβούς δρόμους του κόσμου στην 14η θέση από την 25η που βρισκόταν το 2016, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες Cushman & Wakefield.

Τέλος, η μελέτη κλείνει επισημαίνοντας πως οι αλλαγές έρχονται να επιδεινώσουν την κρίση κόστους διαβίωσης, τις πληθωριστικές πιέσεις, την αύξηση της φορολογίας και την εκτίναξη του κόστους ενέργειας και ενοικίων που δυσκολεύουν πλέον τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν στην Αθήνα.

Gentrification εν Αθήναις: Ιστορική Αναδρομή 

                          Ωραία που ρημάζουμε, αγάπη μου

                             μέσα στην ευγένεια των ξένων

                              σαν πόλεις που σιωπούν με

                                την επέλαση του θέρους.

                   Αθανασία Δρακοπούλου, «Τετελεσμένο»

Στο κέντρο της Αθήνας αντίστοιχες χωρικές και κοινωνικές μεταβολές αρχίζουν να γίνονται αισθητές από την δεκαετία του 1990, με πρωταρχικό παράδειγμα «εξευγενισμού» κατοικίας στην Πλάκα. Μέσω ισχυρών κρατικών παρεμβάσεων, ο αστικός ιστός της περιοχής κηρύχθηκε διατηρητέος, κτίρια απαλλοτριώθηκαν από δημόσιες υπηρεσίες (κυρίως από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων [ΥΠΕΧΩΔΕ]) και θεσπίσθηκαν συγκεριμένοι όροι δόμησης, κυκλοφορίας και λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Απότοκο των ως άνω ρυθμίσεων υπήρξε ο εξοστρακισμός των ασθενέστερων νοικοκυριών που κατοικούσαν στην περιοχή μέχρι την δεκαετία του 1990, όπως και των ιδιαίτερων υποκουλτούρων (ροκ/πανκ) που είχαν αναδυθεί στην περιοχή και που φιλοξενούνταν στα ιστορικά μαγαζιά της (Tiffany’s, Skylab, Σοφίτα, Mad κ.ά.) την προηγούμενη περίοδο. Η εισροή του τουριστικού κεφαλαίου και της βιομηχανίας της διασκέδασης και της κατανάλωσης απευθύνονταν, κυρίως, στους τουρίστες, καθώς και στις ανώτερες κοινωνικές ομάδες που αγόρασαν και ανακαίνισαν σπίτια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στις περιοχές του Γκαζιού και του Μεταξουργείου έλαβαν χώρα νεότερες εκφάνσεις της διαδικασίας του «εξευγενισμού» στο κέντρο της Αθήνας. Στο Γκάζι, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, άρχισαν να εμφανίζονται θεατρικές σκηνές, οι οποίες προσέλκυσαν σταδιακά την δημιουργία κάποιων μπαρ. Έπειτα, με την αποκατάσταση του εργοστασίου του Αεριόφωτος και την συνακόλουθη μετατροπή του στον πολιτιστικό χώρο «Τεχνόπολη», καθώς και με την λειτουργία του σταθμού του μετρό Κεραμεικός, η βιομηχανία της αναψυχής εισέβαλε στην γειτονιά και την μετέτρεψε σε έναν μεγάλο τόπο διασκέδασης. Οι έως τότε εγκατεστημένες οικογένειες ρομά εκτοπίστηκαν βίαια από τα χαμηλά σπίτια με τις εσωτερικές αυλές και στην θέση τους εμφανίστηκαν μπαρ και ταβέρνες. 

Εν σχέσει με το Γκάζι, ο χωρικός και κοινωνικός μετασχηματισμός στην περιοχή του Μεταξουργείου ακολουθεί βραδύτερους ρυθμούς. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, κάμποσα νοικοκυριά ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, έχοντας ιδιαίτερη πληροφόρηση περί μελλοντικής αναβάθμισης της περιοχής, έσπευσαν να αγοράσουν και να ανακαινίσουν κατοικίες, προλαβαίνοντας να τοποθετηθούν στην αγορά πριν από την δημιουργία σημαντικού χάσματος γαιοπροσόδου. Παράλληλα, στην περιοχή άρχισαν να φύονται θεατρικές σκηνές, οι οποίες εν συνεχεία, με την σειρά τους, αποτέλεσαν πόλο έλξης του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίοι αναζητούσαν εκεί κατοικίες. Ταυτοχρόνως, αναδύεται η μόδα της ρακής και των καφενείων, από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, ενώ παράλληλα φύονται εστιατόρια που συγκροτούν τα μενού τους πάνω σε πιο ιδιαίτερες προτιμήσεις, όπως της μοριακής ή έθνικ κουζίνας, ενώ τα winebars συμπληρώνουν το κάδρο των νέων τρόπων και τόπων διασκέδασης που αναπτύσσονται στην περιοχή. Έτσι, τους νέους κατοίκους, τόσο τους εύπορους όσο και τους καλλιτέχνες, έρχονται να εξυπηρετήσουν νέες χρήσεις γης όπως νέα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, με είδη για κατοικίδια ζώα και νέα κομμωτήρια. Απότοκα των νέων κοινωνικών και χωρικών διευθετήσεων που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Μεταξουργείου ήταν ο εκτοπισμός των ρομά, των μεταναστών, των ηλικιωμένων ζευγαριών, μα και των νέων κατοίκων που δεν έχουν οικονομική άνεση. Εν πολλοίς και κατ’ ελάχιστον, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις «εξευγενισμού», όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην άνοδο του ενοικίου ή δεν διαθέτουν το απαραίτητο εισόδημα για την αγορά του ακινήτου, εξαναγκάζονται -με άμεσους ή έμμεσους τρόπους- να φύγουν.

Ανάλογες χωροκοινωνικές διευθετήσεις λαμβάνουν, πλέον, χώρα και στις περιοχές των Πετραλώνων και των Εξαρχείων. Η παλιά λαϊκή συνοικία μετατρέπεται σε χίπστερ χώρο διασκέδασης, τα ενοίκια είναι υψηλά, ενώ τα ασθενέστερα νοικοκυριά εκτοπίζονται και αντικαθίστανται από πιο εύπορα. Παρά ταύτα στα Πετράλωνα, παλιοί και νέοι πολιτικοποιημένοι κάτοικοι, συσπειρώνονται και εναντιώνονται στον τρόπο με τον οποίο εμπορευματοποιείται ο χώρος, ιδιαίτερα όσον αφορά τους νυχτερινούς χώρους διασκέδασης. 

Ερχόμενοι στο σήμερα, η μεγαλύτερη προσπάθεια «εξευγενισμού» παρατηρείται, πλέον, στα Εξάρχεια, μια περιοχή ιδιαίτερα αγαπητή σε ανθρώπους της τέχνης, του πνεύματος, της διανόησης και της πολιτικής αμφισβήτησης. Εκεί, οι χωρο-κοινωνικές δυναμικές που αναπτύσσονται προκαλούν προβληματισμό αναφορικά με την θεωρία του «εξευγενισμού», καθώς δεν ήταν ποτέ αμιγώς περιοχή κατοικίας εργατικών τάξεων, μα χαρακτηρίζεται από το σχήμα του κάθετου κοινωνικού διαχωρισμού. Στα ανύπαρκτα πλήν αστυνομοκρατούμενα πεζοδρόμια της Χαριλάου Τρικούπη και της Ιπποκράτους, συνωστίζονται σχεδόν όλον τον χρόνο τουρίστες (πρόκειται κυρίως για ψηφιακούς νομάδες που εργάζονται απομακρυσμένα και διαμένουν στις παλαιές μα ανακαινισμένες πολυκατοικίες των Εξαρχείων αξιοποιώντας την βραχυχρόνια μίσθωση, γεγονός που εκτινάσσει τις τιμές των ενοικίων), παρέα με χίπστερς και “εναλλακτικούς” νέους, σιμά των παλαιών και σαστισμένων κατοίκων της περιοχής. Όπου κι εάν στρέψεις το βλέμμα αντικρίζεις αχρείαστες κλούβες ΜΑΤ που άλλο δεν κάνουν παρά να πίνουν καφέ και να χαζεύουν τους περαστικούς, ουρές αναμονής σε συνεργατικά καφεκοπτεία ή μαγαζιά με φαλάφελ, urban τσιπουράδικα, ψαγμένα μαγαζιά με μεταχειρισμένα ρούχα, ζαχαροπλαστεία παριζιάνικης αισθητικής, καταστήματα βιολογικών προϊόντων και, φυσικά, μικρά νέα ξενοδοχεία. Εάν και η διαδικασία του «εξευγενισμού» των Εξαρχείων (όπως και της Κυψέλης και του Κουκακίου) έχει εκκινήσει καιρό τώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, παρέα με την δημιουργία του μετρό, η παραπάνω κατάσταση έχει λάβει τα χαρακτηριστικά επέλασης ενώ η έκταση της επιμηκύνεται διαρκώς, φθάνοντας πλέον μέχρι τον Λυκαβηττό στα σύνορα με τους Αμπελόκηπους αλλά  και την Αλεξάνδρας. Το κόστος διαβίωσης σε περιοχές όπως η Νεάπολη Εξαρχείων ή η Καλλιδρομίου είναι ιδιαιτέρως υψηλό και τα ενοίκια απλησίαστα με διαμερίσματα 85 τ.μ. να ενοικιάζονται προς 1.100 ευρώ τον μήνα. Η υπέρμετρη τουριστικοποίηση του κέντρου πόλης που αυξάνει ανεξέλεγκτα τις αγοραίες και μισθωτικές αξίες ακινήτων, καθιστά το δικαίωμα στην στέγη πολυτέλεια, ενισχύει τον βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων και, εν τέλει, αλλοιώνει την ανθρωπογεωγραφία και τον χαρακτήρα της περιοχής. Τα ισραηλινά, κινέζικα και άλλα funds και real estate που έχουν αγοράσει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα διαθέτοντάς τα για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου airbnb και ξενοδοχεία, αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες της σημερινής στεγαστικής κρίσης.

There is always an alternative

 Οικίας περιβάλλον, κέντρων, συνοικίας

         που βλέπω κι όπου περπατώ· χρόνια και χρόνια.

       Σε δημιούργησα μες σε χαρά και μες σε λύπες:

     με τόσα περιστατικά, με τόσα πράγματα.

      Κι αισθηματοποιήθηκες ολόκληρο, για μένα.

    Κωνσταντίνος Καβάφης, «Στον ίδιο χώρο»

Τα μόνο σταθερό πράγμα σε έναν εγγενώς ρέοντα κόσμο είναι η μεταβολή. Τόσο ο κόσμος (cosmos) όσο και οι άνθρωποι εντός του είναι οντότητες δυναμικές και έτσι εξ ορισμού σύμφυτες με την αλλαγή και την εξέλιξη. Δεν είναι, λοιπόν, αξιοπερίεργο να παρεισφρέει τούτο το αίσθημα της εξιδανίκευσης του παρελθόντος και της νοσταλγίας, ιδίως, όταν οι ρυθμοί με τους οποίους ζούμε είναι φρενήρεις και το διάστημα της θνητής ζωής μας τόσο μικρό. Από το να αξιώνουμε, όμως, να μείνουν όλα ίδια κι απαράλλαχτα μέχρι την ριζική και βίαιη μεταβολή που καθιστά τον βίο αβίωτο, υπάρχει ένας ενδιάμεσος χώρος λύσεων που σπανίως μπαίνουν σε διαβούλευση και που παραγκωνίζονται συστηματικά στον βωμό του αλόγιστου κέρδους, διότι, ως χρόνια τώρα λέγεται, ο τουρισμός είναι η «βαριά μας βιομηχανία». Τι συμβαίνει όμως όταν τούτη η βαριά βιομηχανία αρχίζει να γίνεται ασήκωτη για μία χώρα τόσο μικρή σαν την Ελλάδα; Τι γίνεται όταν αυτή η βαριά βιομηχανία καθιστά την χώρα αφιλόξενη για τους ίδιους της τους πολίτες; Και εδώ δεν θίξαμε καν το θέμα της αισχροκέρδειας και της άκρατης τουριστικοποίησης στην νησιωτική χώρα, καθώς επικεντρωθήκαμε μονάχα στον αστικό ιστό. Τι θα συνέβαινε, λοιπόν, σε μία χώρα που οι παραγωγικές της δυνάμεις είναι ανύπαρκτες και στηρίζει ολάκερη την οικονομία της στον τριτογενή τομέα παροχής υπηρεσιών, εάν εξαίφνης ένεκα ανωτέρας βίας, απαγορεύονταν οι τουριστικές μετακινήσεις; Είχαμε άλλωστε δείγματα γραφής για το τι συνέβη, λίαν προσφάτως, με την πανδημική κρίση. Η κότα μπορεί και να πάψει να κάνει χρυσά αυγά μα και τα αυγά της αυτά κάποια στιγμή να υποτιμηθούν σε χαλκό. Τουτέστιν, σε περιόδους έξαρσης του χωρικού αποκλεισμού, όπως η στεγαστική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, οφείλουμε να αποκτήσουμε, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, οξυμένη κοινωνική συνείδηση δημιουργώντας τόπους και εστίες αντίστασης. Οι δημόσιοι χώροι οφείλουν να ανασυνταχθούν ορίζοντας μια δυναμική νέα χρήση κοινωνικής και πολιτικής αφύπνισης. Οφείλουν να γίνουν τόποι αφετηρίας πολιτικών ζημώσεων και κινητοποιήσεων, συνάντησης και διαλόγου, συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Για να αναχαιτιστεί η καθημερινή πολυμέτωπη κρίση και η τουριστική επέλαση πρέπει να γεννηθούν ρηγματώσεις σε όσα ως τώρα θεωρούσαμε καλά κι ωφέλιμα μονάχα επειδή παράγουν κέρδος. Το αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να αλλάξει: να εξισορροπιστεί ο τουρισμός με επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές και αστική πολυλειτουργικότητα, να ενδυναμωθεί η κοινωνική, αλληλέγγυα και δημιουργική οικονομία, να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση. Γιατί ο τόπος πλάθει και πλάθεται και ένας τόπος που πλάθεται μονάχα με γνώμονα το υπερκέρδος, δεν πρόκειται ποτέ να προσφέρει τίποτε παραπάνω παρά την αντανάκλαση ενός κενότατου φανταχτερού υπερκορεσμού.

