Φωτογραφία: Χριστίνα Λαζούρα

Ηχογράφηση από τη Σοφία Σακαρίκου:

Τι να διαβάσω αυτό το καλοκαίρι; Από τους μυθικούς κόσμους της Madeline Miller, μέχρι τις αρχιτεκτονικές εξερευνήσεις του Alain de Botton, από την κλειδαρότρυπα της Κατερίνας, μέχρι την ονειρική γραφή του Θαφόν, από πρόσφατες κυκλοφορίες μέχρι παλιά αγαπημένα, η ομάδα του Beasty συγκεντρώνει και προτείνει 8 βιβλία για να σας συνοδέψουν στην παραλία, στη σκηνή, στον καφέ μετά το φαγητό, στα ήσυχα βράδια στη βεράντα.

Το τραγούδι του Αχιλλέα, της Madeline Miller

Φωτογραφία: Μαρίνα Μπίκου

Στα χέρια μου έφτασε ως σύσταση φίλης, ως ένα βιβλίο που θα μου άρεσε πολύ και που έπρεπε να διαβάσω. Δεν είχε καθόλου άδικο. Αν είσαι χρήστης του TikTok, πρώτον, μάλλον έχεις δει ήδη 30 ποστ γι’ αυτό το βιβλίο μέχρι της 11:00 σήμερα, δεύτερον μάλλον το έχεις ήδη διαβάσει και τρίτον πες μου λίγο, πως το κάνεις; Ξέρεις που θα με βρεις.

Το τραγούδι του Αχιλλέα το τελείωσα σε περίπου τρεις μέρες παρά τον φαινομενικά αποτρεπτικό του όγκο. Μετά από καιρό, ένα βιβλίο κατάφερε να με κάνει να ξεχαστώ και να θυσιάσω τον πολύτιμο βραδινό μου ύπνο. Αν με ξέρεις, ήδη έχεις καταλάβει τι βάρος έχει η δήλωση αυτή.

Πιάνοντας τα, όμως, από την αρχή. Το βιβλίο της Madeline Miller αποτελεί ένα υβρίδιο ανάμεσα στον κλασικό ελληνικό μύθο και σε μία σύγχρονη ερωτική ιστορία. Δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, και ίσως για πρώτη φορά, παρουσιάζει έναν αγορίστικο και αργότερα ανδρικό έρωτα ανάμεσα σε δύο αγόρια που παραδοσιακά είχαν εξαιρετικά αρρενωπούς/ πολεμοχαρείς ρόλους. Η σχέση του Αχιλλέα και του Πάτροκλου, αυτή τη φορά από την αφηγηματική μάτια του θνητού, αναδύεται από το φόντο της κοινής τους ζωής από την Φθία και το Πήλιο, ως την Τροία και τον Κάτω Κόσμο. Το γεγονός ότι ο Πάτροκλος πεθαίνει πριν το τέλος του βιβλίου προσδίδει ένα έξτρα ghostly feeling στην πλοκή και μια μοντέρνα ανάσα στην ρομαντική πρόζα της Miller.

Για όσα πήγαμε Γυμνάσιο στην Ελλάδα, ο σκελετός της ιστορίας μας είναι οικείος χωρίς plot twists και spoilers. Για φαντάσου όμως για κάποιον που δεν ξέρει την Ιλιάδα; Τι κόσμος θαυμαστός! Αν πρέπει να συνοψίσω το βιβλίο σε 3 λέξεις, θα χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός άλλου βιβλίου: Έρως, θέρος, πόλεμος.

Για μέγιστη καλοκαιρινή απόλαυση προτείνω την ανάγνωση σε παραθαλάσσια τοποθεσία και την παράλληλη διεξαγωγή βραδινών παιχνιδιών γνώσεων μυθολογίας. (Η νίκη είναι δική σου, αλλά προσοχή στα 10χρονα! Μπορούν να σε γονατίσουν σε αυτό το παιχνίδι).

