WWF

Το κλίμα έχει αλλάξει. Το περιβάλλον υποφέρει πιο πολύ από ποτέ και ο κόσμος που ξέρουμε αρχίζει να αλλάζει δραματικά. Διάφορα είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση, οι κλιματικές αλλαγές φέρνουν ξηρασίες και πλημμύρες. Ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο και ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο περνάει τα χρόνια της ζωής του πάνω στη γη. Με αφορμή τις δραματικές επιπτώσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, το Μουσείο Πράδο μαζί με την WWF, αποφάσισαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, με στόχο, ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Με αφορμή την συνάντηση των παγκόσμιων πολιτικών αρχηγών και διπλωματών, για την σύνοδο του ΟΗΕ στη Μαδρίτη, η WWF μαζί με το Πράδο αποφάσισαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη. Αυτό προσπάθησαν να πετύχουν «παρεμβαίνοντας» σε διάσημους πίνακες με σκοπό να αναδείξουν την επίπτωση που έχει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη και τις επιπτώσεις.

  1. “Felipe IV a Caballo” (Φίλιππος Δ’ έφιππος), 1636-37, Ντιέγκο Βελάθκεθ

WWF
Πηγή: www.bbc.com

Το έργο του διάσημου ζωγράφου είναι ένα βασιλικό πορτραίτο του Φίλιππου Δ’ επάνω στο άλογο του. Στην εκδοχή της WWF, φαίνονται οι επιπτώσεις του κλίματος και η συνέπεια των πλημυρών. Η φρίκη της ανόδου των υδάτων, έχει υπολογιστεί πως θα επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος της γης. Πολλές χώρες θα χαθούν στο έλεος των νερών και η επιφάνεια του πλανήτη θα αλλάξει δραματικά.

WWF
Πηγή: www.bbc.com

2. “El quitasol” (Η Ομπρέλα), Φρανθίσκο Γκόγια, 1777

WWF
Πηγή: www.bbc.com

Το έργο αρχικά φτιάχτηκε με την προοπτική να κρεμαστεί ως ταπισερί, ως μέρος μιας σειράς έργων, στο βασιλικό παλάτι El Pardo στη Μαδρίτη. Εδώ, με την παρέμβαση της WWF, βλέπει κανείς μία “post apocalyptic” εικόνα των κλιματικών μεταναστών που θα υπάρχει, αν δεν αλλάξει ο άνθρωπος την πορεία που έχει πάρει. Θα λιώσουν οι πάγοι, θα πλημμυρίσουν χώρες και θα χαθούν. Θα ανέβει η θερμοκρασία στο ένα ημισφαίριο του πλανήτη και θα προκληθούν ξηρασίες με αποτέλεσμα να μην είναι πια εύφορη η γη και να αναγκαστεί ο πληθυσμός να μεταναστεύσει.

WWF
Πηγή: www.bbc.com

3.”Niños en la playa” (Παιδιά στην παραλία), Χοακίν Σορόγια, 1907

WWF
Πηγή: www.bbc.com

Ο πίνακας αναπαριστά την εικόνα παιδιών στην παραλία, να κάνουν μπάνιο γυμνά, όπως κάνανε παλιά άλλωστε. Εδώ, ίσως είναι η πιο τρανταχτή εικόνα στην οποία έκανε παρέμβαση η WWF. Η εικόνα, πιστεύω μιλάει από μόνη της και σίγουρα θα επηρεάσει πολλούς. Η εξαφάνιση των ειδών, είναι κάτι που επηρεάζει τον πλανήτη τρομακτικά. Η αυριανή γενιά, θα πρέπει να μάθει να ζει με την απουσία κάποιων ζώων από το ζωικό βασίλειο. Τα παιδιά του αύριο, μάλλον δεν θα μπορέσουν να κολυμπήσουν σε θάλασσες γεμάτες ζωή. Τα παιδιά του αύριο, θα μάθουν για ζώα που υπάρχουν τώρα και σε λίγα χρόνια θα έχουν αφανιστεί, μέσα από βιβλία και ντοκιμαντέρ. Πόσο θλιβερή είναι η πραγματικότητα;!

WWF
Πηγή: www.bbc.com

Δεν είναι εύκολο κανείς να κοιτάει την αλήθεια κατάματα, αλλά δυστυχώς η κλιματική κατάσταση του πλανήτη είναι πιο άσχημη από ποτέ. Η άνοδος των νερών, η αύξηση της θερμοκρασίας και η εξαφάνιση των ειδών είναι τα πιο κύρια προβλήματα που πλήττουν την γη. Σε λίγα χρόνια, η κατάσταση θα’ ναι ανεξέλεγκτη αν ο κόσμος δεν δραστηριοποιηθεί. Αν συνεχίσουμε έτσι, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, θα ζήσουν σε ένα κόσμο κατεστραμμένο. Καιρός λοιπόν να ξυπνήσει στον καθένα μέσα μας η εν συναίσθηση και να δοκιμάσουμε, μαζί, για ένα καλύτερο αύριο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • www.updates.panda.org
  • www.bbc.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

3 COMMENTS

Comments are closed.