Πηγή: wallpapercave.com

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Tonya Harding και Nancy Kerrigan. Δύο ονόματα που πρέπει να τα συγκρατήσεις γιατί θα μας απασχολήσουν αρκετά από εδώ και στο εξής. Αρχικά, να αναφέρουμε ότι θα σχολιάσουμε την ταινία «I, Tonya», η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και επικεντρώνεται, εκτός των άλλων, στο σκάνδαλο που ξέσπασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1994. Πρόκειται για μια ταινία του 2017 σε σκηνοθεσία Craig Gillespie και σενάριο Steven Rogers.

Πλοκή

Από εδώ και στο εξής, σου εφιστώ την προσοχή, καθώς θα ξετυλιχτεί μια ιστορία με διάφορα γεγονότα και πολλά πρόσωπα. Η Tonya είναι μια νεαρή κοπέλα που σταμάτησε το σχολείο για να αφιερωθεί για τα καλά στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Τεχνικά είναι άρτια αφού όλοι μιλούν για τις άριστες επιδόσεις της στον πάγο. Διακρίνεται για την κίνηση «triple axel», η οποία απαιτεί 3 και 1/2 περιστροφές στον αέρα μέχρι να προσγειωθείς στον πάγο. Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που κατάφερε να κάνει triple axel, όταν άλλες αθλήτριες δεν ρίσκαραν καν να το δοκιμάσουν. Όσο καλά της πήγαιναν τα πράγματα όμως στο πατινάζ, τόσο άσχημα πράγματα συνέβαιναν στην προσωπική της ζωή.

Tonya
Πηγή: thebogotapost.com

Τα πρόσωπα της ιστορίας που ξεχωρίζουν

Η ταινία δείχνει ότι η μητέρα της ήταν μια αυταρχική γυναίκα που την κακοποιούσε συνεχώς. Με τον τρόπο της, της έλεγε ότι δεν αξίζει. Παρ’ όλα αυτά, σε συνεντεύξεις που έχει δώσει ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο. Αναφέρει ότι δεν την κακοποίησε σχεδόν ποτέ και πάντα έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για αυτήν και την καριέρα της. Σήμερα, η σχέση μεταξύ μάνας και κόρης είναι ανύπαρκτη στις ζωές των δύο γυναικών.

Η ευκαιρία της Tonya να ερωτευθεί και να φύγει μακριά από την αυταρχική μητέρα της, παρουσιάστηκε όταν γνώρισε τον Jeff. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια γι’ αυτήν. Ο Jeff, με τον ρόλο του άνδρα της πλέον, καταλήγει από τη μία να την υποστηρίζει και από την άλλη να την κακοποιεί επανειλημμένα. Γι τον λόγο αυτό, σε πρόσφατες συνεντεύξεις της, η Tonya αναφέρει ότι δυσκολεύτηκε να δει κάποια σημεία της ταινίας αναλογιζόμενη το πόσο πολύ υπέφερε σε τόσο μικρή ηλικία. Ο Jeff λοιπόν και οι φίλοι του κατέχουν ίσως και τον κυριότερο ρόλο στην έκβαση της ιστορίας.

Tonya
Πηγή: vogue.com

Από την άλλη, ο πατέρας της Tonya δεν υπάρχει στο προσκήνιο, αφού την εγκατέλειψε σε μικρή ηλικία όταν χώρισε με την μητέρα της. Έτσι, για την Tonya η μοναδική διέξοδος και σωτηρία ήταν το πατινάζ. Δούλευε γι’ αυτό ασταμάτητα και πάρα πολύ σκληρά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις πίστευε ότι αδικούνταν από τους κριτές, οι οποίοι δεν την συμπαθούσαν και ιδιαίτερα. Ήταν από τη φύση της ανταγωνιστική και πείσμωνε όταν δεν έπαιρνε αυτό που άξιζε. Η Tonya είχε αδιαμφισβήτητο ταλέντο, όμως δεν είχε την κοινωνική τάξη και μόρφωση, που αργότερα κατάλαβε ότι χρειάζονταν στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Οι κριτές ήθελαν να δουν μια κοπέλα μορφωμένη, από καλή οικογένεια, αντάξια να εκπροσωπήσει και να νικήσει στους Ολυμπιακούς αγώνες. Της Tonya της έλειπαν όλα αυτά.

Nancy Kerrigan

Της Nancy Kerrigan όμως, δεν της έλειπε τίποτα. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται μέσα από την ταινία. Ήταν το κατάλληλο «πρότυπο» αθλήτριας. Η Nancy, ήταν μια αθλήτρια εξίσου καλή που θα λάμβανε μέρος στους Ολυμπιακούς του 1994. Κατά βάση, ήταν ανταγωνίστρια της Tonya, παρ’ όλα αυτά υπήρξαν για ένα διάστημα και φίλες. Μπορούμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της ταινίας γίνεται διακριτή μια ζήλια από την πλευρά της Tonya, αφού η Nancy είχε μια «παραμυθένια» ζωή, πολύ μακριά από την δική της…

Πώς λοιπόν αυτά τα δύο πρόσωπα συνδέονται και δημιουργούν ένα τραγικό συμβάν που δεν θα ξεχάσουν ποτέ, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί; Και οι δύο αθλήτριες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς το 1994. Κατά την διάρκεια των προπονήσεων η Tonya άρχισε να δέχεται απειλητικά μηνύματα. Ο άνδρας της, εμπνεύστηκε από το γεγονός και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να συμβεί κάτι αντίστοιχο στη Nancy. Να της στείλουν δηλαδή γράμματα με απειλητικό περιεχόμενο, προκειμένου να της «ρίξουν» το ηθικό προκειμένου να αποτύχει στους αγώνες. Η Tonya φαίνεται να συμφωνεί…

