Exclusive Content:

Dungeness: το ανεμοδαρμένο ακρωτήρι του Sonny Touch

Το νέο EP του Sonny Touch μας ταξιδεύει σε νοητές κα φυσικές ακτογραμμές, σε Φάρους και σε σουρεάλ κήπους.

6:00. Το ξυπνητήρι χτυπάει, το πρώτο φως της μέρας δεν καταφέρνει να φτάσει στο δωμάτιό σου γιατί κρύβεται από ένα παχύ στρώμα από απειλητικά σύννεφα και εσύ, καθώς φτιάχνεις τον πρωινό καφέ φίλτρου (black as midnight on a moonless night), ταξιδεύεις νοητά στο Dungeness, ένα μέρος με διττή υπόσταση. Ένα ακρωτήριο στην ακτή του Kent της Αγγλίας, αλλά και ένα μέρος νοητό, που ο Sonny Touch, αλλά και εμείς, έχουμε επισκεφτεί/ θα επισκεφτούμε μόνο στη φαντασία μας.

Dungeness

Το νέο EP του εγχώριου (αλλά με βάση πλέον το Ελσίνκι) Sonny Touch ξεκινάει με το ομότιτλο κομμάτι. Μέσα από τον ήχο καφέ που χύνεται στην κούπα, αναδύονται ένα φανκ ριφ και μια παιχνιδιάρικη μπασογραμμή. Τι συμβαίνει πραγματικά και τι είναι δημιούργημα της φαντασίας σου; Το Dungeness ξεπροβάλει σαν ένα άλλο Lighthouse (2019), του Robert Eggers. Λιγότερο σκοτεινό και φροϋδικό, αλλά περισσότερο μαγικά ρεαλιστικό -με το υπερφυσικό να συνυπάρχει οργανικά. Η ιστορία που αφηγείται αυτή τη φορά ο Sonny Touch δεν διαθέτει την παιδικότητα και την ενεργητικότητα του προηγούμενου άλμπουμ του, Leave Space for the Little Animals, ούτε τη μουσική πολυπλοκότητα του πρώτου του, Brain Soup -η Bastard Jazz και τα Voodoo Drums είναι δυσεύρετα. Όχι, αυτή τη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα EP νοητά πολυεπίπεδο.

A Wolf Saint in the Garden

Τα παντζούρια του σπιτιού τρίζουν στο ανεμοδαρμένο ακρωτήρι και ένας λύκος ουρλιάζει στον κήπο. Μέσα στο επόμενο δευτερόλεπτο, έχει εξαφανιστεί. Δεν είσαι σίγουρος αν φαντάζεσαι πράγματα επειδή δεν έχεις πιεί ακόμα τον καφέ σου, ή αν απλά τα πράγματα στο Kent έχουν πάρει μια πολύ περίεργη τροπή. Τα παντζούρια τρίζουν πάλι. Σαν να ξυπνάς από το όνειρο.

Prospect Cottage

Η κασέτα αλλάζει πλευρά. Ήχοι… τραίνων; Μάλλον όχι, αν και για μια στιγμή νόμιζα ότι ακούω Godspeed You! Black Emperor. Ένα πλοίο στον ορίζοντα. Όπως το Dungeness, έτσι και το Prospect Cottage αποτελεί ταυτόχρονα πραγματικό και φανταστικό μέρος. Μαυροβαμμένο και σουρεάλ, υπήρξε οικεία ενός ψαρά της Βικτωριανής εποχής και αργότερα αγοράστηκε από τον σκηνοθέτη Derek Jarman. Ο κήπος είναι γεμάτος φυτά και αγάλματα και το σπίτι βρίσκεται ανησυχητικά κοντά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτό το συνδυασμό ετερόκλητων πραγμάτων που κατά κάποιο περίεργο τρόπο δένουν αρμονικά (ιδιότητα και της μουσικής του Sonny Touch), έρχεται να προστεθεί μέρος του ποιήματος The Sun Rising, του John Donne, αποτυπωμένο στον τοίχο:

Busie old foole, unruly Sunne,
Why dost thou thus,
Through windowes, and through curtaines call on us?
Must to thy motions lovers seasons run?
Sawcy pedantique wretch, goe chide
Late schoole boyes, and sowre prentices,
Goe tell Court-huntsmen, that the King will ride,
Call countrey ants to harvest offices;
Love, all alike, no season knowes, nor clyme,
Nor houres, dayes, moneths, which are the rags of time.
[…]

Ο ήλιος έχει πλέον ανατείλει, ο λύκος δεν βρίσκεται στην αυλή. Απέναντι, ένας γλάρος κάθεται και σε κοιτάζει -το εξώφυλλο του Dungeness είναι βασισμένο σε σχέδιο του ίδιου του μουσικού. Τα κομμάτια έχουν μπει στη θέση τους.

Μπορείτε να βρείτε τον καλλιτέχνη σε: Facebook | Instagram | Spotify | Bandcamp


Παρόμοια άρθρα:

Για περισσότερη έμπνευση ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...