Exclusive Content:

6+1 βιβλία για την ελληνική επανάσταση του 1821

Η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης αποτέλεσε αφορμή για εορτασμό, αναστοχασμό αλλά και πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του λόγου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών έργων. Ας δούμε μερικά από αυτά...

Με αφορμή την εορταστική επέτειο της 25ης Μάρτιου, το παρόν άρθρο αποτελεί ένα αφιέρωμα στον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων, μέσα από τη ματιά διακεκριμένων ιστορικών, οι οποίοι έγραψαν βιβλία για τον ελληνικό Αγώνα της Ανεξαρτησίας που αξίζει να διαβαστούν.

Πρωτόγονη Επανάσταση (Αρματολοί και κλέφτες), από τις εκδόσεις ΕΑΠ

Ο Σπύρος Ασδραχάς την πρώτη περίοδο της επιστημονικής ενασχόλησής του με την ιστορία ασχολήθηκε με το φαινόμενο του κλεφταρματωλισμού. Έτσι προέκυψε και το έργο του, Πρωτόγονη Επανάσταση. Σε αυτό καταγράφει τη σύσταση των ομάδων των κλεφτών και των αρματολών, τις σχέσεις τους με την εκάστοτε εξουσία και τα κοινωνικά πορτρέτα των μελών τους. Παράλληλα, αναφέρεται στη βία που, στα πλαίσια των ομάδων αυτών, αυτονομείται ως αξία απέναντι στην εξουσία.

Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη, από τις εκδόσεις Εστία

Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, εκτός από τα πολεμικά του έργα και την πολιτική του δράση, μετά την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους αποφάσισε να μάθει γράμματα σε προχωρημένη ηλικία για να γράψει τα απομνημονεύματά του. Κατέγραψε, όχι μόνο τα σημαντικά γεγονότα, αλλά και την καθημερινότητα της εποχής του αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους. Το έργο του θεωρείται ίσως η πιο γνήσια αποτύπωση του καιρού της Ελληνικής Επανάστασης.

Απομνημονεύματα Θ. Κολοκοτρώνη, από τις εκδόσεις Μέρμυγκας

«Τα απομνημονεύματα που ο Κολοκοτρώνης υπαγόρεψε στον Γ. Τερτσέτη, αποτελούν κειμήλιο λόγου, πατριωτισμού, παρατηρητικότητας και απλότητας. Κι όμως το κράτος τα αγνοεί. Ποτέ δε “σκέφθηκε” ν’ αναφτερώσει τη σκέψη και την καρδιά των νιάτων βάζοντας τα στα σχολειά μας, σαν ένα από τα βασικά αναγνώσματα. Για την “παράλειψη” αυτή, που δεν έχει κανένα ελαφρυντικό, βαρύτατη είναι η ευθύνη εκείνων που κατευθύνουν την παιδεία μας.» Αυτά αναφέρει ο Δημήτρης Φωτιάδης στην παρουσίασή που κάνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

1821 – Γυναίκες και Επανάσταση, από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μέσα από γλαφυρές αφηγήσεις διερευνώνται με κριτική ματιά οι πραγματικότητες των γυναικών στα Γιάννενα, την Αθήνα, τις Κυκλάδες, τη Χίο και την Ύδρα. Φαναριώτισσες και γυναίκες της αναδυόμενης αστικής τάξης αναλαμβάνουν έντονη μορφωτική και πολιτιστική δράση. Οι εξαιρετικές πράξεις των γυναικών αυτών τις έβγαλαν από την αφάνεια και τις έφεραν στο επίκεντρο συνταρακτικών εξελίξεων που ξεπερνούσαν τα κοινωνικά όρια της εποχής. Το βιβλίο θίγει ζητήματα όπως οι μαζικές αιχμαλωσίες, η μέριμνα των χιλιάδων εξαθλιωμένων προσφύγων, θέματα ηθικών αμοιβών και συντάξεων για τις χήρες των αγωνιστών, της γυναικείας εκπαίδευσης και της απουσίας των γυναικών από την πολιτική ζωή και από τα κείμενα του Αγώνα.

