Exclusive Content:

Αγάπη Παράνομη: Ένα αληθινό διαμάντι στο τηλεοπτικό τοπίο

Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Κρασάδες, Θερτής, 1906

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Η νέα μίνι σειρά της ΕΡΤ, Αγάπη Παράνομη, έκανε πρεμιέρα πριν λίγο καιρό κερδίζοντας αμέσως το τηλεοπτικό κοινό. Η σειρά αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, το οποίο γράφτηκε το 1906. Πρωταγωνιστές της αριστουργηματικής αυτής σειράς είναι οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Ψαρράς, Ευγενία Ξυγκόρου και Μιχαήλ Ταμπακάκης. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Νίκο Κουτελιδάκη και η διασκευή του κειμένου στην Ελένη Ζιώγα.

Υπόθεση

Η νέα αριστουργηματική σειρά της ΕΡΤ, Αγάπη Παράνομη, αποτελείται από 6 επεισόδια. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Κέρκυρα του 1906. Ο Στάθης Θεριανός (Νίκος Ψαρράς) βιώνει μια καταστροφική Αγάπη Παράνομη, η οποία επηρεάζει όχι μόνο την οικογένεια του, αλλά και ολόκληρο το χωριό. Ο συνετός και παντρεμένος Στάθης ερωτεύεται κρυφά και κεραυνοβόλα την κόρη του εύπορου κτηματία, τη Χρυσαυγή (Ευγενία Ξυγκόρου). Η Χρυσαυγή είναι η ομορφότερη σε όλο το χωριό. Η σύζυγος του, Διαμάντω (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), ενώ αρχικά έχει αλλά σχέδια για τον γιο της, Γιωργή (Μιχαήλ Ταμπακάκης), συμφωνεί με τον σύζυγο της να παντρέψουν τον γιο τους με την Χρυσαυγή. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως ο σκοπός του συζύγου της είναι να μπορεί να την βλέπει και να την έχει συνεχώς κοντά του.

Τα σημάδια του έρωτα του Στάθη Θεριανού δεν αργούν να κάνουν την εμφάνιση τους μπροστά στην σύζυγο του. Η Διαμάντω καταλαβαίνει αμέσως τι πρόκειται να συμβεί. Ενώ αγαπά πολύ τη νύφη της, αποφασίζει να διώξει το ζευγάρι από το σπίτι για να σώσει την νεαρή κοπέλα και τον γιο της, με τον φόβο ότι ο Στάθης Θεριανός δεν μπορεί πλέον να μείνει μακριά της.

Αγάπη Παράνομη
Πηγή: protothema.gr

Ο καιρός περνά και έρχεται η στιγμή που ο Γιωργής πρέπει να πάει στο στρατό και να αφήσει μόνη την σύζυγο του. Η μοναδική λύση για να μην τους κακολογίσουν είναι να επιστρέψει στο σπίτι των πεθερικών της για όσο καιρό θα λείπει ο σύζυγος της. Δεδομένου ότι ο Στάθης Θεριανός φαίνεται να έχει αλλάξει κατά την απουσία τους, η επιστροφή της Χρυσαυγής στο σπίτι θεωρείται μια καλή λύση. Η αλλαγή αυτή όμως δεν κρατά για πολύ. Σύντομα ο πόθος για την νύφη του φουντώνει και πάλι με αποτέλεσμα να καταστρέψει τις ζωές όλων τους.

Ένα αληθινό διαμάντι

Η ΕΡΤ έχει επιστρέψει δυναμικά στην μυθοπλασία χαρίζοντας μας εξαιρετικές σειρές όπως είναι η Αγάπη Παράνομη. Αναμφίβολά, η Αγάπη Παράνομη αποτελεί ένα αληθινό διαμάντι στο τηλεοπτικό τοπίο. Οι ερμηνείες των ηθοποιών, η σκηνοθεσία αλλά και η διασκευή του κειμένου συντελούν στο να μπορέσουμε εύκολα να την κατατάξουμε στις καλύτερες ελληνικές σειρές των τελευταίων χρόνων.

