Exclusive Content:

Διαβάζοντας τρία αγαπημένα βιβλία του Χρήστου Α. Χωμενίδη

Η αλήθεια, σκεφτόμουν, είναι βράχος. Το ψέμα κύμα που τον τρώει...

Η πρώτη φορά που διάβασα βιβλίο του Χρήστου Α. Χωμενίδη ήταν πριν από 4 χρόνια. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα και μου έκλεψε κατευθείαν την καρδιά ήταν η Νίκη. Μέχρι τότε, όποιο μυθιστόρημα είχε αναφορά σε ιστορικά γεγονότα το σνόμπαρα. Δεν μ’ άρεσε. Θεωρούσα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπλεχτεί η μυθιστοριογραφία με ιστορικά γεγονότα. Ο Χρηστός Α. Χωμενίδης μέσα από το βιβλίο του κατάφερε να μου αλλάξει γνώμη. Μου έδειξε ότι μπορούν να μπλεχτούν χωρίς να γίνονται βαρετά ή να γράφουν υπερβολές ή αναληθή στοιχεία για χάρη της πλοκής της ιστορίας, που μας αφηγείται ο συγγραφέας.

Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης είναι από τους συγγραφείς εκείνους που όταν διαβάζεις ένα τους βιβλίο δεν θέλεις να τελειώσει. Μόλις ολοκληρώσεις το βιβλίο του, αμέσως ανυπομονείς για το επόμενο δημιούργημά του. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι σύγχρονο. Δεν κρύβεται πίσω από επιτηδευμένες λέξεις για χάρη του αναγνωστικού κοινού. Καταλαβαίνεις σε κάθε του βιβλίο ότι αυτή είναι αλήθεια του. Αυτό που σκέφτεται, αυτό γράφει. Χωρίς ποτέ να υποψιάζεται ο αναγνώστης τις δεύτερες σκέψεις που πιθανόν να έχει ένας συγγραφέας.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Α. Χωμενίδη

Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το πρώτο βιβλίο που έγραψε ήταν Το Σοφό Παιδί, το οποίο κυκλοφόρησε το 1993. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει ακόμη 11 βιβλία. Ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε συλλογές διηγημάτων 4 φορές. Το 2017 κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη ένα βιβλίο με κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στον τύπο. Το βιβλίο αυτό έχει ως τίτλο του: Όσο πιο δυνατά με έδερνε, τόσο πιο δυνατά τραγουδούσα. Ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτηρίζει ως μια συλλογική αυτοβιογραφία.

Πηγή: bovary.gr

Το 2015 το βιβλίο του Νίκη βραβεύεται με τον τίτλο: Ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς των βιβλιοπωλείων Public. Την ίδια χρονιά το βιβλίο λαμβάνει και το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Αναγνώστης. Την επόμενη χρονιά (2016) στο βιβλίο απονέμεται το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το 2019 ο συγγραφέας θα βραβευτεί για ακόμη μια φορά από τα βιβλιοπωλεία Public, αυτή τη φορά για το βιβλίο του Ο Φοίνικας. Αρκετά από τα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει στα γαλλικά, στα αγγλικά, αλλά και στα τσέχικα.

Κείμενα του μπορούμε να διαβάσουμε κάθε Σάββατο στην εφημερίδα Τα Νέα. Ενώ στο pod.gr, αλλά και στο Spotify, βρίσκουμε podcast με τον Χρήστο Α. Χωμενίδη να μας «αφηγείται μικρές ιστορίες από την ζωή του που μπορούν να ακουστούν και ως συμβουλές σε νεότερους».

Όταν έχεις διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του Χρήστου Α. Χωμενίδη, είναι λίγο δύσκολο να βρεις ποια τρία βιβλία είναι τα αγαπημένα σου. Σε κάθε βιβλίο βρίσκεις με κάτι να ταυτιστείς, να προβληματιστείς και κάποια στιγμή να διαφωνήσεις με την πλοκή ή το τέλος του. Έτσι, έπειτα από μια αρκετή ώρα ενδοσκόπησης αποφάσισα πως τα τρία αγαπημένα μου βιβλία είναι τα παρακάτω.

