Exclusive Content:

Οι καλύτερες σειρές που θα έπρεπε να δουν όλοι

Όταν ρωτάς: «τι σειρά να δω;» και σου λέει επαναλαμβανόμενα με σπαστικό τόνο: «δες αυτή, δες αυτή, είναι η καλύτερη, η καλύτερη, η καλύτερη».

Οκ, σειρές υπάρχουν πολλές. Οι περισσότερες χρησιμεύουν για κάποια ήσυχα βράδια, που απλά δεν έχεις όρεξη για πολλή περίσκεψη και θες να βυθιστείς σε μια ιστορία για να ξεφύγεις. Κάποιες, λίγο καλύτερες, είναι τόσο suspenseful που μπορεί να τις καταπιείς σαν μια ταινία… 10 ωρών. Λίγες, όμως, είναι αυτές που θυμάσαι κι όταν οι άλλοι σε ρωτάνε, τις προτείνεις χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτές είναι «οι καλύτερες σειρές». Και τις περισσότερες φορές, όταν οι ίδιοι θεωρούμε μια σειρά ως την καλύτερη, πιστεύουμε ότι πρέπει να την δουν όλοι. Ότι με κάποιον τρόπο, η σειρά αυτή κάνει τον κόσμο λίγο ομορφότερο.

Fleabag, η καλύτερη σειρά για την ενηλικίωση

Ξεκινάμε από τα βαριά. Το Fleabag, ένας μονόλογος αρχικά της Phoebe Waller- Bridge, κατάφερε ως σειρά να συγκινήσει, ιδίως τους Millenials και τους ανήκοντες στη Gen-Z. Επομένως, κερδίζει μια θέση στη λίστα μας. Σίγουρα πρόκειται για μία από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη σειρά για την ενηλικίωση.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια 30άρα (Phoebe Waller- Bridge), η οποία δεν έχει ιδέα τι να κάνει με τη ζωή της. Εθισμένη στο περιστασιακό σεξ, υποτιμά τους μόνιμους συντρόφους, αυνανίζεται με ομιλίες του Ομπάμα και φίλους ή φίλες δεν έχει.

Βασικά, είχε μια φίλη, αλλά αυτή σχεδόν αυτοκτόνησε (αυτοκτόνησε δηλαδή, έχοντας απλά την πρόθεση να αυτοτραυματιστεί). Έκτοτε, η επονομαζόμενη ως Fleabag -καθώς το πραγματικό της όνομα δεν αναφέρεται στη σειρά- παλεύει με το πένθος για εκείνη, ενώ πρέπει κιόλας να συνεχίσει να ζει.

Καλύτερες σειρές
Πηγή: Maxmag // Άλλη κάστα

Παράλληλα, προσπαθεί να τα βρει με την οικογένειά της. Με την αδελφή της, που ανήκει σε μια άλλη «κάστα» και διαπρέπει ως μεγαλοδικηγόρος. Τον πατέρα της, που μετά τον θάνατο της μητέρας, παντρεύτηκε τη σιχαμερή νονά της.

Σε μια οικογένεια τέλειων αριστοκρατών, οικονομικά αποκατεστημένων και χωρίς προβλήματα, η Fleabag κοιτάζει την κάμερα γεμάτη πάθη, ανασφάλειες και μια ζωή κόλαση. Στην πορεία, θα ανακαλύψει ότι αυτή η φαινομενική τελειότητα είναι απλά μια βιτρίνα. Κι εν τέλει, ίσως καταφέρει να πορευθεί αγκαλιά με όλα της τα προβλήματα, συμφιλιωμένη με τον καλύτερο φίλο της. Τον εαυτό της. Μπορεί να βρει και την αγάπη, ποιος ξέρει.

Η καλύτερη σειρά ενηλικίωσης ή απλά ένα αριστούργημα;

Το στοιχείο που καθιστά το Fleabag μία από τις καλύτερες σειρές του είδους του δεν είναι άλλο από την ωμή ειλικρίνειά του. Ο κόσμος γεμάτος αντι- ήρωες κι αυτοί που ξεχωρίζουν ακόμα χειρότεροι. Το νόημα συνίσταται απλά στο να αποδέχεσαι και να προχωράς.

