ρομποτ
Πηγη: indiatimes.com

Πώς θα σας φαινόταν να επισκεφθείτε ένα εστιατόριο και να σας σερβίρει ένα ρομπότ; Πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συνάμα περίεργο θα έλεγα εγώ. Ο Aglio Kim, ο σερβιτόρος ρομπότ, είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα εστιατόριο στη Νότια Κορέα αποφάσισε να διασφαλίσει την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Πώς λειτουργεί το ρομπότ;

Το ρομπότ ύψους 1.25 μέτρων διαθέτει οπτικές δυνατότητες, καθώς και μέθοδο εντοπισμού και χαρτογράφησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφύγει τα πιθανά εμπόδια και να μετακινηθεί προς τους πελάτες. Είναι, επίσης, εξοπλισμένο με δίσκους φαγητού, οι οποίοι μπορούν να αντέξουν έως και 30 κιλά βάρος. Φυσικά, για να επικοινωνεί με τους πελάτες, περιλαμβάνει οθόνη LCD και μεγάφωνο στην κορεάτικη και στην αγγλική γλώσσα. Σερβίρει έως και τέσσερα τραπέζια τη φορά.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εστιατορίου «οι πελάτες εκπλήσσονται, μόλις αντικρύζουν το ρομπότ. Το βρίσκουν συναρπαστικό και κυρίως νιώθουν προστατευμένοι από τον κορονοϊό».

ρομποτ
Πηγή: thejakartapost.com

Για την ώρα, όπως λέει, «το ρομπότ συνεργάζεται με το προσωπικό του καταστήματος και του δίνει τη δυνατότητα να επικεντρώνεται κυρίως στη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών και όχι στη μεταφορά δίσκων». Συνεχίζει δηλώνοντας, πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το αντικαταστήσει (το προσωπικό). Θα χρειαστούν πολλά χρόνια μελέτης και εξέλιξης, ώστε να συμβεί αυτό».

Στόχος της εταιρείας, που το δημιούργησε, είναι τους προσεχείς μήνες να εξοπλίσει ακόμα περισσότερα εστιατόρια στην Κορέα με τέτοιου είδους μηχανήματα, καθώς λόγω της πανδημίας η ανάγκη τους θεωρείται επιτακτική.

ρομποτ
Πηγή: moneycontrol.com

Θα αντικαταστήσουν οι μηχανές τους ανθρώπους;

Φυσικά το ερώτημα είναι ρητορικό και τίθεται ολοένα και περισσότερο. Δεν υπάρχει ακόμα μία βέβαιη απάντηση. Βλέπουμε, όμως, πως χρόνο με το χρόνο η τεχνολογία μας εκπλήσσει με την εξέλιξή της. Ήδη πολλές δραστηριότητες διεκπεραιώνονται πιο εύκολα σε σχέση με πριν. Αυτό κάποιους τους ευχαριστεί, άλλους πάλι όχι. Τα πάντα, ωστόσο έχουν διττή σημασία. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο φόβος της αντικατάστασης του ανθρώπου από τις μηχανές είναι υπαρκτός, καθώς ζούμε στην εποχή της αυτοματοποίησης. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα να αλλάξει άρδην τη ζωή, όπως την ξέρουμε. Το αν θα την καλυτερεύσει ή θα τη χειροτερεύσει, θα δείξει στο μέλλον. Προς το παρόν, ας αρκεστούμε στις θετικές επιδράσεις της.

ρομπότ
Πηγή: analyticsinsight.com

Πηγή: reuters.com


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

1 COMMENT

Comments are closed.