Η ερμηνεία της σπουδαίας Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη σε κάθε επεισόδιο είναι ανατριχιαστική. Μας χαρίζει απλόχερα το ταλέντο της χωρίς να υπερβάλει. Βιώνει κάθε πτυχή του χαρακτήρα που υποδύεται με όλο της το είναι. Πονάει, κλαίει, φωνάζει, χαίρεται και μέχρι την τελευταία σκηνή μας έχει χαρίσει το 100% του ταλέντου της. Αντίστοιχα, ο Νίκος Ψαρράς ως Στάθης Θεριανός μας δίνει μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές ερμηνείες του. Μια ερμηνεία που φλέγεται από το παράνομο πάθος αλλά και την τρέλα που νιώθει ο χαρακτήρας που υποδύεται. Η Ευγενία Ξυγκόρου ως Χρυσαυγή μας μεταφέρει όλη την αγωνία και το φόβο που νιώθει μια κοπέλα η οποία απειλείται. Από την χαρά, περνά στον φόβο για να καταλήξει στην απελπισία. Νιώθει αβοήθητη και εκτεθειμένη στην κοινωνία.

Αγάπη Παράνομη
Πηγή: ert.gr

Μέσα από την σειρά Αγάπη Παράνομη βλέπουμε την κοινωνία του 1906 και τα προβλήματα της, αλλά και την θέση της γυναίκας. Παρακολουθούμε μια κοινωνία η οποία ζει από την γη. Ο καθένας έχει τον ρόλο του. Πρόκειται για μια κοινωνία που ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το «τι θα πει ο κόσμος». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κρύβουν τα προβλήματα τους ακόμα και από τους δικούς τους. Έτσι, διαπράττονται εγκλήματα και καταστρέφονται ολόκληρες ζωές για χάρη του «τι θα πει ο κόσμος».

Ο ρόλος της γυναίκας

Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία της τότε εποχής ήταν να προσέχει το σπίτι, να βοηθά στα κτήματα και να υπακούει τον σύζυγο της ακόμα και όταν εκείνος έχει άδικο. Η γυναίκα, όπως την παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια του Κωνσταντίνου Θεοτόκη στο έργο του, Αγάπη Παράνομη, δεν έχει δικαίωμα να φέρει καμία αντίδραση. Ως νεαρή, πρέπει να είναι σεμνή, να υπακούει τυφλά τον πατέρα της και να βοηθάει την μητέρα της. Μεγαλώνοντας, ο πατέρας θα επιλέξει τον σύζυγο της και έπειτα εκείνη θα μείνει στο σπίτι των πεθερικών της, όπου και εκεί τον πρώτο λόγο θα έχει ο πεθερός της. Θα λέγαμε ότι η γυναίκα της εποχής μοιάζει μάλλον με αντικείμενο. Δεν μπορεί να πάρει καμία θέση για ζητήματα που την αφορούν άμεσα, καθώς κυριαρχεί ο φόβος για το «τι θα πει ο κόσμος».

Βλέποντας την σειρά παρατηρούμε πως κατάλοιπα από την φράση αυτή, που δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί, υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Ευτυχώς όμως οι εποχές αλλάζουν. Οι γυναίκες πλέον διεκδικούν, δεν φοβούνται να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει. Ζουν ελεύθερες χωρίς να είναι υποχείρια κανενός. Προσπαθούν να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο για τις ίδιες αλλά και τους άλλους.

Αγάπη Παράνομη
Πηγή: ert.gr

Η σειρά Αγάπη Παράνομη μας συγκίνησε, μας έκανε να σκεφτούμε ότι πρέπει να μιλάμε για ότι μας συμβαίνει και κυρίως για ότι μας κάνει κακό. Πρέπει να βάζουμε τα όρια μας και να απομακρυνόμαστε όσο γίνεται πιο γρήγορα από τοξικές καταστάσεις.

Την Αγάπη Παράνομη, που αγαπήθηκε τόσο από τηλεοπτικό κοινό όσο και από τον κόσμο του Twitter, ο οποίος την έφτασε υψηλά στις τάσεις, μπορείτε να την παρακολουθήσετε ξανά μέσο του ERTFLIX.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...