Βέβαια, ο όρος «καλύτερη σειρά» είναι κάπως μετριοπαθής. Η Κατερίνα Φλωρογούλια στη Beasty χρησιμοποίησε τη λέξη «αριστούργημα». Γράφει:

Από το πρώτο επεισόδιο, το Fleabag μπαίνει στο θέμα και δεν στρουθοκαμηλίζει. Η πρωταγωνίστρια μας παραδέχεται σκληρές αλήθειες. Προσπαθεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά της (και αποτυγχάνει) όταν μιλά για την ανικανότητα της να συμμορφωθεί με τις κοινωνικές νόρμες και απαιτήσεις. Δεν θέλει ή/και δεν μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της και έχει ανάγκη, έστω και για μια φορά, να μην νιώθει ενοχές για τη ζωή της. Είναι θυμωμένη, κυνική, μα συνάμα πιο ανθρώπινη από ποτέ.

Καλύτερες σειρές
Πηγή εικόνας: Pinterest // Elif

After Life, η καλύτερη σειρά για το πένθος

Για το After Life λίγο πολύ τα’ χουμε πει. Η σειρά του Ricky Gervais με πρωταγωνιστή τον ίδιο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες σειρές- dramedy με θέμα το πένθος.

Πάλι αντι-ήρωας, ο Τόνι χάνει τη γυναίκα του από καρκίνο και η «ζωή μετά» είναι δύσκολη. Θυμώνει με τους πάντες, ακόμα κι αν είναι ευγενικοί μαζί του, ενώ ο μόνος λόγος που δεν αυτοκτονεί είναι ο σκύλος του. Στη σίγουρα πιο ώριμη και μια από τις καλύτερες σειρές του, ο Ricky Gervais παρουσιάζει έναν αποκρουστικό ήρωα που δεν σέβεται την πολιτική ορθότητα και επιμένει να αρνείται την αγάπη των γύρω του.

Μας κάνει, όμως να τον δικαιολογούμε, να μπαίνουμε στη θέση του και να τον θέλουμε (καλά, δεν παίρνω κι όρκο) για φίλο μας. Ιδίως όταν καταλαβαίνει πως δεν κακο- περνάει μόνο εκείνος σε αυτόν τον κόσμο.

Καλύτερες σειρές
Πηγή εικόνας: Oneman

Ο λόγος που το After Life είναι μια από τις καλύτερες σειρές του είδους του είναι μάλλον η ωριμότητά του. Όλοι οι ήρωές του πενθούν, γιατί όλοι απλά έχουν χάσει ένα κομμάτι τους. Η ζωή δεν έχει αφήσει κανέναν αλώβητο. Και γι’ αυτό είναι μια γερή γροθιά σε όλους αυτούς που νομίζουν πως δικαιολογούνται επειδή «έχουν περάσει πολλά». Το After Life τους συμβουλεύει «να το πάρουν αλλιώς», κατά τον ατυχή ελληνικό τίτλο του.

Sex Education, η καλύτερη σειρά για όσα δεν μαθαίνουμε στο σχολείο

Θα μου άρεσε πολύ να πω ότι το Sex Education είναι «μια από τις καλύτερες σειρές για το σεξ». Αλλά δεν υπάρχουν και τόσες σειρές που να μιλούν για το σεξ και τη σεξουαλικότητα. Άρα, μάλλον είναι μοναδική στο είδος της σε αυτό το κομμάτι.

Αν το δούμε ευρύτερα, σίγουρα είναι μία από τις καλύτερες εφηβικές σειρές που δεν βλέπουν μόνο έφηβοι. Ειδικά για την Ελλάδα, που η λέξη «σεξ» έχει τη χάρη που είχε ο Βόλντεμορτ στο Χόγκουαρτς, νομίζω ότι μια τέτοια σειρά χρειαζόταν. Επόμενος στόχος να διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία.

Μην παρεξηγηθώ, το Sex Education δεν είναι ένα ωραιοποιημένο ντοκιμαντέρ. Όπως είπαμε πριν, είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες σειρές για εφήβους, ιδίως από την άποψη της εξέλιξης των χαρακτήρων και της ώριμης αντιμετώπισης της σεξουαλικότητας.

