Πηγή: www.bleedingcool.com

Το Social Network έχει έως κύριο θέμα την δημιουργία του Facebook, μίας ιστοσελίδας που όλοι χρησιμοποιούμε. Μέσω του οράματος του David Fincher και του σεναρίου του Aaron Sorkin θα δούμε πως γεννήθηκε ένας κολοσσός των κοινωνικών διχτυών. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο The Accidental Billionaires του Ben Mezrich. Κατά κύριο λόγο μας δίνει τα γεγονότα από την πλευρά του συνιδρυτή του Facebook, Eduardo Saverin.

Ένα δυναμικό καστ

Πηγή: www.kpbs.org

Με πρωταγωνιστή τον Jesse Eisenberg στον ρόλο του Mark Zuckerberg και τον Andrew Garfield να παίζει τον κολλητό του, Eduardo Saverin, έχουμε δύο πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς. Οι ερμηνείες τους κλέβουν την παράσταση, με το πάθος του Andrew Garfield να ξεχωρίζει στις πιο έντονες σκηνές. Είναι ακριβώς αυτό που πρέπει, καταφέρνοντας να μην πέσει στην παγίδα της υπερβολικής δραματοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Justin Timberlake έπαιξε τον ρόλο του Sean Parker έχοντας την ιδιαίτερη γοητεία που χρειάζονταν στον τρόπο που βλέπει ο Sean την ζωή. Ενώ ο Eisenberg καταφέρνει να αναδείξει άριστα την ιδιαιτερότητα του ρόλου του.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Πηγή: www.thetimes.co.uk

Ο Fincher και ο Sorkin δεν κάνουν τίποτα τυχαία. Το Social Network είναι κυρίως μια ταινία με αρκετό διάλογο. Δεν έχει σκηνές δράσης. Είναι ουσιαστικά μια ταινία για έναν «σπασίκλα» με μία ιδέα. Αλλά μέσω καλής σκηνοθεσίας και έξυπνου σεναρίου η ταινία σε κρατάει μαζί της. Αυτό που είναι πραγματικά απίστευτο είναι το πως τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους με έναν οργανικό τρόπο. Καμία φράση ή εικόνα δεν είναι τυχαία, αφήνοντας μας με μία νέα έκπληξη κάθε φορά που θα δούμε πάλι το the Social Network. Κάθε πράξη έχει και μια αντίδραση, όπως θα δούμε.

Ο πρωταγωνιστής μας

Πηγή: www.indianexpress.com

Η αλήθεια είναι ότι ο Mark δεν είναι το τέλειο άτομο. Από τις πρώτες σκηνές βλέπουμε ότι ένα μεγάλο κίνητρο για αυτόν αποτελεί ο θυμός, αφού αυτό τον οδηγεί στην δημιουργία του facesmash. Μαζί με την πίκρα του αποκλεισμού από αδελφότητες της σχολής του βλέπουμε το πως τον επηρεάζει. Αυτό τον οδηγεί σε αρκετές λάθος αποφάσεις, που άνετα τον χαρακτηρίζεις ως κόπανο. Βέβαια όλα αυτά τον οδηγούν στο να ονειρεύεται την ζωή που συχνά περιγράφει ο Sean, αν και ο ίδιος αντιλαμβάνεται το ποσό τραβηγμένο είναι αργότερα. Η ουσία είναι ότι ο Mark δεν είναι το πιο ηθικό άτομο, ούτε χρειάζεται να είναι.

Αντιθέσεις

Πηγή: www.thrillist.com

Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά της ταινίας είναι η αντίθεση του Eduardo με τον Sean. Είναι δύο χαρακτήρες που από την πρώτη στιγμή που συναντιούνται καταλάβαινες ότι δεν κολλάνε μεταξύ τους. Ο Sean είναι ο δαίμονας στον ώμο του Mark, βάζοντας τον σε πειρασμούς για κάτι σπουδαιότερο ενώ ο Eduardo είναι ο άγγελος στον άλλον ώμο του, ανησυχώντας σαν ελληνίδα μάνα ενώ προσπαθεί να τον προσγειώσει. Αυτή η αντιπαράθεση δυσκολεύει αρκετά τον Mark. Στην πραγματικότητα όμως κανείς από αυτούς δεν μπορεί να δει το όραμα του για το Facebook. Όσο ενοχλητικό μπορεί να είναι να μην βλέπουν αυτό που ονειρεύεσαι εσύ δεν αιτιολογεί αρκετές από τις πράξεις του.

Η ειρωνεία

Υπάρχει μια ειρωνεία στην ιστορία και αυτή βρίσκεται στο θέμα του αποκλεισμού. Ο Mark αποκλεισμένος από τις αδελφότητες, φτιάχνει μια ιστοσελίδα που για να δεις το προφίλ του άλλου πρέπει να τον έχεις αποδεχτεί σαν φίλο. Είναι κάπως ειρωνικό πως κάτι που συνδέει τόσο κόσμο έχει την δικιά του δόση αποκλεισμού. Ίσως κάποιος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει μια ειρωνεία και κάπου άλλου. Το Facebook μας προσφέρει επικοινωνία αλλά πολλοί θεωρούν την ηλεκτρονική επικοινωνία κάπως ψυχρή, όπως φαίνεται να είναι ο Mark σαν άτομο στις δικές του συνομιλίες.

Γιατί να το δεις;

Πηγή: www.vulture.com

Το The Social Network είναι η ιστορία της δημιουργίας για κάτι που είναι τώρα πια δεδομένο. Μας πάει πίσω σε έναν κόσμο πριν το Facebook, ενώ βλέπουμε ότι πίσω από κάτι τόσο σπουδαίο κρύβονται αρκετά προβλήματα. Προδοσία, θυμός ακόμα και δικάστηκες περιπέτειες. Πιθανότατα να μιλάμε για μία από τις καλύτερες ταινίες για την γενιά του Ίντερνετ, αν όχι την καλύτερη. Ακόμα και αν δεν σε ενδιαφέρει τόσο, οι τρομερές ερμηνείες με ένα εξαιρετικό σενάριο μπορούν να κερδίσουν ακόμα και το πιο απαιτητικό κοινό.

Συμπέρασμα

Πηγή: www.screenrant.com

Το Social Network προσφέρει απίστευτες ερμηνείες, σκηνοθεσία και σενάριο. Είναι μια ταινία που δεν σπαταλάει το χρόνο σου αφού κάθε λεπτομέρεια μετράει. Από τις λίγες ταινίες που όσες φορές και να την δεις, θα παρατηρήσεις κάτι καινούργιο.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.