Η μικρή γοργόνα
Πηγή εικόνας: amazon.ae

Η μικρή γοργόνα, η γνωστή σε όλους μας Άριελ, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του Hans Cristian Andersen. Εκδόθηκε το 1837, και όπως και τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, παρουσιάστηκε από την Disney κάπως διαφορετικά. Η πλοκή του παραμυθιού είναι αρκετά φρικιαστική, κρύβοντας όμως ρομαντικά στοιχεία. Βέβαια, πολλές είναι οι εικασίες σχετικά με το αγαπημένο παραμύθι.

Πλοκή

Η μικρή γοργόνα, παρά τις συμβουλές του πατέρα της, ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας και βλέπει έναν νεαρό πρίγκιπα να κάνει πάρτι στο πλοίο του. Θαμπώνεται αμέσως από την ομορφιά του και τον ερωτεύεται. Ωστόσο, ο καιρός επιδεινώνεται και το πλοίο αρχίζει να βυθίζεται. Η γοργόνα σώζει τον αγαπημένο της, με τον οποίο δένεται περισσότερο. Δυστυχώς όμως οι αντικειμενικές συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να είναι μαζί. Από τη μία οι γοργόνες δεν διαθέτουν αθάνατες ψυχές όπως και οι άνθρωποι, και από την άλλη δεν έχουν πόδια. Έτσι, η γοργόνα δεν μπορεί να ζήσει με τον αγαπημένο της.

Σκέφτεται, λοιπόν, να επισκεφτεί τη θαλάσσια μάγισσα για να την βοηθήσει. Η μάγισσα προσφέρεται να της χαρίσει τα πολυπόθητα πόδια σε αντάλλαγμα με τη φωνή της γοργόνας. Εάν καταφέρει να κάνει τον πρίγκιπα να την ερωτευτεί και να την παντρευτεί, τότε θα κερδίσει την αθάνατη ψυχή που ονειρεύεται. Όμως, από την στιγμή που έγινε άνθρωπος δεν μπορεί να ξαναγίνει γοργόνα. Εάν αποτύχει στην αποστολή της και ο πρίγκιπας ερωτευτεί κάποια άλλη, τότε θα μετατραπεί σε αφρό της θάλασσας και θα πεθάνει. Η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά επίπονη για τη γοργόνα. Τούτο, γιατί με την απόκτηση των ποδιών το κάθε της βήμα ήταν σαν να πατάει πάνω σε γυαλιά.

Πώς τελείωσε το παραμύθι;

Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το τέλος της συγκεκριμένης ιστορίας. Αφού η γοργόνα πέρασε τα πάνδηνα για τον αγαπημένο της, αποτυγχάνει στην αποστολή της. Ο πρίγκιπας παντρεύεται κάποια άλλη και η γοργόνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μοίρα της.

Προτού, όμως, συμβεί αυτό οι αδερφές της αναδύονται από τον ωκεανό, έχοντας βρει τη λύση για να επιστρέψει κοντά τους. Της δίνουν ένα μαχαίρι, με το οποίο η μάγισσα κόβει τα μαλλιά τους και έτσι το μαχαίρι αποκτά μαγικές δυνάμεις. Αν η μικρή γοργόνα το χρησιμοποιήσει για να σκοτώσει τον πρίγκιπα, θα μπορέσει να γίνει και πάλι γοργόνα. Όμως, αυτή αγαπούσε πολύ τον πρίγκιπα και ποτέ δεν θα μπορούσε να του το κάνει αυτό. Γίνεται, έτσι, αφρός της θάλασσας και ενώνεται με τις «κόρες του αέρα», οι οποίες την παρακινούν να αντέξει στον πόνο της άλλα 300 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να κερδίσει την αθάνατη ψυχή που τόσο επιθυμούσε.

Μία άλλη εκδοχή θέλει τη γοργόνα να παντρεύεται έναν ιππότη και να παίρνει ανθρώπινη ψυχή. Στο τέλος, η γοργόνα αυτοκτονεί για να σώσει τον αγαπημένο της, παρότι εκείνος την απατά με την ετεροθαλή αδερφή της. Με τον θάνατό της γίνεται πνεύμα και περιτριγυρίζει στο σπίτι τους. Όταν ο σύζυγός της παντρεύεται την αδερφή της, ο νόμος των πνευμάτων την προστάζει να τον σκοτώσει και να «ζήσουν μαζί» στον κόσμο των πεθαμένων.

Πηγή εικόνας: horrorfuel.com

Σε ποιόν είναι αφιερωμένο το παραμύθι;

Φημολογείται ότι ο Andersen έγραψε το συγκεκριμένο παραμύθι για τον Ένταβραντ Κόλιν, τον ανεκπλήρωτο έρωτά του. Ουσιαστικά το παραμύθι είναι ένα γράμμα αγάπης προς τον αγαπημένο του.

«Αισθάνομαι για σένα, όπως αισθάνομαι για μία Κολομβιανή κοπελιά… τα συναισθήματά μου για σένα είναι αυτά για μια γυναίκα», γράφει ο Andersen. «Η θηλυκότητα της φύσης μου και η φιλίας μας πρέπει να παραμείνουν ένα μυστήριο».

Ο Κόλιν όμως, δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά του και παντρεύτηκε αργότερα μία γυναίκα. Ο Andersen απογοητευμένος έγραψε την μικρή γοργόνα, η οποία αναπαριστά τον ίδιο που έχασε τον έρωτά του. Ο συγγραφέας, λοιπόν, δεν έστειλε ποτέ την ιστορία του στον Κόλιν.

Η μικρή γοργόνα μπορεί στην ιστορία της Disney να είχε αίσιο τέλος, όμως κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την πραγματική ιστορία. Ο Andersen, ο οποίος λέγεται ότι ήταν αμφιφυλόφιλος, έγραψε την ιστορία φανερά πληγωμένος. Μπορεί η ιστορία της Άριελ και του πρίγκιπά της να είναι ένας ύμνος στην αγάπη. Βέβαια, αυτό δεν ίσχυε για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια της εποχής. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ιστορία αποτελεί ένα φόρο τιμής στον ομόφυλο έρωτα.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.