Η αρθρογράφος διατηρεί και το προσωπικό της blog: https://medium.com/@nyktairodyteira

Αφιέρωμα στη Μάττι Έγκον Ξύλα: Μια Ζωή αφιερωμένη στα Γράμματα και στις Τέχνες

0

Η Μάττι Έγκον Ξύλα (1935-2020) ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής διασποράς, αφιερώνοντας τη ζωή της στην προώθηση των γραμμάτων, των τεχνών και της αρχαιολογίας. Γεννημένη σε μια οικογένεια εφοπλιστών στη Χίο, μεγάλωσε με μια βαθιά αίσθηση της ελληνικής της κληρονομιάς, η οποία την οδήγησε σε μια ζωή γεμάτη δράση και προσφορά.

Παιδικά Χρόνια και Εκπαίδευση

Η Μάττι μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία, όπου από την ηλικία των δώδεκα ετών σπούδασε στο University College του Λονδίνου. Η εκπαίδευσή της εστίαζε στις κλασικές σπουδές, ενισχύοντας την αγάπη της για την ελληνική λογοτεχνία και την ιστορία. Οι γονείς της, Μιχαήλ Ξύλας και Σταματία Πούτου, ήταν απόγονοι ελληνικών οικογενειών της Χίου, και η Μάττι διατήρησε πάντα ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα της.

Καριέρα και Φιλανθρωπία

Το 1986, η Μάττι ίδρυσε την Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου (Greek Archaeological Committee UK – GACUK), με σκοπό την προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας και την υποστήριξη νέων επιστημόνων μέσω υποτροφιών. Η επιτροπή έχει διοργανώσει δεκάδες διαλέξεις από επιφανείς αρχαιολόγους και έχει χορηγήσει υποτροφίες σε φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, η Μάττι ήταν η δημιουργός της Ετήσιας Διάλεξης Runciman στο King’s College του Λονδίνου, η οποία ιδρύθηκε προς τιμήν του ιστορικού Σερ Στίβεν Ράνσιμαν. Η διάλεξη αυτή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς για την προώθηση των ελληνικών σπουδών και της ιστορίας.

Προσωπική Ζωή και Συνεργασίες

Η Μάττι παντρεύτηκε τον Νίκολας Έγκον, έναν διακεκριμένο καλλιτέχνη και ένθερμο υποστηρικτή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ζευγάρι έκανε την Ελλάδα μόνιμη κατοικία του και αφοσιώθηκε στην υποστήριξη πολλών πολιτιστικών και ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών. Δημιούργησαν το πολιτιστικό κέντρο Ομήρειον στη Χίο, το οποίο αποτελεί σημαντικό πόλο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο νησί.

Συμβολή στην Αρχαιολογία και την Εκπαίδευση

Η συμβολή της Μάττι στην αρχαιολογία ήταν εξαιρετική. Μέσω της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Ηνωμένου Βασιλείου, πολλοί νέοι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να διακριθούν στον τομέα της αρχαιολογίας. Οι υποτροφίες που προσέφερε ο Σύλλογος βοήθησαν αμέτρητους φοιτητές να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους και γνώσεις που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτες. Οι υποτροφίες αυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν νέους ερευνητές, ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία της ελληνικής αρχαιολογίας.

Η Κληρονομιά της

Η Μάττι Έγκον Ξύλα έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2020, αφήνοντας πίσω της ένα σημαντικό έργο που συνεχίζει να εμπνέει και να υποστηρίζει νέες γενιές επιστημόνων και καλλιτεχνών. Η κληρονομιά της ζει μέσω των πολλών ιδρυμάτων και προγραμμάτων που δημιούργησε, καθώς και μέσω των ανθρώπων που υποστήριξε και ενέπνευσε. Η ετήσια διάλεξη που φέρει το όνομά της, καθώς και οι πολλές φιλανθρωπικές της δράσεις, αποτελούν ζωντανά μνημεία της αφοσίωσής της στα γράμματα και τις τέχνες.

Ο Βίος της Μάττι Έγκον Ξύλα

Η ζωή και το έργο της Μάττι Έγκον Ξύλα αποτελούν παράδειγμα της δύναμης της ελληνικής διασποράς να προάγει και να υποστηρίζει την πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά της Ελλάδας. Η κληρονομιά της θα συνεχίσει να φωτίζει τις μελλοντικές γενιές, εμπνέοντας νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες να συνεχίσουν το έργο της, ενώ το όνομά της θα παραμένει συνώνυμο της προσφοράς και της αφοσίωσης στην προώθηση των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών.

Η συνεισφορά της Μάττι Έγκον Ξύλα στη διάσωση και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το πώς η αγάπη για την πατρίδα και την ιστορία μπορεί να ενσωματωθεί σε μια ζωή γεμάτη δράση και προσφορά. Από την ίδρυση σημαντικών θεσμών έως την προσωπική της εμπλοκή στην υποστήριξη νέων επιστημόνων, η Μάττι άφησε μια παρακαταθήκη που θα συνεχίσει να εμπνέει και να οδηγεί τις επόμενες γενιές.

Έκθεση: «Πώς τα περάσατε το καλοκαίρι;»

Θυμάστε αυτήν την κλισέ έκθεση που γράφαμε την πρώτη μέρα που επιστρέφαμε στο σχολείο;

Ή αν δεν γράφαμε έκθεση, η δασκάλα μας ξεκινούσε να μας ρωτάει έναν έναν αναλυτικά τι κάναμε, πού πήγαμε, πώς τα περάσαμε.

Και φυσικά τότε ξεκινούσαμε όλοι να συνειδητοποιούμε ότι το καλοκαίρι πλέον πέρασε, τα ψέματα τελειώσανε και αρχίζουμε πάλι να μπαίνουμε στους περιοριστικούς και γρήγορους ρυθμούς μας.

Θυμάμαι βέβαια ως παιδί να ανυπομονώ να ξεκινήσουν τα σχολεία, γιατί είχα βαρεθεί το καλοκαίρι και ανυπομονούσα να κάνω μια νέα αρχή, να διαβάζω με ένα άλλο πρόγραμμα που δεν είχα μέχρι την προηγούμενη φορά κλπ κλπ. Άσχετα φυσικά απ’ το ότι αυτό ποτέ δεν γινόταν, έφτανε κάποια στιγμή που άρχιζα να ανυπομονώ ξανά για το καλοκαίρι, τα μπάνια, τη γιαγιά και τον παππού στο χωριό, τα παγωτά, λίγο αργότερα τις βόλτες με τις φίλες μου στη γειτονιά παρακολουθώντας τους πρώτους μας έρωτες, λίγο αργότερα μια μεγάλη περίοδος αποχής από το σχολείο, λίγο αργότερα ένα διάστημα μακριά από την πόλη που ζω τα τελευταία δέκα χρόνια, την Αθήνα.

Και κάπως έτσι λοιπόν φτάνουμε σιγά σιγά στο σήμερα, στο φετινό καλοκαίρι και σε κάτι που με προβληματίζει πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Άραγε τι χρόνο έχουμε για να ζήσουμε το φετινό καλοκαίρι; Πόσο καλοκαίρι μας απομένει; Βρίσκεται μπροστά μας όλο αυτό που επιθυμούμε όλο τον χειμώνα να ζήσουμε ή δειλά δειλά έχει αρχίσει ήδη να μας αποχαιρετά;

Αυτό είναι κάτι που συζητάω πολύ με τις φίλες μου τελευταία. Από αρχές Ιουλίου έχω την αίσθηση ότι το καλοκαίρι έχει περάσει. Και είναι αντικειμενικά παράλογο κάτι τέτοιο μιας και βρισκόμαστε μόνο στα μέσα του Ιουλίου. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καν πάρει την άδειά μας. Κι όμως η αίσθησή μου και νιώθω ότι και πολλών από εσάς επίσης είναι ότι οι μέρες λιγοστεύουν. Για τι πράγμα;

Για να ζήσουμε.

Όλο αυτό που περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο. Τις βουτιές στην παραλία συντροφιά με ένα καλό βιβλίο και μια όμορφη παρέα. Τις βραδινές συζητήσεις ένα ήρεμο καλοκαιρινό βράδυ. Τα γέλια και τις διαφωνίες μιας παρέας. Τα σουβλάκια του χωριού που έχουν το πιο νόστιμο τζατζίκι. Τις νέες γεύσεις στα νησιά που είναι τόσο παλιές και παραδοσιακές συνάμα. Τις βόλτες με τις σαγιονάρες. Τα μπλεγμένα μαλλιά που έχουν γεύση αλάτι. Τους ύπνους που στερηθήκαμε τον χειμώνα. Την ηρεμία. Τη φύση. Την ελπίδα. Την ευτυχία. Τους δικούς μας ανθρώπους. Τα νέα μέρη που ανακαλύπτουμε. Το καρπούζι που μας προκαλεί συχνοουρία. Και άλλα πολλά. Προσθέστε στη λίστα σας ελεύθερα. Όλα αυτά δεν περιμένουμε οι περισσότεροι το καλοκαίρι;

Και σήμερα είναι άλλη μια καλοκαιρινή και ζεστή Παρασκευή. Άλλη μια Παρασκευή του Ιουλίου. Άλλος ένας Ιούλιος που οι περισσότεροι μετράμε αντίστροφα για την άδειά μας. Και μέχρι τότε μετράμε αντίστροφα τις μέρες και κάνουμε κουράγιο για να ανταπεξέλθουμε στους σκληρούς ομολογουμένως καλοκαιρινούς ρυθμούς της Αθήνας. Για να σφηνωθούμε μέσα στο ασφυκτικό μετρό που συνήθως δεν έχει ερκοντίσιον και να γυρίσουμε στο σπίτι εξαντλημένοι από τη ζέστη να ξαπλώσουμε και να ηρεμήσουμε. Και σφίγγουμε τα δόντια, γιατί απλώς περιμένουμε αυτές τις 2-3 εβδομάδες άδειας.

Κάπως έτσι δεν φτάνουμε στο σημείο να συνειδητοποιούμε ότι όλο αυτό που περιμένουμε θα περάσει και θα φύγει σαν νερό; Πότε θα προλάβουμε να κοιμηθούμε, να βουτήξουμε σε θάλασσες και σε εμπειρίες, να περπατήσουμε, να εξερευνήσουμε μέρη και ανθρώπους, να πειραματιστούμε με νέες γεύσεις και εμπειρίες, να ξεφύγουμε; Να ξαναγίνουμε εμείς και όλα αυτά που λαχταράμε; Μέσα σε 2-3 εβδομάδες άδειας;

Εγώ λοιπόν κάπως έτσι έφτασα στο σημείο να κάθομαι στο μπαλκόνι και να εξομολογούμαι απογοητευμένη ότι πιστεύω ότι το καλοκαίρι πέρασε. Γιατί είμαι εξουθενωμένη και δεν με νοιάζει τίποτα παρά μόνο να ξεκουραστώ. Γιατί είμαι πεπεισμένη ότι ούτε φέτος θα καταφέρω να ζήσω όλα αυτά που θέλω. Και κάπως έτσι έφτασαν και η αδερφή μου με την κολλητή μου να με κοιτάζουν με τα μάτια γουρλωμένα και να απορούν τι μύγα με τσίμπησε πάλι και γκρινιάζω.

Και έπειτα έτυχε κάπου να πάρει το μάτι μου μια αντίστοιχη δήλωση που έλεγε ότι φέτος το καλοκαίρι δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να αναπνεύσουμε. Και επειδή θεώρησα πολύ σημαδιακό αυτό το timing αποφάσισα φέτος να προσπαθήσω έστω και λίγο παραπάνω να αναπνεύσω. Να προσπαθήσω λίγο, πολύ λίγο να πιέσω τον εαυτό μου να διεκδικήσει όλα αυτά που τόσα χρόνια οραματίζεται για το καλοκαίρι. Διότι το περσινό καλοκαίρι ήταν μια περίοδος έντονων αναπροσαρμογών και μια προετοιμασία για νέα πράγματα. Πέρυσι λοιπόν επέτρεψα στον εαυτό μου να «θυσιάσει» αυτήν την εποχή που τόσο αγαπώ και λαχταρώ να βιώσει το summertime sadness. Επέτρεψα στον εαυτό μου να απομονωθεί και τελικά απορώ, αν έκανα καλά. Τι νόημα έχει όλο αυτό; Και τελικά πόσα καλοκαίρια θα έχω την ευκαιρία να απορρίπτω μέχρι να βρω αυτό που θα αναγνωρίσω ως ιδανικό; Εξάλλου δεν είναι κρίμα; Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μου εποχή και το ιδανικό… απλά δεν υπάρχει.

Είναι σημαντικότατο και απαραίτητο να δίνουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας. Όμως θαρρώ πως ίσως πέρυσι δεν ήταν κατανόηση προς τα θέλω μου αλλά ίσως μια κάποια μιζέρια αυτή η παραίτηση.

Έχω μια καθηγήτρια που μου λέει να προσέχω πολύ πώς μιλάω για τον εαυτό μου, γιατί όλα είναι θέμα νευρογλωσσικού προγραμματισμού και καθορίζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και την εικόνα που έχουμε για μας. Αν λοιπόν έχει δίκιο, τότε πιθανότατα ήδη έχω καταδικάσει το φετινό μου καλοκαίρι να περάσει και να μην κάνω τίποτα. Όπως έκανα και με το περσινό! Αν επίσης έχει δίκιο, τότε ενδεχομένως να έχω την ευκαιρία να αντιστρέψω τις πεποιθήσεις μου και να πω ότι είναι μια ευκαιρία επιτέλους να διεκδικήσω έστω λίγα από αυτά που θέλω.

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο όταν βρίσκεσαι σε παραθαλάσσιο χωριό να κάνεις μπάνια. Να φας σουβλάκια και παγωτά. Να χαρείς τους γονείς σου που στερείσαι τον χειμώνα. Να γελάσεις και να νευριάσεις στα οικογενειακά τραπέζια. Να αγκαλιαστείς και να αναπολήσεις με τους παιδικούς φίλους. Να μελαγχολήσεις για τα χρόνια που πέρασαν και να οραματιστείς αυτά που έρχονται. Να ξεφύγεις χωρίς να φύγεις. Να πιεις. Να νυχτοπερπατήσεις. Να κολυμπήσεις. Να διαβάσεις. Να γλεντήσεις. Να φωνάξεις. Να διεκδικήσεις έστω και λίγο. Να ζήσεις έστω και για λίγο.

Δεν είναι δύσκολο. Ή μάλλον δεν είναι τόσο δύσκολο.

