Πηγή εικόνας: twitter.com

Ο ρομαντισμός στις παλιές εποχές αποτυπώνονταν στο χαρτί με έναν μαγικό τρόπο. Γι’ αυτό εξάλλου και αρκετοί συγγραφείς έχουν αφήσει το στίγμα τους σε βάθος αιώνων. Θέλετε να το πείτε συγγραφικό ταλέντο; Ή φαντασία και συναισθήματα βαθιά χαραγμένα με τη πένα στο χαρτί; Ό,τι και να θεωρείτε πως τράβηξε τα βλέμματα και τις εντυπώσεις τότε, στη σημερινή εποχή έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί και μέσω της εικόνας. Ένας πιο εμπλουτισμένος και διαφορετικός τρόπος να μάθει κανείς τα κλασικά αγαπημένα. Η Περηφάνια και Προκατάληψη κατάφερε μέσα σε μία δεκαετία να γυριστεί δύο φορές και εμείς εδώ θα σχολιάσουμε την πιο πρόσφατη εκδοχή της.

Περίληψη 

Η οικογένεια Bennet αποτελείται από τους Mrs. και Mr. Bennet και τις πέντε κόρες τους. Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες γεννιούνταν για να παντρευτούν κάποιον ευκατάστατο για μια άνετη ζωή, η Mrs. Bennet έκανε τα πάντα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πήγαινε σε χορούς τις κόρες της και, θεωρώντας πιο όμορφη τη μεγαλύτερη κόρη, Jane, προσπαθεί να της βρει έναν πλούσιο σύζυγο.

Περηφάνια και Προκατάληψη
Πηγή εικόνας: intofilm.org

Στον χορό όπου γνωρίζεται με τον Mr. Bingley και ερωτεύονται, έρχεται σε επαφή η Elizabeth, αμέσως μικρότερη ηλικιακά, με τον Mr. Darcy. Έναν ξινό, απόμακρο, αλλά συνάμα οικονομικά πιο ισχυρό και πάνω απ’ όλα ελεύθερο, φίλο του Charles Bingley. Η αντιπάθειά τους γίνεται φανερή εξ αρχής αν και τα βλέμματα προδίδουν άλλα μηνύματα. Οι συγκυρίες όμως τους φέρνουν συχνά σε επαφή με μικρές διαφωνίες, πράγμα που φέρνει τις εντάσεις στη ζωή της Elizabeth.

Αρετές

Ίσως από τις πιο έντονες συζητήσεις στην Περηφάνια και Προκατάληψη. Γίνεται ξεκάθαρο πως οι κοπέλες, όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν τον εαυτό τους και τον άντρα τους, πρέπει να διαθέτουν κάποιες αρετές. Θεωρούνταν απαραίτητο ώστε να σαγηνέψουν το αντρικό φύλο για να τους προσφέρει τον πολυπόθητο γάμο και τη ζωή μετά από αυτόν. Γνώση μουσικών οργάνων, ζωγραφική, διάβασμα, χορός και κάποια ξένη γλώσσα ήταν οι αρετές.

Περηφάνια και Προκατάληψη
Πηγή εικόνας: savoirflair.com

Δεν ήταν απαραίτητο να τα κατέχουν όλα, αρκούσε να γνωρίζουν κάποια από αυτά αρκετά καλά. Στην αντίθετη περίπτωση το μέλλον τους ήταν καταδικασμένο και οι κοπέλες ανήμπορες και χωρίς ευκαιρίες για μια καλή ζωή με έναν πλούσιο σύζυγο στο πλάι τους. Αυτή η ανησυχία έτρεχε μέσα στην οικογένεια των πρωταγωνιστών, σπέρνοντας φόβο και ανησυχία. Παρόλο που η Elizabeth λάτρευε το διάβασμα, δεχόταν συχνά κριτική για το ότι δεν γνώριζε άλλες αρετές.