Από τη Μαρίνα Μπίκου

Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή, του Fabio Stassi

Φωτογραφία: Σταυρούλα Μακρή

Η δική μου καλοκαιρινή πρόταση προέρχεται από το βιβλιοφιλικό μυθοπλαστικό σύμπαν του Ιταλού συγγραφέα ‒ιδιαίτερα αγαπητού στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό– Fabio Stassi. Τον ιδιόρρυθμο και μοναχικό ήρωα, Βίντσε Κόρσο, τον γνωρίσαμε μέσα από τη Χαμένη Αναγνώστρια (2018), όταν η γειτόνισσά του, μανιώδης αναγνώστρια εξαφανίζεται ξαφνικά και αποφασίζει να τη βρει μελετώντας και αποκωδικοποιώντας τα αναγνώσματά της. Στο δεύτερο βιβλίο, Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή (2019), οι περιπέτειες συνεχίζονται, ένας ολόκληρος βιβλιοφιλικός κόσμος διαμορφώνεται και θέτει στο προσκήνιο ζητήματα μνήμης και λήθης, ξενότητας και ανοικειότητας που αισθανόμαστε μέσα σε γνώριμα μέρη, ενώ παράλληλα σε κάθε σελίδα αναζητούνται, ειλικρινώς, τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ της λογοτεχνίας και της βαβέλ της πραγματικότητας.

Ο Βίντσε Κόρσο είναι ένας άνεργος καθηγητής φιλολογίας, τον έχει εγκαταλείψει η αγαπημένη του, δε γνωρίζει τίποτα για τον πατέρα του, παρόλα αυτά ελπίζει, στέλνει κάρτες στο ξενοδοχείο όπου είχαν συνευρεθεί τελευταία φορά οι γονείς του. Μοναδική του συντροφιά στη σοφίτα που νοικιάζει ως γραφείο και σπίτι είναι ο σκύλος του Ντζάνγκο και τα βιβλία του. Ακόμη, ο Βίντσε είναι μια ευφάνταστη προσωπικότητα καθώς εφευρίσκει το επάγγελμα του βιβλιοθεραπευτή, κατά κάποιον τρόπο, βιοπορίζεται συνταγογραφώντας βιβλία. Οι πελάτες του πάσχουν από αναμνήσεις, φοβίες, αστάθειες και ανασφάλειες. Ένας ρατσιστής, μια συγγραφέας εδώδιμων βιβλίων που αναζητά την ποιότητα, μια κυρία που θέλει να γίνει καλλίφωνος κ.ά. Η πλοκή, όμως, αρχίζει με την άφιξη της Τζοβάννα Μπαλντίνι, μιας γυναίκας που επισκέπτεται τον Βίντσε και του ζητάει να τον βοηθήσει σε ένα αίνιγμα που αφορά τις κατακερματισμένες, πλέον, αναμνήσεις, του αδερφού της, ο οποίος, έγκλειστος πια σε ίδρυμα, πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Η εμμονική επανάληψη λέξεων του ηλικιωμένου Μπαλντίνι σηματοδοτούν την έναρξη μιας νουάρ βιβλιοφιλικής αναζήτησης μες το αχανές πεδίο της λογοτεχνίας.

Κάθε βιβλίο που διαβάζω είναι ένα μέτρο γης που κλέβω από την πραγματικότητα.
(σ. 28)

Μιας και αποφασίσαμε να μοιραστούμε τις καλοκαιρινές αναγνωστικές προτάσεις με τους υπόλοιπους συντάκτες δεν θα επεκταθώ πολύ. Απλά θα πω ότι από το βιβλίο κρατάω: το εύθραυστο των αναμνήσεων, τις περίεργες ιστορίες των «ασθενών», το σασπένς που με κράτησε μέχρι το τέλος, τη ρομαντική και μελαγχολική μορφή του Βίντσε και τη συγκινητική επιστολογραφική ερωτική ιστορία στο τέλος. Α, και από τις συνεδρίες του Βίντσε με τους πελάτες ξεχωρίζω την ανάλυση του για το εμβληματικό διήγημα του Κάφκα Η μεταμόρφωση, το επεισόδιο με τη συμμετοχή του στην πορεία μεταναστών και την αναπάντεχη και έντονη σκηνή που ακολουθεί μετά. Σας αφήνω με μια ερώτηση που βασανίζει και εμένα μετά την ανάγνωση του βιβλίου, αν χάνατε τα πάντα και μπορούσατε να διατηρήσετε ζωντανή μια ανάμνηση, ποια θα ήταν αυτή;