Το δύσκολο είναι το να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι το καλοκαίρι που αναζητάμε και νιώθουμε από τα μέσα Ιουλίου ότι σιγά σιγά βρίσκεται στη δύση του και μας αποχαιρετά κλείνοντάς μας πονηρά το μάτι δεν είναι στην πραγματικότητα η άδειά μας. Είναι η ανυπομονησία που νιώθουμε ήδη όταν μεγαλώνει η μέρα ότι όλο αυτό πλησιάζει. Είναι οι ελπίδες που τρέφουμε ότι θα κοινωνικοποιηθούμε περισσότερο. Είναι η διάθεση που ανεβαίνει και ξαφνικά έχουμε όρεξη για περισσότερα πράγματα. Και όταν τελικά πλησιάζουμε προς όλα αυτά, τότε το πονηρό το καλοκαίρι τσουπ… σαν να ξεγλιστράει και φεύγει και χάνεται.

Είναι το καλοκαίρι αλλά παράλληλα δεν είναι το καλοκαίρι αυτό που ψάχνουμε. Είναι τα συναισθήματα και οι ελπίδες που μας δημιουργεί η προσμονή του καλοκαιριού.

Και γι’ αυτό θα προτείνω για φέτος να μην περιμένουμε του χρόνου το καλοκαίρι για να κάνουμε αυτά που οραματιστήκαμε φέτος. Να μην χάσουμε άλλες ευκαιρίες ακόμη κι αν νιώθουμε ότι το καλοκαίρι έφτασε και δεν έχουμε κάτι ενδιαφέρον να κάνουμε. Ακόμη κι αν νιώθουμε ότι θέλουμε να το αφήσουμε να περάσει… όχι να μην το αφήσουμε να περάσει! Και να μην αφήσουμε και καμία άλλη εποχή.

Είναι το μόνο καλοκαίρι που θα είμαι εγώ, στο σώμα μου, 27 χρονών, υγιής, χαρούμενη αν και κατά κάποιο τρόπο πλήρης αν και ελλιπής. Είναι το μόνο καλοκαίρι που θα έχουμε 2024. Είναι το μόνο καλοκαίρι που τα πράγματα θα είναι όπως είναι, γιατί είναι σίγουρα διαφορετικά από πέρυσι και θα είναι σίγουρα διαφορετικά του χρόνου. Είναι το ΜΟΝΟ καλοκαίρι που θα πληροί ΟΛΕΣ αυτές τις προδιαγραφές. Θέλω να πω ότι γεννιόμαστε και θα πεθάνουμε και κάποια πράγματα είναι τόσο συγκεκριμένα και μοναδικά που είναι κρίμα να αφήνουμε τον χρόνο να περνάει. Άλλωστε φέτος στα γενέθλιά μου όταν έκοβα την τούρτα μου ανακοίνωσα ότι τα 27 θα είναι το τοτέμ μου. Και μέσα μου είχα μια κρυφή ελπίδα ότι όντως θα είναι.

The Friday Folly: Τα είπα λίγο μπερδεμένα σήμερα, έτσι; Ακόμη κι αν δεν καταλάβατε απόλυτα αυτό που θέλω να πω, γιατί κατά βάθος είχα πάρα πολλά να πω και όχι μόνο ένα, είμαι σίγουρη ότι θα πήρατε έστω και μια συντεταγμένη για το φετινό σας καλοκαίρι.

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

0

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 Artpodcast μιλάει με γλυκύτητα και ευθύτητα, με φωνή που σε ταξιδεύει και εικόνες γεμάτες ανθρώπους της μουσικής, που η ίδια έχει αγαπήσει και συγκαταλέγει στα «τίμια» της δουλειάς της.

Η αγάπη της για τη μουσική, η ιστορία της από παιδί ,που δε θα γινόταν τραγουδίστρια, σε δεσποινίδα που βρέθηκε σε ένα απόγευμα δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα και τη Βίκυ Μοσχολιού.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Τάκης Σούκας, η…μεσοτοιχία με τον Αντώνη Βαρδή, ο Χρήστος Νικολόπουλος, τα τραγούδια που έχει επιλέξει πηγαίνοντας προς αυτά με το ένστικτο και η πολλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια…

Μέσα από το #132 Artpodcast αξίζει να γνωρίσεις ακόμη καλύτερα την Πίτσα Παπαδοπούλου και πιο πολύ να την πετύχεις σε μία από τις τόσες καλοκαιρινές συναυλίες της!

Διαθέσιμο επεισόδιο εδώ :

https://open.spotify.com/episode/4sAxSZwf3OWix8e5AWKWKZ?si=70d7bab225244040 (direct Spotify link του επεισοδίου)

https://artpodcast.gr/132-pitsa-papadopoulou/   (podcast page)

https://artpodcast.gr/blog-pitsa-papadopoulou/  (dedicated blog post)

https://www.youtube.com/watch?v=uZ0L4e7_GcY&ab_channel=ArtPodcast (YouTube link του επεισοδίου)

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα και Παρασκευή για σας, και έκατσα να γράψω για πρώτη φορά και το πρώτο Friday από την καινούργια μου πλέον γειτονιά, από το καινούργιο μου μπαλκόνι με μια καινούργια θέα. Λοιπόν αυτό το συναίσθημα είναι πολύ περίεργο. Είναι βλέπετε αυτό το καινούργιο που από τη μία φοβάσαι και τρομάζεις, γιατί ξαφνικά δεν ξέρεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι. Ξάφνου αρχίζει να σου λείπει το παλιό, το γνώριμο, αυτό που μύριζε λίγο μούχλα αλλά παράλληλα και οικείο. Νιώθεις ότι κάτι θα γίνει και όλα θα πάνε στραβά. Αγχώνεσαι, σκέφτεσαι και σκάβεις. Γιατί είναι αυτό το νέο που πάντα βγάζει στην επιφάνεια πολλά. Αγκυλώσεις και πεποιθήσεις που δεν ήξερες καν ότι έχεις και δεν μπορούσες καν να συνειδητοποιήσεις πόσο κακό σου κάνουν. Ενοχές που είναι τόσο έντονες γιατί κατά βάθος πατάνε σε άλλες ενοχές που είναι βαθιά θαμμένες μέσα σου.

Και βρίσκεσαι λοιπόν εσύ σε ένα νέο σπίτι να καλείσαι να βάλεις τάξη σε όλα αυτά. Να φέρεις την ευθύνη της επιλογής σου. Γιατί αυτή τη φορά η επιλογή είναι όντως δική σου. Γιατί αυτή τη φορά εσύ κίνησες τα πράγματα. Λοιπόν, αυτό όσο ανεξάρτητη και να έχω υπάρξει σε ορισμένες φάσεις της ζωής μου παιδιά, πραγματικά δεν το έχω ξανανιώσει. Ναι αποφασίζω για μένα, αλλά όχι δεν έχει τύχει να αποφασίσω ξανά κάτι τέτοιο για μένα. Και ξέρετε λοιπόν αυτό το συναίσθημα έχει μια περίεργη γεύση. Θυμίζει μάλλον κάτι που στην αρχή το γεύεσαι και σου φαίνεται τόσο περίεργο και σε απωθεί τόσο πολύ. Μετά όμως όταν ξαναδοκιμάζεις η γεύση σου φαίνεται όλο και πιο οικεία. Και την επόμενη φορά σου αρέσει όλο και περισσότερο. Και ξαφνικά αρχίζεις να αναζητάς αυτή τη γεύση. Και να που αρχίζει και να σ αρέσει. Βέβαια εμένα η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι τόσο η γεύση η πρωτόγνωρη. Εξάλλου καθετί που γίνεται οικείο σιγά σιγά παύει να μας προκαλεί τόσο ενθουσιασμό. Είναι αυτή η γλύκα που κατά βάθος νιώθεις, ότι τάχα δηλαδή εσύ είσαι ξεχωριστός που σ αρέσει αυτή η ιδιαίτερη γεύση που δεν έχουν όλοι τα κότσια να την δοκιμάσουν. Και παράλληλα η πεποίθηση που σου δημιουργεί αυτή η εμπειρία ότι την επόμενη φορά θα είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις χωρίς πολλές σκέψεις και αμφιβολίες, χωρίς πολλές ξινίλες και άγχη την επόμενη περίεργη γεύση που θα σου σερβίρουν. Για την ακρίβεια πιθανότατα δεν θα σου την σερβίρουν καν. Μόνος σου θα την αναζητήσεις. Γιατί όπως είπα και παραπάνω το οικείο σταδιακά παύει να μας δημιουργεί ενθουσιασμό. Και αν και δηλώνω άνθρωπος της ρουτίνας, πιστεύω πως νέες γεύσεις πάντα θα αναζητώ και θα λαχταρώ να δοκιμάσω. 

Κάπως έτσι νιώθω λοιπόν και τώρα. Κάθομαι στο μπαλκονάκι μου συντροφιά με πολύ δροσερό νερό και προσπαθώ να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη. Και προσπαθώ καιρό και προσπαθώ πολύ. Και χαίρομαι, γιατί σε όλο αυτό έχω πιστούς συμπαραστάτες. Ανθρώπους που κατανοούν τις σκέψεις μου και τις άπειρες ώρες προβληματισμών μου. Ανθρώπους που περίμενα ότι θα είναι εκεί για μένα και ανθρώπους που δεν φανταζόμουνα ότι θα είναι εκεί για μένα. Ξέρετε μερικές φορές τέτοιες αποφάσεις δεν μας βοηθούν ή παρακινούν θα έλεγα καλύτερα και ακριβέστερα απλώς να κάνουμε μια νέα αρχή. Πολύ περισσότερο μας βοηθούν να επανεξετάσουμε και να επανεκτιμήσουμε τους ανθρώπους μας. Και σιγά σιγά το μέσα μας.

Και κάπως έτσι έρχεται σιγά σιγά η ώρα να κατεβάσουμε τις άνω τελείες. Και να τις κάνουμε τελείες.

Έτσι λοιπόν φιλαράκια-αναγνωστάκια μου πέρασα έναν μήνα που καθάριζα και άδειαζα ένα σπίτι δέκα ολόκληρων χρόνων. Πέρασα έναν μήνα που έβρισκα σκέψεις στα ημερολόγια που ανά καιρούς κρατούσα, γράμματα σε φίλες και φίλους που με πλήγωσαν, ευχετήριες κάρτες από φίλους που χάθηκαν με τα χρόνια… αλλά τι σημασία έχει. Τότε ήμασταν παρέα. Και αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον. Και πιστεύω ή έστω ελπίζω ότι ακόμη με αγαπούν. Ή έστω μπορεί να με αναπολούν κάποια στιγμή και να γελούν με κάποιο αστείο μας ή με κάποιο κοινό βίωμα. Αυτές οι τόσες γραπτές αναμνήσεις, τα post it που κόλλαγα στον τοίχο της κουζίνας με αποφθέγματα και σκέψεις που με ενέπνεαν ή με συγκινούσαν, κάποια παλιά μπλουζάκια που όμως κουβαλούν μια ζωή αναμνήσεων… αυτά όλα μεταφέρθηκαν στο παιδικό μου δωμάτιο στο πατρικό μου. Γιατί το καινούργιο σπίτι πρέπει να έχει μια καινούργια ενέργεια. Είναι η πόρτα για μια καινούργια ζωή. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να έχει χώρο για καινούργιες αναμνήσεις.

Γιατί τελικά η ζωή είναι ένα παρόν διαμορφωμένο από αναμνήσεις του παρελθόντος και όνειρα του μέλλοντος. Η μετακόμιση αυτή μου γέννησε πρωτόγνωρα συναισθήματα που δεν περίμενα ποτέ να νιώσω για κάτι που λαχταρούσα τόσο καιρό. Συνοδεύτηκε από απώλειες. Δυο για την ακρίβεια. Η πρώτη ήταν πραγματική, καθώς έφυγε από τη ζωή το σκυλάκι μου (όσοι με ακολουθείτε στο Instagram ήδη θα το ξέρετε…κι αν όχι θα με βρείτε στο friday_finds). Η δεύτερη ήταν ψυχολογική, αυτή του εαυτού μου που βάδιζε και προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα έφηβο κορίτσι και μια νεαρή γυναίκα. 

Α, και κάτι τελευταίο… Και εδώ δεν θα κλείσω με κλισέ… Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω σίγουρα θα άλλαζα κάποια πράγματα. Όχι όλα και όχι πολλά. Κυρίως όμως θα ήθελα και θα προσπαθούσα να ζω ελεύθερη. Και επειδή αυτό δεν το έχω καταφέρει μέχρι τώρα εύχομαι αυτό το καινούργιο σπίτι, αυτή η καινούργια σελίδα, αυτή η καινούργια ζωή να με αφήσει επιτέλους να πετάξω. Έτσι, σαν περιστέρι που λέει και το τραγούδι…

The Friday Folly: Να τολμάτε παιδιά μου, να τολμάτε. Γιατί ακόμη και αν αποτύχετε, θα έχετε τολμήσει. Γιατί ακόμη και αν αποτύχετε, θα έχετε διδαχθεί. Γιατί ακόμη και αν αποτύχετε, θα έχετε… ΖΗΣΕΙ…

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι χίμαιρα» Μ. Καραγάτσης, Μεγάλη Χίμαιρα

Και ενώ η Καραγατσιάδα -ως ευστόχως πλέον αποκαλείται η διαδικτυακή διαμάχη για το μυθιστόρημα του Καραγάτση υπό τον τίτλο Μεγάλη Χίμαιρα– συνεχίζει να μαίνεται σαν επική ιλαροτραγωδία δίχως αυλαία, και ενώ ο “βιβλιοφιλικός”, “φιλαναγνωστικός” αλγόριθμος της Google εμμένει να προτείνει καθημερινώς νεογραφθέντα άρθρα επί του θέματος, εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν:  Μένει κάτι άλλο να γραφτεί ή να ειπωθεί; Και αλήθεια, ποιους και πόσους αφορά όλο τούτο το θερινό πανηγυράκι; 

