the greatest showman
Πηγή εικόνας: medium.com

Ο Φίνεας Μπάρνουμ δεν ήταν απλώς ένας αμφιλεγόμενος διασκεδαστής. Ήταν ο μύθος και ο θεμελιωτής των ξακουστών Freakshows. Ήταν αυτός που ανέτρεψε τις κοινωνικές τάξεις και έδωσε πνοή και λόγο στη διαφορετικότητα. Η συγκλονιστική του πορεία, από την αρχή μέχρι την μεγάλη κορύφωση της καριέρας του, ζωντάνεψαν το 2017, στο μιούζικαλ The Greatest Showman. Μια ταινία που βασίστηκε στην αληθινή ιστορία του Μπάρνουμ και σε όλες τις τυχερές ή και άτυχες στιγμές που δημιούργησαν τον θρύλο της διασκέδασης.

Η ταινία…

Γιος κάποιου ράφτη και μην έχοντας στον ήλιο μοίρα, ο Φινέας είναι ένα παιδί που δεν το φοβίζει η δουλειά. Παρά τα τρύπια παπούτσια του, πουλά εφημερίδες στον δρόμο μέσα στο καταχείμωνο. Μια ηλιόλουστη ημέρα, τα πάντα αλλάζουν. Γνωρίζει ένα κορίτσι, αριστοκρατικής παιδείας. Η πρώτη φλόγα που ένιωσαν το απόγευμα εκείνο θα μείνει ζωντανή για χρόνια. Μέχρι που το κορίτσι αυτό, η Τσάριτι, θα γίνει γυναίκα του και μητέρα των δυο κοριτσιών του. Η μαγεία όμως που της υποσχέθηκε, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα άπιαστο όνειρο. Σε άθλια οικονομική κατάσταση, η οικογένεια αδυνατεί να ορθοποδήσει, μέχρι που ο Μπάρνουμ, με αρκετή διπλωματία και ελάχιστη «παγαποντιά», καταφέρνει να πάρει ένα δάνειο. Κάπως έτσι, και με τη βοήθεια κάποιου μικροαπατεώνα, ο Μπάρνουμ εγκαινιάζει το δικό του τσίρκο, όπως ακριβώς το φαντάστηκε, βουτηγμένο στη μαγεία και στα χρώματα των ονείρων του. Ο δρόμος ωστόσο μέχρι την αναγνώριση και την δόξα είναι μεγάλος, μα συνάμα μαγευτικός.

Μπάρνουμ
O αληθινός Φινέας Μπάρνουμ Πηγή https://www.wsj.com/

…στο μικροσκόπιο

Ένα μιούζικαλ, μπόλικος χορός και τραγούδι, μοναδικές ερμηνείες στέκονται ικανά να υιοθετήσουν και να διαδραματίσουν μια αληθινή ιστορία. Άνετα ο τίτλος της ταινίας θα μπορούσε να είναι «Από το δράμα στην απόλυτη ευτυχία». Η βιογραφία του Μπάρνουμ, είναι άλλωστε γεμάτη αντιθέσεις. Από την απόλυτη φτώχια, στην άπλετη χλιδή. Από τα όνειρα, στην πραγματικότητα. Και όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τον πρωταγωνιστή, αλλά και τα πρόσωπα που τον βοήθησαν να γίνει αυτό που έγινε. Πρόκειται για ανθρώπους διαφορετικούς, με εναλλακτικά και σπάνια χαρίσματα. Ανθρώπους για τους οποίους εφευρέθηκε ο όρος «φρικιά». Κι όμως, ο Μπάρνουμ τους έβγαλε από την μιζέρια τους και τους αγκάλιασε με αγάπη και τρυφερότητα, δίχως εκμετάλλευση και δόλιο σκοπό. Τους έδωσε εργασία και νόημα στη ζωή τους. Τους χάρισε κοινώς, οικογένεια.

Πηγή https://www.post-gazette.com/

Πλούσια σε συναίσθημα, η ταινία, με μια πρώτη ματιά φαντάζει αριστούργημα. Και γιατί όχι; Αφού τα πάντα ακολουθούν την κλασική χολιγουντιανή ροή. Στο μικροσκόπιο όμως, το The Greatest Showman παρουσιάζει πολλά μικρά ελαττώματα. Σε μια προσπάθεια να παντρευτεί το παλιό με το μοντέρνο, ο θεατής μπερδεύεται όταν βλέπει την αψεγάδιαστη vintage ατμόσφαιρα, ενώ η μουσική επικεντρώνεται στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Η διαφορετικότητα, σαν έννοια, φαίνεται να ήταν από τις βασικές αρχές της ταινίας. Τίποτα ωστόσο δεν την τοποθέτησε στο επίκεντρο. Πέρα από τα τραγούδια και τις σκηνές του show, ο ρόλος τους ήταν μάλλον αδιάφορος και άγαρμπος. Τα πάντα έμοιαζαν εύκολα και παραμυθένια, υπερτονίζοντας μόνο το πρόβλημα του ρατσισμού που η τότε κοινωνία αντιμετώπιζε. Για κάποιον τόσο τολμηρό, όσο ο Μπάρνουμ, τα πράγματα δε θα μπορούσαν να έρθουν τόσο ευνοϊκά, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε εποχές όπου η διασκέδαση βρισκόταν ακόμα σε πειραματικό και μεταβατικό στάδιο.

Σφαιρικά…

Ο Χιου Τζάκμαν, στάθηκε άξιος του ρόλου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε ολόκληρο το υποκριτικό του φάσμα. Το ίδιο και η Μισέλ Ουίλιαμς, με το γεμάτο υπομονή και κατανόηση βλέμα της ως Τσάριτι. Ο Ζακ Έφρον με την εντυπωσιακότατη Ζεντέγια, χάρισαν απλόχερα αυτή την πνοή παιδικότητας και την αίσθηση εφηβικού έρωτα που η ταινία χρειαζόταν.

Εν κατακλείδι, το The Greatest Showman είναι μια ταινία που κάθε λάτρης των Μιούζικαλ οφείλει να γνωρίζει. Από την άλλη, η γεμάτη χρώματα και προβολείς ζωή του Φινέα Μπάρνουμ χρήζει μεγάλης αναγνώρισης και δόξας ακόμη και σήμερα, αφού ο θεσμός των Τσίρκων δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ από το κεφάλαιο της διασκέδασης.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.