Η Μεγάλη Χίμαιρα
Από τη θεατρική παράσταση // Πηγή: pinterest.com

Η Μεγάλη Χίμαιρα (1936) είναι ένα δραματικό μυθιστόρημα του πασίγνωστου και ταλαντούχου συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Είναι μία σύγχρονη τραγωδία, που περιγράφει με μαγικό τρόπο τον έρωτα. Καθώς Χίμαιρα σημαίνει το ασύλληπτο, το ανέφικτο, ο συγγραφέας προσωποποιεί σε Χίμαιρα την πρωταγωνίστρια, Μαρίνα, που κυνηγά απελπισμένα τ’ άπιαστα όνειρά της. Για αυτό κι ο τίτλος στέκει αλληγορικά στο εξώφυλλο του λεπτομερούς αυτού ψυχογραφήματος και αφορά άμεσα το περιεχόμενο. Ο δημιουργός του έργου, βαθιά επηρεαζόμενος από την αρχαία ελληνική μυθολογία, παραλληλίζει τη ζωή της ηρωίδας του με την γνωστή τραγική ιστορία της Μήδειας.

Πρόλογος υπόθεσης

Πηγή εικόνας: pixelbooks.gr

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Σύρο, όπου εγκαθίσταται η Γαλλίδα Μαρίνα, ακολουθώντας τον αγαπημένο της καπετάνιο Γιάννη. Θέλοντας να ξεπεράσει τα άσχημα παιδικά της βιώματα αρχίζει εκεί μια νέα ζωή. Παράλληλα μελετά την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της νέας της πατρίδας που τόσο θαύμαζε. Δυστυχώς για εκείνη, η σκιά της αυστηρής και επιβλητικής πεθεράς της την ακολουθεί από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, ποτέ δεν παύει να την αντιμετωπίζει με σεβασμό. Αργότερα, γνωρίζει τον Μηνά, αδελφό του άντρα της, ο οποίος την γοητεύει με το πλούσιο πνευματικό του υπόβαθρο και τις γνώσεις του.

Στη ζωή της Μαρίνας δεν αργεί να έρθει η μικρή Αννούλα, που κάνει όλη την οικογένεια ευτυχισμένη και φέρνει φως στο σπίτι. Όμως, γρήγορα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση στη ζωή τους. Το ανασφάλιστο πλοίο του Γιάννη βουλιάζει και έτσι καλούνται όλοι να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες. Όπως είναι λογικό, η νεαρή γυναίκα μένει πίσω με το παιδί χωρίς καμία αξιόλογη συντροφιά. Ο άντρας της ξεκινά να ταξιδεύει για να καλύψει τα έξοδά τους. Ευάλωτη καθώς είναι, νιώθει έντονη μοναξιά και αναζητά ερωτικούς συντρόφους για παρηγοριά.

Η τραγικότητα σε λίγες μόλις σελίδες

Μια νύχτα, όμως, και ενώ η Μαρίνα απουσιάζει, η μικρή Αννούλα αρρωσταίνει βαριά περιμένοντας την μητέρα της στο κρύο να γυρίσει. Οι γιατροί επισημαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί ο Μηνάς. Ο άνδρας καταφθάνει άμεσα στο νησί για να φροντίσει το μικρό παιδί. Πράγματι, η υγεία της Άννας παρουσιάζει ανέλπιστη βελτίωση. Έτσι, η επίβλεψη όλων χαλαρώνει ενώ ο Μηνάς με την Μαρίνα βρίσκονται παραδομένοι στο πάθος τους. Κατά τη διάρκεια της ίδιας νύχτας, η Αννούλα ξυπνά και ζητά με σπαρακτικές κραυγές βοήθεια από την μητέρα της. Η μητέρα της, όντας κλεισμένη στο δωμάτιο με τον Μηνά, δεν έχει επίγνωση της κατάστασης. Έτσι, το μικρό κορίτσι συναντά φρικτό θάνατο χωρίς να έχει καμία συμπαράσταση.

Η νέα Μήδεια αντιμέτωπη με τη μοίρα

Την γιαγιά του κοριτσιού, γριά Ρεΐζαινα, ξυπνά ένα προφητικό όνειρο. Απελπισμένη τρέχει στο διπλανό δωμάτιο και αντικρίζει το νεκρό παιδί. Χωρίς καμία επιείκεια παίρνει ρόλο θεϊκού κριτή για την άπιστη γυναίκα και οργισμένη αρπάζει το άψυχο σώμα και τρέχει προς την κρεβατοκάμαρα της νύφης της. Με δύναμη και θυμό, πετά τη νεκρή Αννούλα επάνω στα γυμνά κορμιά των παράνομων εραστών. Ο Μηνάς, έπειτα από μητρική απαίτηση, φεύγει από το νησί και μη αντέχοντας τις τύψεις πέφτει στη θάλασσα. Ακολουθεί ακόμη μια ανατροπή. Η Μαρίνα αποφασίζει να εγκαταλείψει και εκείνη τη Σύρο, αφού αντιλαμβάνεται την εγκυμοσύνη της από τον Μηνά. Στο λιμάνι, όμως, περιμένοντας να δει τον τον Γιάννη για έσχατη φορά, την κυριεύει το αίσθημα της απόγνωσης και αναζητώντας λύτρωση αυτοκτονεί στη θάλασσα.

Επίλογος

Ένα έργο βαθιά τραγικό και διδακτικό, σαν τη Μεγάλη Χίμαιρα, διαθέτει όλα τα στοιχεία της κλασικής ελληνικής τραγωδίας, ενώ η κλιμάκωση του ψυχογραφήματος σου επιτρέπει να βιώσεις την κάθε του σελίδα στο έπακρο. Είναι μια ωδή στον έρωτα, το θάνατο και τη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Και χωρίς αμφιβολία, ο μετρ της πεζογραφίας μας διαθέτει έναν λόγο γλαφυρό, που σε ωθεί να πάρεις μέρος στην ιστορία και να συναισθανθείς τις περιγραφές που αναβλύζουν σε κάθε σελίδα.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.