Thiebaud
Πηγή: www.pinterest.com

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει πίνακες ζωγραφικής με θέμα το φαγητό. Άλλες φορές είναι ένα ποτήρι κρασί με σταφύλια και άλλες, είναι ένα κομμάτι κέικ. Το φαγητό, έχει πρωταρχικό ρόλο στην ζωή μας καθότι μας είναι απαραίτητο και αυτό το καθιστά καθημερινό και γεμάτο αναμνήσεις. Αυτό ήταν που ενέπνευσε τον Wayne Thiebaud να απαθανατίσει τούρτες και γλυκά στους πίνακές του.

Βιογραφία

Ο Wayne Thiebaud, γεννήθηκε στην Αμερική το 1920. Προερχόταν από μια σεβαστή οικογένεια, με αρχές και αρκετά θρησκευόμενη. Αφού τελείωσε το Λύκειο, εργάστηκε ως γραφίστας στην Νέα Υόρκη και έπειτα ως καλλιτέχνης στο “First Motion Picture” της Αμερικάνικης Αεροπορίας. Το 1952 αποφοιτάει από το “Sacramento State College” με Master of Arts. Από εκεί, η καριέρα του Wayne πήρε μπρος και άρχισε να διδάσκει στο “Sacramento City College”. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όπου και έμεινε μέχρι το 1991 επηρεάζοντας θετικά, πολλούς φοιτητές της καλλιτεχνικής κατεύθυνσης.

Μεταξύ του 1956 και 57, έκανε ένα διάλειμμα από την δουλειά του και επισκέφθηκε κάποιους φίλους στη Νέα Υόρκη. Εκεί, γνώρισε αρκετούς καλλιτέχνες αφηρημένης τέχνης όπως ο Franz Kline και τους Jasper Johns και Robert Rauschenberg, που ήταν από τους πρώτους ποπ-ζωγράφους. Από αυτούς εμπνεύστηκε και ξεκίνησε μια σειρά έργων, σε πολύ μικρή κλίμακα που είχαν ως θέμα γλυκά και επιδόρπια που είχαν φούρνοι και ζαχαροπλαστεία στα ράφια τους. Κατά κύριο λόγο, έδωσε έμφαση στο κύριο σχήμα τους  παρά στις λεπτομέρειες.

Thiebaud
Πηγή: www.pinterest.com

Επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια, συνέχισε την ζωγραφική που επικεντρωνόταν στο σχήμα και στο φως. Το 1960, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση «Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο». Ακολούθησαν εκθέσεις σε μεγάλες γκαλερί της Νέας Υόρκης. 2 χρόνια αργότερα όμως, το 62′, η “Sidney Janis Galler Exhibition” λάνσαρε την έκθεση “Pop- Art”, αναδεικνύοντας τον Thiebaud. Παρόλη την φήμη, ο Thiebaud ήθελε να χαρακτηρίζεται ως αφηρημένος καλλιτέχνης, παρά pop- artist. Ταυτόχρονα, έτρεξε μία έκθεση στην “Pasadena Art Museum”, που πάλι επικεντρώθηκε στον Thiebaud και μαζί με τους δικούς του πίνακες, είχαν και πίνακες του Andy Warhol, Rory Lichtenstein, Joe Goode και άλλους πρωτοπόρους καλλιτέχνες του είδους, καθιστώντας την συγκεκριμένη έκθεση την πρώτη έκθεση της pop-art στην Αμερική.

Η φιλοσοφία πίσω από τα έργο του

Thiebaud
Πηγή: www.pinterest.com

Είναι γνωστό, πως ο Thiebaud εμπνεύστηκε από τα αρτοσκευάσματα και τις τούρτες που δέσποζαν στις καφετέριες και τους φούρνους, όπως τούρτες και τάρτες. Του δόθηκε η ταμπέλα του “pop- artist” λόγο του ότι οι πίνακές του αναπαριστούσαν αντικείμενα που αναγνωρίζονται από τα περισσότερα μέλη της κοινωνίας και αποτελούν δημοφιλή κουλτούρα που αναγνωρίζει τον υπερκαταναλωτισμό. Τα αρχικά του έργα, θυμίζουν πολύ αυτά της «ποπ- κουλτούρας» και πολλοί ιστορικοί τέχνης συμφωνούν πως είναι από τους καλλιτέχνες που επηρέασαν αρκετά το κίνημα της ποπ στην αρχή του.

Τεχνική και αποτέλεσμα

Από την αρχή της καλλιτεχνικής του καριέρας, δεν ήθελε να θεωρείται μέρος του συγκεκριμένου κινήματος καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ζωγράφο παλιάς σχολής. Είχε μια αρνητική άποψη για το πρόσωπο που αντιπροσωπεύει την «ποπ κουλτουρα», τον Andy Warhol. Είχε σχολιάσει πως οι πίνακες του Warhol ήταν φλάτ και μηχανικοί και δεν ήθελε να συσχετίζεται με το κίνημα. Εκεί που ο Warhol ήταν ψυχρός και εικονικός, ο Thiebaud ήταν γεμάτος ζεστασιά και νοσταλγία.

Thiebaud
Πηγή: www.pinterest.com

Χρησιμοποιούσε παχιές στρώσεις χρώματος με έντονες αποχρώσεις. Πολλές φορές το χρώμα μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά αυτό, βοήθησε στην πιο ζωντανή αναπαράσταση του αντικειμένου κατά εκείνον. Πειραματιζόταν συχνά με την χρήση του πινέλου, τα χρώματα και τις σκιές. Οι σκιές του, είναι πολύ ρεαλιστικές και σε κάθε πίνακα δίνουν την αίσθηση του βάθους. Τα έντονα χρώματα είναι επίσης ένα στοιχείο που τον κατέταξαν στην «ποπ κουλτούρα» καθώς είναι χαρακτηριστικό του κινήματος.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • https://www.sactownmag.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.