Covid-19
Verne Henneberger

Η πανδημία του Covid-19 είναι κάτι που δεν περιμέναμε να μας είχε απομακρύνει τόσο καιρό από την πραγματικότητα. Στην αρχή θεωρούσαμε ότι θα αποτελούσε ένα μικρό διάλειμμα από τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας. Έχουμε όλοι αντιληφθεί πλέον ότι αυτό δεν ισχύει. Και ότι η πανδημία θα συνεχίσει να διαλύει την έννοια της πραγματικότητάς μας και να εξαθλιώνει το επίπεδο της καθημερινότητάς μας. Ποιος άραγε θα επιθυμούσε να φτιάξει ένα μουσείο για να μπορέσει να μείνει στους αιώνες η μνήμη αυτής της συνθήκης;

Covid-19
Sonja Moller: My completed corona-calendar

Τα μουσεία

Στης 25 Μαρτίου του 2020 ο Matti Bunzl, διευθυντής του Μουσείου της Βιέννης, άρχισε να αναρωτιέται για την ιστορική πλευρά της υπόθεσης. Αποφάσισε να δημιουργήσει μια συλλογή της Covid-19 περιόδου. Η πανδημία έχει καταφέρει να αλλάξει πολλά επίπεδα της ζωής των ανθρώπων στον παγκόσμιο χάρτη, όπως έχει συμβεί ανάλογα με την πανδημία της χολέρας αλλά και με την ισπανική γρίπη. Ένα μουσείο χρειάζεται πάντα για να μπορεί να αναλύσει την πορεία των συνθηκών που προβλέπεται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής της ανθρωπότητας.

Εμπνευσμένο από το παράδειγμα της Βιέννης, το Haus Der Geschichte Bonn στην γειτονική Γερμανία άρχισε να δημιουργεί την δική του προσωπική συλλογή του Covid-19. Προφανώς επειδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα, τα μουσεία δεν μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη έκθεση προς το κοινό, γιατί το ιστορικό δρώμενο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Τα αντικείμενα

Η συλλογή των καθημερινών αντικειμένων μιας τόσο ιδιόρρυθμης συνθήκης, θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Καθώς και θα μας διδάξει την πιθανή αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο εγγύς μέλλον. Η συλλογή έχει ήδη στην ιδιοκτησία περισσότερα από 3,000 αντικείμενα όπως πρόστιμα της αστυνομίας, κάρτες εισόδου από νοσοκομεία, αυτοσχέδιες μάσκες που έχουν δημιουργηθεί από τους ευφάνταστους πολίτες, κ.ά. Ποιος πραγματικά όμως χρειάζεται ένα μουσείο που θα του υπενθυμίζει μια συνθήκη που έχει αποφέρει τόσους νεκρούς και τόσα δεινά;

Η ιστορία είναι γεμάτη από αμέτρητα περιστατικά που έχουν αποφέρει δυστυχία και προσωπική ταπείνωση στον μέσο άνθρωπο. Η ιστορία της ανθρωπότητας εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο που ο άνθρωπος της εργατικής τάξης βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο. Ο άνθρωπος, ως ον, έχει την ικανότητα να προσπαθεί να υπονομεύσει την ίδια του την ύπαρξη, με πολλά παραδείγματα φυλετικών και θρησκευτικών κρίσεων, οικολογικών και πολιτιστικών εκρήξεων καθώς και μεταναστευτικών ρευμάτων. Ο μέσος άνθρωπος, όμως, είναι ο άνθρωπος για τον οποίο γράφεται η ιστορία. Συνηθίζαμε να εστιάζουμε στην περιγραφή της καθημερινότητας των βασιλιάδων και των φεουδαρχών. Αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ τον τελευταίο αιώνα της ύπαρξης μας. Η πραγματική ιστορία, πλέον, επιδιώκει να αναλύσει τα αποτελέσματα που αποφέρουν αυτές οι πολιτισμικές αλλαγές στον καθημερινό άνθρωπο της διπλανής πόρτας.

Covid-19
Walter Kuhn: A Sunday morning
Ένα τέτοιο μουσείο, λοιπόν, αυτό που επιδιώκει είναι να μας υπενθυμίζει την ικανότητα και την δύναμη του καθημερινού ανθρώπου μπροστά στην καταστροφή.

Την απίστευτη μαγεία που έχει η δύναμη της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, φτιαγμένο με ίσους όρους για όλους. Είναι εδώ για να μας θυμίζει την αλληλεγγύη των λαών, ειδικά σε καταστάσεις κρίσης όπως ο Covid-19. Θέλει να μας διδάξει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να τα καταφέρει μόνο ενωμένη. Μπορεί να ξεπεράσει τις ανθρωπιστικές κρίσεις και ίσως να διορθώσει το οικολογικό ζήτημα του πλανήτη μας, αν ενωθεί. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία από τον άνθρωπο που έχει συνηθίσει να κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού.

Η σελίδα της ιστορίας του Covid-19 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την υγειονομική κρίση ούτε μπορεί να μεταρρυθμίσει τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις που έχουν γεννηθεί από αυτήν. Ας μεταμορφωθούμε λοιπόν στον καινούργιο άνθρωπο που θα χαράξει τον δρόμο σε ένα πιο φωτεινό αύριο. Ας δημιουργήσουμε την συγκυρία που θα αποτελέσει εναρκτήριο σημείο για την ανάπλαση της καθημερινής ζωής και την ένωση της ανθρωπότητας. Ανθρωπάκο, άκου!


Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.