κλιματική αλλαγή
Παγκόσμια Κλιματική Κινητοποίηση// Πηγή: instagram.com (@prwtovoulia_newn)

Εσύ θα πεθάνεις από γηρατειά, εγώ θα πεθάνω από κλιματική αλλαγή.

Κρίση

Πότε θα θέσουμε σε προτεραιότητα τις ανθρωπιστικές αξίες και την προστασία του περιβάλλοντος; Πότε θα εστιάσουμε στα πραγματικά προβλήματα και όχι σε μη ρεαλιστικές λύσεις; Πότε θα δοθεί σημασία σε θέματα βαρύνουσας σημασίας όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής;

κλιματική αλλαγή
Mother nature on climate change – Deconstruction
A sketch by Erind Papajani

Πότε θα λάβουμε δράση; Πότε σκοπεύουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα μήπως και προλάβουμε τίποτα; Έτσι όπως το πάμε, χλωμό το βλέπω… Πότε θα ενδιαφερθεί κανείς για την δική μας γενιά; Ή ενδιαφερόμαστε για την Gen Z μόνο όταν πρόκειται για target groups στο marketing; Μόνο όταν πρόκειται για διαφημίσεις και πωλήσεις; Για το θέμα της κλιματικής αλλαγής ποτέ. Μάλλον και αυτό εμείς πρέπει να το φροντίσουμε. Και αυτό. Ένα ακόμα πρόβλημα, ένα ακόμα βάρος. Ένα πρόβλημα όπως αυτό της ανεργίας. «Ε.Ε.: Πρώτη η Ελλάδα στην ανεργία των νέων για τον Μάιο του 2021». Καλά πήγε και αυτό! Πολύ ενθαρρυντικό για όσους πρόκειται να μπουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά. Όχι τίποτα άλλο, αλλά από ανάγκη. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μπορούμε να νοικιάσουμε ένα σπίτι. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μπορούμε να παρακολουθούμε τις διαλέξεις της σχολής μας. Εάν ανοίξει και αυτή. Γκούχου!

Ίσως να πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Είμαστε η νέα γενιά που όποτε βολεύει τα media, θα «σώσει» τον πλανήτη, θα μας βγάλει από αυτή την κατάσταση. Ενώ παράλληλα οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να φύγουμε από τον πλανήτη. Για να φύγουμε από τη Γη. Τον πλανήτη μας. Πόσο εφικτή μπορεί να είναι αυτή η λύση; Πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι αυτή η λύση; Γελάμε. Ή μάλλον, κλαίμε. Κυριολεκτικά όμως.

«Μα πώς θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;»

Με ενέργειες όπως αυτή που θα συμβεί αύριο απαντώ. Με πορείες, με πανό, με φωνές, με posts και lives στο Instagram με μουσικούς, με καλλιτέχνες και με banners στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα, στα βαγόνια, στα παγκάκια, στα σοκάκια και στα πεζοδρόμια. Και βασικά παντού.

κλιματική αλλαγή
Παγκόσμια Κλιματική Κινητοποίηση
Δελτίο Τύπου

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου για τις κλιματικές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη 2021 από την Πρωτοβουλία νέων:

«Φέτος η χώρα μας βίωσε ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Πρωτοφανές τόσο στην διάρκεια, όσο και την ένταση. Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ 50 χρόνων. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές, ξηρασία αλλά και πλημμύρες δημιουργούν προβλήματα τόσο στην καθημερινή μας ζωή, όσο και στην οικονομική αλλά και κυριολεκτική ακεραιότητα ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων. Οι αγρότες της χώρας μας βλέπουν τις σοδιές τους να καταστρέφονται από αναπάντεχα καιρικά φαινόμενα. «Οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας δεν βίωσαν ποτέ κάτι τέτοιο» ομολογούν με τρόμο.

Η πραγματικότητα δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον υπαρξιακό ζήτημα, το οποίο θα επηρεάσει δυσανάλογα την γενιά μας. Είναι υποχρέωσή μας να κινητοποιηθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να μιλήσουμε για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ας κάνουμε μαζί την αρχή! Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, Fridays for Future Greece και Πρωτοβουλία Νέων ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό μας σκοπό: Κλιματική Δικαιοσύνη. Στις 24 Σεπτεμβρίου, και ώρα 17:00 στην Πλατεία Συντάγματος και σε ολόκληρη την χώρα, συγχρονίζουμε τα συνθήματα μας με αυτά εκατοντάδων χιλιάδων νέων σε όλο τον πλανήτη, και παλεύουμε για ένα μέλλον βιώσιμο.

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό και το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους. Σε όποιον θέλει στο μέλλον να κοιτάζει τα νέα άτομα στα μάτια ξέροντας ότι έκανε ότι μπορούσε για εκείνα.»

κλιματική αλλαγή
Παγκόσμια Κλιματική Κινητοποίηση

Όλοι εκεί! Για ένα καλύτερο αύριο…


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.