Exclusive Content:

«Το Δέκα»: Μια βόλτα στη γειτονιά του Μ. Καραγάτση

«Ας γελάσω!»

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Στο σημερινό άρθρο μας θα κάνουμε μια βόλτα στο Δέκα του Μ. Καραγάτση. Το Δέκα αποτελεί το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα το οποίο θα μείνει στη μέση. Καθώς δεν θα προλάβει να το ολοκληρώσει.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Μ. Καραγάτσης ανήκει στην «Γενιά του `30». Γεννήθηκε 23 Ιουνίου του 1908 στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα είναι Δημήτριος Ροδόπουλος. Το ψευδώνυμό του προήλθε από ένα δέντρο το οποίο βρισκόταν στο εξοχικό της οικογένειας. Το δέντρο αυτό ονομαζόταν φτελιά ή καραγάτσι. Το Μ. προέκυψε από το Μίτια όπως τον προσφωνούσαν οι φίλοι και συμφοιτητές του λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Ντοστογέφσκι. Μίτια στη ρωσική γλώσσα σημαίνει Δημήτρης. Το 1925 θα γραφτεί στη Νομική Αθηνών από όπου και θα αποφοιτήσει το 1930 χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου. Το 1933 θα εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο Συνταγματάρχης Λάπκιν. Αλλά έργα του είναι Η μεγάλη χίμαιρα, Γιουγκερμαν, Το Δέκα κ.α.

Ο Μ. Καραγάτσης πέρα από μυθιστορήματα έγραψε νουβέλες και διηγήματα. Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο αλλά και στη μικρή οθόνη. Ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου του 1960 θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Αφήνοντας ανολοκλήρωτο Το Δέκα το οποίο είχε αρχίσει να το επεξεργάζεται.

Το βιβλίο

το Δέκα
Εικόνα: Χριστίνα Γεωργιάδη

Πριν λίγο καιρό διάβασα Το Δέκα του Μ. Καραγάτση και ένιωσα ότι ταξίδεψα σε μια άλλη εποχή. Έγινα μέλος και ‘γω του οικήματος Δέκα. Μην φοβάστε όσοι δεν το έχετε διαβάσει. Δεν πρόκειται να κάνω spoiler. Θα αναφερθώ μόνο στα σημαντικά για να πάρετε μια μικρή γεύση από την ατμόσφαιρα του Δέκα.

Το Δέκα, λοιπόν, βρίσκεται κάπου στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα οίκημα στο οποίο ζουν πολλές οικογένειες, οι οποίες δεν είναι εύπορες. Το οίκημα αυτό αντιπροσωπεύει την κοινωνία αλλά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της δεκαετίας του ’50 με αρχές ’60. Στο Δέκα, το οποίο ανήκει στον Καλογερά, συναντάμε ανθρώπους της διπλανής πόρτας να ζουν καθημερινές ιστορίες. Διαβάζουμε τα τότε καθημερινά προβλήματα αυτών των ανθρώπων, τα οποία δεν διαφέρουν και πολύ από τα σημερινά καθημερινά προβλήματα.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως όποια διαφορά και αν υπήρχε μεταξύ των ενοίκων, όταν προέκυπτε ένα πρόβλημα, βοηθούσαν ο ένας τον άλλον. Παραμέριζαν τις διαφωνίες τους και βοηθούσαν τον άνθρωπο που είχε την ανάγκη. Το ίδιο ίσχυε και στις χαρές τους. Οι ένοικοι βίωναν όλοι μαζί τις χαρές και τις λύπες τους. Διαφωνούσαν, καβγάδιζαν αλλά στο τέλος όλοι μαζί γλεντούσαν στο καφενείο της γειτονιάς και ξεχνούσαν για λίγες ώρες τα προβλήματά τους αλλά και της διαφωνίες τους.

Ο Μ. Καραγάτσης στο βιβλίο του Το Δέκα δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα αυτών των ανθρώπων. Δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Χρησιμοποιεί τις λέξεις και υιοθετεί τις συμπεριφορές αυτών ανθρώπων, τις οποίες ζωντανεύει στο βιβλίο του, χωρίς να τις αλλάξει. Χωρίς να τις λογοκρίνει. Αυτούσιες.

Η σειρά

Πηγή εικόνας: tanea.gr

Τη τηλεοπτική σεζόν 2007-2008 ο τηλεοπτικός σταθμός AlphaTv αποφασίζει να μεταφέρει στην μικρή οθόνη το βιβλίο του Μ. Καραγάτση Το Δέκα. Μερικοί από τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τους χαρακτήρες του βιβλίου είναι οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μαρία Πρωτόπαπα, Ρένα Πιττακή, Μαρία Ναυπλιώτου, Ερρίκος Λίτσης κ.α. Ενώ τη διασκευή του σεναρίου έχουν κάνει οι Σταύρος Καλαφατίδης, Μαίρη Ζαφειροπούλου, Γιώργος Κρητικός. Η σκηνοθεσία ανήκει στη Πηγή Δημητρακοπούλου και η μουσική στην Ελένη Καραΐνδρου.

Η σειρά άφησε το στίγμα της στο τηλεοπτικό τοπίο. Όλοι οι συντελεστές συντέλεσαν στο να απολαύσουμε μια άρτια και καλοκουρδισμένη σειρά. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι εξαιρετικές. Μεταφέρουν όλο τον πόνο και όλο το συναίσθημα της εποχής. Μέσα από τις ερμηνείες, την εκπληκτική φωτογραφία αλλά και την μοναδική σκηνοθετική μάτια της Πηγής Δημητρακοπούλου παίρνει σάρκα και οστά το τελευταίο βιβλίο του Μ. Καραγάτση. Στην σειρά χρησιμοποιούνται και ντοκουμέντα της εποχής τα οποία πλέκονται αριστουργηματικά με τις σκηνές της σειράς.

Το βιβλίο του Μ. Καραγάτση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ. Πέρα από το κείμενό του, Το Δέκα περιέχει οδηγό για το πώς θα διαβάσουμε το βιβλίο αλλά και σημειωματάριο με τους χαρακτήρες και αποσπάσματα που ίσως να χρησιμοποιούνται στην τελική έκδοση του βιβλίου.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...