Φρίντα Κάλο
Πηγή εικόνας: Betty Muñoz on Pinterest

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Ποια είναι η Φρίντα Κάλο;

Φρίντα Κάλο. Μία από τις σημαντικότερες ζωγράφους του Μεξικού. Για εμένα, η Φρίντα Κάλο πέραν από μεγάλη μποέμ καλλιτέχνιδα του 20ου αιώνα αποτελεί πρότυπο, σύμβολο και πηγή έμπνευσης. Σε όλη της τη ζωή η Φρίντα Κάλο πολέμησε τους προσωπικούς της δαίμονες και τον φυσικό της πόνο. Τα φρύδια της έχουν γίνει σύμβολο για την ελευθερία έκφρασης και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Δεν την ένοιαξαν η απαξίωση, οι προκαταλήψεις και οι αρνητικές κριτικές του κόσμου ούτε στιγμή!

Ξεκίνησε να ζωγραφίζει κυρίως πρόσωπα μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό της. Παρά τις πολλαπλές εγχειρήσεις, βρίσκεται σχεδόν ακίνητη σε ένα κρεβάτι. Η Κάλο βρίσκει διέξοδο στην τρίτη τέχνη, η οποία γίνεται το μέσο έκφρασης των συναισθημάτων της. Με τα έργα της έγινε γνωστή  ως μια από τις πιο δυνατές φωνές για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, της LGBTQI+ κοινότητας, ενώ έθιξε και θέματα εθνικής ταυτότητας και μειονοτήτων.

Φρίντα Κάλο
Πηγή Εικόνας; avant-garde.com.cy

Η τέχνη της εξερεύνησε ζητήματα όπως η ταυτότητα, το φύλο, οι κοινωνικές τάξεις, η αποικιοκρατία, η φυλή και πολλά άλλα ζητήματα που μας απασχολούν μέχρι και σήμερα. Ζούμε σε έναν κόσμο που πραγματοποιούνται πολλές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο ανταγωνισμό, επιθετικότητα, κτητικότητα, προβλήματα, τέρατα, πολέμους, διαταραχές, υπερπαραγωγή, εσωτερικευμένο μίσος, ρατσισμό, τοξική αρρενωπότητα και γυναικοκτονίες. Παρόλα αυτά, η νέα γενιά δεν έχει σταματήσει να μάχεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προστατεύει τα ιδανικά και τις αξίες που μας μετέδωσε η Φρίντα Κάλο ούτε λεπτό!

Η τέχνη της Φρίντα Κάλο
Φρίντα Κάλο
Πηγή εικόνας: artsandculture.google.com

Η Φρίντα αποτελεί έμπνευση γιατί, ως γυναίκα και καλλιτέχνης, προσπέρασε πολλά εμπόδια. Μας έδωσε ένα μάθημα ανθεκτικότητας όταν δεν έπαψε να δημιουργεί μετά το τρομερό ατύχημα που είχε όταν ήταν 18 ετών. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1925, η Φρίντα ενεπλάκη σε ένα σοβαρό ατύχημα με λεωφορείο, το οποίο την άφησε με σπασμένη σπονδυλική στήλη, σπασμένη κλείδα, σπασμένα πλευρά, σπασμένη λεκάνη και 11 κατάγματα στο δεξί της πόδι. Παρόλα αυτά, δεν τα παράτησε ποτέ.

Στην παραπάνω αυτοπροσωπογραφία της, η Φρίντα απαθανατίζει το πως αισθάνεται έχοντας ένα «ραγισμένο» σώμα. Η Σπασμένη Στήλη ζωγραφίστηκε λίγο μετά την εγχείρηση που είχε κάνει στη σπονδυλική της στήλη. Η επέμβαση την άφησε «κλεισμένη» σε έναν μεταλλικό κορσέ, ο οποίος βοήθησε να ανακουφιστεί από τον έντονο και συνεχή πόνο που ένιωθε. Παρατηρούμε ότι στην θέση της σπονδυλικής της στήλης βρίσκεται μια ραγισμένη ιωνική στήλη που συχνά χτιζόταν για ελληνορωμαϊκές θεές. Η Φρίντα στο συγκεκριμένο έργο κλαίει, αλλά δεν δείχνει τα συναισθήματα της. Δε ζητά λύπηση, δε δείχνει τον θυμό της αλλά ούτε και τον πόνο που νιώθει. Μπορούμε να κατανοήσουμε πως ο πόνος της είναι έντονος και αφόρητος, όχι από το πρόσωπο, αλλά από το πλήθος των καρφιών που βρίσκονται πάνω σε όλο το σώμα της.

Φρίντα Κάλο
Frida Kahlo’s The Two Fridas // Πηγή εικόνας: dailyartmagazine.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

1 COMMENT

Comments are closed.