Η πρώτη μου επαφή με το έργο του Καραγάτση, και συγκεκριμένα με το μήλο της έριδος, έγινε προ τετραετίας όταν, σκαλίζοντας την γονεϊκή βιβλιοθήκη, ανακάλυψα την Μεγάλη Χίμαιρα κι αποφάσισα να την διαβάσω με σκοπό να γνωρίσω ένα από τα πιο πολυακουσμένα και δημοφιλή ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η ολοκλήρωση της ανάγνωσης απεδείχθη, σχεδόν, μαρτυρική καθώς ένα γενικευμένο και αόριστο αίσθημα δυσθυμίας με κατέκλυζε κάθε που έπιανα το βιβλίο στα χέρια με σκοπό να το ολοκληρώσω. Όταν επιτέλους αυτό συνέβη, έμεινα να απορώ γιατί ξόδεψα τόσες ώρες ανάγνωσης σε αυτόν τον συγγραφέα και κυρίως έμεινα να απορώ γιατί ο Καραγάτσης θεωρείται (αλήθεια από ποιους και γιατί;) τόσο σπουδαίος συγγραφέας. Δεν είναι μονάχα η θέση που επιφυλάσσεται στην γυναίκα στο μυθιστόρημα. Δεν είναι μήτε και ο ακραία έμφυλος διαχωρισμός, μήτε και ο μισογυνισμός (κάτι που σε πολλά έργα της εποχής δεν έλειπε και πλέον δεν προξενεί και ιδιαίτερη εντύπωση). Είναι ζήτημα δομής του μύθου· ζήτημα γλώσσας, προβλεψιμότητας και, εν τέλει, ιλαρότητας, διότι ο Καραγάτσης ήταν ο Παπακαλιάτης πριν τον Παπακαλιάτη (μην λησμονούμε πως σχεδόν το σύνολο των μυθιστορημάτων του έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση με εξαιρετική επιτυχία), και το έργο του προϊόν δημιουργικής γραφής πριν τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Υπ’ αυτήν την έννοια, ήταν -το δίχως αλλο- πρωτοπόρος. Με εξαίρεση μονάχα την ευφυή σκηνή του νεκροταφείου προς το τέλος του βιβλίου, η Μεγάλη Χίμαιρα είναι ιδιαιτέρως ελληνοκεντρική, βρίθει αχρείαστης -έως και κωμικής- αρχαιολατρίας, ενώ η πρωταγωνίστρια αν και γυναίκα σκιαγραφείται μέσα από μία άκρως ανδροκεντρική ματιά στερούμενη την ιδιοσυγκρασιακή της φωνή (πραγματικά απορώ με όσους υποστηρίζουν πως ο Καραγάτσης εισδύει στην γυναικεία ψυχοσύνθεση· εικάζω πως όσοι γράφουν κάτι ανάλογο μάλλον δεν έχουν καταφέρει ούτε εκείνοι να εισδύσουν ποτέ στην θηλυκή ιδιοσυγκρασία)· είναι μονάχα ένας αντίλαλος, μία ηχώ του συζύγου της, του Έλληνα ναυτικού, του Έλληνα τούτου Θεού, που εμφανίστηκε εμπρός της να την λυτρώσει από την βασανισμένη ανοργασμική ζωή της· μία λύτρωση που κανένας συμπατριώτης της Γάλλος δεν κατάφερε να της προσφέρει. 

«Εσύ είσαι η άγνωστη, που την άρπαξα από τ’ ακρογιάλι της μακρινής πατρίδας και την έκανα σκλάβα μου. Εσύ, δεν έχεις λόγο να μου δώσης. Εσένα, η παλιά ζωή σου δεν υπάρχει πια. Ζωή σου τώρα είναι η ζωή μου».

Και παρακάτω η Μαρίνα, σαν να μην είναι βέβαια η Μαρίνα, ένας ξεχωριστός χαρακτήρας, με διαφορετικό τρόπο ομιλίας από τον Γιάννη, μα ο ίδιος ο Γιάννης: 

«Σ’ αγαπώ. Είσαι ο θεός, που ήμουν νεκρή και μ’ ανέστησε. Ζω γιατί εσύ το θέλεις. Θα ζω μονάχα όσο εσύ το θέλεις»

Και όσο η περιγραφή του ειδυλλίου της ανέραστης Γαλλίδος με τον Έλληνα Θεό φαλλοφόρο συνεχίζεται τόσο πιο ιλαρή καθίσταται: 

«Ήσουν ένας Τρίτωνας, κεντρισμένος από οχεία τυραννική. Το δέρμα σου ευώδιαζε αρμύρα αχιβάδας και ιώδιο του φυκιού. Το κορμί σου ήταν σκληρό και χρυσό, σαν τους βράχους των νησιών της πατρίδας του. Είχες μαζέψει στα σπλάχνα σου όλο αυτό τον καυτερό ήλιο. Και τον έχυσες στα σπλάχνα μου· και ζωντάνεψες τα νεκρωμένα σπλάχνα μου…» 

«Έτσι προστάζει η φύση για τη γυναίκα· να ρυθμίζει τη βιοθεωρία της ανάλογα με τις εκκρίσεις των ωοθηκών της, που είναι παθητικά υποταγμένες στην κυριαρχία της συγκεκριμένης τεστοστερόνης που τις ερεθίζει»

«Έξαφνα ο θεός είδε, μέσα στο παχύ χορτάρι του ισόπεδου κάμπου, μια γυναίκα. Μια κοπέλα ξανθή, με κάτασπρο δροσερό κορμί και μάτια καταγάλανα, που ατένιζαν τα χαμηλά αργοκίνητα σύννεφα τ’ ουρανού. Κι ήταν τόσο αλλιώτικα όμορφη, που ο Έλληνας θεός αποφάσισε, γυρνώντας στη φωτεινή του πατρίδα, να την πάρει μαζί του.

—Έλα μαζί μου, όμορφη κόρη — της είπε. Έλα στην Ελλάδα…

[…]

Ήταν θεός Έλληνας, γιος του Δία του λαμπρού, που είναι ο θεός των θεών του λαού των λαών».

Ανδροκεντρική, και σε πλείστα σημεία ιλαρή, προσέγγιση ως προς την γυναικεία σεξουαλικότητα είχε και ο αείμνηστος Ανδρέας Εμπειρίκος στον Μέγα Ανατολικό, αλλά εκεί σε κεδρίζει η γλώσσα ως σκευή μορφής και περιεχομένου ταυτοχρόνως. Αντιθέτως, ο Καραγάτσης δεν διαθέτει μήτε κι αυτό σαν η γλώσσα του δεν έχει τίποτε ιδιαίτερο να εισφέρει στην νεοελληνική λογοτεχνία· δεν είναι Σκαρίμπας, Εμπειρίκος ή Παπαδιαμάντης. Δεν είναι καν Ψυχάρης ή Καζαντζάκης. 

Ως προς την δομή του μύθου, καθόλα συνηθισμένος κι εκεί με το κουαρτέτο ύβρις, άτις, νέμεσις και τίσις να καθιστά το grande finale προβλέψιμο από τα μισά του αναγνώσματος. 

Η εικόνα της γυναίκας στο έργο του Καραγάτση, δεν είναι εκείνη της Παναγίας, της Παρθένου Μαρίας, μα εκείνη που εντέχνως φρόντισε να ποινικοποιήσει κάθε εξουσία και πρώτη από όλες η θρησκευτική. Και όσο κι αν στον Πραματευτή του Γρυπάρη ή στην Νοσταλγό του Παπαδιαμάντη, συναντάμε την εικόνα της πλανεύτρας, δεν μπορούμε να κακιώσουμε σαν η λογοτεχνική τους αξία μα και ο τρόπος που διαρθρώνεται ο μύθος απέχει παρασάγγας από τον τρόπο του Καραγάτση. Στην Μεγάλη Χίμαιρα η γυναίκα είναι η πονηρή, φιλήδονη και έκπτωτη Εύα που κέρασε το μήλο στον αθώο Αδάμ καταδικάζοντάς τον στο προπατορικό αμάρτημα. Είναι η Λίλιθ, η μάγισσα, η νύμφη που αποπλανεί, καταστρέφει και καταστρέφεται τιμωρούμενη για την ακολασία της. Ξυλοκοπούμενη και τιμωρούμενη μέχρι και με θάνατο.

«… πηγαίνει στον Παρθενώνα να προσκυνήσει τους θεούς που της επέβαλε η μοίρα και η νοημοσύνη. Είναι όμορφη – και το ξέρει. Παράξενα και ξωτικά όμορφη για τους Αθηναίους, που ξαπλωμένοι στα μαρμάρινα σκαλιά σταμάτησαν την πολιτική τους συζήτηση, για να την καμαρώσουν. Εκείνη, σαν γυναίκα πονηρή, καμώνεται πως δεν βλέπει το θαυμασμό στα μάτια των αντρών. Σιγανεβαίνει τα σκαλοπάτια πολύ αξιόπρεπα, με τα βλέφαρα τάχα σεμνά χαμηλωμένα»

Ενώ μία άγρια σκηνή ξυλοδαρμού της Μαρίνας έχει ως εξής:

«Κι όταν ένιωσε πως αυτός και το μίσος γίνηκαν ένα, τότε της είπε με μια φωνή πνιχτή:

— Πουτάνα!

Την άρπαξε απ’ τον ώμο, την έσπρωξε στην άλλη άκρη της κουζίνας, έκλεισε την πόρτα και στάθηκε. Εκείνη κρατήθηκε από το τραπέζι να μην πέσει, τόσο δυνατά την είχε σπρώξει. Δεν μίλησε. Δέχτηκε τη βρισιά ατάραχη. Και πάλι στεκόταν ντούρα, προκλητική, περιμένοντας. Μ’ ένα πήδημα χίμηξε απάνω της και άρχισε να τη χτυπάει στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στο στήθος, στη ράχη. Το μίσος έδωσε δύναμη υπεράνθρωπη στα χέρια του. Χτυπούσε, χτυπούσε, χτυπούσε. Τα χτυπήματα ηχούσαν υπόκωφα, μουγκά στο ηχείο του κορμιού της. Τα δεχόταν δίχως μια φωνή, χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Είχε κλείσει τα μάτια, είχε μισανοίξει τα χείλη. Στη μορφή της είχε χυθεί η ύπουλη εκείνη έκφραση, που κυμαίνεται ανάμεσα σε οδύνη κι ηδονή. Ένα πιο δυνατό χτύπημα στο μηλίγγι τη ζάλισε. Λύγισαν τα πόδια της, έπεσε γονατιστή.

Σταμάτησε να την χτυπάει· την κοίταζε κι ανάσαινε βαριά. Τότε εκείνη, καθώς ήταν γονατιστή, του αγκάλιασε σφιχτά τα γόνατα, ακούμπησε το κεφάλι της στα μεριά του και χαϊδεύτηκε  σα γάτα.

Τώρα ξέρω πως μ’ αγαπάς, μουρμούρισε»

Εδώ η χρήση βίας και η υποταγή ταυτίζεται με την ηδονή και ακόμη πιο εξωφρενικά ταυτίζεται με την αγάπη. Κανένα πρόβλημα εάν διαβάζαμε ερωτική σαζομαζοχιστική λογοτεχνία μα εάν δεν κάνω κάποιο τραγικό λάθος ο Καραγάτσης δεν εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα ως ο Έλληνας Μαρκήσιος ντε Σαντ. Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει στην ανάγνωση της ως άνω σκηνής: ποια γυναίκα, ποιος άνδρας, ποιος άνθρωπος, θα ξυλοκοπηθεί με τέτοια βαναυσότητα, ως περιγράφει ο συγγραφέας, και έπειτα θα χαϊδεύεται στα πόδια του βασανιστή σαν γάτα, ως χαρακτηριστικά αναφέρει; Να ενημερώσουμε εδώ πως και μία γάτα να κλωτσούσε (όχι να την έδερνε με τέτοια βιαιότητα όπως περιγράφεται) δεν θα ερχόταν να χαϊδευτεί στο πόδι που την κλώτσησε. Θα φοβόταν. Θα κρυβόταν. 

Ποιοι δικαιούνται να ομιλούν;

Τόνοι μελάνης χύθηκαν και πολλοί μεγαλοσχήμονες και μη του λογοτεχνικού κατεστημένου έσπευσαν να λάβουν θέση είτε υπερασπιζόμενοι την θέση της κυρίας Λούνα είτε επιτιθέμενοι σε αυτήν. Και εδώ ακριβώς έγκειται η τραγική παραδοξότητα: δεν επιτέθηκαν στην κριτική της, στο κείμενό της (όπως έκανε η ίδια ασκώντας κριτική υπό το πρίσμα του φεμινισμού στο κείμενο του συγγραφέως) μα στην ίδια. Φράσεις και προσφωνήσεις όπως: «η νεαρά επίδοξη πεζογράφος», «κάποια όχι και τόσο γνωστή λογοτέχνις», «μια κάποια Ρένα Λούνα», αποκαλύπτουν με τον εκκωφαντικότερο τρόπο πως δεν ενόχλησε τόσο το τι ελέχθη, μα το από ποιον -και εν προκειμένω ποια- ελέχθη. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί είχαν καταφανώς στόχο το φύλο, το νεαρό της ηλικίας και την νεοαποκτηθείσα ιδιότητα της συγγραφέως, η οποία ως μη εγνωσμένη στον χώρο της διανόησης δεν δικαιούται να μιλά. Και ακόμη περισσότερο το -εν πολλοίς και κατ’ ελάχιστον- λογοτεχνικό ιερατείο την στέλνει στην πυρά ακριβώς επειδή είναι νεαρά, γυναίκα και επειδή η στήλη στην οποία δημοσίευσε το άρθρο της είχε τον τίτλο weekly feminism. Και κάτω από όλες αυτές τις ευγενικές μεν, ειρωνικές δε τοποθετήσεις περί του νεαρού της ηλικίας της αρθρογράφου, άλλο δεν υφέρπει παρά η οίηση ενός χώρου που ζει και αναπαράγεται για τον εαυτόν του, θεωρώντας πως κατέχει την λυδία λίθο της λογοτεχνικής κριτικής, του πνεύματος και της διανόησης. Ή με τα λόγια ενός αιρετικού μα ακατέργαστου διανοούμενου, του Νίκου Βέλμου: «Καλύτερα, πολύ καλύτερα, ν’ ανήκει κανείς στον κύκλο των αποπατοκαθαριστών, παρά στον καλλιτεχνικό και λογογραφικό κύκλο των Ελλήνων. Εκείνα που λέει κι εκείνα που κάνει δεν λέγονται. Ό,τι κακό κι αν πει κανείς γι’ αυτόν, είναι λίγο. Όσο σκληρά κι αν του φερθεί, έχει δίκιο. Κύκλος που ζει για την εντύπωση, με ιδανικό του το χρήμα, που περιφρονεί τον αφανή και θαυμάζει τον τραπεζίτη, κύκλος που ’χει πάντοτε για γνώμη του τη γνώμη του άλλου, που μεταμελείται μέχρι θανάτου για τα έργα του, κύκλος που όλα τα πουλεί, όλα τα συμβιβάζει, μα και όλα τα εκμεταλλεύεται για τον εαυτό του.[…]». 

