Exclusive Content:

Django Unchained: Ένα διαφορετικό Western

Μία ταινία βγαλμένη από τη βίαιη πραγματικότητα.

Μέσω του Django Unchained ο Tarantino με μια δυναμική ομάδα ηθοποιών όπως οι Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio και Samuel L. Jackson μας ταξιδεύει σε ένα αλλιώτικο Western που φέρνει αντίθεση στα συνηθισμένα που έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν.

Μία απλή πλοκή

Πηγή: www.hollywoodreporter.com

Η πλοκή του Django Unchained είναι αρκετά απλή, δείχνοντας μας ότι δεν χρειάζεται πάντα κάτι πολύπλοκο για να φέρει την αλλαγή. Ο Django, ένας πρώην σκλάβος γνωρίζει τον Schultz, έναν Γερμανό κυνηγό επικυρηγμένων. Το γεγονός ότι ο Shultz τον χρειάζεται για να βρει τον επόμενο στόχο του, ενώ ο Django δεν έχει πολλές επιλογές τους ενώνει. Έτσι, αρχίζει ένα ξεχωριστό είδος δεσμού μεταξύ τους. Αυτό προκαλεί τον Shultz να νιώθει ένα μερίδιο ευθύνης προς τον πρώην σκλάβο και έτσι αποφασίζει να τον βοηθήσει να βρει την γυναίκα του. Ήδη βλέπουμε την πρώτη αντίθεση, με έναν ασυνήθιστο πρωταγωνιστή να είναι στο κυνήγι για αυτούς που συνήθως αποτελούν  ήρωες στο συγκεκριμένο είδος. Μια λεπτομέρεια αρκεί για να γίνει η αλλαγή.

Αντιθέσεις παντού

Πηγή: www.wemadethisnetwork.com

Όλοι έχουν μια αντίθεση στον ρόλο τους. Ο Django αναγκάζεται να υποδυθεί έναν ρόλο φορώντας τα ρούχα των <<πολιτισμένων>> . Όμως δεν το κάνει για να γίνει σαν και αυτούς. Είναι ένα είδος ειρωνείας, σαν να τους κοροϊδεύει. Ο Shultz, παρότι φαίνεται ότι ανήκει στους καλούς της υπόθεσης δεν μπορούμε να τον πούμε καλή ψυχή. Είναι αναμφίβολα ο πιο παραδοσιακά πολιτισμένος αλλά στο τέλος εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό του, ενώ πληρώνεται για να σκοτώνει. Ωστόσο η μεγάλη αντίθεση είναι ότι η ταινία είναι μακριά από την άγρια Δύση, με την μεγαλύτερη διάρκεια της στην πιο <<κυριλέ>> Ανατολή. Μέχρι και εκεί θα δούμε πως αυτοί οι αριστοκράτες δεν είναι τόσο άριστοι, όπως θέλουν να νομίζουμε ότι είναι. Η αντίθεση υπάρχει και στην μουσική, με την επιλογή ραπ. Ένα είδος που δεν βλέπουμε στα Western το οποίο όμως συνδέεται με την καταπίεση

Πίσω από την βιτρίνα

Πηγή: www.wallpaperflare.com

Στην Ανατολική πλευρά θα δούμε τον κόσμο των αριστοκρατών πίσω από την βιτρίνα τους. Ο Django παίζει τον δικό του ρόλο αλλά θα δούμε ότι και ο Candie, αυτός που έχει αγοράσει την γυναίκα του Django δεν είναι αυτό που φαίνεται. Παρότι προσπαθεί να φανεί σοφιστικέ, ζητώντας να τον λένε Monsieu ο ίδιος δεν ξέρει καθόλου γαλλικά. Επίσης πολλές φορές ο Γερμανός Shultz θα αναγκαστεί να του διορθώσει και τα αγγλικά. Σε ένα σημείο ο Shultz ξεσπάει κιόλας μην αντέχοντας την κοροϊδία. Αλλά όλοι παίζουν έναν ρόλο στην ταινία, με την ειρωνεία ότι ο πιο αγροίκος, με έλλειψη αυτοπεποίθησης φαινόταν σαν γοητευτικός αριστοκράτης. 

Μία σκληρή πραγματικότητα

Πηγή: www.netflix.com

Το Django Unchained είναι γεμάτο εικόνες που δεν είναι φτιαγμένες για το αγνό μάτι. Ο Tarantino δεν διστάζει να μας δείξει την σκληρή πραγματικότητα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι σκλάβοι από τους <<αριστοκράτες>>. Βλέπουμε διάφορα είδη βασανισμού και τον Candie να βάζει τους σκλάβους του να παλεύουν μέχρι θανάτου,  ενώ αυτός ξεκαρδίζεται. Μέσα από αυτές τις αποκρουστικές εικόνες παρατηρούμε  μια πραγματικότητα που αυτοί οι <<ευγενείς>> υπερασπίζονταν. Ακόμα και ο Warren, ο σκλάβος του Candie, που είχε ανεβεί στο σύστημα αρκετά ώστε να κάθεται δίπλα του ποτέ δεν είχε τον σεβασμό του αφέντη του, ως πάντα κατώτερος στα μάτια του. Δυστυχώς από τον Αριστοτέλη έως την σύγχρονη ιστορία πάντα κάποιος θα βρει έναν τρόπο να υπερασπιστεί τη χρήση σκλάβων.

Εν κατακλείδι

Πηγή: www.thethings.com

Το Django Unchained είναι ένα διαφορετικό Western, πηγαίνοντας κόντρα στο κατεστημένο του είδους. Μπορεί να έχει βίαιες εικόνες και ένα ανεπίτρεπτο λεξιλόγιο, αλλά είναι μια εξαιρετική κριτική τόσο των Western όσο και εκείνης της εποχής που κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε θεατή.


Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Μιχάλης Τζιγιάννης
Κάτοικος του πλανήτη Γη από το 1998, ονειροπόλος. Λάτρης των κόμικς, της ιστορίας, του κινηματογράφου, του θεάτρου και του ραδιοφώνου. Την στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο, είναι πιθανό να κάνω βόλτα στην Πλάκα, πίνοντας φραπέ και ακούγοντας alternative metal, ή να κοιτάω το ταβάνι. Είναι ένα μυστήριο.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...