Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ηχογράφηση από την Ακριβή Ανδρινοπούλου:

Το μαγιό του τότε και του σήμερα

Τον 18o αιώνα το μαγιό ήταν ένα αρκετά δημοφιλές ένδυμα λόγω της θαλάσσιας κολύμβησης. Ο κόσμος πίστευε ότι η κολύμβηση είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία και γι αυτό τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες κατέφευγαν συχνά στις παραλίες για βουτιές στη θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, λίγα χρόνια αργότερα η δραστηριότητα αυτή θεωρήθηκε, ότι δεν είναι επαρκώς θηλυκή. Για τις βουτιές στη θάλασσα, οι γυναίκες φορούσαν άνετα και φαρδιά φορέματα.

Το μαγιό στην παρακάτω εικόνα είναι από το 1767 και ανήκε στη Μάρθα Ουάσιγκτον, σύζυγο του τότε ηγέτη του ηπειρωτικού στρατού, και αργότερα στον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον. Το μπλε και λευκό καρό φόρεμα ήταν φτιαγμένο από λινό. Μικρά βάρη μολύβδου ράφτηκαν σε κάθε τέταρτο του φορέματος, ακριβώς πάνω από το στρίφωμα. Αυτό έγινε για να διασφαλιστεί ότι το φόρεμα δεν επέπλεε στο νερό, βοηθώντας τις γυναίκες να διατηρήσουν τη σεμνότητά τους. Ήταν γνωστό ότι η Μάρθα Ουάσιγκτον ταξίδεψε τα καλοκαίρια του 1767 και του 1769 στις φημισμένες ιαματικές πηγές στο Μπέρκλεϊ Σπρινγκς της Δυτικής Βιρτζίνια, για να απορροφήσει τα εμφανή οφέλη για την υγεία.

μαγιό
Πηγή εικόνας: mountvernon.org

Τα μαγιό τον 19ο αιώνα

Τον 19ο αιώνα, η δημοτικότητα των ψυχαγωγικών υδρόβιων δραστηριοτήτων ξεπέρασε την επιθυμία κολύμβησης για οφέλη για την υγεία. Με αυτό, τα χαλαρά φορέματα chemise ταιριάζουν όλο και περισσότερο και πιο περίπλοκα, αντιγράφοντας τις σιλουέτες της γυναικείας μόδας.

Η επιθυμία των ψυχαγωγικών υδρόβιων δραστηριοτήτων ξεπέρασε την επιθυμία της κολύμβησης. Η βασική προτεραιότητα των γυναικών ήταν η συμμετοχή τους στις θαλάσσιες δραστηριότητες, διατηρώντας, ταυτόχρονα, τη σεμνότητά τους. Γι αυτό τον λόγο, τα ρούχα της κολύμβησης αποτελούνταν από ένα μαγιό και κάλτσες από μαλλί ή βαμβάκι. Δεν διευκόλυναν τις γυναίκες, επειδή όταν ήταν βρεγμένα γίνονταν βαριά.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Irina Tsivileva

Βικτωριανή εποχή

Κατά τη διάρκεια της βικτωριανής περιόδου, γνωστή για τις αυστηρές ηθικές  αξίες, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν συχνά μηχανές κολύμβησης, όταν έμπαιναν κι έβγαιναν από τη θάλασσα. Τα μηχανήματα κολύμβησης ήταν μικρά σπίτια με τροχούς, τα οποία τράβαγαν μέσα και έξω από βαθύτερα νερά τα άλογα. Παρείχαν στις γυναίκες ένα μέρος για να αλλάξουν, πριν μπουν στη θάλασσα.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@britishmuseum.com

Στη δεκαετία του 1880, οι γυναίκες συνέχισαν να φοράνε μαγιό με ψηλούς λαιμούς, μακριά μανίκια και φούστες έως το γόνατο από λινό και μαλλί. Επίσης, φορούσαν συχνά ζώνες, οι οποίες αναπαρήγαγαν τη σιλουέτα της εποχής. Κάτω από το φόρεμα κολύμβησης, φορούσαν, επίσης, παντελόνι, για να διατηρήσουν τη σεμνότητα τους.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@britishmuseum.org