Από τη Σταυρούλα Μακρή

Κάραβαλ, της Stephanie Garber

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Διούδη

Ζώντας μια καθημερινότητα ελεγχόμενη αυστηρά από τον πατέρα της, η Σκάρλετ μετά από την πίεση που δέχεται να παντρευτεί, αποφασίζει να το σκάσει με την αδερφή της Τέλα. Το Κάραβαλ ερχόταν κοντά τους και ήταν η ευκαιρία που περίμεναν τόσο καιρό. Ένα κυνήγι θησαυρού γεμάτο μυστήριο και μαγεία. Μόνο που τα σχέδιά της χαλάνε όταν ο δημιουργός του παιχνιδιού αποφασίζει πως το έπαθλο είναι η ίδια της η αδερφή. Έτσι, μπλεγμένη ανάμεσα στους παίκτες παίρνει το ρίσκο να μπει όσο πιο βαθιά γίνεται στο παιχνίδι για να τη βρει και να τη σώσει. Όμως το Κάραβαλ παίζει με το μυαλό σου. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Είναι ένας κόσμος δημιούργημα της φαντασίας του Λέτζεντ, του αρχηγού του παιχνιδιού με κρυφή ταυτότητα.

Μια σαγηνευτική ιστορία της Stephanie Garber που ήρθε για να μας παραπλανήσει. Ένα βιβλίο γεμάτο μαγεία, μυστήριο, έρωτα και δράση που είναι κατάλληλο για να ξεφύγεις από τη πραγματικότητα. Σε παρασύρει στον δικό της φανταστικό κόσμο και καταλήγεις, να μην μπορείς να κοιμηθείς μέχρι να το τελειώσεις.

Από την Κωνσταντίνα Διούδη

Η Αρχιτεκτονική της Ευτυχίας, του Alain de Botton

Φωτογραφία: Κατερίνα Φλωρογούλια

Την Αρχιτεκτονική της Ευτυχίας την γνώρισα τυχαία μέσα από ένα σωρό από προτεινόμενα βιβλία στην σχολή. Ήταν μια γνωριμία που μου άλλαξε τη ζωή και με έκανε να ερωτευτώ την ουσία της αρχιτεκτονικής, όχι μόνο ως επιστήμη μα και ως τέχνη. Ο Alain de Botton μιλά γι’ αυτήν σαν ερωτοχτυπημένος έφηβος, ποιητής, ιστορικός και φιλόσοφος. Αναλύει την ειδοποιό διαφορά μεταξύ της οικίας και του σπιτικού. Μιλά για κτίρια που καθόρισαν τη πορεία της ιστορίας και σχολιάζει ρεύματα της αρχιτεκτονικής ανά τους αιώνες. Γράφει ένα απολαυστικό βιβλίο, για μηχανικούς και μη, παραδίδοντας μαθήματα αρχιτεκτονικής, κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Μια φράση, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαλέξει κανείς μονάχα μια, ένιωσα πως εκφράζει καλύτερα από το οτιδήποτε τούτο το βιβλίο:

Η πίστη στη σπουδαιότητα της αρχιτεκτονικής βασίζεται στην αντίληψη πως είμαστε, με τα καλά μας και τα κακά μας, διαφορετικοί άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη- και στην πεποίθηση ότι αποστολή της αρχιτεκτονικής είναι να μας καταστήσει σαφές ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε ιδανικά.

Αποτελεί ένα υπέροχο ανάγνωσμα για όλους τους μήνες αλλά ειδικά το καλοκαίρι δημιουργεί μια ξέγνοιαστη ατμόσφαιρα και προσφέρει κίνητρο να παρατηρήσει ο αναγνώστης καλύτερα το περιβάλλον του.

Από την Κατερίνα Φλωρογούλια

Η Σκιά του Ανέμου, του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν

τι να διαβάσω
Φωτογραφία: Σοφία Μαρία Βερβέρη

Η Σκιά του Ανέμου είναι ίσως ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ (και πίστεψέ με, έχω διαβάσει πολλά!). Αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας του Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων και από τις πρώτες σελίδες καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια ιστορία που έχει τα πάντα. Αστυνομία, έρωτες και μεταφυσικές σκιές του παρελθόντος πλέκονται με μαεστρία από τον ταλαντούχο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, με το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία να αποτελούν την αδιόρατη κλωστή του νήματος.

