κινηματογράφου
πηγή:lifo.gr

Μία πηγή καινοτομίας του ελληνικού κινηματογράφου έφυγε από την ζωή, ο Δημήτρης Εϊπίδης. Ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και χρόνιος διευθυντής του έφυγε σήμερα το πρωί από την ζωή.

Η ζωή του και το έργο του

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είχε πτυχίο Αγγλικής Λογοτεχνίας και Αμερικανικού Θεάτρου από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Τελείωσε, επίσης, Σκηνοθεσία Θεάτρου στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στην Νέα Υόρκη. Τέλος, οι σπουδές του ολοκληρώθηκαν με την Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.
1971
Ίδρυση Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, επικεντρωμένο στον νέο κινηματογράφο. Είχε αναλάβει την διεύθυνση αυτού για 14 χρόνια.
1988
Από το 1988 ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος.
1992-2005

Διεύθυνση του παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Νέοι Ορίζοντες».

1993

Τον Απρίλιο του 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε στην Τεχεράνη βραβείο για την συμβολή του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς.

1995
Από το 1995 είχε αναλάβει την διεύθυνση του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ.
1999
Ίδρυση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Φεστιβάλ, που έχει χαρακτηριστεί ως το τρίτο σημαντικότερο στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Συνομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) για την ποιότητα και την πρωτοτυπία των προγραμμάτων των «Νέων Οριζόντων» του ΦΚΘ.
2001

Από το 2001, ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

2010

Τον Μάιο του 2010 διορίστηκε στη θέση του Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από την θέση της διεύθυνσης παραιτήθηκε

Είχε ,επίσης, διδάξει  Ιστορία Κινηματογράφου και Αισθητική στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ από το 1968 ως το 1970 και στο πανεπιστήμιο Concordia μέχρι το 1971.Υπήρξε μέλος διεθνών κριτικών επιτροπών σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Κάποια από αυτά είναι του Σαν Σεμπαστιάν, της Κωνσταντινούπολης, της Αβινιόν, της Ιερουσαλήμ, της Μόσχας, της Σεούλ, της Φιλαδέλφειας, του Μπιλμπάο, του Κάρλοβι Βάρι, της Τεργέστης, της Λειψίας, του Άμστερνταμ, της Αγίας Πετρούπολης κ.ά.

Αποχαιρετιστήριο από το δημιούργημά του

Η ομάδα του Φεστιβάλ αποχαιρετά τον ιδρυτή του θεσμού αναφέροντας και την πρωτοβουλία του για την δημιουργία του τμήματος “Νέοι ορίζοντες”. Άνοιξε με αυτό τον τρόπο καινούρια μονοπάτια για τους Έλληνες σινεφίλ και καλλιτέχνες στον κινηματογράφο. Στη σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ γράφτηκε ότι “ο Δημήτρης Εϊπίδης μάς δίδαξε πώς να βλέπουμε και ντοκιμαντέρ, μάς έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του. Όμως μέσα από τον χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα. Αυτό το σινεμά υπηρέτησε σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Ρέικιαβικ”.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Ειδικότερα, η υπουργός δήλωσε:

«Ο κόσμος του κινηματογράφου, οι επαγγελματίες του, το κοινό των φεστιβάλ και όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του, θρηνούμε την απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη, του εργατικού, συνεπούς δασκάλου της τέχνης του σινεμά. Ο Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε μια διεθνής, εξαιρετικά σεβαστή προσωπικότητα του κινηματογράφου, ως διευθυντής και προγραμματιστής του φεστιβάλ του Μόντρεαλ και υπεύθυνος για τον προγραμματισμό των φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρέικιαβικ. Η συμβολή του στην αλλαγή ταυτότητας και τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως προγραμματιστής και στη συνέχεια ως Διευθυντής του, ήταν καθοριστική. Το επιδραστικό τμήμα των “Νέων Οριζόντων” σύστησε στο κοινό νέες τάσεις, το αβάν γκαρντ και το ανεξάρτητο σινεμά. Έδωσε χώρο σε φωνές δημιουργών που δεν παρουσιάζονταν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε προβολές, που έχουν μείνει στην ιστορία του θεσμού ως γεγονότα. Ως δημιουργός του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είδε την εξέλιξη του σινεμά τεκμηρίωσης και έφτιαξε το κατάλληλο περιβάλλον για την προβολή και την ανάδειξή του. Ο Δημήτρης Εϊπίδης αγάπησε έντονα τον κινηματογράφο και τον στήριξε μέσα από τους θεσμούς. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, αλλά το έργο που αφήνει πίσω του είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολλούς φίλους του».

Δήλωση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης είπε ότι «Ο Δημήτρης Εϊπίδης ήταν ένας πρωτοπόρος και επιδραστικός άνθρωπος του κινηματογράφου, με διεθνή αντίκτυπο. Ήταν o διαμορφωτής της σύγχρονης μορφής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από θαρραλέες επιλογές, ο πατέρας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των “Νέων Οριζόντων” και, σύμφωνα με τον Τζιμ Τζάρμους, “ο νονός του καλού κινηματογράφου”. Οι θεσμοί που δημιούργησε και εξέλιξε και οι δημιουργοί που ανέδειξε αποτελούν παρακαταθήκη του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ η ρηξικέλευθη προσέγγιση και η δημιουργικότητά του αποτελούν πηγή έμπνευσης».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη δημοσίευσε και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ). Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Ο Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε ένας δημιουργικός, βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια που τον έκανε να ξεχωρίζει. Ήταν ένας άνθρωπος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένας ανήσυχος ταξιδευτής που επιθυμούσε διαρκώς ν’ ανακαλύπτει καινούργιες εικόνες και νέους δημιουργούς. Ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, συνδέθηκε στενά με τα φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρέικιαβικ. Στην Ελλάδα ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κατά την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του, αυτή της διεθνοποίησής του. Ήταν ο ιδρυτής των “Νέων Οριζόντων” -εκεί γνωρίσαμε τον Αμπάς Κιαροστάμι, τον Ατόμ Εγκογιάν, τον Μίκαελ Χάνεκε, τον Φρανσουά Οζόν και πολλούς άλλους δημιουργούς. Ήταν επίσης ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

Κλείνει το μήνυμά του το ΕΚΚ λέγοντας ότι «Ο Δημήτρης Εϊπίδης αγάπησε με πάθος το ντοκιμαντέρ και το αντιμετώπισε ως ένα καθαρό κινηματογραφικό είδος, που μεταφέρει στον θεατή μια ανθρωποκεντρική αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά και σαν έναν εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης που αποτελεί βασικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους οικείους του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, blod.gr

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

4 COMMENTS

Comments are closed.