Maid
Πηγή: netflix.com

Ας ξεκινήσουμε με μια υπόθεση. Φαντάσου για ένα λεπτό ότι είσαι γυναίκα με ένα παιδί. Ο σύντροφός σου σε κακοποιεί. Είσαι αποκομμένη από το κόσμο και εξαρτάσαι από αυτόν. Αποφασίζεις μες τη νύχτα να εξαφανιστείς ελπίζοντας πως έτσι θα σωθείς εσύ και η κόρη σου. Ζητάς βοήθεια από το κράτος, σου ζητάνε χιλιάδες δικαιολογητικά για να αποδείξεις τη κακομεταχείριση σου. Σε κρίνουν ακατάλληλη να μεγαλώσεις το παιδί σου και δίνουν την επιμέλειά του στον σύντροφο σου. Ψάχνεις δουλειά, σπίτι, χρήματα για να στηρίξεις τον εαυτό σου και ταυτόχρονα κανείς-μα κανείς- δεν μπορεί ή δεν θέλει να σε πιστέψει. Πόση δύναμη ψυχής πρέπει να διαθέτεις για να αντέξεις αυτή τη καθημερινότητα; Το Maid λοιπόν είναι αυτή η υπόθεση που για πολλές γυναίκες είναι μια σκληρή πραγματικότητα.

Περίληψη

Η Άλεξ (Margaret Qualley) είναι μια νέα μητέρα η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει στη  κοινωνία μετά από μια κακοποιητική σχέση. Στη προσπάθειά της αυτή θα συναντήσει εμπόδια που θα την δοκιμάσουν. Σε συνδυασμό με τις κακές της επιλογές και την έλλειψη υποστήριξης θα βρεθεί συχνά σε αδιέξοδα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη.

Η αποδόμηση μιας πλοκής

Το Maid μιλά για την οικογένεια. Αυτή που γεννιόμαστε, αυτή που αποκτούμε όταν κάνουμε φίλους, αυτή που δημιουργούμε και αυτή που μας δέχεται όταν όλες οι άλλες μας εγκαταλείπουν. Η καθημερινότητα θα τεστάρει την υπομονή και τις αντοχές της Alex πολλές φορές. Στα σχεδόν ωριαία επεισόδια της σειράς θα ανακαλύπτεις μαζί της κάθε γραφειοκρατική διαδικασία. Θα σκέφτεσαι το επόμενο βήμα της και όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά. Παρακολουθείς την Alex να ξαναμαθαίνει το κόσμο και να ξανακερδίζει τον εαυτό της. Την βλέπεις να πασχίζει να διατηρήσει μια φυσιολογική καθημερινότητα για την κόρη της. Νευριάζεις μαζί της όταν η ίδια της η μητέρα αποδεικνύει πόσο ανίκανη είναι να τη βοηθήσει. Απογοητεύεσαι και πεισμώνεις κάθε φορά που ο κόσμος δεν είναι τελικά τόσο φιλόξενος για μια γυναίκα που ξέρει τι της αξίζει και προσπαθεί να το αποκτήσει.

Maid
Πηγή: russh.com

Σε μια σειρά που βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό έργο της Stephanie Land, Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother‘s Will to Survive, θα μάθεις πολλά για τον εαυτό σου και για μια ζωή που ίσως να μην βιώσεις ποτέ. Είναι μια μελέτη εσωτερική, τόσο για εσένα, το θεατή, όσο και για την πρωταγωνίστρια. Η έκβαση της ιστορίας θα σε βρίσκει απροετοίμαστο (όπως και η ίδια η ζωή άλλωστε) και θα έρθεις και θα μείνεις ένας απλός θεατής στη ζωή της Alex. Όμως μέσα σου δεν θα είσαι ποτέ ο ίδιος.

Φιγούρες του φιλμ

Maid
Πηγή: indiewire.com

Η Margaret Qualley άφησε το στίγμα της σε ότι πρότζεκτ συμμετείχε τα τελευταία χρόνια. Εδώ όμως επαναπροσδιόρισε τον εαυτό της. Υποδύεται έναν τόσο συναισθηματικά απαιτητικό ρόλο που είναι αδύνατο να μην συγκινηθείς, νευριάσεις, παλέψεις μαζί της. Συνοδευόμενη από την πραγματική της μητέρα, Andie MacDowell, δημιουργούν μια τηλεοπτική σχέση μάνας-κόρης που κάνει τη Μήδεια να φαίνεται «Μητέρα της Χρονιάς». Εξαιρετικές και οι δύο, λειτουργούν ως αντίθετα άκρα στον όρο «μητρική φιγούρα» και αποτελούν τις στυλοβάτισσες του Maid. Στους πατρικούς ρόλους βλέπουμε τους Nick Robinson και Bill Burke, με ερμηνείες που μοιάζουν πολύ γνώριμες όταν συγκρίνονται, λειτουργούν άψογα μαζί με τις δύο πρωταγωνίστριες. Αναφορικά μονάχα θα αναφερθώ στις Anika Noni Rose, BJ Harrison, Aimee Carrero. Όλες τους υπέροχες και όλες τους αξέχαστες μορφές που σε μια ιστορία σαν και αυτή μιλούν στη ψυχή του κάθε θεατή.

Στα καρέ του Maid δεν συναντά κανείς αυτολύπηση, μελοδραματισμούς ή υπερβολή. Είναι μια σειρά που μιλά για μια διαφορετική καθημερινότητα που γνωρίζουμε αλλά δεν έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι. Προσεγγίζει την βία ως μια στιγμή καθοριστική και ασυγχώρητη. Μιλά για την κακοποίηση ως ένα φαινόμενο που ανακυκλώνεται και μεταλλάσσεται στις σχέσεις. Όταν μιλά για εθισμούς δεν βασίζεται σε ακρότητες, αλλά στον εκφυλιστικό τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του εθισμένου. Παρόλα αυτά όμως καμία σκηνή δεν λειτουργεί με τρόπο απωθητικό. Ό,τι προβάλλεται στην οθόνη έχει σκοπό επεξηγηματικό και ελπιδοφόρο. Πως καμία γυναίκα, κανένας άνθρωπος, δεν χρειάζεται να βιώσει τέτοιες καταστάσεις.

Εν κατακλείδι 

Maid
Πηγή: cartegg.com

Το Maid δεν είναι μια σειρά για λιπόψυχους. Μέσα σε 10 επεισόδια η καρδιά σου θα ραγίσει πολλές φορές και το στομάχι σου θα σφιχτεί. Θα γίνεις η Alex και ας μην έχεις βιώσει ούτε τα μισά από ότι εκείνη. Θα πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται: «Γιατί ο κόσμος πρέπει να έχει τόση γραφειοκρατία; Γιατί κανείς δεν νοιάζεται; Πώς είναι δυνατόν να βλέπεις και να υποκρίνεσαι πως δεν το έκανες;». Όμως καμία από αυτές τις απαντήσεις δεν θα σου δοθούν στο πιάτο. Σκηνοθέτης και σενάριο «συνθέτουν» με εξαιρετική μαεστρία και σεβασμό το πορτρέτο μιας ηρωίδας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και δεν βασίζονται σε μελοδραματισμούς για να το επιτεύξουν. Είναι μια σειρά που θα ζητήσει χρόνο και κατανόηση από μας ως θεατές, αλλά θα αξίζει κάθε λεπτό.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.