Ένα εναλλακτικό γυναικείο μαγιό, που διαδόθηκε στο τέλος της βικτοριανής εποχής, ήταν το  Princess. Ήταν ένα μονοκόμματο ένδυμα, όπου η μπλούζα ήταν προσαρτημένη στο παντελόνι, ενώ στην κορυφή φορούσαν μία φούστα. Τα ρούχα ήταν σε σκούρα χρώματα, πράγμα που σήμαινε ότι οι θεατές δεν καταλάβαιναν αν ήταν βρεγμένα ή όχι.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Amazon Fashion EU

Αυτό το ένδυμα ήταν ο καταλύτης για τις σημαντικές αλλαγές στα γυναικείο μαγιό. Το κουστούμι Princess ήταν η αρχή του μονοκόμματου γυναικείου μαγιό. Οι αλλαγές άρχισαν να γίνονται γρήγορα καθώς οι δραστηριότητες των γυναικών στο νερό άρχισαν να γίνονται κοινωνικά αποδεκτές. Το παντελόνι από το Princess, μέχρι τη δεκαετία του 1890, έγινε πιο κοντό, ώστε να μη φαίνεται κάτω από τη φούστα, ενώ το ύφασμα έπαψε να είναι μαλλί.

 

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@britishmuseum.org

20ος αιώνας

Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα τα γυναικεία μαγιό υπέστησαν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες είχα ως αποτέλεσμα την υλική εξέλιξη και τις φιλελεύθερες τάσεις της μόδας. Στις αρχές του δέκατου ενάτου αιώνα η κολύμβηση εμφανίστηκε ως αγωνιστικό άθλημα. Ωστόσο, η δημοτικότητά του δεν σταθεροποιήθηκε, μέχρι την πρώτη εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν στην κολύμβηση για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912.

Η Annette Kellerman, μια κολυμβήτρια από την Αυστραλία, έκανε αισθητή της παρουσία της, σε μια κοινωνία άκρως ανδροκρατούμενη και συνέβαλλε θετικά στη γυναικεία κολύμβηση και στην έναρξη του εκσυγχρονισμού των γυναικείων μαγιό. Η Kellerman ονομάστηκε «η γοργόνα της Αυστραλίας» λόγω των δυνατοτήτων στην κολύμβηση.

μαγιό
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Reseau International

Το 1905  κλήθηκε να εμφανιστεί μπροστά στη βρετανική βασιλική οικογένεια, ωστόσο το μαγιό της απαγορεύτηκε καθώς ήταν σφιχτό και αποκάλυπτε το κάτω μέρος των ποδιών της. Η Kellerman αρνήθηκε να αγωνιστεί με ένα άβολο και ακατάλληλο ένδυμα, που θα πληρούσε τα πρότυπα της σεμνότητας και γι αυτό προτίμησε να ράψει μαύρες κάλτσες στο μαγιό της.

Η Kellerman αντιμετώπισε ξανά το ίδιο πρόβλημα όταν αγωνίστηκε στη Βοστώνη. Το μαγιό της θεωρήθηκε άσεμνο. Ωστόσο, αυτό παρακάμφθηκε καθώς η δικαστής συμφώνησε ότι το ένδυμα ήταν βαρύ και ακατάλληλο και ότι τα μαγιό ήταν πιο πρακτικό για κολύμπι. Αυτό το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε ευρέως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ενώ η δράση της γνωστής κολυμβήτριας θα μπορούσε να είχε απελευθερωτική επίδραση στα γυναικεία μαγιό, δυστυχώς, οδηγήθηκε σε καταστολή της γυναικείας ασεβείας σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

μαγιό
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Women I Admire

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τάσεις των γυναικείων μαγιό άρχισαν να διαφέρουν μεταξύ των ηπείρων. Στην Αμερική και την Ευρώπη οι γυναίκες φορούσαν πλεκτά μαγιό που αντικατέστησαν το ένδυμα, ωστόσο υπήρχαν ελαφρές προσαρμογές ανάλογα με την ήπειρο και τη χώρα. Στην Αμερική, οι γυναίκες προτίμησαν τις πιο  σπορ εμφανίσεις, ενώ οι Ευρωπαίες γυναίκες επέλεξαν πιο κομψά και κοφτά μαγιό. Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ των δύο τάσεων ήταν ότι στη Αμερική τα γυναικεία μαγιό ήταν προσβάσιμα στη μεσαία τάξη, ενώ στην Ευρώπη ο διαχωρισμός ήταν ασαφής.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

1 COMMENT

  1. I am curious to find out what blog platform you’re
    working with? I’m experiencing some minor security problems
    with my latest website and I’d like to find something more
    secure. Do you have any recommendations?

Comments are closed.