Καλύτερες σειρές
Πηγή εικίνας: Netflix Wiki

Από τις καλύτερες σειρές για εφήβους

Κεντρικός της ήρωας ο έφηβος Ότις, ο οποίος λόγω της σεξ- θεραπεύτριας μητέρας του διαθέτει πολλές θεωρητικές γνώσεις γύρω από το σεξ. Ωστόσο, ο ίδιος φοβάται να περιεργαστεί το σώμα του και, ως εκ τούτου, δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τη σεξουαλικότητά του.

Η πλοκή εκκινεί από το σημείο που η γνωστή σνομπ καταραμένη του σχολείου, η Μέιβ, κάνει στον Ότις μια πρόταση. Όταν ανακαλύπτει τις γνώσεις του τελευταίου, του προτείνει να γίνει σεξ γκουρού. Να παρέχει επί πληρωμή συμβουλές για το σεξ στους συμμαθητές του και έπειτα να μοιράζεται τα κέρδη μαζί της. Αυτός, κρυφά ερωτευμένος, δέχεται.

Έτσι, ξεκινάει μια από τις καλύτερες σειρές που μιλούν για το σεξ και όχι μόνο. Με κορυφαίο δίδαγμα ότι το σεξ δεν είναι παρά επικοινωνία. Για λοιπές συμβουλές, όσοι δεν έχετε δει Sex Education, να δείτε να γίνετε άνθρωποι.

Καλύτερες σειρές – μπαλαντέρ

Όπως είπαμε και στην αρχή, δεν είναι όλες οι σειρές για μεσημεριανό. Υπάρχουν σειρές που ενδείκνυνται για πρωινό ή για βραδινό. Κλείνουμε, λοιπόν, με τις καλύτερες σειρές για την αρχή και το τέλος της μέρας.

Από τη μία, το πρωί συνήθως σηκωνόμαστε με έναν μίνι ενθουσιασμό. Δεν έχει προλάβει τίποτα να μας εκνευρίσει, ενώ είμαστε μάλλον πιο δεκτικοί στη μάθηση. Γι’ αυτό, η σειρά Explained από το Vox νομίζω ότι είναι ό,τι πρέπει. Και δεν είναι καθόλου γρουσούζα. Να φανταστείτε τον Νοέμβριο του 2019 είχε βγάλει επεισόδιο με τίτλο «The next pandemic». Θυμάστε όλοι τι έγινε τον Μάρτιο του 2020. Αν πάντως δεν είστε προληπτικοί, το Explained ανήκει σίγουρα στις καλύτερες σειρές ενημέρωσης – μετάδοσης γνώσεων που θα βρείτε στο Netflix.

Καλύτερες σειρές
Πηγή εικόνας: Vox

Από την άλλη, το βράδυ είναι η ώρα των sitcoms. Συνήθως τα βράδια, αν τα παίρνεις πολύ σοβαρά, μπορούν να σου σπάσουν τα νεύρα. Επομένως, σημαντικό είναι να βρεις έναν τρόπο να γελάς. Θα πρότεινα το Friends, όχι γιατί ανήκει στις καλύτερες σειρές- sitcoms, αλλά γιατί το βλέπουν όλοι. Άρα, και γελάς και έχεις και άποψη. Από κει και πέρα, καλές επιλογές είναι και το Big Bang Theory και το How I Met Your Mother. Αυτούς που βλέπουν The Office ακόμα δεν έχω καταφέρει να τους καταλάβω…


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Γιώργος Χατζηλάμπρου
Γιώργος Χατζηλάμπρου
Γεια σου, είμαι ο Γιώργος και δεν έχω ιδέα ποιος είμαι. Το ψάχνω ακόμα. Κατάγομαι από τη Μυτιλήνη και σπουδάζω νομική στην Αθήνα. Αυτά που θα διαβάσεις εδώ, τα γράφω τόσο για σένα όσο και για μένα. Τα γράφω, γιατί ζητώ σχεδόν απεγνωσμένα την επικοινωνία μαζί σου. Μίλα μου, λοιπόν. Για ό,τι διαβάσεις από μένα και το πώς σε κάνει να νιώθεις. Αλλά και να μην το κάνεις, δεν πειράζει. Αρκεί που για όσο χρόνο αφιέρωσες στο κείμενό μου διασταυρώθηκαν οι σκέψεις μας. Ίσως τελικά αυτό το τελευταίο να έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...