Κάλλος

Η ομορφιά είναι τύχη και κατάρα ταυτόχρονα. Η Mrs. Bennet τόνιζε επανειλημμένα πως η κόρη της, Jane, είναι η πιο όμορφη, άρα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να παντρευτεί κάποιον πλούσιο. Δυστυχώς συναντάμε και τώρα το ίδιο πρόβλημα. Βάζουμε την ομορφιά ενός ανθρώπου ως πρωταρχικό στοιχείο για να κάνουμε, παραδείγματος χάρη, μια σχέση μαζί του. Πολλές φορές, όμως, αυτή είναι μια αυταπάτη, μια μάσκα πίσω από έναν εντελώς αντιφατικό χαρακτήρα.

Περηφάνια και Προκατάληψη
Πηγή εικόνας: twitter.com

Αλλά ας παραμείνουμε στην Περηφάνια και Προκατάληψη, όπου δεν ισχύουν τόσο αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ναι η Jane ήταν όμορφη, προσωπικά όλες οι κόρες θεωρώ πως ήταν. Ενώ χαρακτηριστικά ο Mr. Darcy σχολίασε πως η Elizabeth δεν είχε το ίδιο κάλλος άρα και τη πιθανότητα προσέγγισής της. Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι αντιπάθειες μεταξύ των δύο χαρακτήρων. Προφανές είναι βέβαια πως η υπερηφάνεια του τον έτρωγε να παραδεχτεί την ομορφιά της, που τον είχε σαγηνεύσει.

Ευμάρεια και γάμος 

Στο Περηφάνια και Προκατάληψη αυτά τα δύο πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Δεν είχε νόημα να παντρευτεί κανείς, ειδικά οι γυναίκες, αν δεν ήταν σίγουρο πως η οικονομική τους κατάσταση θα ήταν καλυμμένη. Είναι το κύριο πρόβλημα που σκέφτονται όλοι και βασίζουν εκεί τις επόμενες κινήσεις τους, όπως για παράδειγμα η Mrs. Bennet. Η κατάσταση που βάζει την κόρη της Elizabeth όταν την θεωρεί «χαμένη υπόθεση» είναι αυτή που δημιουργεί το χάσμα μεταξύ τους.

Βέβαια οι περισσότερες από τις πέντε κόρες δεν έχουν τα λεφτά ως κύριο γνώμονα βιοπορισμού. Ίσως η κοινωνική τάξη να ήταν το μέλημα κάποιων κορών, αλλά παρατηρούμε και καταστάσεις που επαναστατούν ενάντια στο κατεστημένο. Ο έρωτας γίνεται το κίνητρο της δύναμής τους άσχετα με την κατάσταση του ανθρώπου που τους έκλεψε τη καρδιά.

Περηφάνια και Προκατάληψη
Πηγή εικόνας: pinterest.fr
Σχολιασμός 

Αρχικά θέλω να σας πω πως το Περηφάνια και Προκατάληψη γίνεται άνετα μία από τις αγαπημένες ταινίες όσων παρακολουθούν το είδος των ταινιών εποχής. Είναι ρομαντική, έχει το δράμα της, τα εμπόδια για μια ευτυχισμένη ζωή και τον ωραίο λόγο που σε μαγεύει με κάθε άκουσμά του. Από εικόνες το μάτι σας δεν θα σταματήσει να λαχταρά πράσινα τοπία. Ψηλά δέντρα με γερούς κορμούς, φύλλα πεσμένα στο χώμα με πανέμορφα χρώματα, γραφικά αρχοντικά σπίτια και καταπράσινες πεδιάδες είναι αυτά που πλαισιώνουν την υπόθεση κάνοντας το ρομαντικό στοιχείο ακόμα πιο έντονο.

Πηγή εικόνας: bookshelvesandbabble.com

Φυσικά, ο τίτλος είναι αυτό που κυριαρχεί περισσότερο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η Περηφάνια τους και η Προκατάληψη που έχουν είναι εκείνα που προκαλούν τις διαφωνίες και τις εντάσεις. Τις δυσκολίες για την επίτευξη ενός μέλλοντος που, αν και κρυφά, το θέλανε. Αλλά αν δεν σας έπεισα, θα σας πω κάτι τελευταίο μήπως και τραβήξω τη προσοχή σας και δείτε τη ταινία όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει. Πολύ απλά, ο  Mr. Darcy, το κύρος και η γοητεία που εκπέμπει θαμπώνουν τα μάτια του θεατή και τον σαγηνεύουν.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.