Balenciaga
Balenciaga Haute Couture Fall 2020-2021 via Vogue Runway

Ο οίκος και η κληρονομιά του Cristobal Balenciaga επιστρέφουν δυναμικά μετά από 53 ολόκληρα χρόνια αποχής από την υψηλή ραπτική. Ο Creative Director της Balenciaga, Demna Gvasalia, επαναφέρει την Balenciaga στον χάρτη της υψηλής ραπτικής με την παρουσίαση της Fall 2021 Ηaute Couture συλλογής στις 7 Ιουλίου, σε μια πλήρως ανακαινισμένη εκδοχή του αυθεντικού σαλονιού υψηλής ραπτικής του Cristobal Balenciaga.

Demna Gvasalia & Balenciaga

Το 2015, ο Gvasalia γίνεται Creative Director της Balenciaga. Το 2021, μετά από 6 χρόνια υπό την «ηγεσία» του Demna, μετά από μόνο Ready-to-Wear συλλογές, η Balenciaga επιστρέφει στην υψηλή ραπτική. Ευρύτερος σκοπός του σχεδιαστή αποτελεί η εισαγωγή της υψηλής ραπτικής στο σύγχρονο πλαίσιο και η επικοινωνία της με το σημερινό κοινό. Όπως λέει: «Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι η Balenciaga είναι μια μάρκα υψηλής ραπτικής 100 και πλέον ετών. Νομίζουν ότι είναι μια μάρκα που ξεκίνησε με το αθλητικό παπούτσι Triple S.»

Balenciaga
Demna Gvasalia via zougla.gr

Σύμφωνα με τον CEO της Balenciaga Cédric Charbit, η αναγέννηση της υψηλής ραπτικής ήταν στα χαρτιά από τη στιγμή που ο Demna έφτασε στον οίκο που ανήκει στην Kering. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια δημιουργική υποχρέωση. Το ξέραμε και οι δύο όταν πρωτογνωριστήκαμε, αν και δεν το είπαμε ποτέ. Ήταν γραφτό να γίνει.» Ο Demna αναφέρει, ότι η δημιουργία της συλλογής ήταν η πιο πνευματική εμπειρία που είχε ποτέ στον χώρο της μόδας. Ο ίδιος δήλωνε: «Αισθάνομαι ότι το να κάνω υψηλή ραπτική με κάνει καλύτερο ως άνθρωπο.»

Balenciaga Haute Couture Fall/Winter 2021-2022

«Επιτέλους κατάλαβα γιατί δεν φορούσα ποτέ κοστούμι», γέλασε, εξηγώντας ότι η υψηλή ραπτική δεν αφορά μόνο το τελικό αντικείμενο, αλλά την εμπειρία του να έχεις ένα ρούχο φτιαγμένο και προσαρμοσμένο για σένα. «Είναι κάτι που μόνο ο χρήστης μπορεί να γνωρίζει. Δεν είναι μόνο η στάση του σώματος, κάνει κάτι με το μυαλό σου. Είναι κάτι πολύ ψυχολογικό.»

Balenciaga
Balenciaga via Vogue Runway

Η παρουσίαση της συλλογής έλαβε χώρα σε μια πλήρως ανακαινισμένη εκδοχή του αυθεντικού σαλονιού υψηλής ραπτικής του Cristobal Balenciaga. Δεν υπήρχε μουσική. Ο κύριος Balenciaga έκανε σιωπηλές επιδείξεις για να εστιάσει το κοινό στη γραμμή, το κόψιμο και την παρουσία των ρούχων του. Το ίδιο έκανε και ο Demna Gvasalia σε αυτή την επίδειξη. Με ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο καστ, το οποίο ενσάρκωνε την ιδέα του σχεδιαστή για το ποιος θα μπορούσε να είναι ένας πελάτης υψηλής ραπτικής σήμερα, η παρουσίαση της συλλογής ξεκινά.

Balenciaga
Balenciaga – FALL 2021 COUTURE via Vogue Runway

Λαμβάνοντας υπόψιν την κληρονομιά του οίκου ο Gvasalia, ήθελε να δείξει πραγματικά ποιος είναι ως σχεδιαστής. «Ο κόσμος με βάζει στο κουτί κάποιου που σχεδιάζει φούτερ και αθλητικά παπούτσια -και αυτό δεν είναι αυτό που πραγματικά είμαι» Σε αυτή την συλλογή εστίασε στο πώς να προσδώσει στα ρούχα «γοητεία υψηλής ραπτικής, στάση και συμπεριφορά». Στο πώς να δώσει την ίδια αξία σε ένα μαύρο ζιβάγκο, ένα τζιν, ένα σακάκι κοινής ωφέλειας ή ένα T-shirt με ένα μεγάλο φόρεμα χορού ή ένα κοστούμι φούστας. Και πιστεύω πως τα κατάφερε.

The garments

Ο Gvasalia δήλωσε ότι το προφανές σημείο εκκίνησης για το ντεμπούτο του στην υψηλή ραπτική ήταν το αρχείο του Cristóbal Balenciaga, ώστε να μπορέσει να «κατανοήσει τη νοοτροπία του ιδρυτή». Το μαύρο αποτέλεσε το κυρίαρχο χρώμα. Η συλλογή περιείχε oversized πουκάμισα, μπουρνούζια, τζιν, μπλουζάκια, σακάκια, futuristic γυαλιά, καπέλα, μεγάλα φορέματα από ταφτά και ένα μοναδικό νυφικό.

Τhe Iconic Couture Hats and Jeans

«Τα καπέλα είναι πολύ σημαντικά για την κληρονομιά της Balenciaga. Σχεδόν για κάθε συλλογή, για κάθε σιλουέτα είχε ένα καπέλο», θαύμασε ο Gvasalia. «Έχω κάνει πολλά καπέλα του μπέιζμπολ, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα δουλέψω πάνω σε πραγματικά καπέλα, τα οποία είναι κατά κάποιο τρόπο ένα άχρηστο προϊόν. Δεν το χρειάζεσαι για να επιβιώσεις. «Νομίζω όμως ότι η αχρηστία των καπέλων είναι πολύ ελκυστική για μένα στο πλαίσιο της υψηλής ραπτικής… Ξαφνικά έγινε ένα τόσο εμμονικό σημείο για μένα, το οποίο μου άρεσε πολύ.»

Τα τζιν δεν συνηθίζονται σε επιδείξεις Haute Couture συλλογών αλλά ο Demna κατάφερε να τα μεταφέρει σε αυτή την κατηγορία. Τα τζιν της συλλογής λοιπόν, φτιάχτηκαν σε αυθεντικούς αμερικανικούς αργαλειούς και το αποτέλεσμα  μπορεί να φανεί και από τις εικόνες.

Balenciaga
Balenciaga via Vogue Runway

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

1 COMMENT

  1. Your article caught my attention when you said that placing a valuation on your business is a complex procedure. As far as I know, equipment appraisal is also important to get to know the value of your company. Thanks for the information about how the most common way to value a company is to determine the value of its hard assets.

Comments are closed.