Γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του 2022 το Netflix δεν μας χάρισε τίποτα φοβερό. Ναι, μεγάλες παραγωγές, πολλά υποσχόμενα ονόματα και ταινίες που διεκδικούν Όσκαρ συνεχίζουν να υπάρχουν στην πλατφόρμα, όπως πάντα άλλωστε. Ωστόσο, αυτή την περίοδο χαρακτηρίζει τις σειρές του Netflix μια δραματουργική και σεναριακή μετριότητα. Κακό αυτό; Όχι ακριβώς. Με αριστουργήματα ή χωρίς, το Netflix συνεχίζει να προσφέρει άφθονο θέαμα, σειρές για να ξυπνήσεις ή να αποκοιμίσεις το μυαλό σου, ντοκιμαντέρ για να μάθεις και sitcoms για να γελάσεις, έστω χαζά.
Inventing Anna: Το πιο πολυσυζητημένο του Netflix
Έκανε πολύ θόρυβο, εν μέρει δικαίως. Το Inventing Anna της Σόντα Ράιμς υπήρξε όντως το μεγάλο όνομα στην πίστα του Netflix για αυτήν την περίοδο. Εντυπωσίασε; Σίγουρα όχι, αλλά αυτό δεν αποκλείει το να κάνει εντύπωση.
Κεντρικό πρόσωπο της σειράς Inventing Anna αυτονόητα η ίδια η Άννα. Τη φωνάζουμε με το μικρό της όχι από οικειότητα, αλλά επειδή δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για το επώνυμο. Άννα Ντέλβι ή Σορόκιν; Διαλέγετε και παίρνετε, μικρή σημασία έχει.
Η Άννα λοιπόν –πραγματικό πρόσωπο– κατάφερε να δημιουργήσει έναν κόσμο σχεδόν από το μηδέν, παρουσιάζοντάς τον ως δικό της. Συστηνόμενη ως γερμανίδα κληρονόμος κατόρθωσε να εισχωρήσει στους κοσμικούς κύκλους της Αμερικής, να παραπλανήσει τράπεζες και στα 20κάτι της να ζει τη μεγάλη ζωή.

Μετά βέβαια πλήρωσε το τίμημα, έριξε κακή ζαριά και, όπως στη Monopoly, πήγε κατ’ ευθείαν στη φυλακή. Στην τρίτη, όμως, δεκαετία της ζωής της έγινε σειρά στο Netflix μέσα από τη φυλακή, χωρίς να κουνήσει το μικρό της δαχτυλάκι. Σίγουρα, δεν το λες και άσχημη εξέλιξη.
Το Inventing Anna του Netflix δεν μιλάει μόνο για την Άννα
Όπως φαίνεται κι από τον τίτλο της, η σειρά του Netflix δεν μιλάει μόνο για την Άννα, αλλά κυρίως για τη διαδικασία ανακάλυψής της. Ενορχηστρωτής αυτής της ανακάλυψης, η δημοσιογράφος Βίβιαν Κεντ (η σεναριακή μορφή της δημοσιογράφου του New Yorker, Τζέσικα Πρέσλερ).
Μια ζωή με τρέξιμο, δημοσιογραφική, με μάχες με τον προϊστάμενο και άφθονο ανταγωνισμό για επιβίωση. Σε ένα επάγγελμα (παντού) κορεσμένο. Εντάξει, και κάποιες παρανομίες που πάντα διευκολύνουν τα πράγματα.
Παραδίπλα δικηγόροι, οι οποίοι μέσω της υπόθεσης της Άννα, εξυπηρετούν τις δικές τους φιλοδοξίες. Δικαστήρια, ενστάσεις, μπηχτές, πισωμαχαιρώματα, χώροι και τομείς στους οποίους το Netfllix έχει παραδοσιακά μια αδυναμία.
The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window, για να μισήσεις το Netflix
Ανήκει πράγματι σε μια ιδιαίτερη κατηγορία των σειρών του Netflix: στις «εμένα μου άρεσε». Στις σειρές που οι περισσότεροι αγαπούν να μισούν, μα ορισμένοι μέσα μας παραδεχόμαστε ενοχικά ότι περάσαμε όμορφα μαζί τους.
Έτσι, λοιπόν, η σειρά του Netflix με πρωταγωνίστρια την Kristen Bell κι αυτόν τον σιδηρόδρομο για τίτλο κάνει εντύπωση. Πραγματεύεται την ιστορία μιας νέας γυναίκας η οποία, αφού έχασε το παιδί της με τρομακτικό τρόπο κι αφού χώρισε με τον άνδρα της, μένει μόνη σε ένα τεράστιο σπίτι με σοφίτα, μελαγχολεί και συνδυάζει χάπια με γεμάτα ως το χείλος ποτήρια κρασί.

