Τα Νούφαρα
Πηγή εικόνας: parathyro.politis.com

«Προσπαθήστε να ξεχάσετε τι αντικείμενα έχετε μπροστά σας, ένα δέντρο, ένα σπίτι, ένα λιβάδι. Σκεφτείτε μόνο, ένα μπλε τετραγωνάκι, ένα μακρόστενο ροζ, μια λωρίδα κίτρινο και ζωγραφίστε το όπως το βλέπετε.»

Μια γνωριμία με τον Κλωντ Μονέ

Ο Κλωντ Μονέ, Γάλλος ζωγράφος, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού. Γεννημένος το 1840 στο Παρίσι, έδειξε από νωρίς το ταλέντο του στην γελοιογραφία. Το 1858, γνωρίστηκε με τον Εζέν Μπουντέν, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πρώτους δασκάλους και καθοδηγητές του. Ενθάρρυνε τον Μονέ, να ζωγραφίζει στην ύπαιθρο.

Ένα χρόνο αργότερα, ασχολήθηκε με τις σπουδές του στην Ελβετική Ακαδημία. Εκεί ήρθε σε επαφή με έργα σημαντικών ζωγράφων. Το 1860, επιστρατεύτηκε, αλλά λόγω προβλήματος υγείας, επέστρεψε σπίτι του δύο χρόνια αργότερα. Το διάστημα αυτό, απέκτησε μια δυνατή φιλία με τους Ρενουάρ, Μπαζίλ και Άλφρεντ Σίσλευ. Το 1870, νυμφεύτηκε την Καμίλ Ντονσιέ, με την οποία συζούσε και είχαν ήδη ένα γιο, τον Ζαν.

Τα Νούφαρα
Πηγή εικόνας: citygirls.gr

Δύο χρόνια νωρίτερα, δέχτηκε την πρώτη του απόρριψη σχετικά με τα έργα του, από την Ακαδημία. Σε βαθιά κατάθλιψη και μη μπορώντας να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Αν και βούτηξε από μια γέφυρα στον Σηκουάνα, τελικά γλίτωσε. Το 1874, συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της ομάδας των Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι. Πρωταγωνιστής, ο πίνακάς του με τίτλο Impression, soleil levant (Εντύπωση, ανατέλλον ήλιος). Το έργο αυτό, έδωσε το όνομα στο καλλιτεχνικό κίνημα του Ιμπρεσιονισμού και άνοιξε νέες προσεγγίσεις στην ζωγραφική.

Πηγή εικόνας: paperhearts.gr

Το 1879, πέθανε η σύζυγός του, ενώ 4 χρόνια αργότερα, μετακόμισε με την ερωμένη του και μετέπειτα γυναίκα του, στο Ζιβερνύ. Από το 1880 μέχρι και το 1908, ξεκίνησε να ζωγραφίζει μια σειρά πινάκων, με θέμα τα τοπία. Την ίδια χρονιά παρουσίασε προβλήματα όρασης, ενώ συνέχισε να ζωγραφίζει. Το 1926, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Η χαρακτηριστική τεχνοτροπία της ζωγραφικής του Μονέ

Ο Μονέ, θεωρήθηκε ιδρυτής του Γαλλικού ιμπρεσιονισμού και πρόδρομος άλλων αφηρημένων καλλιτεχνικών ρευμάτων. Μέσα από τους πίνακές του, αναδείκνυε την ομορφιά της φύσης με μια πιο λιτή και ελεύθερη προσέγγιση. Εραστής της υπαίθρου, ποιητής του φωτός και των σκιάσεων. Για εκείνον, το φως κατεύθυνε την ζωγραφική του.

Αν και οι πινελιές του έμοιαζαν ατσούμπαλες, αυθόρμητες και ίσως παιδικές, το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό. Χρησιμοποιώντας μόνο τα βασικά χρώματα, με απουσία του μαύρου, οι εικόνες μπερδεύονταν μεταξύ τους. Μια αίσθηση σμιλεμένου αντικειμένου κάτω από το φως, παραδομένο στη μαγεία της φύσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πίνακας Λεύκες.

