Πηγή εικόνας: matichon.co.th

To Toc Toc είναι μια ισπανική κωμική ταινία του 2017. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Βιθέντε Βιγιανουέβα (Vicente Villanueva), ενώ τη διανομή της ταινίας, η Warner Bros. Προβλήθηκε στο φεστιβάλ Cine de Verano, της Σεβίλλης, το 2018. Πρόκειται για μεταφορά στον κινηματογράφο, του θεατρικού έργου του Laurent Baffie “TOC TOC” του 2005.

Πρωταγωνιστές

  • Rossy de Palma ως Ana María
  • Paco León ως Emilio
  • Oscar Martínez ως Federico
  • Alexandra Jiménez ως Blanca
  • Nuria Herrero ως Lili
  • Adrián Lastra ως Otto
  • Inma Cuevas ως νοσοκόμα Tiffan

Πλοκή

Μια ομάδα από έξι ασθενείς που πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (Ι.Ψ.Δ), έχουν ραντεβού με έναν παγκοσμίου φήμης ψυχίατρο. Εκείνος, τους υπόσχεται πως θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Όταν φτάνουν στο ιατρείο, ο γιατρός λείπει και έτσι αναγκάζονται να τον περιμένουν όλοι μαζί. Οι έξι ήρωες γνωρίζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους με τον δικό τους τρόπο. Μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση, θα δημιουργηθούν ανθρώπινες συνδέσεις, έρωτες, αλλά και φιλίες. Και κάπως έτσι θα συνειδητοποιήσουν, πως μέσω της ομαδικής ψυχοθεραπείας, απουσία του ειδικού, έρχονται αντιμέτωποι με τις ιδιαιτερότητές τους. Στιγμές άφθονου γέλιου αλλά και ευαισθησίας απέναντι στη διαφορετικότητα, θα δημιουργήσουν την τέλεια συνταγή.

Το κλειδί για την επιτυχία

Το Toc Toc θεωρείται μια άκρως επιτυχημένη ταινία, κυρίως λόγω επιλογής των ηθοποιών. Οι ρόλοι, ήταν εξαιρετικά απαιτητικοί, αφού έπρεπε να υποδυθούν πως ήταν άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Όλοι οι ηθοποιοί, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, έχοντας ένα μοναδικό και απολαυστικό αποτέλεσμα. Αποκορύφωμα, ο μοναδικός Oscar Martínez. Με απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια και αποφυγή υπερβολών, θεωρείται ένας από τους καλύτερους Λατινοαμερικάνους ηθοποιούς.

Χαρακτήρες

Η Ana María (Rossy de Palma), είναι μια θρησκόληπτη κυρία, που είναι επιρρεπής στη δύναμη της αυθυποβολής. Επαναλαμβάνει εσφαλμένα όσα λένε οι άλλοι, χωρίς να το συνειδητοποιεί.

Ο Federico (Oscar Martínez) είναι ένας επίδοξος δικηγόρος, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο Tourette. Μια κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ. Επιπλέον χρησιμοποιεί άσεμνες λέξεις ή χειρονομίες, σε ακατάλληλες στιγμές.

Η Blanca (Alexandra Jiménez), είναι μια μικροβιολόγος, η οποία πάσχει από μικροβιοφοβία και καθαρίζει συνεχώς.

Toc Toc
Πηγή εικόνας: cuorementelab.it

Ο Emilio (Paco León), είναι ένας οδηγός ταξί, άσος στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Πάσχει από το σύνδρομο Διογένη, δηλαδή την τάση να συγκεντρώνει αντικείμενα χωρίς συναισθηματική ή πρακτική αξία.

Ο Otto (Adrián Lastra), είναι ένας νεαρός άνδρας που δεν μπορεί να πατάει σε γραμμές. Έχει εμμονή με τις συμμετρίες και την ισορροπία.

Τέλος, η Lili (Nuria Herrero), είναι μια όμορφη γυμνάστρια που πάσχει ταυτόχρονα από παλιλαλία και ηχολαλία. Νιώθει υποχρεωμένη να επαναλαμβάνει συνεχώς όσα λέει η ίδια ή οι συνομιλητές της, από δύο φορές.

Μουσική

Το Toc Toc, είναι μια ταινία που θα ενθουσιάσει από την πρώτη στιγμή τους θεατές. Η μουσική του Antonio Escobar, θυμίζει κάτι από Ροζ Πάνθηρα, αστεία και άκρως παιχνιδιάρικη. Αλλά και το ομώνυμο τραγούδι Toc Toc από τον Macaco, το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία στην Ισπανία, θα ξεσηκώσει το κοινό.