επανάσταση
Πηγή: istockphoto.com

Επανάσταση 1821 Γένους Θηλυκού, από τις Εκδόσεις Αγγελάκη

Από τη Σμύρνη στην Κωνσταντινούπολη, στο Σούλι, τη Ρούμελη, τον Μοριά, τα νησιά του Αιγαίου, τον Λεβάντε και την Κρήτη. Ένας απλός Έλληνας πολεμιστής από τη Μικρά Ασία, ο 19χρονος τότε Πέτρος Μέγκους, διηγείται σημαντικές στιγμές της ζωής του από την ελληνική επανάσταση. Με αφορμή τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του από όποιον τόπο της σκλαβωμένης Ελλάδας κι αν πέρασε, αναδεικνύονται οι αληθινές ιστορίες γυναικών που με αυταπάρνηση υπέμειναν όλα τα δεινά και αγωνίστηκαν με ηρωισμό για την πίστη τους, την αξιοπρέπειά τους, τα πιστεύω τους και την ελευθερία της πατρίδας τους. Η συγγραφέας, Γιώτα Αγγελοπούλου, αναδεικνύει αληθινές ιστορίες γυναικών, γνωστών και άγνωστων, απλοϊκών και μορφωμένων, από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Γυναικών που με τις πράξεις και τα έργα τους ξεσήκωναν τον κόσμο για να ταχθούν με το επαναστατικό κίνημα για την ελευθερία της Ελλάδας.

Νεοελληνικός Διαφωτισμός, από τις Εκδόσεις Gutenberg

Το φιλοσοφικό status του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αντιστοιχίζεται με τα πλαίσια της φιλοσοφίας του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και φανερώνει την άμεση σχέση αλλά και την επίδραση που δέχθηκε η νεοελληνική σκέψη από την ευρωπαϊκή. Εκτός όμως από την πλούσια πηγή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού έτρεξαν και άλλα νάματα προς το ρεύμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Αυτά εκπήγασαν από μια δυσχερή και προβληματική συνέχεια της νεοελληνικής σκέψης. Σταθερό πάντως χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του Νεοελληνικού Διαφωτισμού είναι η σταδιακή αλλαγή του οντολογικού πλαισίου και η δυναμική στροφή της φιλοσοφίας προς τις φυσικές επιστήμες. Αλλά η σύνδεση της φιλοσοφίας με τις φυσικές επιστήμες -που θεμελιώνεται στη δυνατότητα αποδειξιμότητας και πρακτικών εφαρμογών- οδηγεί παράλληλα τη φιλοσοφική έρευνα στη σύνδεσή της με την πρακτική ζωή. Ως αποτέλεσμα, έχουμε τη σύνδεση φιλοσοφίας και κοινωνικής πράξης. Έτσι, η φιλοσοφία γίνεται «υγιής φιλοσοφία». Επιτυγχάνεται η άρση των προκαταλήψεων και η κατάκτηση της ελευθερίας της φιλοσοφικής σκέψης, το φιλοσοφείν απροκαταλήπτως και ελευθέρως.

Εσωτερικές έριδες και διενέξεις στα χρόνια του Αγώνα, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σε αυτή τη σειρά βιβλίων με γενικό τίτλο 200 χρόνια από την Επανάσταση εντάσσεται και το βιβλίο του Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη. Η μελέτη αυτή ασχολείται με τις εμφύλιες διαμάχες των Ελλήνων στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Διαμάχες οι οποίες, για κάποια διαστήματα, αποπροσανατόλισαν την εθνική υπόθεση. Διερευνά τα αίτιά τους, αναδεικνύει με λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά τους, ενώ ανιχνεύει τις επιπτώσεις τους. Αναφέρεται όχι μόνο στην εποχή του Αγώνα της Παλιγγενεσίας, αλλά και τη διάρκεια των δύο αιώνων της ελληνικής ανεξαρτησίας.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τις σειρές και τα ταξίδια. Το αγαπημένο μου μέρος, μια σκονισμένη βιβλιοθήκη. Είμαι κάπως μοναχική, μονίμως αναποφάσιστη και θέλω διαρκώς να ασχολούμαι με νέα πράγματα, διότι με ενοχλεί αφόρητα η ρουτίνα. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και πιστεύω ότι τα όνειρα και η φαντασία αποτελούν κίνητρο για περιπέτεια στη ζωή.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...