Τα Νούφαρα
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org // Claude Monet, Οι τέσσερις λεύκες, 1891, Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο

Τα Νούφαρα – Η ιδέα για την δημιουργία του πίνακα

Ο Μονέ κέρδισε πολλά χρήματα από τα έργα του. Με αυτά, αγόρασε και έφτιαξε σταδιακά την κατοικία του, στο Ζιβερνύ. Μετέτρεψε τον αχυρώνα σε ατελιέ και διακόσμησε τους κήπους με εξωτικά λουλούδια. Αγαπημένο του μέρος, υπήρξε η λίμνη με τα νούφαρα και η γέφυρα. Δημιούργησε ένα τόπο γαλήνης και ηρεμίας όπου αργότερα τον αποτύπωσε στους πίνακές του. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει:

«Δεν είμαι ικανός σε τίποτα άλλο πέρα από τη ζωγραφική και την κηπουρική.»

Το 1899, ξεκίνησε να ζωγραφίζει την λίμνη, με κατοπτρική κλίση. Αργότερα, αυτό το δημιούργημα, αποτέλεσε την πιο διάσημη σειρά από τα έργα του με τίτλο Νούφαρα. Σκοπός του καλλιτέχνη, ήταν η απεικόνιση του πίνακα σε έναν καμβά μεγάλης διάστασης ώστε να καλύψει τους τοίχους. Με αυτόν τον τρόπο, εκείνοι που θα επισκέπτονταν το χώρο, θα μπορούσαν να έχουν «ένα καταφύγιο ειρηνικού διαλογισμού». Μέχρι και σήμερα, το σπίτι του Μονέ, που πια έχει μετατραπεί σε μουσείο, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών.

Πηγή εικόνας: citygirls.gr // Claude Monet, Bridge over a Pond of Water Lilies (1840–1926), from the collection of the MET Museum
Τα Νούφαρα
Πηγή εικόνας: citygirls.gr // Claude Monet, Water Lilies (1916), from the collection of The National Museum of Western Art, Tokyo

Κοιτώντας «πίσω» από τα Νούφαρα

Ο τίτλος Νούφαρα, δεν ανήκει σε ένα μόνο πίνακα του σπουδαίου αυτού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Εικάζεται πως η συλλογή αυτή ξεπερνά τις 250 ελαιογραφίες. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, πριν δημιουργηθεί το έργο, τα νούφαρα αποτελούσαν μέρος της λίμνης στο Ζιβερνύ. Ο ίδιος ο Μονέ τα είχε εισαγάγει από χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής. Το τότε δημοτικό συμβούλιο της περιοχής, υποστήριξε πως τα νούφαρα θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν το νερό της πόλης. Έτσι, υποχρέωσαν το καλλιτέχνη να τα απομακρύνει, όμως εκείνος εν τέλη τους παράκουσε.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο Μονέ, πλησίαζε τη λίμνη με τα νούφαρα στα έργα του. Κάποια στιγμή, οι άκρες της λίμνης έφτασαν τις άκρες του πίνακα και τις ξεπέρασαν. Από εκεί και έπειτα, ο ζωγράφος ασχολήθηκε με την μελέτη σχετικά με το νερό και το πως καθρεπτίζεται το φως σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι αυτός που βρίσκεται μπροστά στον πίνακα, μεταφέρεται μαγικά μέσα σε αυτόν.

Πηγή εικόνας: citygirls.gr// Claude Monet, Water Lilies (c.a. 1914-1917), from the collection of De Young Museum

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα πλήθος από έργα του που απεικόνιζαν τα νούφαρα, δόθηκε από τον Μονέ στην πατρίδα του, με τη λήξη του A’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως αντάλλαγμα, η Γαλλία πρόβαλλε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα του, στο Μουσείο Orangerie, στο Παρίσι.