Λογοκρισία, Κουλτούρα της Ακύρωσης & Λογοτεχνική Κριτική

Και εδώ ακριβώς ανακύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πρέπει να ταυτίζονται τα έργα με τον δημιουργό τους; Πρέπει ένα έργο με ακραίο λόγο ή απόψεις να λογοκρίνεται ή να πάψει να διαβάζεται; Πρέπει ένα έργο γραμμένο μία εποχή με αναχρονιστικές αντιλήψεις για το σήμερα να υφίσταται μία κριτική με τα σημερινά δεδομένα; 

Το κείμενο και το έργο τέχνης εν γένει, δεοντολογικώς, δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον δημιουργό του, καθώς το έργο στην αριστοτελική του εντελέχεια αυτονομείται και αποτελεί πλέον αυθύπαρκτη οντότητα· μία οντότητα που έρχεται σε επαφή με τους άλλους -καθως το έργο αποτελεί ένα είδος κοινωνίας- και μετουσιώνεται. Εν προκειμένω, δεν κρίνεται ο Καραγάτσης ως άνθρωπος μα η λογοτεχνική αξία και η αρτιότητα του έργου του. Και ίσως αυτό και μόνο να ταράζει τους ελληνικούς λογοτεχνικούς κύκλους, οι οποίοι διόλου συνηθισμένοι είναι σε ενυπόγραφες κακές -ή έστω ενοχλητικές- κριτικές παρά σε γλυκανάλατα εγκωμιαστικά book reviews, προωθητικά κυρίως των (επαν)εκδόσεων. Ναι, δεν υπάρχουν κείμενα και έργα τέχνης υπεράνω αμφισβήτησης και κριτικής, μήτε ιερά ανέγγιχτα τέρατα του πνεύματος. Όποιος και όποια δημοσιολογεί, δημοσιογραφεί ή δημοσιοποιεί το έργο του/της, κρίνεται για τα όσα λέει, γράφει ή εκθέτει στην δημοσιότητα. Έτσι, και στο έργο του Καραγάτση και του όποιου Καραγάτση μπορεί να ασκηθεί κριτική με αναλυτικά εργαλεία από την εργαλειοθήκη της φεμινιστικής θεωρίας ή της μαρξιστικής ή όποιας άλλης θεωρητικής εργαλειοθήκης προσφέρει τα επιχειρήματα για μία εύστοχη και αξιόλογη κριτική που είτε αναδεικνύει είτε αποδομεί το έργο. Αυτό δεν σημαίνει, κατ’ ουδένα τρόπο, πως το έργο -όσο ακραίο ή μισαλλόδοξο λόγο και εάν περιέχει- πρέπει να λογοκριθεί ή να πάψει να διαβάζεται. Αντιθέτως, τα κείμενα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα, ούτως ώστε να διανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για κριτική, συγκρίσεις, διαφωνίες, συμφωνίες, συγκλίσεις, αποκλίσεις και, κυρίως, γόνιμο διάλογο επί του έργου. Ό,τι δηλαδή δεν συνέβη σε τούτη την περίπτωση -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. 

Και αλήθεια σε ποιο πλαίσιο μπορεί ένα κείμενο να κρίνεται; Πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό και πολιτιστικό συγκείμενο σε μία κριτική; Είναι κάθε έργο προϊόν της εποχής που το γέννησε; Αναντίρρητα, κάθε κείμενο μας μεταφέρει το κοινωνικό, ηθικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο εντός του οποίου γεννήθηκε. Και τι γίνεται με τα αιρετικά κείμενα που λοξοδρομούν από τις νόρμες της εποχής; Γιατί χρόνια πριν γράψει ο Καραγάτσης την Μεγάλη Χίμαιρα, ο Νικόλαος Κονεμένος έγραφε στο δοκίμιό του υπό τον τίτλο «Η Οικογένεια», το 1876: «Αν τον κόσμο τον κυβερνούσαν οι γυναίκες, ο κόσμος θα εκυβερνιότουν πολύ πλέον δίκαια, πολύ πλέον φιλάνθρωπα και πολύ πλέον σύμφωνα με την φύσιν παρ’ ό,τι τώρα που τον κυβερνούν οι άντρες…

Της δύστυχης της γυναικός εμείς οι άρπαγες και οι σκληροί της επήραμε ό,τι κι αν είχε της επήραμε περιουσία και ελευθερία εμείς της επεριορίσαμε την ενέργεια των αισθημάτων της, που είναι ο πλέον πολύτιμος θησαυρός της εμείς την εκάμαμε να ακούσει όλο το βάρος του συχαντερού ζυγού μας εμείς την εφονέψαμε έχομε τον εγωισμό και την αναισθησία να πιστεύομε, πως μία τέτοια κατάσταση την ζητάει η φύσις η γυναίκα δεν γνωρίζει την αιτία που βρίσκεται σήμερα σε αυτή την κατάσταση, αλλ’ όμως το άδικο που της γένεται το αισθάνεται… Ω γυναίκα! η τύχη η δική σου είναι η τύχη όλης της ανθρωπότητας. Ο άντρας έπρεπε να είναι δούλος σου, και ο άντρας σε κυριεύει. Αλλά τι να κάμομε, δύστυχη; ή που να πάμε;». Συστοίχως, ο ομότεχνός του Καραγάτση, Αργύρης Εφταλιώτης παρουσιάζει στα διηγήματά του υπό τον τίτλο Νησιωτικές Ιστορίες (γραμμένα το 1894), πιο ελεύθερες γυναικείες φιγούρες. Ομοίως, μία εποχή κατά την οποία τα δικαιώματα των ζώων θεωρούνταν αδιανόητα, ο Μιχαήλ Μητσάκης έγραφε το 1893, τα διηγήματα: Αρκούδα, Το Γατί,  Το Κάρρο των Αιμάτων, ενώ διηγήματα με ιδιαίτερα φιλοζωικό προσανατολισμό είχαν γράψει και οι Ζαχαρίας Παπαντωνίου και Δημοσθένης Βουτυράς. Και πηγαίνοντας πολύ πιο πίσω, ο Πλάτων πρώτος στην ιδεατή του Πολιτεία, ως Φύλακες ορίζει, ισάξια, άνδρες και γυναίκες. Συνεπώς, ένα κείμενο δεν καθαγιάζεται υπό το πρίσμα της ιστορικότητας, παρ’ όλο που η τελευταία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, κυρίως ως πηγή άντλησης πληροφοριών για την χρονική περίοδο στην οποία γράφτηκε. Και τούτο διότι την ίδια περίοδο υπήρξαν φωνές -και πάντα θα υπάρχουν φωνές- που εξετράπησαν του ορθόδρομου κυρίαρχου λόγου, που οραματίστηκαν έναν άλλον δρόμο, έναν άλλον τρόπο και τον εξέθεσαν στο έργο τους, αδιαφορώντας εάν θα αποτελέσουν εξαίρεση και εάν δεν θα καρπωθούν τα οφέλη της εισόδου στο κυρίαρχο ρεύμα. 

«Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»   

       

«Οι άνθρωποι απαιτούν την ελευθερία του λόγου ως αποζημίωση για την ελευθερία της σκέψης που σπάνια χρησιμοποιούν», Søren Kierkegaard

Και μετά τους τόνους ψηφιακής μελάνης που χύθηκαν τι αλήθεια μένει; Τούτη η ολίγον κωμική διαμάχη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στα ψηφιακά καφενεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο δεν απέδειξε παρά για μία ακόμη φορά την διαπλαστική ικανότητα του μέσου στον άνθρωπο. Τι θα είχε συμβεί εάν κάτι ανάλογο είχε λάβει χώρα την προ διαδικτύου εποχή; Εάν η κυρία Λούνα είχε δημοσιεύσει το άρθρο της σε κάποια εφημερίδα ή λογοτεχνικό περιοδικό σε έντυπη μορφή; Σαφώς, το αναγνωστικό της κοινό θα ήταν πολύ μικρότερο: οι συστηματικοί αναγνώστες εφημερίδας ή οι συνδρομητές κάποιου περιοδικού. Τούτοι, λοιπόν, θα διάβαζαν το άρθρο της. Κάποιοι εξ αυτών θα συμφωνούσαν και κάποιοι θα διαφωνούσαν. Δύο -το πολύ τρεις- από τους τελευταίους, πιθανώς οι έχοντες ελεύθερο χρόνο, περισσή όρεξη ή κάποιο όνομα που θα τους εξασφάλιζε την δημοσίευση, θα έστελναν επιστολή προς το έντυπο μέσο διατυπώνοντας την διαφωνία τους. Συστοίχως, το έντυπο μέσο θα επέλεγε να δημοσιεύσει μία εξ αυτών των επιστολών. Και That’s all folks! Κανένας Καραγατσικός πόλεμος δεν θα ξέσπαγε. Αυτή ακριβώς η αντίφαση εμφιλοχωρεί στα σύγχρονα ψηφιακά μέσα: ενώ το διαδίκτυο εκδημοκράτισε την δημόσια σφαίρα προσφέροντας λόγο σε φωνές που αλλιώς δεν θα είχαν την δυνατότητα να ακουστούν, την ίδια στιγμή αποτέλεσε πεδίο αχρείαστων οχλήσεων και ανώνυμης ανθρωποφαγίας, δίνοντας παράλληλα μεγάλη διάσταση σε θέματα επουσιώδη. Και κάπως έτσι, πλέον, εάν τολμήσεις να δηλώσεις σκεπτικισμό ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (για να θυμηθούμε άλλη μία περίοδο εμφυλίου) είσαι ψεκασμένος, εάν δηλώσεις σκεπτικισμό ως προς την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είσαι ομοφοβικός, εάν επισημάνεις τον πρόδηλο μισογυνισμό, την φαιδρότητα και την λογοτεχνική ανεπάρκεια της Μεγάλης Χίμαιρας, είσαι εξαίφνης οπαδός του κινήματος της αφύπνισης και της κουλτούρας της ακύρωσης. Γιατί, πράγματι, είναι πολύ εύκολο να φοράμε ταμπέλα κι όνομα σε όσους δεν γνωρίζουμε, βοηθά στην αναγνώριση -έστω κι εσφαλμένη- και στην ταξινόμηση του άλλου. Ο ευέλικτος και ευρύχωρος χώρος της κριτικής σκέψης και του γόνιμου προβληματισμού, ανέκαθεν τάραζε τα λιμνάζοντα ύδατα. Θα είναι πάντα κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει· τούτος ο αρχέγονος φόβος για το άγνωστο, το ξένο, για αυτό που εκτρέπει του ορθόδρομου, για αυτό που σείει τις υπάρχουσες, καθεστηκυίες δομές. Αναρωτιέμαι, όμως, εάν είναι τόσο βέβαιοι περί της κλασικής και αδιαμφισβήτητης αξίας του Καραγατσικού έργου, όσοι έσπευσαν με νύχια και με δόντια να το υπερασπιστούν -η αξία κάθε έργου άλλωστε αποδεικνύεται στο πέρας του χρόνου και η Μεγάλη Χίμαιρα δεν έχει κλείσει ούτε αιώνα- τι έχουν να φοβηθούν και θορυβούνται τόσο από την εκφορά της άποψης μιας «νεαράς επίδοξης πεζογράφου»;

Η αρθρογράφος διατηρεί και το προσωπικό της blog: https://medium.com/@nyktairodyteira

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

0
Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο;

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο

Το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μια συναρπαστική και προκλητική διαδικασία. Είτε θέλεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα, ένα επιστημονικό έργο, ή ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, η συγγραφή ενός βιβλίου απαιτεί πειθαρχία, προγραμματισμό και δημιουργικότητα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αναλυτικά τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να γράψεις ένα επιτυχημένο βιβλίο, από την αρχική ιδέα μέχρι την έκδοση και την προώθηση.

Επιλογή της Ιδέας

Καθορισμός του Θέματος

Το πρώτο βήμα για να γράψεις ένα βιβλίο είναι να καθορίσεις το θέμα του. Σκέψου ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου, τι γνωρίζεις καλά και τι θέλεις να μεταδώσεις στους αναγνώστες σου.

Αναζήτηση Έμπνευσης

  1. Διάβασε βιβλία: Διάβασε βιβλία από διαφορετικά είδη για να δεις τι σου αρέσει και τι σε εμπνέει.
  2. Καταγραφή Ιδεών: Καταγράψε όλες τις ιδέες που σου έρχονται στο μυαλό. Ακόμα και οι πιο απλές ή φαινομενικά ασήμαντες ιδέες μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι μεγάλο.
  3. Προσωπικές Εμπειρίες: Σκέψου τις προσωπικές σου εμπειρίες και αν μπορούν να μετατραπούν σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία ή θέμα για βιβλίο.

Έρευνα και Προετοιμασία

Η έρευνα είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας συγγραφής, ειδικά αν γράφεις για ένα θέμα που απαιτεί ακριβή πληροφορία και δεδομένα.

Βήματα για Έρευνα

  1. Διαβάστε βιβλιογραφία: Αναζήτησε βιβλία, άρθρα και επιστημονικές μελέτες που σχετίζονται με το θέμα σου.
  2. Συνεντεύξεις και Ερωτηματολόγια: Αν είναι απαραίτητο, κάνε συνεντεύξεις με ειδικούς ή δημιουργήσε ερωτηματολόγια για να συλλέξεις δεδομένα.
  3. Διαδικτυακές Πηγές: Χρησιμοποίησε αξιόπιστες διαδικτυακές πηγές για να βρεις επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία.

Σχεδιασμός και Οργάνωση

Δημιουργία Πλάνου

Πριν ξεκινήσεις τη συγγραφή, είναι χρήσιμο να δημιουργήσεις ένα πλάνο για το βιβλίο σου. Ένα καλά δομημένο πλάνο θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τις σκέψεις σου και να διατηρήσεις τη συνοχή της ιστορίας ή του περιεχομένου.

Στοιχεία Πλάνου

  1. Κεφάλαια και Ενότητες: Καθορίστε τα κύρια κεφάλαια και τις ενότητες του βιβλίου σας.
  2. Σημεία Κλειδιά: Καταγράψε τα κύρια σημεία που θέλεις να καλύψεις σε κάθε κεφάλαιο.
  3. Χρονοδιάγραμμα: Δημιουργήσε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση κάθε κεφαλαίου ή ενότητας.

