Πηγή εικόνας: indiewire.com

Το σκοτάδι απλώνεται στον δρόμο με μόνο ίχνος φωτός τη λάμπα που υπάρχει κοντά στο σπίτι σου. Η νεκρική σιγή γίνεται ένα παχύ πέπλο που καλύπτει με τις άκρες του όλη την έκταση της περιοχής. Το μπουκάλι με το πιο δυνατό ουίσκι βρίσκεται στο τραπεζάκι δίπλα σου και σε φωνάζει. Το βλέπεις ως φωτεινό σηματοδότη σαν από πινακίδα ενός μπαρ. Οι γουλιές κατεβαίνουν σαν βροχή μες στο στόμα σου, δίνοντάς σου τη γαλήνη που έψαχνες. Η μοναξιά είναι η αιτία που βρίσκεσαι σε αυτό το σημείο. Το σπίτι είναι πλέον ένα άδειο κουτί γεμισμένο με σκόνη και παλιές αναμνήσεις. Θέλεις όμως να βρεις παρηγοριά. Κάτι που να σου κρατήσει συντροφιά. Αλλά ο δυνατός ήχος από το απέναντι διαμέρισμα σπάει τις αλυσίδες που κρατούσαν την ηρεμία. Γίνεσαι μάρτυρας μιας δολοφονίας αλλά κανείς δεν φαίνεται να σε πιστεύει. Εσύ πως θα αντιδρούσες; Το The Woman in the Window είναι ένα παράδειγμα αντίδρασης σε μια κατάσταση όπως αυτή.

Μια πρόσφατη προσθήκη στη λίστα ψυχολογικών θρίλερ του Netflix με σταθερό σκοπό να μας παραπλανήσει. Μια ταινία με μικρή δόση jump scares για τους λάτρεις αυτών των ταινιών.

The woman in the window
Πηγή εικόνας: zxmovies.in
Πλοκή

Η Anna Fox (Amy Adams) είναι μία ψυχολόγος παιδιών με αγοραφοβία. Διαζευγμένη με το άντρα της που έχει και την κηδεμονία του παιδιού, κατέληξε να επικοινωνεί μόνο μέσω τηλεφώνου. Εθισμένη στο αλκοόλ και στα φάρμακα που της αναθέτει ο γιατρός, βρίσκεται χαμένη μεταξύ ονείρου και πραγματικού. Μόνιμή της ασχολία οι κινήσεις των γειτόνων της. Με τους μήνες, κλεισμένη στο μεγάλο της σπίτι, να περνάνε σαν σίφουνας, βρίσκει καινούρια παρηγοριά στη παρακολούθηση της νέας οικογένειας που μετακόμισε απέναντι, τους Russell.

Δύο επισκέψεις ήταν το πλέον απαραίτητο για να της τρυπώσει η ιδέα του βίαιου πατέρα. Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει όταν έγινε μάρτυρας μιας δολοφονίας της Jane Russell (Julianne Moore), στο απέναντι σπίτι. Έντρομη με το γεγονός προσπαθεί να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να τους πείσει πως αυτό που αντίκρισε δεν ήταν δημιούργημα της φαντασίας της αλλά πραγματικό. Παρόλο που όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

The woman in the window
Πηγή εικόνας: Twitter.com
Η σκηνοθεσία του εθισμού

Το The Woman in the Window ξεκινάει την ιστορία από την ήδη κατρακυλισμένη ζωή της Anna. Οι άπειρες σκηνές κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και χαπιών είναι μια εικόνα που δεν φεύγει ούτε για δευτερόλεπτo από τα μάτια του θεατή. Ίσως μας το δείχνει σε πολύ έντονο βαθμό, αλλά γίνεται από μία διαφορετική οπτική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει.

Η παράνοια έρχεται και γίνεται ένα με τις σκηνές που παρακολουθούμε. Πλάγιες λήψεις. Θαμπές αναμνήσεις. Ανάμιξη σκηνών από ταινίες που παρακολουθεί λίγο πριν την πάρει ο ύπνος. Λόγια και φράσεις καρφωμένα στο μυαλό της, την προέλευση των οποίων αδυνατεί να θυμηθεί. Είναι κάποια από τα πολλά που μας δείχνει η ταινία και μας παρασύρει στον δικό της μπερδεμένο κόσμο. Ο Joe Wright, ο σκηνοθέτης της ταινίας, επέλεξε να μας παρουσιάσει τη ζωή ενός τέτοιου ανθρώπου από τη δική του οπτική με όσο πιο ρεαλιστικό τρόπο μπορεί.

The woman in the window
Πηγή εικόνας: cnet.com
Συνεχίζοντας περί σκηνοθεσίας

Όπως προαναφέρθηκε, θεωρώ ενδιαφέροντα τον τρόπο με τον οποίο ο σκηνοθέτης επέλεξε να μας δείξει κάποιες καταστάσεις. Όπως για παράδειγμα το πιο μεγάλο κομμάτι της ταινίας, ο εθισμός της Anna. Βέβαια, είναι πρέπον να σχολιαστεί ακόμα μια σκηνοθετική πλευρά που προσωπικά δεν με τράβηξε το ενδιαφέρον. Σε κάποιες σκηνές έντονης βίας παρακολουθούμε τη σκηνοθεσία και τις λήψεις να είναι διαφορετικές από την υπόλοιπη ταινία. Ίσως είναι ένα στοιχείο στο οποίο δεν θέλανε να δώσουν πολύ βάση, αλλά οφείλω να σας πω την αλήθεια. Αυτή είναι πως, για μένα, δεν ταιριάζει στο πλαίσιο του The Woman in the Window. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον για όλες τις υπόλοιπες καταστάσεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι ηθοποιοί

Τον πρωταγωνστικό ρόλο τον πλαισιώνει η Amy Adams δείχνοντας, στο κοινό της ταινίας, τον λόγο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Η ερμηνεία της πληγωμένης, μπερδεμένης, μεθυσμένης και εθισμένης Anna είναι από τα καλύτερα κομμάτια της ταινίας. Οι εκρήξεις θυμού, η θλίψη και το παραλήρημα είναι σαν να περνάει η νεραϊδόσκονη και να σε σηκώνει στον αέρα αφήνοντάς σε να οδηγηθείς από το φωτεινό μονοπάτι. Από την άλλη η Julianne Moore, παίζει ελάχιστα στο The Woman in the Window, καλύπτοντας τις δυνατότητές της στις λίγες σκηνές που παίρνει μέρος. Ενώ ο Gary Oldman καθιστά εμφανές το ένα έντονο στοιχείο του χαρακτήρα του, τον θυμό.

The woman in the window
Πηγή εικόνας: theplaylist.net
Συμπερασματικά

Το The Woman in the Window είναι μια ταινία που σε κρατάει με κομμένη την ανάσα. Θα σε κάνει να μπεις σε σκέψεις, να προσπαθήσεις να αναλύσεις μόνος σου τις σκηνές για να ανακαλύψεις πως έγιναν τα πράγματα. Αλλά δεν θα σταματήσει να σε εκπλήσσει με τα κρυμμένα μυστικά μέχρι το τέλος. Όσοι είστε φαν ψυχολογικών θρίλερ και θέλετε να περάσει η ώρα χωρίς καν να το καταλάβετε, αυτή είναι μια ταινία που πρέπει να δείτε.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project