Exclusive Content:

Ένας από εμάς λέει ψέματα: Τα στερεότυπα που θολώνουν την κρίση

Ένα ακόμα διάσημο βιβλίο, που κατάφερε να μεταφραστεί παγκοσμίως και μεταφέρθηκε στις οθόνες μας από τη πλατφόρμα του Netflix.

Ίσως από τις χειρότερες εποχές για έναν έφηβο, η αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς. Επιστροφή στα θρανία, γεμάτα ζωγραφιές και μουντζούρες, που τόσο μισούνε. Πίσω στη βαρετή καθημερινότητα πλημμυρισμένη από διάβασμα, πίεση και στρες. Ένα διάστημα που εύχεσαι να τελειώσει γρήγορα. Στη πρώτη αυτή μέρα, που όλα κυλάνε με περίεργους, για κάποιο λόγο, ρυθμούς ένας μαθητής δολοφονείται. Και Ένας από εμάς λέει ψέματα.

Περίληψη

Στο Bayview High η ζωή των μαθητών δεν είναι τόσο ρόδινη όσο την αφήνουν να φαίνεται. Η ηλεκτρονική σελίδα About That έφερε στην επιφάνεια, λίγο πριν ξεκινήσει η σχολική περίοδος, σοκαριστικά μυστικά τεσσάρων μαθητών. Μια σελίδα που βρίσκεται σαν σκιά πίσω από τον καθένα, μετέτρεψε μια απλή μέρα για αυτούς τους μαθητές σε κρυφή κόλαση. Και όσο κι αν προσπαθούν να μείνουν κάτω από το ραντάρ, καταλήγουν στην τιμωρία μαζί με τον εμφανή δημιουργό της σελίδας.

Ένας από εμάς λέει ψέματα
Πηγή εικόνας: tvinsider.com

Η επιτηρήτρια φεύγει αφήνοντας τους τέσσερις από τους πέντε μαθητές να έρθουν αντιμέτωποι με κάτι που δεν περίμεναν. Ο Simon Kelleher, το πρόσωπο πίσω από τη μισητή ιστοσελίδα, παθαίνει αλλεργικό σοκ. Και όσο οι υπόλοιποι προσπαθούν να τον σώσουν, όλα μοιάζουν μάταια. Με αποτέλεσμα ο μαθητής να πεθαίνει και τα άτομα που ήταν μαζί του να θεωρούνται βασικοί ύποπτοι.

Τα στερεότυπα

Στο Ένας από εμάς λέει ψέματα βλέπουμε τέσσερις κατηγορίες πολύ κοινότυπες και βαρετές. Κι όμως παρατηρούμε πως εξακολουθούν να θεωρούνται κριτήρια χαρακτηρισμού ενός ανθρώπου. Η Addy Prentiss, που κάθεται στο κλασικό τραπέζι των πιο διάσημων παιδιών, έχει ένα χαρακτηριστικό που την ακολουθεί σαν εκνευριστικό κουνούπι. Όσοι τη γνωρίζουν δεν φαίνεται να τη θεωρούν κάτι περισσότερο από ένα όμορφο πρόσωπο. Η ωραία κοπέλα που… είναι απλά όμορφη. Της το χτυπάνε επανειλημμένα σαν να μην έχει να δείξει τίποτα άλλο πέρα από αυτό. Κι όμως κάνει τα αδύνατα δυνατά, δυστυχώς, να αποδείξει την αξία της ως άτομο.

Ο Cooper Clay από την άλλη, είναι αφοσιωμένος στον αθλητισμό. Σκοπός του είναι να πετύχει κρύβοντας όμως ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού του. Διότι απ’ ότι φαίνεται δεν δέχονται έναν αθλητή που να είναι gay. Επομένως καταπιέζεται, δείχνει στη κοινωνία ένα προφίλ που δεν του αρμόζει για να μπορέσει να εξελιχθεί στον τομέα που ονειρεύεται και επιθυμεί. Χωρίς κανένα στήριγμα και βοήθεια να αντιμετωπίσει την κοινωνία ως ο εαυτός του και όχι ως ο ψεύτικος straight Cooper.