Χαρακτήρες και Πλοκή (για μυθιστορήματα)

Αν γράφεις μυθιστόρημα, οι χαρακτήρες και η πλοκή είναι κρίσιμα στοιχεία. Πρέπει να αναπτύξεις καλά τους χαρακτήρες σου και να σχεδιάσεις την πλοκή με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατάει το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Ανάπτυξη Χαρακτήρων

  1. Δημιουργία Προφίλ: Δημιούργησε λεπτομερή προφίλ για κάθε χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας πληροφορίες όπως η εμφάνιση, η προσωπικότητα, οι φιλοδοξίες και οι αδυναμίες τους.
  2. Σχέσεις: Καθορίσε τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων και πώς αυτές επηρεάζουν την πλοκή.
  3. Εξέλιξη Χαρακτήρων: Σχεδίασε πώς θα εξελιχθούν οι χαρακτήρες σου κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Σχεδιασμός Πλοκής

  1. Αρχή, Μέση, Τέλος: Καθορίσε τα κύρια γεγονότα που θα συμβούν στην αρχή, τη μέση και το τέλος της ιστορίας.
  2. Σημεία Καμπής: Δημιούργησε σημεία καμπής που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
  3. Αποκορύφωση και Λύση: Σχεδίασε την κορύφωση της ιστορίας και πώς θα επιλυθούν οι κύριες συγκρούσεις.

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο;

Συγγραφή του Πρώτου Σχεδίου

Καθορισμός Χώρου και Χρόνου Συγγραφής

Για να γράψεις αποτελεσματικά, χρειάζεσαι έναν χώρο όπου μπορείς να συγκεντρωθείς και να είσαι παραγωγικός. Καθορίσε επίσης έναν συγκεκριμένο χρόνο κάθε μέρα για τη συγγραφή.

Σημεία για να Λάβεις υπόψη

  1. Ήσυχος Χώρος: Βρες έναν ήσυχο χώρο όπου δεν θα σε αποσπούν εξωτερικοί παράγοντες.
  2. Τακτική Ρουτίνα: Προσπάθησε να γράφεις την ίδια ώρα κάθε μέρα για να δημιουργήσεις μια συγγραφική ρουτίνα.
  3. Στόχοι Λέξεων: Καθορίσε καθημερινούς ή εβδομαδιαίους στόχους λέξεων για να διατηρείς τον ρυθμό σου.

Ξεκίνα τη Συγγραφή

Το πιο δύσκολο μέρος μπορεί να είναι η αρχή. Μην ανησυχείς αν το πρώτο σου σχέδιο δεν είναι τέλειο. Η επεξεργασία θα βελτιώσει το κείμενό σου.

Συμβουλές για τη Συγγραφή

  1. Γράψε ελεύθερα: Μην σταματάς να διορθώνεις συνεχώς τον εαυτό σου. Γράψε ελεύθερα και άφησε την επεξεργασία για αργότερα.
  2. Διατήρησε το Ρυθμό: Προσπάθησε να διατηρείς έναν σταθερό ρυθμό συγγραφής για να προχωράς σταθερά προς την ολοκλήρωση.
  3. Αντιμετώπιση του Writer’s Block: Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, κάνε ένα διάλειμμα, διάβασε κάτι σχετικό με το θέμα σου ή ασχολήσου με μια άλλη δημιουργική δραστηριότητα για να ανανεώσεις τη σκέψη σου.

Επεξεργασία και Αναθεώρηση

Πρώτη Αναθεώρηση

Μόλις ολοκληρώσεις το πρώτο σχέδιο, κάνε μια πρώτη αναθεώρηση για να διορθώσεις τα κύρια προβλήματα και να βελτιώσεις τη συνοχή και τη ροή του κειμένου.

Βήματα για την Πρώτη Αναθεώρηση

  1. Ανάγνωση από Απόσταση: Διάβασε το κείμενό σου μετά από λίγες μέρες για να το δεις με φρέσκια ματιά.
  2. Διόρθωση Προβλημάτων: Διόρθωσε τα κύρια προβλήματα στην πλοκή, τους χαρακτήρες και τη συνοχή του κειμένου.
  3. Ανατροφοδότηση: Ζήτησε από φίλους ή συναδέλφους να διαβάσουν το κείμενό σου και να σου δώσουν ανατροφοδότηση.

Λεπτομερής Επεξεργασία

Μετά την πρώτη αναθεώρηση, προχώρησε σε λεπτομερή επεξεργασία για να βελτιώσεις τη γλώσσα, τη γραμματική και το ύφος του κειμένου.

Σημεία Επεξεργασίας

  1. Γραμματική και Συντακτικό: Διόρθωσε τα γραμματικά και συντακτικά λάθη.
  2. Λεξιλόγιο και Ύφος: Βελτίωσε το λεξιλόγιο και το ύφος για να είναι πιο ελκυστικό και επαγγελματικό.
  3. Συνοχή και Ροή: Βεβαιώσου ότι η συνοχή και η ροή του κειμένου είναι ομαλή και ευχάριστη για τον αναγνώστη.

Τελική Αναθεώρηση

Πριν προχωρήσεις στην έκδοση, κάνε μια τελική αναθεώρηση για να βεβαιωθείς ότι το κείμενό σου είναι όσο το δυνατόν καλύτερο.

Τελικά Βήματα

  1. Τελικός Έλεγχος: Κάνε έναν τελικό έλεγχο για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις.
  2. Μορφοποίηση: Διασφαλίσε ότι το κείμενό σου είναι σωστά μορφοποιημένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκδότη ή της πλατφόρμας έκδοσης.
  3. Δοκιμαστική Εκτύπωση: Αν είναι δυνατόν, κάνε μια δοκιμαστική εκτύπωση για να δεις πώς θα φαίνεται το τελικό βιβλίο.

Έκδοση και Προώθηση

Επιλογή Μεθόδου Έκδοσης

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι έκδοσης που μπορείς να επιλέξεις, ανάλογα με τους στόχους και τις προτιμήσεις σου.

Παραδοσιακή Έκδοση

  1. Εύρεση Εκδότη: Αναζήτησε εκδότες που εκδίδουν βιβλία στο είδος σου και υποβάλε το έργο σου για αξιολόγηση.
  2. Συμβόλαιο Έκδοσης: Αν ένας εκδότης ενδιαφέρεται για το βιβλίο σου, θα σου προσφέρει ένα συμβόλαιο έκδοσης.
  3. Επεξεργασία και Παραγωγή: Ο εκδότης θα αναλάβει την περαιτέρω επεξεργασία, την παραγωγή και την προώθηση του βιβλίου σου.

Αυτοέκδοση

  1. Επιλογή Πλατφόρμας: Επιλέξε μια πλατφόρμα αυτοέκδοσης, όπως το Amazon Kindle Direct Publishing ή το Smashwords.
  2. Μορφοποίηση και Ανέβασμα: Μορφοποίησε το βιβλίο σου σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πλατφόρμας και ανέβασε το αρχείο.
  3. Προώθηση: Ανέλαβε την προώθηση του βιβλίου σου μέσω κοινωνικών δικτύων, ιστοσελίδων και άλλων καναλιών.

Προώθηση του Βιβλίου

Η προώθηση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του βιβλίου σου. Χρησιμοποιήσε διάφορες στρατηγικές για να προσελκύσεις αναγνώστες και να αυξήσεις τις πωλήσεις.

Στρατηγικές Προώθησης

  1. Κοινωνικά Δίκτυα: Χρησιμοποιήσε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter για να προωθήσεις το βιβλίο σου.
  2. Ιστοσελίδα και Blog: Δημιούργησε μια ιστοσελίδα ή ένα blog για το βιβλίο σου, όπου θα μπορείς να δημοσιεύεις άρθρα, νέα και ενημερώσεις.
  3. Εκδηλώσεις και Παρουσιάσεις: Οργάνωσε εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και υπογραφές βιβλίων για να προσελκύσεις αναγνώστες και να προωθήσεις το βιβλίο σου.
  4. Διαφήμιση: Εξετάσε τη δυνατότητα πληρωμένης διαφήμισης μέσω Google Ads, Facebook Ads ή άλλων πλατφορμών για να αυξήσεις την ορατότητα του βιβλίου σου.

Διαχείριση Εσόδων και Δικαιωμάτων

Μετά την έκδοση του βιβλίου σου, είναι σημαντικό να διαχειρίζεσαι τα έσοδα και τα δικαιώματά σου με σύνεση.

Βήματα Διαχείρισης

  1. Παρακολούθηση Πωλήσεων: Χρησιμοποιήσε τα εργαλεία παρακολούθησης πωλήσεων της πλατφόρμας έκδοσης για να βλέπεις πώς πηγαίνει το βιβλίο σου.
  2. Διαχείριση Δικαιωμάτων: Διαχειρίσου τα δικαιώματα και τις άδειες του βιβλίου σου για να προστατεύσεις το έργο σου και να εξασφαλίσεις τα κέρδη σου.
  3. Οικονομική Διαχείριση: Φρόντισε για τη σωστή οικονομική διαχείριση των εσόδων σου, αποθηκεύοντας μέρος των κερδών για μελλοντικά έργα ή επενδύσεις.

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο;

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Φαντασίας

Δημιουργία του Κόσμου

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα βιβλίο φαντασίας είναι ο κόσμος στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Πρέπει να δημιουργήσεις έναν πλούσιο, λεπτομερή κόσμο με δικούς του κανόνες, πολιτισμούς και ιστορία. Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς τις γεωγραφικές, πολιτικές και κοινωνικές δομές του κόσμου σου, καθώς και τα πλάσματα και τους χαρακτήρες που τον κατοικούν.

Ανάπτυξη Μαγείας και Ικανοτήτων

Στα βιβλία φαντασίας, η μαγεία και οι ιδιαίτερες ικανότητες των χαρακτήρων παίζουν συχνά κεντρικό ρόλο. Καθορίσε τους κανόνες της μαγείας στο βιβλίο σου, ώστε να είναι συνεπείς και κατανοητοί. Σκέψου πώς η μαγεία επηρεάζει την κοινωνία, την πολιτική και την καθημερινή ζωή των κατοίκων του κόσμου σου. Δημιουργήσε χαρακτήρες με μοναδικές ικανότητες και φρόντισε να έχεις σαφείς περιορισμούς και συνέπειες για τη χρήση της μαγείας.

Ανάπτυξη Σύνθετης Πλοκής

Η πλοκή σε ένα βιβλίο φαντασίας πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και γεμάτη ανατροπές. Δημιουργήσε μια κεντρική σύγκρουση ή αποστολή που θα οδηγήσει την ιστορία και τους χαρακτήρες προς την κορύφωση. Ενσωμάτωσε υποπλοκές που θα εμπλουτίσουν την κύρια αφήγηση και θα δώσουν βάθος στους χαρακτήρες. Χρησιμοποίησε σημεία καμπής και εκπλήξεις για να κρατήσεις το ενδιαφέρον των αναγνωστών ζωντανό.

Ανάπτυξη Χαρακτήρων

Οι χαρακτήρες σε ένα βιβλίο φαντασίας πρέπει να είναι πολυδιάστατοι και να έχουν βάθος. Δημιουργήσε χαρακτήρες με σαφή κίνητρα, φόβους, και επιθυμίες. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των πρωταγωνιστών και των ανταγωνιστών, φροντίζοντας να έχουν σαφή κίνητρα και να εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Δημιουργήσε σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων που θα επηρεάζουν την πλοκή και θα προσθέτουν βάθος στην αφήγηση.

Χρησιμοποίηση της Γλώσσας

Η γλώσσα που χρησιμοποιείς σε ένα βιβλίο φαντασίας πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία της ατμόσφαιρας και του κόσμου. Χρησιμοποίησε περιγραφές που θα ζωντανέψουν τον κόσμο σου στα μάτια των αναγνωστών. Δημιουργήσε μοναδικές λέξεις, φράσεις ή ακόμα και γλώσσες για τις διαφορετικές κουλτούρες του κόσμου σου. Πρόσεξε την υφολογική συνοχή και τη ροή του κειμένου, ώστε να είναι ευχάριστο και συναρπαστικό για τον αναγνώστη.

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Φαντασίας;

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Αυτοβοήθειας

Επιλογή Θέματος

Για να γράψεις ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, το πρώτο βήμα είναι να επιλέξεις ένα θέμα που θα είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον για τους αναγνώστες σου. Σκέψου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και πώς μπορείς να τους βοηθήσεις να τα λύσουν. Το θέμα πρέπει να είναι κάτι στο οποίο έχεις εμπειρία ή εξειδίκευση, ώστε να μπορείς να προσφέρεις αξιόπιστες και εφαρμόσιμες συμβουλές.

Έρευνα και Συλλογή Πληροφοριών

Μόλις καθορίσεις το θέμα του βιβλίου σου, ξεκίνα την έρευνα για να συλλέξεις πληροφορίες και δεδομένα που θα υποστηρίξουν τις συμβουλές και τις προτάσεις σου. Η έρευνα μπορεί να περιλαμβάνει ανάγνωση βιβλίων και άρθρων, συνεντεύξεις με ειδικούς, και μελέτη περιπτώσεων. Βεβαιώσου ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνεις είναι αξιόπιστες και επίκαιρες.

Δομή και Οργάνωση

Η σωστή δομή και οργάνωση είναι κρίσιμες για την επιτυχία ενός βιβλίου αυτοβοήθειας. Διαιρέσε το βιβλίο σου σε κεφάλαια και ενότητες που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές του θέματος. Ξεκίνα με μια εισαγωγή που παρουσιάζει το πρόβλημα και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να βρεθεί λύση. Στη συνέχεια, παρουσίασε βήμα-βήμα τις συμβουλές και τις προτάσεις σου, και τελείωσε με μια σύνοψη και συμπεράσματα που επαναλαμβάνουν τα κύρια σημεία.

Παρουσίαση Παραδειγμάτων και Εφαρμογών

Για να κάνεις το βιβλίο σου πιο πρακτικό και χρήσιμο, παρουσίασε παραδείγματα και εφαρμογές των συμβουλών σου. Χρησιμοποίησε ιστορίες επιτυχίας, μελέτες περιπτώσεων, και προσωπικές εμπειρίες για να δείξεις πώς οι προτάσεις σου μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Αυτό θα βοηθήσει τους αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα τις συμβουλές σου και να τις εφαρμόσουν στη δική τους ζωή.