Το Toc Toc και στην Ελλάδα

Η θεατρική κωμωδία του Laurent Baffie, ήρθε και στην Ελλάδα, αρχικά το 2013 και έπειτα το 2017, στο θέατρο ΗΒΗ. Την σκηνοθεσία, οργάνωση, αλλά και διασκευή, ανέλαβε ο Κώστας Σπυρόπουλος. Μαζί του, στη διασκευή και απόδοση κειμένου, η Κατερίνα Μπέη. Το καστ ηθοποιών αποτελούνταν από τους:

  • Κώστα Σπυρόπουλο
  • Δημήτρη Σταρόβα
  • Γιούλη Τσαγκαράκη
  • Βίβιαν Κοντομάρη
  • Κατερίνα Θεοχάρη
  • Νίκο Πολυδερόπουλο
Toc Toc
Πηγή εικόνας: enetpress.gr

Τι είναι όμως η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ( Ι.Ψ.Δ );

Ο τίτλος της ταινίας, έχει διπλή σημασία. Αρχικά, προέρχεται από το “τοκ-τοκ” όπως περιγράφεται ο ήχος μιας πόρτας που χτυπιέται. Αλλά και από το αρκτικόλεξο της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής στα ισπανικά: trastorno obsesivo compulsivo (TOC).

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή Μανιοπαρορμητική Διαταραχή, περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών. Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες, είτε από ψυχαναγκασμούς, είτε και από τα δύο. Αυτές οι ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις, θεωρούνται πηγή δυσφορίες για το άτομο, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά του. Επιπλέον, έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στην συναισθηματική του ζωή.

Toc Toc
Πηγή εικόνας; timesnews.gr
Οι ιδεοληψίες, είναι μια από τις κύριες εκδηλώσεις της διαταραχής. Πρόκειται για ιδέες, αναπαραστάσεις και παρορμήσεις που επιβάλλονται στη σκέψη του ατόμου. Διακρίνονται σε:
  • Φοβικές ιδεοληψίες, οι οποίες αφορούν ανησυχία και φόβο απέναντι σε κάποιο αντικείμενο ή κατάσταση. Επιβάλλονται στη σκέψη κατά ένα επαναληπτικό και στερεότυπο τρόπο. Συνήθη θέματα είναι η ακαθαρσία, ο κίνδυνος μόλυνσης, οι ασθένειες, ο θάνατος.
  • Ιδεακές ιδεοληψίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ακούσια επιβολή στη σκέψη μιας λέξης, ενός αριθμού ή ιδέας. Το γεγονός αυτό, προκαλεί μεγάλο εσωτερικό προβληματισμό και συνοδεύεται από άγχος. Για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να έχει αμφιβολίες για το αν κλείδωσε την πόρτα του ή αν έκλεισε την κουζίνα.
  • Ιδεοληπτικές παρορμήσεις. Πρόκειται για την αίσθηση του ατόμου ότι κινδυνεύει να κάνει πράξεις ή να ξεστομίσει λέξεις ή φράσεις ανήθικες, που είναι σε αντίθεση με το περιβάλλον που βρίσκεται. Για παράδειγμα, να ξεστομίσει ιερόσυλες λέξεις στην εκκλησία.

Οι ψυχαναγκασμοί αποτελούν άλλο ένα κύριο σύμπτωμα της διαταραχής αυτής. Πρόκειται για επαναληπτικές συμπεριφορές, που επιβάλλονται από το ίδιο το άτομο. Για παράδειγμα, ο ψυχαναγκασμός του πλυσίματος μπορεί να συνοδεύει τις φοβικές ιδεοληψίες της ακαθαρσίας.

Στο μεσαίωνα, ιδεοληψίες σεξουαλικού ή βλάσφημου περιεχομένου θεωρούνταν ενδείξεις σατανικής επέμβασης πάνω στο άτομο. Αντιμετωπίζονταν με εξορκισμό. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η ψυχαναγκαστική νεύρωση θεωρούταν ένα είδος «τρέλας». Στον Δυτικό κόσμο, η Ι.Ψ.Δ. εμφανίζεται με συχνότητα 3% στον γενικό πληθυσμό. Στην Ελλάδα νοσούν περίπου 300.000 άνθρωποι. Η αντιμετώπιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής, πραγματοποιείται κυρίως με ψυχολογική υποστήριξη και όχι με φαρμακευτική αγωγή.