Η ανατροπή που καταστρέφει τα πάντα

Η πορεία όμως της ιστορίας αλλάζει. Ένας φίλος του ζευγαριού και σωματοφύλακας, παίρνει πρωτοβουλία και δίνει εντολή να δοκιμάσουν κάτι πιο επίπονο. Έτσι, λίγες μέρες πριν τους αγώνες η Nancy βρίσκεται πεσμένη στο πάτωμα με σπασμένα πόδια! Αυτό αποτέλεσε την αρχή του τέλους της ιστορίας. Μπλέκονται όλοι σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον. Οι Ολυμπιακοί τελειώνουν, η Nancy κατατάσσεται δεύτερη (αφού είχε προλάβει να αναρρώσει από το σπάσιμο) ενώ η Tonya όγδοη. Η ιστορία όμως συνεχίζεται με σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας.

Tonya
Πηγή: theguardian.com

Η ταινία δείχνει πως η Tonya και ο άνδρας της είχαν συμφωνήσει μόνο στο θέμα των απειλητικών μηνυμάτων. Κατά κάποιον τρόπο ο φίλος τους είναι αυτός που άλλαξε την πορεία της ιστορίας και ερήμην τους προκάλεσε αυτό το συμβάν. Τελικά, την πλήρωσαν όλοι. Οι συνέπειες για την Tonya ήταν ολοκληρωτικά καταστροφικές. Κάτι παραπάνω δεν μπορώ να πω…

Τι ακολούθησε μετά το τέλος…

Επειδή όμως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν οι δύο όψεις του νομίσματος πάμε να δούμε συνοπτικά τι ισχυρίστηκε η κάθε πλευρά.

Η Tonya συνεχώς υποστήριζε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με την συγκεκριμένη υπόθεση. Στις συνεντεύξεις της αναφέρει ότι είχε ακούσει γύρω της να μιλούν σχετικά με την επίθεση αλλά αυτή δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς σχεδιάζουν. Ένιωθε αδικημένη και από την ίδια την ζωή αλλά και από τον κόσμο που την χαρακτήριζε ως «poor white trash» και αποτελούσε πάντα την «κακιά» της υπόθεσης. Γι’ αυτό και όταν βγήκε η ταινία ένιωσε πλέον δικαιωμένη. Στις συνεντεύξεις τονίζει μάλιστα ότι έχει ζητήσει συγγνώμη από την Nancy. Οι δικαστές την τιμώρησαν καθώς κατά κάποιον τρόπο παρακώλυσε την δικαιοσύνη, αφού δεν μίλησε όταν έπρεπε. Πλέον είναι 50 ετών και ζει μια ευτυχισμένη και ήρεμη ζωή μακριά από όλα τα πρόσωπα που τότε την πλήγωσαν και την κακοποίησαν λεκτικά και σωματικά.

Η Nancy Kerrigan δεν θα ξεχάσει προφανώς ποτέ τον πόνο που ένιωσε όταν την χτύπησαν στο κέντρο όπου προπονούνταν φωνάζοντας σπαρακτικά «why?» Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ποτέ ξεκάθαρη απάντηση ως συγγνώμη γι’ αυτό που της προκάλεσαν. Κλείνει, λέγοντας ότι αυτή ήταν το θύμα στη συγκεκριμένη περίπτωση και φαίνεται πως και η ίδια έχει συνεχίσει αποφασιστικά τη ζωή της.

Για τον πρώην άνδρα της Tonya δεν έχουμε μαζέψει αρκετές πληροφορίες καθώς φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί, αν και μένει αρκετά κοντά στην Tonya χωρίς βέβαια να έχουν καμία απολύτως επαφή. Ο άνδρας όμως που επιτέθηκε στην Nancy, σε συνέντευξη του δείχνει πως είναι μετανιωμένος για την πράξη του και σε καμία περίπτωση δεν θα το ξαναέκανε. Όταν τον ρώτησαν αν πίστευε πως η Tonya γνώριζε κάτι για όλα αυτά απάντησε σκεπτικός: «Δεν ξέρω». Πάντως επισήμανε πως πότε δεν του είπε κανείς πως η ίδια η Tonya ήταν αυτή που ήθελε να γίνει η επίθεση.

Ανακεφαλαιώνοντας

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ ακόμη με το να παραθέτουμε πληροφορίες και συνεντεύξεις, όμως αυτά αρκούν για να διαμορφώσουμε την άποψή μας πάνω σε αυτό το θέμα. Το «I, Tonya» δεν μας καλεί να δικαιολογήσουμε την πρωταγωνίστρια αλλά κατά κάποιον τρόπο να την συμπονέσουμε, καθώς κουβαλούσε βαριά φορτία ενδοοικογενειακής βίας ανεξάρτητα των επιτυχιών της. Μπορεί να μην γνωρίζουμε τι έγινε επακριβώς όμως έχει ενδιαφέρον να δεις την ταινία και να ακούσεις τις συνεντεύξεις των προσώπων που στιγματίστηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Margot Robbie, Sebastian Stan και Allison Janney.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και  Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.