Γλώσσα και Ύφος

Η γλώσσα που χρησιμοποιείς σε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας πρέπει να είναι σαφής, κατανοητή και ενθαρρυντική. Απέφυγε την υπερβολική τεχνική ορολογία και προσπάθησε να γράψεις με έναν τρόπο που να είναι προσιτός και φιλικός για τον αναγνώστη. Χρησιμοποίησε ενεργητική φωνή και απλές προτάσεις για να κάνεις το κείμενο πιο ζωντανό και δυναμικό. Θυμήσου ότι ο στόχος σου είναι να βοηθήσεις τον αναγνώστη να βρει λύσεις στα προβλήματά του και να βελτιώσει τη ζωή του.

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Αυτοβοήθειας;

Πώς να Γράψω ένα Επιστημονικό Βιβλίο

Επιλογή Θέματος και Έρευνα

Για να γράψεις ένα επιστημονικό βιβλίο, το πρώτο βήμα είναι να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο και σαφώς ορισμένο θέμα. Το θέμα πρέπει να είναι κάτι στο οποίο έχεις εξειδίκευση και να προσφέρει κάτι νέο ή σημαντικό στον επιστημονικό κλάδο. Μόλις καθορίσεις το θέμα, ξεκίνα την εκτενή έρευνα. Συλλέξε δεδομένα από έγκυρες πηγές όπως επιστημονικά περιοδικά, βιβλία, και συνέδρια.

Δημιουργία Υποθέσεων και Ερωτημάτων

Ένα καλό επιστημονικό βιβλίο πρέπει να βασίζεται σε σαφείς υποθέσεις και ερωτήματα έρευνας. Καθορίσε τις βασικές υποθέσεις που θέλεις να εξετάσεις και τα ερωτήματα που θέλεις να απαντήσεις. Αυτά θα κατευθύνουν την έρευνά σου και θα δώσουν δομή στο βιβλίο σου.

Δομή και Οργάνωση

Η δομή ενός επιστημονικού βιβλίου πρέπει να είναι λογική και καλά οργανωμένη. Ξεκίνα με μια εισαγωγή που παρουσιάζει το θέμα, τις υποθέσεις και τους στόχους της έρευνας. Στη συνέχεια, χωρίσε το βιβλίο σε κεφάλαια που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές του θέματος. Κάθε κεφάλαιο πρέπει να περιλαμβάνει μια ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, τη μεθοδολογία, τα αποτελέσματα της έρευνας και τη συζήτηση των ευρημάτων.

Παρουσίαση Δεδομένων και Αναλύσεων

Ένα επιστημονικό βιβλίο πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή παρουσίαση των δεδομένων και των αναλύσεων. Χρησιμοποίησε πίνακες, γραφήματα και διαγράμματα για να παρουσιάσεις τα δεδομένα σου με σαφή και κατανοητό τρόπο. Εξήγησε τις μεθόδους που χρησιμοποίησες για τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων και συζήτησε τα αποτελέσματα σε βάθος.

Συμπεράσματα και Προτάσεις

Στο τέλος του βιβλίου, παρουσίασε τα κύρια συμπεράσματα της έρευνάς σου. Συζητήσε τις επιπτώσεις των ευρημάτων και τις προτάσεις για περαιτέρω έρευνα. Βεβαιώσου ότι τα συμπεράσματά σου υποστηρίζονται από τα δεδομένα και τις αναλύσεις που παρουσίασες στα προηγούμενα κεφάλαια.

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Αισθηματικό

Επιλογή Θέματος και Στόχου

Το πρώτο βήμα για να γράψεις ένα αισθηματικό βιβλίο είναι να επιλέξεις ένα θέμα που να είναι ελκυστικό και να αγγίζει τους αναγνώστες σου. Τα αισθηματικά βιβλία συχνά επικεντρώνονται στις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη και τα συναισθήματα. Καθορίσε τον στόχο του βιβλίου σου – θέλεις να δημιουργήσεις μια ιστορία γεμάτη πάθος, μια συγκινητική αφήγηση ή ένα ελαφρύ και διασκεδαστικό ανάγνωσμα;

Ανάπτυξη Χαρακτήρων

Οι χαρακτήρες είναι η καρδιά ενός αισθηματικού βιβλίου. Δημιουργήσε πολυδιάστατους χαρακτήρες με σαφή κίνητρα, φόβους και επιθυμίες. Ο πρωταγωνιστής και ο πρωταγωνιστικός έρωτας πρέπει να έχουν χημεία και να είναι ρεαλιστικοί. Δώσε βάθος στους χαρακτήρες μέσω της ιστορίας τους, των αλληλεπιδράσεών τους και των εξελίξεων της προσωπικότητάς τους κατά τη διάρκεια της πλοκής.

Δημιουργία Ρομαντικής Έντασης

Η ρομαντική ένταση είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο αισθηματικό βιβλίο. Δημιουργήσε στιγμές που προκαλούν συναισθηματική ένταση και προσμονή στους αναγνώστες. Χρησιμοποίησε παρεξηγήσεις, εσωτερικές συγκρούσεις και εξωτερικά εμπόδια για να δυσκολέψεις την πορεία των χαρακτήρων προς την ευτυχία. Φρόντισε να υπάρχουν στιγμές κορύφωσης και απογοήτευσης πριν την τελική λύση.

Σκηνικά και Ατμόσφαιρα

Τα σκηνικά και η ατμόσφαιρα μπορούν να προσθέσουν βάθος και ενδιαφέρον στην ιστορία σου. Περιέγραψε με λεπτομέρεια τα μέρη όπου διαδραματίζεται η ιστορία, από ρομαντικές πόλεις και εξοχικές κατοικίες, μέχρι σύγχρονες μεγαλουπόλεις και εξωτικά νησιά. Η ατμόσφαιρα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των χαρακτήρων και να ενισχύει τη ρομαντική ένταση της ιστορίας.

Διάλογοι και Περιγραφές

Οι διάλογοι σε ένα αισθηματικό βιβλίο πρέπει να είναι ζωντανοί και αληθοφανείς. Χρησιμοποίησε διαλόγους για να αναδείξεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Οι περιγραφές πρέπει να είναι ζωντανές και να δημιουργούν εικόνες στο μυαλό των αναγνωστών. Περιέγραψε τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις του σώματος και τις λεπτομέρειες του περιβάλλοντος για να ζωντανέψεις την ιστορία.

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο αισθηματικό;

Πώς να Γράψω ένα Παιδικό Βιβλίο

Επιλογή Θέματος και Στόχου

Το πρώτο βήμα για να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο είναι να επιλέξεις ένα θέμα που θα είναι ελκυστικό και ενδιαφέρον για τα παιδιά. Σκέψου τι θα ήθελες να διαβάσεις εσύ όταν ήσουν παιδί και τι θέλεις να μάθουν τα παιδιά από το βιβλίο σου. Το θέμα πρέπει να είναι απλό και κατανοητό, με σαφή μηνύματα και ηθικά διδάγματα.

Ανάπτυξη Χαρακτήρων

Οι χαρακτήρες σε ένα παιδικό βιβλίο πρέπει να είναι ελκυστικοί και ευχάριστοι για τα παιδιά. Δημιουργήσε χαρακτήρες με έντονα χαρακτηριστικά και προσωπικότητα που τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν ή να θαυμάσουν. Οι χαρακτήρες πρέπει να έχουν σαφή κίνητρα και στόχους που είναι εύκολο να κατανοηθούν από το νεαρό κοινό.

Δημιουργία Εικονογράφησης

Η εικονογράφηση είναι ζωτικής σημασίας για ένα παιδικό βιβλίο. Εικονογράφησε τις σκηνές και τους χαρακτήρες για να βοηθήσεις τα παιδιά να κατανοήσουν την ιστορία και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους. Αν δεν έχεις τις δεξιότητες για να δημιουργήσεις τις εικόνες μόνος σου, συνεργάσου με έναν επαγγελματία εικονογράφο.

Απλή και Κατανοητή Γλώσσα

Η γλώσσα που χρησιμοποιείς σε ένα παιδικό βιβλίο πρέπει να είναι απλή και κατανοητή. Χρησιμοποίησε σύντομες προτάσεις και εύκολες λέξεις. Απέφυγε την υπερβολική χρήση περίπλοκων λέξεων και φράσεων. Φρόντισε να υπάρχει ρυθμός και μουσικότητα στο κείμενο, ώστε να είναι ευχάριστο για ανάγνωση φωναχτά.

Εκπαιδευτικά Στοιχεία

Προσπάθησε να ενσωματώσεις εκπαιδευτικά στοιχεία στο βιβλίο σου. Μπορείς να διδάξεις στα παιδιά νέες λέξεις, έννοιες ή γεγονότα με τρόπο που είναι διασκεδαστικός και ενδιαφέρων. Τα βιβλία που προσφέρουν κάτι περισσότερο από απλή ψυχαγωγία είναι συνήθως πιο ελκυστικά για τους γονείς και τους δασκάλους.

Πώς να Γράψω ένα Μυθιστόρημα Θρίλερ

Επιλογή Θέματος και Στόχου

Για να γράψεις ένα επιτυχημένο θρίλερ, πρέπει να επιλέξεις ένα θέμα που θα κρατήσει τους αναγνώστες σε αγωνία. Σκέψου ένα κεντρικό μυστήριο ή σύγκρουση που θα καθοδηγήσει την πλοκή. Ο στόχος σου είναι να δημιουργήσεις μια ιστορία που να κρατά τους αναγνώστες στην άκρη της καρέκλας τους, με συνεχή σασπένς και απρόβλεπτες ανατροπές.

Ανάπτυξη Χαρακτήρων

Οι χαρακτήρες σε ένα θρίλερ πρέπει να είναι πολυδιάστατοι και γεμάτοι αντιθέσεις. Δημιουργήσε χαρακτήρες με σκοτεινά μυστικά, κίνητρα και αδυναμίες που θα κάνουν την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα. Ο πρωταγωνιστής πρέπει να είναι κάποιος με τον οποίο οι αναγνώστες μπορούν να ταυτιστούν, αλλά και κάποιος που μπορεί να επιβιώσει από τις δύσκολες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει.

Δημιουργία Σασπένς και Ανατροπών

Το σασπένς είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο θρίλερ. Χρησιμοποίησε την αβεβαιότητα και την ένταση για να κρατήσεις τους αναγνώστες σε αγωνία. Δημιουργήσε ανατροπές και εκπλήξεις που θα σοκάρουν και θα αιφνιδιάσουν τους αναγνώστες. Φρόντισε να υπάρχουν συνεχώς απρόβλεπτες εξελίξεις που θα κάνουν την ιστορία ακαταμάχητη.

Χρησιμοποίηση Ρυθμού και Πλοκής

Η πλοκή ενός θρίλερ πρέπει να είναι γρήγορη και γεμάτη δράση. Φρόντισε να υπάρχει συνεχής κίνηση και ανάπτυξη στην ιστορία. Χρησιμοποίησε γρήγορες εναλλαγές σκηνών και πολλαπλές οπτικές γωνίες για να κρατήσεις τον ρυθμό της αφήγησης. Οι αναγνώστες πρέπει να νιώθουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν το βιβλίο από τα χέρια τους.

Δημιουργία Έντονης Ατμόσφαιρας

Η ατμόσφαιρα σε ένα θρίλερ πρέπει να είναι έντονη και απειλητική. Χρησιμοποίησε περιγραφές που θα ζωντανέψουν τον κόσμο της ιστορίας και θα προκαλέσουν φόβο και αγωνία στους αναγνώστες. Περιέγραψε με λεπτομέρεια τα σκηνικά και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες. Φρόντισε να δημιουργήσεις μια ατμόσφαιρα που να ενισχύει το σασπένς και την ένταση της ιστορίας.

Πώς να Γράψω ένα Μυθιστόρημα;

Με λίγα λόγια

Το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μια απαιτητική αλλά εξαιρετικά ικανοποιητική διαδικασία. Από την αρχική ιδέα και την έρευνα, μέχρι τη συγγραφή, την επεξεργασία και την έκδοση, κάθε βήμα απαιτεί αφοσίωση και προσοχή στη λεπτομέρεια. Με τη σωστή προσέγγιση και την επιμονή, μπορείς να δημιουργήσεις ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν οι αναγνώστες και θα έχεις τη χαρά να το δεις να εκδίδεται και να προωθείται. Καλή επιτυχία στο ταξίδι της συγγραφής σου!

Διαβάστε επίσης – Στο Εργοστάσιο της Ποίησης της Μαργαρίτας Μηλιώνη: Έρως, Ποιητική και Γυναικεία Ταυτότητα στο έργο της 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

DEEP MUSIC NEW RELEASE: ΠΑΥΛΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ & ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΡΑΜΑΡΓΙΟΣ_ ” ΤΟ ΣΟΥΞΕ”_ ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ!

0

Με άρωμα από τα 80s έρχεται «Το σουξέ», ένα τραγούδι έκπληξη, γεμάτο χιούμορ και έξυπνες ατάκες. Η Παυλίνα Βουλγαράκη όπως δεν την έχουμε ξανασυναντήσει, παρέα με τον Παντελή Κυραμαργιό, αυτοσαρκαζόμενο μα πάντα ρομαντικό, μας χαρίζουν ένα ντουέτο – χρονοκάψουλα που ξυπνά αναμνήσεις και μας παρασέρνει να χορέψουμε.

Το «Footseps», το «Life is life» και πολλά άλλα κομμάτια της αγαπημένης εκείνης δεκαετίας έρχονται στο νου μας χάρη στην ενορχήστρωση που υπογράφουν οι Νο Pasaran (Άκης Γαβαλάς: τύμπανα, Γιάννης Γρυπαίος: μπάσο, Γιάννης Ταυλάς: ηλεκτρική κιθάρα, Θανάσης Μάντζαρης: πλήκτρα, Παντελής Κυραμαργιός: programming).

Έπαιξε ακόμα κλαρινέτο και σαξόφωνο ο Χρήστος Παπαδόπουλος. Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Κυριάκο Κυριακού, τα πνευστά ηχογράφησε ο Danik.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Μαργετουσάκη ενώ το lyric video υπογράφει η ομάδα Creatures.

Δείτε το lyric video εδώ: https://youtu.be/xQpT1hhbN8s

«Κάνω στην καρδιά σου καριέρα

Έχω ένα σουξέ κάθε μέρα

Δεν με ξέρει ούτε η μαμά μου

Φτάνει όμως που ‘σαι κοντά μου…»

Ο Κώστας Πούλος μιλάει για την λογοτεχνία, το νυχτερινό λύκειο και την πορεία του στη διδασκαλία

0

Η ομάδα του Beasty μίλησε με τον Κώστα Πούλο, καθηγητή και συγγραφέα, για τη λογοτεχνία, την τέχνη και τη καθοριστική δύναμη της εκπαίδευσης και του παιδαγωγού στη ζωή.

