Exclusive Content:

Επιλέγοντας τρεις από τους καλύτερους δίσκους της Δήμητρας Γαλάνη

Δυο μέρες μόνο...

Η Δήμητρα Γαλάνη ξεκινά την μουσική της καριέρα τη δεκαετία του 1960.
Το 1969, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο καλλιτεχνικό στερέωμα με δυο τραγούδια των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου στον δίσκο Ένα Χαμόγελο. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα ερμηνεύσει τραγούδια σπουδαίων συνθετών όπως των Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Μίκη Θεοδωράκη κ.α.

Καλλιτεχνική πορεία

Αρκετοί από τους δίσκους της Δήμητρας Γαλάνη αποτελούν σταθμούς στο ελληνικό τραγούδι. Ένας από τους δίσκους αυτούς είναι το live Στο Χάραμα. Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση στο ιστορικό μαγαζί Χάραμα, στο οποίο εμφανιζόταν ο Βασίλης Τσιτσάνης. Μάλιστα, στη σκηνή -όπως έχει αναφέρει η ίδια η ερμηνεύτρια- βρισκόταν μια άδεια καρέκλα. Η καρέκλα αυτή ήταν του Τσιτσάνη.

Πέρα από ερμηνεύτρια, η Δήμητρα Γαλάνη είναι και συνθέτρια. Η ίδια, όπως έχει δηλώσει σε παλιότερες συνεντεύξεις, δίσταζε αρχικά να πει ότι γράφει τραγούδια. Από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε είναι το διαχρονικό Το Χειροκρότημα σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, που ερμήνευσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στον προσωπικό της δίσκο Δικαίωμα. Έπειτα, ακολούθησαν πολλά ακόμα επιτυχημένα τραγούδια μεταξύ των οποίων το Δυο Μέρες, το Αν κ.α.

Συνεργασίες

Η Δήμητρα Γαλάνη έχει συνεργαστεί με σπουδαίες φωνές τους ελληνικού πενταγράμμου. Ο λόγος για την Χάρις Αλεξίου, με την οποία το 1981 -έπειτα από μια κοινή εμφάνιση τους στην κρατική τηλεόραση- δημιούργησαν τον δίσκο Τα Τραγούδια της Χθεσινής Μέρας. Το 1989 συνεργάζονται ξανά, αυτή τη φορά και με τον Γιάννη Πάριο. Από την συνεργασία τους θα προκύψει ο live δίσκος Η παράσταση αρχίζει.

Το 2012, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη θα συναντηθούν για ακόμη μια φορά. Η συνάντηση τους θα αποτελέσει το μουσικό γεγονός της χρονιάς. Θα εμφανιστούν στο Παλλάς Με μπλε βελούδο, ενώ το καλοκαίρι θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει στην κυκλοφορία ενός δίσκου με τίτλο Live στο Παλλάς 2012. Επιπλέον, την ίδια χρονιά θα επανακυκλοφορήσει ο δίσκος τους Τα Τραγούδια Της Χθεσινής Μέρας με την προσθήκη 2 remix.

Πέρα από την Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Μανώλη Μητσιά. Από την συνεργασία αυτή έχουν προκύψει πολλά τραγούδια και αρκετοί δίσκοι. Μεταξύ αυτών, ο δίσκος Της γης το χρυσάφι σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και ποίηση Νίκου Γκάτσου, αλλά και ο δίσκος που κυκλοφόρησε το 1971 και περιέχει τα τραγούδια Άσπρο Περιστέρι, Χασάπικο ’40 κ.α.

Το 1988 η Γαλάνη συνεργάζεται και με τον Γιώργο Νταλάρα. Μαζί θα πραγματοποιήσουν συναυλία υπό την διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου τον Μάιο του 1988 στο θέατρο Παλλάς. Λίγους μήνες μετά θα κυκλοφορήσει ο ομότιτλος δίσκος Live στο Παλλάς.

Μια ακόμη συνεργασία που αναφέρθηκε και προηγουμένως, είναι αυτή με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Οι δύο γυναίκες έχουν δημιουργήσει αρκετά τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στους προσωπικούς δίσκους της Άλκηστις. Μερικοί από τους δίσκους αυτούς είναι οι Δικαίωμα, Πες μου θάλασσα κ.α. Εκτός αυτού, το 2005 κυκλοφορεί και ο δίσκος Live στο Vox, ο οποίος αποτελεί προϊόν της live συνεργασίας τους.

Τη χρονιά 2001-2002 μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου θα πραγματοποιήσουν live εμφανίσεις στο Ζυγό. Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει στην κυκλοφορία του δίσκου με τίτλο Δήμητρα-Τάνια, Ζωντανές ηχογραφήσεις στο Ζυγό 2001-2002.

Με άλλη ματιά

Γαλάνη
Πηγή: musicpaper.gr

Της Δήμητρας Γαλάνη της αρέσουν οι μουσικοί πειραματισμοί. Προϊόν ενός από αυτούς τους πειραματισμούς αποτελεί η κυκλοφορία του δίσκου Μετά με τον Κωνσταντίνο Βήτα. Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα των πειραματισμών της αποτελεί και ο δίσκος Pixel, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2009 και περιέχει τραγούδια που έχουμε αγαπήσει, ελαφρώς πειραγμένα. Επίσης, η ερμηνεύτρια έχει «ντύσει» με την μουσική της αρκετές ελληνικές ταινίες και σειρές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η πρώτη ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, Αν, η ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάτου Ώρες Κοινής ησυχίας κ.α.