Ο σεβασμός για τη διαφορετικότητα

Το Toc Toc, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια ταινία, που στόχο έχει να διασκεδάσει τον θεατή. Να τον παρασύρει σε ένα ταξίδι άφθονου γέλιου, με την προσθήκη καλαίσθητου χιούμορ. Όμως αυτή, είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος. Καθώς εμβαθύνουμε περισσότερο στην ιστορία, ένα κουβάρι βαθύτερων προβληματισμών αρχίζει να ξετυλίγεται.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, νιώθουν μόνοι και εγκαταλελειμμένοι. Είναι πεπεισμένοι πως δεν θα βρεθεί ποτέ λύση στο πρόβλημά τους και θα μείνουν για πάντα στο περιθώριο. Οι ιδιαιτερότητες του καθενός, βάζουν συνεχώς εμπόδια στην καθημερινότητά τους, αλλά και στην κοινωνική τους ζωή. Αναγκασμένοι να ακολουθούν συγκεκριμένες τελετουργίες, απομονώνονται από τα πάντα. Το μυαλό τους, ως δυνάστης προστάζει και εκείνοι ακολουθούν, δίχως να μπορούν να φέρουν αντίσταση.

Η ταινία, επιδιώκει να εξηγήσει στο θεατή, την ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων, ώστε να τους γνωρίσει και να τους καταλάβει. Πιο συγκεκριμένα, προβάλλει τις εμμονές και τις ιδεοληψίες, μέσα από ένα ευρύ φάσμα διαταραχών. Η προσπάθεια αυτή, εκτός χιούμορ, κρύβει και μια δόση μελαγχολίας. Η γνωριμία μεταξύ τους, όχι μόνο θα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία τους, αλλά θα φανερώσει συμπάθεια και συμπόνια. Για τους γύρω, αποτελούν μορφές χλευασμού και ντροπής. Για την ομάδα, μια δεύτερη οικογένεια.

Toc Toc
Πηγή εικόνας: dosismedia.com

Το Toc Toc, είναι μια ταινία που προσεγγίζει τις δυσκολίες που βιώνουν οι πρωταγωνιστές, με έναν μοναδικό τρόπο. Η ευαισθησία, η εν συναίσθηση, αλλά και η κατανόηση, κυριαρχούν. Επιπλέον, μέσα από την ομαδική θεραπεία, καλλιεργείται η εμπιστοσύνη και ο αλληλοσεβασμός.

Έξι άτομα, εντελώς άγνωστα μεταξύ τους, γίνονται μια γροθιά με κεντρικό άξονα την υποστήριξη και την αλληλοβοήθεια. Η ένωση αυτή, τους επαναφέρει στο προσκήνιο, δίνοντας τους τη δύναμη που χρειάζονται να αντιμετωπίσουν τις εμμονές τους.

«Δεν είστε μόνοι»


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
  • Το σύνδρομο του Διογένη. Ανακτήθηκε από veresiesclinic.com.
  • Σύνδρομο Tourette. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org.
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Πως εκδηλώνεται & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο. Ανακτήθηκε από onmed.gr.
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

REVIEW OVERVIEW
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνεία
Μουσική Επένδυση
Previous articleΈτερος Εγώ: Κάθαρσις
Next articleThe Greatest Showman: Η αληθινή ιστορία του Φινέα Μπάρνουμ
'Σπούδασα στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο καθώς η αγάπη μου για το περιβάλλον εκδηλώθηκε από πολύ μικρή. Μεγάλη μου αδυναμία είναι τα ζώα για αυτό και έχω ήδη 3 στο σπίτι μου. Λατρεύω την φωτογραφία και ασχολούμαι με αυτή προς το παρόν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Απολαμβάνω να ταξιδεύω διαρκώς καθώς θέλω να γνωρίζω συνεχώς καινούρια πράγματα. Είμαι φανατική οπαδός των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου. Από μικρή μου άρεσε να γράφω δικά μου ποιήματα και να αναλύω κάθε βιβλίο που διαβάζω γιατί με αυτό τον τρόπο ερχόμουν πιο κοντά σε κάτι διαφορετικό. Αγαπημένη συγγραφέας, η μοναδική Αγκάθα Κρίστι.
toc-toc-xamogela-den-eisai-monosΤο Toc Toc, είναι μια ταινία με έντονη δόση χιούμορ, που προσφέρει στο θεατή άφθονο γέλιο. Πέρα όμως από αυτό, παρουσιάζει με ένα μοναδικό τρόπο τις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές. Προσκαλεί το κοινό να καταλάβει τους ήρωες και παράλληλα το ενημερώνει για αυτές, τις ίσως άγνωστες, ιδιαιτερότητες τους.

1 COMMENT

Comments are closed.