Τα πράγματα εκτραχύνονται όταν απέναντι εγκαθίσταται ο όμορφος, φιλικός και χείρος γείτονας μαζί με τη μικρή κόρη του. Μια τέλεια οικογένεια για την Kristen Bell, που βλέπει να δολοφονούνται βάναυσα όσοι περνούν από το σπίτι του απέναντι. Την πιστεύει όμως κανείς; Μήπως μιλάει το ποτό μαζί με τα χάπια;
Φιλική προειδοποίηση: πριν δείτε την εν λόγω σειρά του Netflix να ξέρετε ότι πρόκειται αποκλειστικά για σάτιρα. Ναι, η Kristen Bell είναι εξαιρετική σε δραματικά κομμάτια. Ναι, είναι τόσο suspenceful που μπορεί να σας παρασύρει σε binge-watching. Αλλά κρατήστε τον εαυτό σας σε ένα χαμηλό επίπεδο ενθουσιασμού. Αν για μια στιγμή πάρετε τη σειρά στα σοβαρά, δεν σας εγγυάται κανείς για την ακεραιότητα του τηλεκοντρόλ ή της τηλεόρασής σας.
Τα ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ και το Netflix φοράει τα ποπ του
Ίσως η πιο must σειρά αυτής της λίστας και ενδεχομένως ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το Netflix τους πρώτους μήνες του 2022. Remember the name, λένε οι Αμερικάνοι για τους πιτσιρικάδες NBAers που κάνουν μια καλή εμφάνιση στα πρώτα τους ματς και ξεχωρίζουν. Η πιο χαρακτηριστική έκφανση αυτής της φράσης φαίνεται όταν, χωρίς να έχεις ιδέα για το έργο κάποιου, θυμάσαι το όνομά του.
Αυτό συμβαίνει εν πολλοίς και με τον Άντι Γουόρχολ, ο οποίος με τη σειρά – ντοκιμαντέρ του Netflix, μας συστήνεται με διαφορετικό τρόπο. Αλλάζοντας ρόλους και πρόσωπα σαν τα πουκάμισα, σκηνοθέτης, ζωγράφος και πολλά άλλα, ειδικός περί των γενικών, καλλιτέχνης. Μαθαίνουμε για εκείνον από τα ημερολόγιά του, τα οποία ακούμε με την ίδια τη φωνή του που αναπαράγεται μέσω τεχνιτής νοημοσύνης. Μόνο αυτό το τελευταίο καθιστά τη σειρά λίγο κριντζ, μα πολύ ξεχωριστή.

Τα ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ έχουν τον χαρακτήρα ενός ντοκιμαντέρ που παρακολουθείς σχεδόν χωρίς ανάσα. Καλογυρισμένο, με υπέροχη μουσική, την κατασκευασμένη φωνή του Άντι να δεσπόζει και με μαρτυρίες με ψυχολογικό βάθος.
Εν πολλοίς, μοιάζει με το Inventing Anna, από την άποψη ότι μιλάει για τις μάσκες που οι άνθρωποι φορούν για να αποκτήσουν καταξίωση. Με τοπικό προσδιορισμό, την Αμερική, μια χώρα μάλλον φιλική σε τέτοιες μάσκες.
Φυσικά, από τη σειρά – ντοκιμαντέρ του Netflix δεν λείπουν θεματικές όπως η ομοφυλοφιλία, η σεξουαλική ανάγκη, η θρησκεία, η μονογαμία και η πολυγαμία. Κι όλα αυτά συνυφασμένα με το πρόσωπο του ανθρώπου που κατάφερε να γίνει πατέρας της ποπ κουλτούρας.
Οι τρίτες σεζόν του Netflix και τα χαλαρά μυστηριάκια
Κλείνοντας, υπάρχουν κάποιες σειρές του Netflix που γνωρίζαμε από παλιά και τώρα συνεχίζονται. Σε αυτές ανήκει και το After Life του Ρίκυ Τζερβάις, για την οποία έχουμε μιλήσει πλείστες φορές.

Επίσης, το Snowpiercer μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους αρέσουν οι δυστοπίες, η συνεχής δράση και ο κόσμος που καταστρέφεται. Εν συντομία η υπόθεση: ο κόσμος ζει μια νέα εποχή των Παγετώνων και οι μόνοι επιζήσαντες συγκεντρώνονται σε ένα τρένο. Μόνο που κάποιοι δεν είχαν εισιτήριο και καλή θέση να καπαρώσουν. Έτσι, στριμώχνονται στο τελευταίο βαγόνι. Και κοινωνικό μήνυμα, λοιπόν, φυσικά με όρους Netflix.
Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα μυστήρια που μαζικά παράγει το Netflix κάθε μήνα. Ψηλά στα ranking του ελληνικού Netflix είναι το Pieces of her, το οποίο βλέπεται εύκολα, αλλά λίγο ανιαρά. Σε παρόμοια επίπεδα κινείται και το One of us is lying, ίσως με λίγο πιο ενδιαφέρουσα αλά Αγκάθα Κρίστι θεματική.
Γεμίστε, λοιπόν, το ποτήρι με το κρασί σας μέχρι πάνω, όπως η Kristen Bell, καθίστε και απολαύστε. Ανακαλύψτε την Άννα, διαβάστε τον Άντι μέσα από τα ημερολόγιά του και ζήστε τις ιστορίες τους. Το Netflix σας δίνει αυτήν την ευκαιρία. Σας αρέσουν – δεν σας αρέσουν, τουλάχιστον θα έχετε άποψη.
Παρόμοια άρθρα:
- Οι καλύτερες σειρές που θα έπρεπε να δουν όλοι
- After Life του Ricky Gervais: Αντικαταπληκτικά
- Downton Abbey: Η σταδιακή διαδρομή προς τον εκσυγχρονισμό
Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.
4