το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα
https://gr.pinterest.com/

Πολλές είναι οι ιστορίες και τα γεγονότα που στιγμάτισαν γενιές ολόκληρες, την ανθρωπότητα, τον πλανήτη. Ένα γεγονός που έχει χαραχτεί βαθιά στη μνήμη των λαών, είναι αυτό του Ολοκαυτώματος. Γι’ αυτό το κοσμοϊστορικό συμβάν, που δεν πρέπει ποτέ να εκλείψει από τη ανθρώπινη μνήμη, έχει αδιαμφησβήτητα γραφτεί πληθώρα βιβλίων. Ένα από αυτά που ξεχωρίζουν είναι “Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα”.

Υπόθεση

Η ιστορία τοποθετείται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην περιοχή του Ουστ-Βιτς (ή Άουσβιτς). Παρακολουθώντας τη ζωή του Μπρούνο, ένα εννιάχρονο αγόρι, βρισκόμαστε σιγά σιγά μαζί του στο συρματόπλεγμα. Αυτό θα γίνει ο τόπος γνωριμίας του με ένα άλλο συνομήλικο αγόρι. Ένας τόπος που θα ενώσει δύο κόσμους διαφορετικούς και συνάμα τόσο όμοιους, γεμάτους αγάπη, γενναιότητα και αγνά συναισθήματα. Αυτά, που μόνο η αθωότητα των μικρών παιδιών μπορεί να γεννήσει. Συναισθήματα τέτοια που στέκονται αγέρωχα μπροστά στην λογική και τον ορθολογισμό των ενηλίκων, τον καθωσπρεπισμό, τις διακρίσεις και τα μη.

Οι μοίρες αυτών των παιδιών θα συναντηθούν δημιουργώντας μια αχώριστη φιλία, αλώβητη, που θα προφυλαχθεί έως και την τελευταία στιγμή με κάθε τίμημα, στο βιβλίο του John Boyne. Τα γεγονότα που θα συμβούν είναι απρόσμενα. Κανένας από τους ήρωες του βιβλίου “Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα”, δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και την ροή των καταστάσεων. Έτσι, αποφαίνεται πως μερικές φορές μια λάθος ενέργεια μπορεί να αποβεί μοιραία, μη αναστρέψιμη και να αλλάξει τα πάντα πέρα για πέρα.

Ο Μπρούνο, μετακομίζει με την γερμανικής καταγωγής οικογένειά του σε ένα οικισμό εντός μιας απομονωμένης περιοχής, χωρίς να έχει παρέα και φίλους. Κανέναν, παρά μόνο την ησυχία της περιοχής που μετακομίζει και μια καμινάδα, η οποία συχνά αφήνει το στίγμα της, με τον χαρακτηριστικό της καπνό. Ο πατέρας του αναλαμβάνει αρχηγική θέση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, υπηρετώντας τους σκοπούς του χιτλερικού πνεύματος. Σύντομα θα γνωρίσει “Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα”, τον Σμούελ. Ένα αγόρι ίδιας ηλικίας, εβραϊκής καταγωγής, φοβισμένο αλλά χαμογελαστό. Έναν νέο φίλο, που θα στέκεται πίσω από αυτό το συρματόπλεγμα με την ριγέ “πιτζάμα” του αναμένοντάς τον. Μέσα από αυτή τους τη σχέση θα έρθει η αποκαρδιωτική μετάβαση, από την τρυφερότητα της ηλικίας τους, στην σκληρή πραγματικότητα του Ολοκαυτώματος.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου και η μοναδική παρουσία του κάθε ήρωα

Πολλά είναι τα πρόσωπα που θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις. Εκείνοι που θαυμάζουν και υπηρετούν πιστά τον ηγέτη τους, αλλά και τους σκοπούς του. Εκείνοι που με τον τρόπο τους βιώνουν και εκφράζουν την αποστροφή που τους δημιούργησε το Ολοκαύτωμα, ο Χίτλερ και το κίνημά του. Τέλος, είναι και οι άλλοι, που σιωπηλά βιώνουν τις πράξεις της άριας φυλής. Τις ενέργειες των ανώτερων τους, με το δικαίωμα στη ζωή και της αφαίρεσης μιας άλλης. Των εκλεκτών.

Πηγή: https://gr.pinterest.com/

Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, είναι ένα βιβλίο κοινωνικού περιεχομένου. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όλες τις ηλικίες, δημιουργεί συγκίνηση και προβληματισμό στον καθένα μας. Υπόσχεται να φρονηματίσει, να διδάξει και να αφυπνίσει για αυτή τη μαύρη σελίδα της ανθρωπότητας και για όσα βίωσαν οι συνάνθρωποί μας. Και όλα αυτά με φόντο ένα συρματόπλεγμα, που ποτέ κανείς δεν θα ήθελε να έχει βρεθεί μπροστά του. Η γλυκόπικρη ιστορία για την δράση του ναζισμού και τη γενοκτονία, εκτυλίσσεται μέσω του δυνατού δεσμού δύο παιδιών. Εδώ, η παιδική αθωότητα στέκεται σαν αναμμένος φάρος απέναντι στο σκοτάδι που ξεπροβάλλει από τις ψυχές ορισμένων ανθρώπων. Μέσω της ανάγνωσής του, μπορεί κάποιος να αφουγκραστεί όσα εκφράζουν τα δύο αγόρια, με φωνή πιο δυνατή απ’ όσο φαντάζεται κανείς.

Το μήνυμα που έρχεται με την ανάγνωση του βιβλίου

Ίσως αυτό να είναι και το κλειδί της υπόθεσης. Το πόσα μπορούμε να διδαχθούμε από δύο παιδιά, που οι αθωράκιστες καρδιές τους βρέθηκαν εκτεθειμένες σε έναν εφιάλτη. Έναν εφιάλτη που δεν είχε προηγούμενο, προκειμένου να προστατέψουν με τον πιο σκληρό τρόπο, τον ιερό δεσμό της φιλίας τους. Το βιβλίο αφορά την φιλία, την οικογένεια, τις ανθρώπινες σχέσεις. Επιπλέον, την εξάλειψη των διακρίσεων και της διαφορετικότητας. Σημαντική είναι και η θέση των γυναικών, αλλά και το πλήρωμα του χρόνου. Αυτό που έρχεται και φέρνει μαζί του μια σειρά συνεπειών, σαν αλλεπάλληλες εκρήξεις που σπέρνουν τα πιο ηχηρά συναισθήματα.

https://gr.pinterest.com/

“Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα” είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία του Ιρλανδού John Boyne. Εκδόθηκε αρχικά, το 2006 από τις εκδόσεις Κέδρος και έπειτα, το 2017 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Είναι ένα βιβλίο που αγαπήθηκε όσο λίγα, κάνοντας πολλαπλά νούμερα πωλήσεων, τα οποία ανέρχονται στα 7 εκατομμύρια. Αποτελεί New York Times best seller, με πολλαπλές μεταφράσεις ανά τον κόσμο. Μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από την Miramax/Disney και τον Mark Herman το 2008, με πρωταγωνιστές τον Asa Butterfield (Hugo, Sex Education) και τη Vera Farmiga (Orphan, The Conjuring).

Παρόμοια άρθρα: 

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.