Το κουβάρι της πλοκής ξετυλίγεται στη Βαρκελώνη που έχει βγει από τον Παγκόσμιο Πόλεμο και ετοιμάζεται για Εμφύλιο. Ο δεκάχρονος Ντανιέλ οδηγείται από τον πατέρα του στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μία δαιδαλώδη, κρυφή βιβλιοθήκη τίτλων που έχουν πάψει πια να εκδίδονται. Διαλέγει τη Σκιά του Ανέμου, το τελευταίο από τα βιβλία του μυστηριώδους Χουλιάν Καράξ. Αυτή του η επιλογή θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία της ζωής του, καθώς θα του είναι αδύνατο να ξεφύγει από τις συνέπειές της.

Η γραφή του Θαφόν είναι ονειρική. Σε ταξιδεύει σε μέρη και εποχές που σίγουρα δεν έχεις ζήσει όμως θα εύχεσαι να ήσουν εκεί. Οι χαρακτήρες του σε στιγματίζουν, με τη λάμψη των θετικών τους στοιχείων αλλά και το βάθος των σκοτεινών τους σημείων. Γιατί τι άλλο είναι η σκιά παρά η απουσία του φωτός;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου.

Από την Σοφία Μαρία Βερβέρη

Το βιβλίο της Κατερίνας, του Αύγουστου Κορτώ

τι να διαβάσω
Φωτογραφία: Γιώργος Τσομίδης

Ο Αύγουστος Κορτώ είναι από τους συγγραφείς που όσο εύκολα μπορεί να σε κάνει να πεθάνεις στα γέλια, τόσο εύκολα μπορεί να σε κάνει να λιώσεις στον καναπέ από τα δάκρυα και τα αναφιλητά. Αυτό το βιβλίο παρά τα χιουμοριστικά και αυτοσαρκαστικά στοιχεία που περιέχει, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Η Κατερίνα, η μητέρα του συγγραφέα, αυτοκτονεί. Παίρνει το λόγο και αφηγείται τη ζωή της. Μιλάει για τις σάπιες σχέσεις με την οικογένεια της. Για το τέρας της κατάθλιψης που πάλευε μαζί του μια ζωή και τελικά νικήθηκε. Για τη σχέση της με το γιο της που παρά τους τόνους πίκρας και πόνου που του μετέφερε, του έδωσε ό,τι απόθεμα αγάπης είχε και δεν είχε. Μια αγάπη που δεν πήρε ποτέ από την οικογένεια της και έπρεπε να τη δημιουργήσει απ’ την αρχή.

Αυτό το βιβλίο είναι μία (αυτο)βιογραφία του συγγραφέα και της μητέρας του. Είναι το βάρος που κουβαλούσε για χρόνια στην ψυχή του και κατάφερε να το ξεριζώσει από μέσα του, κάνοντάς το λέξεις. Λέξεις σκληρές, αληθινές, ανθρώπινες. Αυτό το βιβλίο δεν έχει την ελαφράδα που ίσως αναζητάς για τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Η ψυχική κάθαρση όμως που επιφέρει, θα σε γυρίσει πίσω άλλον άνθρωπο!

Από τον Γιώργο Τσομίδη

Ο Διάβολος και η Δεσποινίδα Πριμ, του Paulo Coelho

τι να διαβάσω
Φωτογραφία: Νικολέτα Τόλια

Γιατί να διαβάσεις το βιβλίο Ο Διάβολος και η Δεσποινίδα Πριμ; Γιατί πολύ απλά αναφέρεται στις ζωές όλων μας. Μέσω μιας ιστορίας ενός ματαιόδοξου άνδρα που επισκέπτεται το απομακρυσμένο χωριό Βίσκος, αναδεικνύονται ζητήματα που ταυτίζονται με την ανθρώπινη υπόσταση. Πιο αναλυτικά, η ιστορία ξεκινά όταν ένας ξένος επισκέπτεται το μικρό, οπισθοδρομικό χωριό για να λύσει μια προσωπική του απορία: Ο κόσμος άραγε είναι κακός; Γιατί αν δεν είναι, αυτό σημαίνει ότι ο θεός μας φέρεται άδικα. Κάνει λοιπόν μια δελεαστική πρόταση στην δεσποινίδα Πριμ και παρακολουθεί τις επιπτώσεις αυτού του διλλήματος. Εάν δολοφονήσουν έναν από τους δικούς τους ανθρώπους, τότε θα ανταμειφθούν με άφθονες ράβδους χρυσού. Τι θα κάνουν άραγε οι κάτοικοί του που φημίζονται για το ηθικό τους υπόβαθρο; Είναι τελικά ο άνθρωπος ικανός για τα πάντα;