Έχετε ασκήσει το εκπαιδευτικό λειτούργημα για πολλά χρόνια σημειώνοντας μία ξεχωριστή πορεία. Γνωρίζατε πάντα πως θέλατε να γίνεται εκπαιδευτικός;

Κάθε άνθρωπος παίρνει το δικό του μονοπάτι, που -ευτυχώς- δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Το ζήτημα είναι τι κάνει όταν το μονοπάτι διακλαδίζεται και πρέπει να διαλέξει. Δυνατότητα επιλογής σημαίνει αναβαθμός ελευθερίας. Η ελευθερία όμως έχει το τίμημά της: ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα γινόταν αν είχαμε ακολουθήσει τη δυνατότητα που απορρίφθηκε. Εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις, κανένας δεν είναι γεννημένος για να κάνει ένα συγκεκριμένο πράγμα. Είμαστε από τη φύση μας πολύπλευρες κατασκευές. Παλιότερα ο άνθρωπος έκανε όλες τις δουλειές. Αργότερα υποχρεώθηκε να διαλέξει μία συγκεκριμένη ασχολία, την οποία ονόμασε επάγγελμα. Έτσι έκοψε τα πιο πολλά χέρια του και έμεινε μόνο με δύο. Θυμάμαι ότι μικρός ήθελα να ακολουθήσω πολλά τέτοια μονοπάτια: γεωπόνος, αρχιτέκτονας, ηθοποιός, αρχαιολόγος και πολλά άλλα.

Στην πορεία ένιωσα ότι για κάποια από αυτά δεν ήμουν κατασκευασμένος ή δεν διέθετα από τη φύση μου τον κατάλληλο εξοπλισμό. Φαίνεται πως η φύση σου δίνει μερικά δώρα, αλλά εσύ είσαι αυτός που πρέπει να ανακαλύψεις μέσα σου ποια είναι αυτά, πράγμα όχι εύκολο, αφού υπάρχουν πολλά εμπόδια. Το κυριότερο εμπόδιο για να καταλάβεις τι σου ταιριάζει να κάνεις σε αυτή τη ζωή ώστε να είσαι σε αρμονία με τον εαυτό σου και με τον περίγυρό σου είναι το σχολείο. Δυστυχώς το σχολείο είναι κατά βάση ένας μηχανισμός που σε κατευθύνει σε προκατασκευασμένες κατευθύνσεις και δεν πολυενδιαφέρεται για τα υπόλοιπα. Σε ό,τι με αφορά, θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία και ότι το διάβασμα είχε μια καταλυτική επίδραση πάνω μου. Μερικά τυχαία περιστατικά μπορεί να αποκαλύψουν κάποια κλίση σου. Στην περίπτωσή μου η θητεία ως ομαδάρχη σε μια κατασκήνωση μπορεί να έπαιξε ένα ρόλο στο να επιλέξω να γίνω εκπαιδευτικός. Στην κόντρα με τον οικοδόμο πατέρα μου που ήθελε να με κάνει πολιτικό μηχανικό ώστε να συμπήξουμε κατασκευαστική εταιρεία  και να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα μια για πάντα, επέλεξα αντί για την πολυκατοικία, το σχολείο, με αποτέλεσμα το οικονομικό να παραμένει άλυτο. Δεν το μετάνοιωσα: αποζημιώθηκα σε είδος…

Έχετε διδάξει σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία και σε μεγάλα σχολεία του εξωτερικού. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να επιλέξετε να διδάξετε σε νυχτερινό λύκειο;

Δεν ήταν ακριβώς επιλογή μου αυτό. Επιστρέφοντας από μια απόσπαση στο εξωτερικό τοποθετήθηκα παρά στη θέλησή μου στο 1ο Εσπερινό ΤΕΕ/ΕΠΑΛ Περιστερίου. Θυμάμαι τους πρώτους μήνες τη δυσφορία μου. Ήταν φανερό πως φορούσα λάθος γυαλιά. Σταδιακά άρχισα να καταλαβαίνω ποιος ακριβώς ήταν ο κόσμος που μου δόθηκε. Άλλαξα, λοιπόν, τα γυαλιά και προσαρμόστηκα στο μαγικό αυτό περιβάλλον της νύχτας που μπορεί να σου χαρίσει απίστευτες εμπειρίες, αρκεί μόνο να είσαι δεκτικός και πρόθυμος να τις βιώσεις. Ένας απίστευτος, πολυποίκιλος κόσμος, ανθρώπινες καταστάσεις που κινούνται στο όριο, οπτικές που έθεταν σε δοκιμασία ακόμα και τις πιο ακλόνητες βεβαιότητές σου, αυτά και άλλα απλώνονται μπροστά σου. Είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις να τα δεις ή να αδιαφορήσεις. Αν αδιαφορήσεις, «πέρα πηγαίνεις στην τιμή και στην πεποίθησή σου». Όμως «ο αρνηθείς δεν μετανιώνει»…

Εκτός από τη συγγραφή ασχολείστε και με άλλες μορφές τέχνης όπως η μουσική και η φωτογραφία. Θα θέλατε να μας πείτε περισσότερα για τη σχέση σας με αυτές τις μορφές τέχνης;

Η τέχνη είναι μία και ο ρόλος της είναι να μας βοηθήσει να πάρουμε μια μικρή μυρωδιά για αυτό το απέραντο πεδίο που ο νους αδυνατεί να κατανοήσει.  Για όσους οι προκάτ απαντήσεις (υπάρχουν τέτοιες και προσφέρονται με το αζημίωτο) δεν είναι ικανοποιητικές, υπάρχει η τέχνη που έρχεται να συνδράμει πλησιάζοντας τον καθένα ξεχωριστά, όχι δίνοντας γενικές και αυθαίρετες απαντήσεις, αλλά θέτοντας καινούρια ερωτήματα. Τα πιο σημαντικά ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο με νέα ερωτήματα, νομίζω. Η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός και η φωτογραφία είναι παγκόσμιες γλώσσες, πράγμα που έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, αφού καταργούν τα σύνορα και μας θυμίζουν ότι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο. Η λογοτεχνία περιορίζεται από την εκάστοτε εθνική γλώσσα και μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να είσαι διαφορετικός. Η μετάφραση είναι ο δασμός που πρέπει να πληρώσει ένα λογοτεχνικό έργο όταν θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αν κάποιος γοητεύεται από μια μορφή τέχνης, είναι φυσικό να ελκύεται και από όλες τις άλλες αδερφές της.

Στο νυχτερινό λύκειο που διδάσκατε είχατε δημιουργήσει και μουσική μπάντα με τους μαθητές. Τι σας οδήγησε στο να πάρετε αυτή την απόφαση και τι αντίκτυπο πιστεύετε πως είχε στους μαθητές.

Μια μέρα στο τέλος κάποιας σχολικής χρονιάς έπεσε στην αντίληψή μου μια πολύ θλιβερή εικόνα. Είδα την Ελένη, τελειόφοιτη μαθήτρια σαρανταπέντε χρονών με τέσσερα παιδιά και δυο δουλειές για να τα βγάλει πέρα, να έρχεται, να υπογράφει κάπου, να παίρνει το πτυχίο της και να φεύγει. Έτσι, μουγγά. Γεννήθηκε τότε η ιδέα για μια κανονική τελετή αποφοίτησης με κάπως επίσημο, γιορταστικό και -γιατί όχι;- πανηγυρικό χαρακτήρα. Για τις ανάγκες της τελετής αποφοίτησης σχηματίστηκε το μουσικό συγκρότημα «Μακριά Νυχτωμένοι». Στο συγκρότημα συμμετείχαν όσοι ήξεραν να παίζουν έστω και λίγο κάποιο μουσικό όργανο ή όσοι (νόμιζαν ότι) τραγουδούσαν καλά. Οι πρόβες γίνοντας μετά το σχόλασμα, δηλαδή μετά τις 11 το βράδυ μέχρι όποια μεταμεσονύχτια ώρα. Αυτό κράτησε καμιά εικοσαριά χρόνια. Για αρκετά μέλη του συγκροτήματος η αποφοίτηση από το σχολείο δεν συνέπιπτε με την αποφοίτηση από τους «Μακριά Νυχτωμένους», από τους οποίους δύσκολα έπαιρνε κανείς απολυτήριο (κάποιοι έμεναν εσκεμμένα μετεξεταστέοι!).  Για τους μαθητές μέλη του συγκροτήματος δεν μπορώ να μιλήσω, για μένα όμως αυτή η εμπειρία ήταν σημαδιακή και τους ευχαριστώ όλους για την ευκαιρία που μου έδωσαν να το ζήσω. Σε ό,τι με αφορά, απολυτήριο από τους «Μακριά Νυχτωμένους» δεν πήρα, ούτε θα πάρω ποτέ…

Έχετε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή πολλών από τους μαθητές σας. Τι πιστεύετε πως ξεχώρισαν σε εσάς και τι ήταν αυτό που τους ενέπνευσε να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο;

Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Αν κρίνω από τους δικούς μου δασκάλους, σίγουρα κάποιοι από αυτούς με βοήθησαν να δω κάπως καλύτερα ποιος μπορεί να είμαι και τι νόημα έχουν όλα αυτά που γίνονται μέσα και γύρω μου. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό που τους έκανε να ξεχωρίζουν και να μείνουν στη μνήμη μου ήταν η προθυμία τους να δουν σε μένα την καλή μου πλευρά και να προσπαθήσουν να με κάνουν να πιστέψω σε αυτήν και να την αναδείξω.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μία ιστορία που σας έφερε πιο κοντά με τους μαθητές σας;

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που έδωσα σε έναν πατέρα εντελώς λάθος πληροφορίες για τον γιο του. Ήταν σε ένα γυμνάσιο κάποιας επαρχιακής πόλης, ήταν και αρχή της χρονιάς και μπέρδεψα τον μικρό Γιάννη με κάποιον αριστούχο. Η απίστευτη προσπάθεια που έκανε στη συνέχεια ο μικρός για να επιβεβαιώσει τη λάθος εικόνα που μετέφερα στον πατέρα του ήταν συγκινητική. Κατάλαβα τότε κάτι που δεν μου το δίδαξαν σε καμιά σχολή για δασκάλους, ότι δηλαδή στον άνθρωπο δεν πρέπει να επικεντρώνεις στις αδυναμίες και στα μειονεκτήματα, αλλά πρέπει να βλέπεις πάνω απ’ όλα τις καλές πλευρές του και να τον ενθαρρύνεις να ξεπερνά, όχι τους άλλους, αλλά τον εαυτό του. Λειτουργώντας έτσι έρχεσαι αναγκαστικά πιο κοντά στους μαθητές. Ωστόσο αυτό ισχύει σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι άνθρωποι έχουν μέσα τους τον άγγελο και τον διάβολο σε διάφορες αναλογίες (παλεύουν μέσα τους). Στο τέλος φαίνεται πως παίρνουμε από τους άλλους αυτό που μας αξίζει.

Ποιος είναι ο λόγος που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τα παιδικά βιβλία; Τι είναι αυτό που θεωρείτε πως κάνει αυτά τα βιβλία να ξεχωρίζουν;

Η ανάληψη του γονεϊκού ρόλου μπορεί να έπαιξε ένα ρόλο (συχνά έλεγα στα παιδιά μου ιστορίες). Στην πορεία διαπιστώνει κανείς ότι γράφοντας ένα βιβλίο για παιδιά νιώθεις πως επιστρέφεις σε κάτι που δεν υπάρχει πια: στην παιδική σου ηλικία, την οποία ανακαλύπτεις εκ νέου ή επινοείς (είναι περίπου το ίδιο). Πιστεύω πως ένα βιβλίο που εξ αρχής γράφεται για ένα παιδί είναι απαραίτητο να απευθύνεται και στον ενήλικα που κάθεται δίπλα του. Σε διαφορετική περίπτωση το παιδικό βιβλίο απλώς παιδιακίζει.

Εκτός από παιδικά βιβλία ασχολείστε και με τα διηγήματα για μεγάλους. Ποια ήταν η αφορμή;

Μεγάλωσαν πια τα παιδιά, για τα οποία έγραφα κάποτε παιδικά βιβλία.

Σε πολλά βιβλία σας αναλύετε την έννοια του τέλους. Τι είναι τελικά το τέλος για εσάς και πως το ορίζετε;

Στη ζωή, εκτός ίσως από τον θάνατο, δεν υπάρχει κανένα τέλος. Με αυτή την έννοια συμφωνώ με τους αρχαίους που έδιναν στο τέλος την έννοια του στόχου, του σκοπού. Στα πολύ σημαντικά πράγματα βάζουμε στόχους που (πρέπει να) ξέρουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν.: έρωτας, ευτυχία, ελευθερία, δημοκρατία, ποίηση, κ.ά.. Αυτά, στην απόλυτα καθαρή τους μορφή, δεν πρόκειται να τα δούμε ποτέ πραγματωμένα. Λειτουργούν πιο πολύ ως οδοδείκτες.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μερικά από τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ανάμεσα σε πολλά και διάφορα, μετά τα «Αμφίβια τέρατα» η έκδοση της συλλογής διηγημάτων για μεγάλους με τίτλο «Γυναίκα σύννεφο» έχει μια προτεραιότητα, νομίζω. Επίσης η επανέκδοση της σειράς «Τα Ελληνικά», μιας σειράς που περιλαμβάνει εμβληματικά έργα της ελληνικής γραμματείας από τον Όμηρο ως τις μέρες μας διασκευασμένα για παιδιά. Η σειρά ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 90’ και γνώρισε μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή από το κοινό, γεγονός που την ώθησε να θέλει να αποδείξει στην πράξη τη διαχρονικότητά της με νέες εικονογραφήσεις. Τριάντα τίτλοι, τριάντα σταθμοί, ισάριθμες στάσεις που διάλεξε για να ξεκουραστεί αυτή η γλώσσα που μοιραζόμαστε αυτή τη στιγμή (ως γνωστόν, μια γλώσσα είναι πάντα πολύ παραπάνω από αυτό που δηλώνει το όνομά της). Ίδωμεν…

Για να γνωρίσετε καλύτερα το συγγραφικό έργο του κύριου Πούλου πατήστε εδώ.