Υπερσυντέλικος, Εκδόσεις Εστία 2003

χωμενίδη

Το βιβλίο Υπερσυντέλικος θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Καθώς έχει να κάνει με την εκτέλεση ενός εγκλήματος. Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης σε αυτό το βιβλίο έρχεται να μας θυμίσει πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Ένα ευκατάστατο ζευγάρι που πρωταγωνιστεί στα περιοδικά αλλά και στην κοινωνική ζωή της χώρας, συνεχώς μας δείχνει πόσο αγαπημένο είναι, γεγονός που δεν ισχύει. Το ζευγάρι αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στην Κένυα μαζί με τον γιο τους, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Μαζί τους, θα ταξιδέψει και ο άνθρωπος που τυχαία βρέθηκε να φροντίζει τον γιο τους. Ένας άνθρωπος με μια πολυτάραχη ζωή, η οποία ανήκει πλέον στο παρελθόν. Εκεί στην Κένυα θα εξελιχθεί το σχέδιο δολοφονίας του Θανάση Μουσαχίρη, το οποίο έχει σχεδιάσει η σύζυγός του, Μίνα, με την βοήθεια του ανθρώπου που φροντίζει τον γιο τους. Αλήθεια, τι θα γίνει στο τέλος;

Νίκη, Εκδόσεις Πατάκη 2014

χωμενίδη

Η Νίκη έχει ως αναφορά την μητέρα του Χρήστου Α. Χωμενίδη. Μετά το θάνατο της, ο ίδιος αναφέρει πως ήθελε να αφήσει μια επιστολή στην κόρη του, ώστε να γνωρίζει την ιστορία της οικογένειάς της. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «Φοβόμουν μην πεθάνω, πριν εκείνη μεγαλώσει – ήθελα να της αφήσω αποτυπωμένες στο χαρτί τις ιστορίες, τον κόσμο της γιαγιάς της». Η Νίκη Αρμάο, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, είναι ένα μυθιστορηματικό πρόσωπο, όπως αναφέρεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την ζωή της Νίκης από την στιγμή που ήταν παιδί έως και την τελευταία στιγμή της ζωής της. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπροβάλλει σχεδόν όλη η ιστορία της Ελλάδας, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ζωή της Νίκης.

Το 2017 θα ανέβει στην σκηνή του Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Το ρόλο της Νίκης ενσάρκωναν η Φιλαρέτη Κομνηνού και η Ευγενία Δημητροπούλου. Ενώ το ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής ενσάρκωσε με τρομερή μαεστρία, χαρίζοντας μας στιγμές συγκίνησης, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το βιβλίο Νίκη έχει λάβει αρκετά βραβεία, ενώ πρόσφατα μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα γαλλικά.

Ο Φοίνικας, Εκδόσεις Πατάκη 2018

χωμενίδη

Το βιβλίο Ο Φοίνικας είναι ένα ταξίδι σε μια παλιά Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που δεν της έχουμε δώσει μεγάλη σημασία. Στις σελίδες του βιβλίου του Χρήστου Α. Χωμενίδη, ωστόσο, ζωντανεύει ο έρωτας του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ. Ένας φλογερός έρωτας που άφησε το στίγμα του στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας. Μέσα από το βιβλίο βλέπουμε να περνούν σπουδαίοι άνθρωποι της πολιτικής αλλά και της πολιτισμικής ζωής της χώρας. Το βιβλίο του Χρήστου Α. Χωμενίδη στάθηκε αφορμή το 2019 να πραγματοποιηθεί από το Public Λογοτεχνικός περίπατος, ο οποίος είχε ως στάσεις του τα μέρη που αναφέρονται στο βιβλίο. Ο περίπατος άρχισε από την Αγγλικανική εκκλησία και κατέληξε στο Public όπου οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με τον συγγραφέα.

Αυτά ήταν, λοιπόν, τα τρία αγαπημένα μου βιβλία του Χρήστου Α. Χωμενίδη. Εσείς ποια βιβλία του Χρήστου Α. Χωμενίδη έχετε διαβάσει και ποια είναι τα αγαπημένα σας;

Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης τον προηγούμενο μήνα κυκλοφόρησε το 12ο βιβλίο του με τίτλο Ο Τζίμης στην Κυψέλη από της Εκδόσεις Πατάκη.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...