Πηγή εικόνας: nationalpost.com

Ηχογράφηση από τη Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:

Το έχω πει αλλά θα το επαναλάβω. Δεν είμαι ρομαντική φύση. Δεν πιστεύω στις αδερφές ψυχές ούτε στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Πιστεύω όμως στο timing και πιστεύω πως σπάνια είναι με το μέρος μας. Το The F Word με τράβηξε για αυτόν ακριβώς το λόγο και με έπεισε πως η «σπίθα» της πρώτης ματιάς έχει ανάγκη τη βοήθεια του συγχρονισμού και του σύμπαντος γενικότερα.

Περίληψη 

Ο Wallace (Daniel Radcliff) έχοντας απογοητευτεί από τις ερωτικές σχέσεις και τον έρωτα εν γένει, αποφασίζει να παρευρεθεί σε ένα πάρτι του φίλου του Allan (Adam Driver). Εκεί θα γνωρίσει την ξαδέρφη του Allan, Chantry (Zoe Kazan) και θα νιώσει μια φοβερή έλξη. Θα ανακαλύψει πως έχει έναν μακροχρόνιο δεσμό και έτσι θα γίνουν φίλοι. Όμως, η ελπίδα για κάτι παραπάνω θα ξεκινήσει να του τριβελίζει το μυαλό.

Μια γνωριμία στα ξεκινήματα

The F Word
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ας παραδεχτούμε κάτι. Οι σχέσεις είναι δύσκολες. Η ανάγκη για επικοινωνία στην εποχή μας είναι μια πραγματική Οδύσσεια και σπάνια θα παραδεχτεί κανείς πως βιώνει μια «τέλεια σχέση». Το The F Word παραδέχεται αυτή την ανάγκη και μας εντάσσει χρονολογικά τη στιγμή που οι πρωταγωνιστές της ταινίας έχουν ήδη γνωρίσει «το άλλο τους μισό». Η ιστορία μας κυρίως εστιάζει στην (αρχικά) φιλική σχέση του Wallace και της Chantry. Η γνωριμία τους γίνεται πάνω από ένα limerick με μαγνητάκια ψυγείου και εδραιώνεται με το Fool’s Gold σάντουιτς. Σε δεύτερο χρόνο παρακολουθούμε και τη σχέση του Allan με τη Nicole. Λειτουργούν με γνώμονα το συναίσθημα και αποτελούν τους σύμβουλους/ψυχολόγους του Wallace όσο προσπαθεί να παραδεχτεί τα συναισθήματα του στην Chantry.

Το σεναριακό ενδιαφέρον έγκειται στο ότι τα ζευγάρια μας στο The F Word λειτουργούν με τον νόμο των ομώνυμων όμως δεν βοηθά ιδιαίτερα το προαναφερόμενο timing. O Wallace και η Chantry έχουν το ίδιο χιούμορ, τις ίδιες αντιδράσεις και αλληλοκατανοούνται σε άλλο επίπεδο. Όμως δεν μπορούν να είναι μαζί διότι υπάρχει ο σύντροφος της Chantry. Ο Allan και η Nicole είναι το ίδιο περίεργοι, τρελοί και η σχέση τους βασίζεται στο απύθμενο πάθος. Όμως η φαινομενικά τέλεια σχέση τους είναι λιγάκι επιφανειακή και υπερβολικά γρήγορη στην εξέλιξή της. Αλλά το ζουμί της ιστορίας είναι η ανθρώπινη σχέση που βασίζεται στην αλληλοκατανόηση, την απαράμιλλη σπίθα που νιώθουμε με ανθρώπους που καταλαβαίνουν τη σκέψη μας και τα γρανάζια του μυαλού μας. Έλκονται λοιπόν σε ένα άλλο επίπεδο και γι’ αυτό είναι όμορφο οπτικά αυτό που δημιουργούν.

The F Word
Πηγή εικόνας: seventh-row.com

Οι σχέσεις αυτές δοκιμάζονται και αποκτούν διαφορετική υπόσταση μέσα στα 102 λεπτά του φιλμ. Υπάρχουν στιγμές αξιοζήλευτες για το ρομαντισμό τους. Στιγμές που αποκομίζουμε και εμείς οι θεατές κάτι από τη μυθοπλασία. Στιγμές που γελάμε με την ανεξέλεγκτη παράνοια των σκηνών και απολαμβάνουμε την πορεία που διαγράφουν τα άτομα. Μα αυτό που με έπεισε πως η ταινία αυτή ήταν για μένα, που έμεινε χαραγμένη στη ψυχή μου και θα την έχω ως τον απώτερο σκοπό της ενήλικης ζωής μου είναι η παρακάτω.

Εξετάζοντας τις λεπτομέρειες

Σε αντίθεση με λοιπές ταινίες του είδους (που είχα την ατυχία να δω), το The F Word έχει κάτι που το κάνει ξεχωριστό και ενδιαφέρον. Αυτό είναι το υπέροχο καστ και η απίστευτη χημεία των ηθοποιών. Ο Daniel Radcliff παραδίδει μια πολύ καλή ερμηνεία ενός μίζερου και ερωτικά απογοητευμένου Wallace. Αυτό τον κάνει τέλειο για την αστεία και καλλιτεχνική Chantry που την υποδύεται η Zoe Kazan. Οι δύο αυτοί ηθοποιοί δημιουργούν μια τέλεια φιλία που με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται σε μια υπέροχη σχέση. Συμπληρωματικά έρχονται οι Adam Driver και Mackenzie Davis και προσφέρουν μια comic relief σχέση τόσο παράξενη και συνάμα τόσο θαυμάσια, που με έκανε προς στιγμήν να πω:« Ορίστε. Αυτό είναι ατόφιος ρομαντισμός».

The F Word
Πηγή εικόνας: primevideo.com

Στο κινηματογραφικό «τιμόνι» βρέθηκε ο Michael Dowse. Μου άρεσε ο τρόπος που εστιάζει σε μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες. Γιατί αυτό είναι η ζωή, τα μικρά πράγματα. Επίσης, κερδίζει πόντους για την ελευθερία έκφρασης που προσφέρει στους ηθοποιούς του. Προσδίδει έναν ρεαλισμό όπου καλλιτέχνες όπως ο Adam Driver ξέρουν πως να εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Με τον Elan Mastai να γράφει μια όμορφη ταινία παρότι είναι κομματάκι βουτηγμένη στα κλισέ του είδους, το The F Word διαφοροποιήθηκε από το κοπάδι και προσέφερε μια σωστή, ρομαντική ιστορία.

Εν κατακλείδι

Το The F Word συγκαταλέγεται στη κατηγορία «ευχάριστο δίωρο» και αυτό το οφείλει τόσο στους υπέροχους ηθοποιούς της αλλά και στο σπιρτώδες σενάριό του. Είναι μια κωμωδία που δανείζεται στοιχεία του ρομάντζου και γίνεται ένα ατακαδόρικο φιλμ για οποιαδήποτε ώρα έχετε ανάγκη λίγη αισιοδοξία.


Παρόμοια άρθρα:
Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.