Downton Abbey
Πηγή εικόνας: medium.com

Στην αριστοκρατική Αγγλία των αρχών του 20ου αιώνα, ο πύργος Downton στέκεται εν μέσω μίας καταπράσινης πεδιάδας. Υπηρέτες τρέχουν στους διαδρόμους να προλάβουν τις δουλειές που τους έχουν ανατεθεί. Λίγο πιο πάνω από τους στενούς διαδρόμους του προσωπικού, εκτείνονται μεγάλοι χώροι με κάθε λογής στολίδια. Μεγαλοπρεπή χαλιά, έπιπλα ταιριαστά πλήρως με τη χρωματική παλέτα του κάθε δωματίου και, πέρα από το βαθύ κόκκινο χαλί που διαγράφει το κάθε σκαλοπάτι, βρίσκονται τα δωμάτια της οικογένειας Crawley. Αυτό είναι το Downton Abbey.

Περίληψη

Η οικογένεια Crawly ζει στο μεγάλο της πύργο, σχετικά κοντά στην πόλη του Λονδίνου. Στις αρχές του 1900, όπου το τραγικό γεγονός του Τιτανικού λαμβάνει χώρα, η ζωή της οικογένειας αρχίζει να διαγράφει ένα διαφορετικό μονοπάτι. Ο διάδοχος της κληρονομιάς, θέση που προς στιγμήν κατείχε ο Robert Crawley (Hugh Bonneville), καταλήγει να γίνεται ο Matthew Crawley (Dan Stevens). Ένας μακρινός ξάδερφος με πατέρα έναν απλό δικηγόρο. Αυτή η ξαφνική αλλαγή φέρνει ταραχές στην οικογένεια, όπως και ο ερχομός του διαδόχου κοντά στο Downton Abbey.

Ιστορικά γεγονότα και οι αλλαγές που ακολούθησαν

Στην πρώτη από τις έξι σεζόν του Downton Abbey, παρακολουθούμε μία καθώς πρέπει ζωή υπό το φως των κεριών. Η οικογένεια φαίνεται να απολαμβάνει την ζωή της όπως είναι, αλλά ο ερχομός του ρεύματος και κατά συνέπεια του τηλεφώνου αφήνει μια αποδοκιμαστική έκφραση στα πρόσωπα πολλών. Βλέπουμε πώς πράγματα που εμείς, σήμερα, θεωρούμε δεδομένα, για τους ανθρώπους τότε φαινόταν κάτι το τελείως διαφορετικό.

Downton Abbey
Πηγή εικόνας: videobuster.de

Βέβαια, μια εξέλιξη στον βιομηχανικό τομέα έφερε μια σχετικά μικρή αλλαγή σε σχέση με τις επόμενες. Όσο οι σεζόν προχωράνε μαθαίνουμε για τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τι θυσίες χρειάστηκε πολλοί άνθρωποι να κάνουν ώστε η μετέπειτα ζωή να είναι πολύ καλύτερη. Και όντως, αν και πρόκειται για μια τρομακτική εποχή, φαίνεται πως η ανθρωπότητα εξελίχθηκε και αυτοματοποίησε πολλά κομμάτια της καθημερινής ζωής.

Κάτι εξίσου σημαντικό στο οποίο γίνεται αναφορά είναι η Ισπανική γρίπη. Σε μία κατάσταση σχετικά όμοια με αυτή που ζούμε τώρα, ένας θανατηφόρος ιός που εξαπλώνεται ραγδαία εισχωρεί στο Downton Abbey και αφήνει το δικό του μαύρο στίγμα στην οικογένεια και στο προσωπικό της. Γεγονότα που δεν είναι τόσο γνωστά έχουν τις δικές τους αναφορές, όπως ο Ιρλανδικός πόλεμος για την ανεξαρτησία, καθώς φέρνει το θέμα προς συζήτηση ο οδηγός της οικογένειας.

Οι αρχές και ο γάμος

Γνωρίζουμε πως όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα αλλάζουν. Τίποτα δεν είναι όπως ήταν. Και τίποτα δεν θα είναι όπως είναι τώρα. Έτσι και το Downton Abbey παρουσιάζει την εξέλιξη στο τομέα του γάμου. Οι γυναίκες της εποχής εκείνης, πριν τον γάμο, έπρεπε να είναι παρθένες. Μετά από μία συγκεκριμένη ηλικία παρουσιάζονταν στην κοινωνία, τουλάχιστον όσον αφορά τις οικογένειες με κάποιο τίτλο, και από εκεί και μετά άφηναν τους υποψήφιους να τις κατακτήσουν. Εφόσον δέχονταν πρόταση γάμου και αφού ανέβαιναν τα σκαλιά της εκκλησίας, μόνο τότε είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν τη σχέση τους.

Downton Abbey
Πηγή εικόνας: vistelacalle.com

Η Mary Crawley, όμως, μία από τις τρείς κόρες της οικογένειας, δεν θέλει να ακολουθεί τα πρέπει της κοινωνίας. Όταν ένιωθε πως ήθελε να κάνει κάτι, το έκανε. Ο πειρασμός φαινόταν μεγάλος για να μην βάλει τη ζωή της σε μία ακολουθία δοκιμασιών. Ίσως πολλές φορές η απερισκεψία της να της έφερνε περισσότερο μπελάδες, δεδομένης της εποχής, παρά κάτι καλό. Στην αντίθετη περίπτωση, η γιαγιά της, Violet Crawley (Maggie Smith), δεν δέχεται την αλλαγή. Δεν δέχεται την διαφορετικότητα στον τομέα της αγνότητας και των σχέσεων, αλλά και των κοινωνικών αλλαγών. Και φροντίζει να κάνει αρκετά κατανοητή την άποψή της.

Σχολιασμός

Στο Downton Abbey βλέπουμε μία παντελώς άγνωστη σε εμάς ζωή. Μαθαίνουμε τις μεταξύ σχέσεις μιας οικογένειας, που πολλές φορές δοκιμάζονται αρκετά, αλλά και τις σχέσεις του προσωπικού μαζί τους. Βιώνουμε την κάθε πλευρά χωριστά αλλά και μαζί, και αυτό μας αφήνει μια γενική εικόνα μιας άλλης εποχής. Μαθαίνουμε για τα προβλήματα που είχαν τότε, όπως η σταδιακή μείωση προσωπικού, λόγω του ότι πολλές δουλειές ήταν πλέον περιττές. Ή η δυνατότητα της γυναίκας να πει ελεύθερα τη γνώμη της και να ενταχθεί σε υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

Downton Abbey
Πηγή εικόνας: senscritique.com

Το Downton Abbey είναι μία ιδιαίτερη σειρά με ποικίλη θεματολογία. Σημαντική αναφορά γίνεται στο θέμα της βίας και στην αντιμετώπισή της, ένα θέμα που εξακολουθεί να περιφέρεται σαν μαύρη πυκνή ομίχλη σε όλο το κόσμο. Πέρα των όσων αναφέρθηκαν, στη σειρά βλέπουμε τη ζήλεια, τον μόχθο, τον ανταγωνισμό, την αγάπη, τον έρωτα, την απώλεια και τον πόνο. Μέσα στις 6 σεζόν βιώνεις το κάθε συναίσθημα που μπορείς να σκεφτείς. Είναι μία ιδιαίτερη σειρά για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.