Ένας από εμάς λέει ψέματα
Πηγή εικόνας: flair.be

Η άριστη μαθήτρια Bronwyn Rojas είναι πετυχημένη σε όλα. Τα πανεπιστήμια που σκέφτεται να ακολουθήσει είναι υψηλόβαθμα και με στάνταρ που δεν μπορεί να πετύχει κανείς εύκολα. Κι όμως δεν είναι τέλεια σε όλα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Γιατί πολύ απλά το τέλειο δεν υπάρχει. Όπως αποδεικνύεται, η χημεία είναι το αδύνατο σημείο της. Το About That το ξέρει και ξεμπροστιάζει άλλη μια κατηγοριοποίηση ανθρώπου που αντιμετωπίζει συγκεκριμένο χαρακτηρισμό αφήνοντάς τον στα βάθη της καταπίεσης.

Σαν το κερασάκι στη τούρτα, ο Nate Macauley είναι ο εγκληματίας της παρέας. Μόνο με τη λέξη αυτή μπαίνει σε μια κατηγορία ανθρώπων που οι περισσότεροι θέλουν να αποφύγουν. Πολλές φορές, όμως, τα φαινόμενα απατούν. Δεν είναι όλοι οι κακοί της υπόθεσης, καλυμμένοι με τατουάζ σε όλο τους το σώμα και με άγριο στυλάκι.

Σχολιασμός

Αν και το Ένας από εμάς λέει ψέματα απαρτίζεται από οκτώ επεισόδια το καθένα, έχει και τη δική του μικρή ή μεγάλη αποκάλυψη. Γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξα να μην αναφερθώ περισσότερο στην υπόθεση και να αφήσω εσάς να απολαύσετε τη σειρά χωρίς πολλά spoiler να ξεφεύγουν δεξιά κι αριστερά. Είναι μια σειρά με κλασική πορεία; Ίσως. Έχουμε συναντήσει αρκετές φορές, μην πω άπειρες, μια υπόθεση δολοφονίας που αλλιώς ξεκινάει και αλλιώς τελειώνει.

Ένας από εμάς λέει ψέματα
Πηγή εικόνας: mediascrolls.com

Παρόλα αυτά δεν ξενερώνει τον θεατή, ούτε τον κουράζει. Κρατάει το ενδιαφέρον αιφνιδιάζοντάς τον συνέχεια με καινούργια στοιχεία και όλο περισσότερα άτομα εκτός από τους τέσσερις γνωστούς ήδη υπόπτους. Εντάξει αυτό δεν μπορείτε να το θεωρήσετε και spoiler, ποτέ δεν αποτελείται από το κλασικό και το προφανές. Πάντα μπλέκονται πολλοί περισσότεροι, με ακόμα τόσες καταστάσεις μετατρέποντας την υπόθεση από απλό κορμό σε ένα δέντρο με αμέτρητες διακλαδώσεις.

Όμως εκτός από την ήδη υπάρχουσα υπόθεση, σε κάνει να αναρωτιέσαι. Σκέφτεται όντως έτσι η κοινωνία ακόμα; Εξακολουθούν οι άνθρωποι να κατηγοριοποιούν τους άλλους χωρίς καν να τους γνωρίζουν; Η εμφάνιση αποτελεί τόσο σημαντικό προσών; Ή μήπως το άριστα σε κάνει και εξίσου άριστο στα πάντα; Ή μήπως το να είσα gay σε κάνει λιγότερο αθλητή από οποιονδήποτε άλλο;


Παρόμοια άρθρα: 

Aκολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Κωνσταντίνα Διούδη
Κωνσταντίνα Διούδη
Φοιτήτρια πολιτικών μηχανικών αν και μισώ τις πράξεις. Γι' αυτό βρίσκω διέξοδο στον πλασματικό κόσμο των βιβλίων, σειρών και ταινιών. Μια φράση από βιβλίο, που συμφωνώ απόλυτα, και χαράχτηκε στο μυαλό μου "There's nothing more intoxicating than creating something from nothing. Creating something from yourself. " -Professor Piper- from Fangirl (proud fangirl still)

Latest Articles

Διάβασε επίσης...