Alexander McQueen
Alexander McQueen

Ο Lee Alexander McQueen αυτοκτόνησε στις 11 Φεβρουαρίου του 2010. Σε ηλικία μόλις 41 ετών. Με αφορμή λοιπόν την Εθνική Εβδομάδα Πρόληψης Αυτοκτονιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου και λήγει αυτό το Σάββατο, γίνεται μια αναφορά στο έργο και την ζωή του θρυλικού σχεδιαστή.

Alexander McQueen
Alexander McQueen
Ποιος είναι ο Alexander McQueen;

Ο McQueen ήταν το παιδί της διπλανής πόρτας που ξαφνικά κατέκτησε τον κόσμο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Lewisham της Αγγλίας, μιας κοινότητας που υπέφερε από υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανισότητας. Αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο της μόδας πολύ νέος. Ο Lee έμαθε να ράβει από νεαρή ηλικία, πριν αρχίσει να σπουδάζει fashion design στο Central Saint Martin’s College of Art & Design. Η δουλειά του πρωτοαναγνωρίστηκε από την editor περιοδικών μόδας, Isabella Blow. Η Isabella γίνεται αμέσως ο μέντορας, η μούσα και παράλληλα η προστάτιδα του Alexander McQueen.

Alexander McQueen
Το έργο του Alexander McQueen

Σε ηλικία 16 ετών, ο τολμηρός McQueen εγκατέλειψε το σχολείο. Επειδή ήξερε να ράβει εξαιρετικά καλά, βρήκε δουλειά στο Savile Row, έναν δρόμο διάσημο για την παραγωγή made-to-order ανδρικών κοστουμιών. Δούλεψε αρχικά στο ραφείο Anderson and Shephard και στη συνέχεια μετακόμισε στο κοντινό Gieves and Hawkes. Ο Alexander ίδρυσε τη δική του εταιρεία το 1992. To 1996 γίνεται δημιουργικός διευθυντής και του οίκου Givenchy. Ο 27χρονος πλέον Lee, ξεκινά να παράγει collections όχι μόνο για την δική του εταιρεία αλλά και για τον γαλλικό οίκο. Πολλές κολεξιόν λοιπόν. No need to do the math. Το 2001 όμως αποφασίζει να σταματήσει την απασχόληση του στο γαλλικό luxury fashion house αφού επιλέγει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον οίκο του “Alexander McQueen”.

Alexander McQueen
No. 13 | Spring 1999 Ready-To-Wear Collection

Δεν ήταν επίδειξη μόδας. Ήταν performance art. Είχε να κάνει άμεσα με το κοινό, με το μοντέλο, τα ρούχα, την τέχνη και την δημιουργία. Το κοινό επηρεάστηκε συναισθηματικά. They were standing there in awe. Μπροστά τους έβλεπαν να δημιουργείτε ένα έργο τέχνης και παράλληλα ένα ένδυμα. Δυο ρομπότ που στην αρχή έμοιαζαν να χορεύουν, το ένα από τα δεξιά και το άλλο από τα αριστερά της Shalom Harlow, ξεκινούν να δημιουργούν ιστορία, να ζωγραφίζουν και να βάφουν το ένδυμα του McQueen.

Alexander McQueen
Alexander McQueen
Alexander McQueen

Κύρια χρώματα της κολεξιόν αποτέλεσαν το λευκό, το γκρι , το καφέ, το μπεζ και το μαύρο. Και στο τέλος, το επικό neon κίτρινο. Στο επίκεντρο της συλλογής ήταν το χειροποίητο, εμπνευσμένο από το βικτωριανό κίνημα Arts and Crafts, με σχέδια κατασκευασμένα από ξύλο, δέρμα και δαντέλα. Σκληρά, δερμάτινα κορμάκια με ψηλούς λαιμούς ανάγκαζαν τα μοντέλα να υιοθετήσουν μια άβολη όρθια στάση ενώ στα ρούχα άλλων, υπήρχαν laces που έμοιαζαν με ακατέργαστα ράμματα. Για μια ακόμη φορά, ο McQueen πειραματίστηκε με την μορφή του σώματος και την χειραγώγηση αυτού. Γενικότερα, μπορούμε να παρατηρήσουμε μια αντίθεση στην αρχή και στο τέλος της συλλογής. Μια αντίθεση μεταξύ του παλιού και του νέου, του χειροποίητου και του τεχνητού, του παραδοσιακού και της εξέλιξη. Η αντίθεση αποτυπώνεται άριστα από τον Alexander McQueen με σκοπό ίσως, να προβληματίσει και να υπενθυμίσει στον χώρο της μόδας πως η τεχνολογία συνεχώς προοδεύει και επομένως οι καιροί αλλάζουν.

Plato’s Atlantis | Spring 2010 Ready-to-Wear
Alexander McQueen
Alexander McQueen

Ο Lee Alexander McQueen κρούει από το 2010 τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, το οικολογικό αποτύπωμα της βιομηχανίας και το λιώσιμο των πάγων. Στην συλλογή, τα μοντέλα μοιάζουν με εξωγήινους που μεταβιβάζονται από την στεριά στον ωκεανό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα χρώματα – πρώτα πράσινα και καφέ, μετά γαλάζια και μπλε μας δείχνουν αυτή την αλλαγή. Τα μοντέλα ήταν ντυμένα με τα iconic παπούτσια Αrmadilo και κοντά, digitally printed φορέματα με μοτίβα ερπετών. Ο McQueen έδινε μια αποκαλυπτική πρόβλεψη για τη μελλοντική οικολογική κατάρρευση του κόσμου:

Η ανθρωπότητα αποτελείται από πλάσματα που εξελίχθηκαν από τη θάλασσα, και μπορεί να επιστρέψουμε σε ένα υποβρύχιο μέλλον, καθώς διαλύεται το κάλυμμα των πάγων.

Πηγή εικόνας: poland.pt
Το τέλος του Alexander McQueen

Λίγους μήνες μετά την Plato’s Atlantis συλλογή, ακολουθώντας το θάνατο της αγαπημένης του μητέρας, ο σχεδιαστής αυτοκτόνησε. «Η δημιουργικότητα είναι ένα πολύ εύθραυστο πράγμα και ο Lee ήταν πολύ εύθραυστος», δήλωσε ο επί χρόνια συνεργάτης του Philip Treacy. Fan του McQueen στο Youtube αναφέρει:

Η γελοία, αφόρητη πίεση που του ασκούσαν για να παράγει τη μία συλλογή μετά την άλλη ήταν εντελώς αηδιαστική. Δεν μπορείς να παράγεις την τελειότητα κατά παραγγελία. Οι δημιουργικοί άνθρωποι ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ τόσο χρόνο όσο και χώρο για να μας δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτοί οι άνθρωποι τον πίεζαν μέχρι που έσπασε!

Πηγή εικόνας: insight-egypt.com

Ο Alexander ήταν ένας από τους πιο inspirational creative directors της εποχής του. Τόλμησε, και τελικά νίκησε… Τα κατάφερε. Δυστυχώς όμως έχασε στο τέλος την μάχη με τον εαυτό του. Ο Lee Alexander McQueen αυτοκτόνησε στις 11 Φεβρουαρίου του 2010. Σε ηλικία μόλις 41 ετών.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

1 COMMENT

Comments are closed.