Ας δούμε όμως τώρα τρία αγαπημένα studio album από την δεκαετία του 1990 και 2000 που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα μας κρατάνε συντροφιά.

Φως, 1991

Ένας δίσκος με μουσική της ίδιας και στίχους του Παρασκευά Καρασούλου. Στον δίσκο ακούμε την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού Δυο μέρες. Ο Παρασκευάς Καρασούλος γράφει τους στίχους του τραγουδιού ως δώρο γενεθλίων για την ερμηνεύτρια η οποία στη συνέχεια τους ντύνει με την μουσική και τη φωνή της. Ο δίσκος περιλαμβάνει το τραγούδι Ο λόγος της σιωπής, το οποίο θα ενωθεί με το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου, Η ώρα του Stuff, αρκετά χρόνια αργότερα στο δίσκο Μετά. Τα τραγούδια του συγκεκριμένου δίσκου έχουν κυκλοφορήσει και σε έντυπες παρτιτούρες από τις εκδόσεις Νάκας.

Ανάσα η τέχνη της Καρδιάς, 1995

Ίσως από τους πιο εσωστρεφείς και αισθαντικούς δίσκους της Δήμητρα Γαλάνη. Είναι από τους δίσκους εκείνους που σε κάνουν να απορείς για το πώς γίνεται να σε γεμίζει με τόσα πολλά συναισθήματα. Ο δίσκος Ανάσα η τέχνη της καρδιάς αποτελεί ένα ταξίδι συναισθημάτων. Ένα ταξίδι στην τέχνη. Όλα τα τραγούδια είναι αληθινά διαμάντια που φωτίζουν ευαίσθητες περιοχές της ψυχής. Η μουσική στα περισσότερα τραγούδια ανήκει στην ίδια, ενώ οι στίχοι ανήκουν στον άνθρωπο που έχει περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο τις αχαρτογράφητες περιοχές της ψυχής μας, τη Λίνα Νικολακοπούλου. Παρόλα αυτά, η Λίνα Νικολακοπούλου στο τραγούδι του δίσκου Ανακαλύψαμε κάτι παλιό θα γράψει και την μουσική. Επίσης, μουσική για τον δίσκο έχουν γράψει και οι Σταμάτης Κραουνάκης και Θάνος Μικρούτσικος. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουμε εδώ είναι Το cd, Blackforest, Εντομοκτόνο και Εμένα με συμφέρει, το οποίο αντικατοπτρίζει όλη την καθημερινότητα μας.

Το σ’ αγαπώ μπορεί, 2004

Ένας δίσκος, στον οποίο για άλλη μια φορά η Δήμητρα Γαλάνη γράφει την μουσική. Τους στίχους αυτή την φορά υπογράφουν οι Μαριανίνα Κριεζή, Μυρτώ Κοντοβά και Στεφανία Χαρσούλα. Είναι ένας δίσκος γεμάτος ηλιοτρόπια. Ένας δίσκος που σε κάνει να θέλεις να τον ακούσεις και πάλι από την αρχή, ήδη από το πρώτο άκουσμά του. Θα λέγαμε πως μιλά για την αγάπη που μόλις χάθηκε. Για μια αγάπη που δεν λέω πως χωρίσαμε για να μην γίνει αλήθεια. Στο βιβλιαράκι που κυκλοφορεί μαζί με τον δίσκο μπορούμε να διαβάσουμε τις ιστορίες των τραγουδιών. Ανάμεσα στα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το ομότιτλο, Το σ’ αγαπώ μπορεί, το οποίο συμπεριλαμβάνεται αργότερα και στον δίσκο Pixel σε μια νέα version πιο dance, πιο electro ίσως. Επίσης, στον δίσκο ξεχωρίζουν το Παραιτούμαι και το Μια ζωή, η μουσική του οποίου ακούγεται στην ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάκου, Θα το μετανιώσεις.

Η φωνή της Δήμητρας Γαλάνη είναι σαν το καλό κρασί. Όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα θα σε τυλίγει η ζεστασιά της. Αυτοί, λοιπόν, ήταν μερικοί από τους δίσκους που αγαπάμε και θέλουμε να ακούμε συνεχώς.

Ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφόρησε η Δήμητρα Γαλάνη αποτελεί προϊόν συνεργασίας με τον Ευστάθιο Δράκο με τίτλο Το βαλς των χαμένων ονείρων. Ο συγκεκριμένος δίσκος κυκλοφόρησε και σε LP. Εκτός αυτού, τους τελευταίους μήνες έχουν δημοσιευτεί δυο single της ερμηνεύτριας, τα οποία θα συμπεριληφθούν στους δίσκους που θα κυκλοφορήσουν το προσεχές διάστημα οι συνάδελφοί της.

Το πρώτο single αποτελεί επανεκτέλεση του τραγουδιού Ο Βυθός του Μιχάλη Χατζηγιάννη σε στίχους της Ελεάνας Βραχάλη. Η Ελεάνα Βραχάλη γιορτάζει τα 20 χρόνια της στη στιχουργία με την κυκλοφορία του δίσκου Παιδί δικό σου, ο οποίος θα περιλαμβάνει επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών. Το δεύτερο single, αποτελεί την συνάντησή της με τους Onirama, οι οποίοι δίνουν νέο αέρα στο διαχρονικό τραγούδι του Μάνου Λοϊζου Κουτσή Κιθάρα.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...