Ο Paulo Coelho για ακόμα μια φορά, καταφέρνει μέσω μιας σχετικά απλής ιστορίας να αναδείξει ζητήματα του εσωτερικού μας κόσμου. Τη σύγκρουση δηλαδή του καλού με το κακό και την ελευθερία του ανθρώπου να επιλέγει και να αποφασίζει μόνος του για την πορεία της ζωής του. Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε!

Από την Νικολέτα Τόλια

Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου, του Λάκη Λαζόπουλου

τι να διαβάσω
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδη

Σχεδόν όλοι μας θεωρούμε τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη, την τηλεόραση άτρωτους, πάντα χαρούμενους, χωρίς προβλήματα. Το βιβλίο του Λάκη Λαζόπουλου με τίτλο Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου, το οποίο εκδόθηκε πριν δυο μήνες, έρχεται να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν είναι έτσι όπως νομίζουμε. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην σύζυγό του, Τασούλα, η οποία έδωσε την δική της μάχη με τον καρκίνο. Στο βιβλίο παρακολουθούμε όλη την πορεία της υγείας της. Ο Λάκης Λαζόπουλος αναφέρεται σε προσωπικές τους στιγμές τόσο πριν όσο και μετά την εκδήλωση της ασθένειας. Παράλληλα περιγράφει τα όσα βίωσε ο ίδιος επαγγελματικά και προσωπικά εκείνη την περίοδο αλλά και στο παρελθόν. Όλα αυτά, χωρίς να επισκιάζει το κύριο θέμα που είναι η όλη πορεία της υγείας της συζύγου του.

Στο βιβλίο Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου, συναντάμε ένα Λάκη Λαζόπουλο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς τη λάμψη της τηλεόρασης. Ένα Λάκη Λαζόπουλο γυμνό, πιο ανθρώπινο από ποτέ. Συναντάμε μια άλλη του πλευρά πιο ευαίσθητη, που ίσως αρκετοί να μην είχαν σκεφτεί ότι υπάρχει. Είναι ένα βιβλίο το οποίο είναι δύσκολο να μην σε αγγίξει, να μην σε κάνει να αναθεωρήσεις πράγματα, να μην συγκινηθείς. Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει γράψει ένα βιβλίο στο οποίο δείχνει την αλήθεια του χωρίς φόβο και δεύτερες σκέψεις. Ένα βιβλίο που δεν γίνεται να μην αγαπήσεις αλλά και να μην σε κάνει να εκτιμήσεις ακόμα περισσότερο τον Λάκη Λαζόπουλο.

Από την Χριστίνα Γεωργιάδη

Καλό καλοκαίρι και καλή ανάγνωση!


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Быстромонтажные здания: финансовая выгода в каждом строительном блоке!
  В современном обществе, где секунды – доллары, экспресс-конструкции стали настоящим спасением для предпринимательства. Эти инновационные конструкции комбинируют в себе твердость, финансовую экономию и скорость монтажа, что дает им возможность первоклассным вариантом для разнообразных предпринимательских инициатив.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые здания[/url]
  1. Скорость строительства: Часы – ключевой момент в деловой сфере, и объекты быстрого монтажа обеспечивают значительное снижение времени строительства. Это чрезвычайно полезно в условиях, когда актуально быстро начать вести дело и начать зарабатывать.
  2. Финансовая выгода: За счет усовершенствования производственных процессов элементов и сборки на месте, затраты на экспресс-конструкции часто бывает менее, по сравнению с традиционными строительными проектами. Это дает возможность сэкономить деньги и достичь более высокой инвестиционной доходности.
  Подробнее на [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]https://www.scholding.ru[/url]
  В заключение, скоростроительные сооружения – это первоклассное решение для проектов любого масштаба. Они обладают ускоренную установку, финансовую выгоду и твердость, что позволяет им превосходным выбором для предпринимателей, готовых начать прибыльное дело и получать деньги. Не упустите возможность сэкономить время и средства, превосходные экспресс-конструкции для ваших будущих инициатив!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