Τα Νούφαρα πρωταγωνιστές στην Έκθεση Πινακοθήκης του Λονδίνου

Τα καθηλωτικά Νούφαρα του Μονέ κρατούν τα ηνία στην πρώτη μεγάλη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου για το 2021. Άλλοι τρεις εντυπωσιακοί πίνακες με νούφαρα θα δανειστούν στην Εθνική Πινακοθήκη, που εξερευνά το ιμπρεσιονιστικό πάθος για τις διακοσμητικές τέχνες.

Ο Μονέ, αφιέρωσε τη ζωή του στη δημιουργία ενός ιδανικού κήπου, ο οποίος χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το ένα κομμάτι αφορούσε τον ανθισμένο κήπο κοντά στο σπίτι του. Το άλλο, τον υδάτινο κήπο, με μια εκτροπή ενός παραποτάμου του Έπτ. Σε αυτό το σημείο υπήρχε μια ιαπωνική γέφυρα, καθώς και νούφαρα που με τα χρόνια εξελίχθηκαν. Τα ονειρικά του άνθη, δημιουργούσαν μια ψευδαίσθηση εικονογραφικής επιφάνειας.

Τα Νούφαρα
Πηγή εικόνας: elculture.gr

Η σειρά Νούφαρα δωρίστηκε στο γαλλικό κράτος από τον Μονέ, το 1918, ως σύμβολο ειρήνης. Το έργο τοποθετήθηκε όπως είχε σχεδιαστεί στο Μουσείο Orangerie το 1927, λίγους μήνες μετά τον θάνατό του. Μια οβάλ αίθουσα σχεδόν 100 γραμμικά μέτρα, περικλείει το θεατή.

Πηγή εικόνας: elculture.gr

Ένα διάσπαρτο τοπίο με νούφαρα που επιπλέουν. Μαζί τους, κλαδιά από ιτιές, αντανακλάσεις δέντρων και σύννεφων.

Πηγή εικόνας: elculture.gr

Στην έκθεση, θα βρίσκονται ακόμη 80 περίπου πίνακες, διακοσμητικά πάνελ, ταπετσαρίες, με την υπογραφή σπουδαίων ζωγράφων όπως οι Πισαρό, Ντεγκά, Ρενουάρ. Η έκθεση θα έχει τίτλο: Ιμπρεσιονιστικές Διακοσμήσεις – Η Γέννηση του Μοντέρνου Ντεκόρ.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
  • Τα Νούφαρα του Μονέ και η μαγεία τους μέσα στην τέχνη και τον χρόνο. Ανακτήθηκε από elculture.gr
  • 6 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για “Τα Νούφαρα” του Monet. Ανακτήθηκε από citygirs.gr
  • Μελετήστε τα νούφαρα του Κλωντ Μονέ από κοντά…και διαδικτυακά. Ανακτήθηκε από sparmatseto.gr
  • Κλωντ Μονέ. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org
  • Μονέ, ο καλλιτέχνης που απογοητευμένος προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Ο εμπνευστής του ιμπρεσιονισμού πέθανε χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει πόσο άλλαξε την τέχνη. Σπάνιο βίντεο με τον Μονέ να ζωγραφίζει…. Ανακτήθηκε από mixanitouxronou.gr
  • Ο ιδρυτής του Ιμπρεσιονισμού προσπάθησε να αυτοκτονήσει στον Σηκουάνα επειδή δεν μπορούσε να ζήσει από τους πίνακές του! Ο Κλωντ Μονέ έχασε και τις δύο γυναίκες του και η κατάθλιψη έγινε έμπνευση…Ανακτήθηκε από mixanitouxronou.gr
  • Επτά μυστικά από τη ζωή του Κλοντ Μονέ που γεννήθηκε 176 χρόνια πριν. Ανακτήθηκε από cnn.gr

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Previous articlePOP ART webinar με τον Ανδρέα Κατσικούδη
Next articleΗ Vintagia της Παρασκευής vol 50
'Σπούδασα στο τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο καθώς η αγάπη μου για το περιβάλλον εκδηλώθηκε από πολύ μικρή. Μεγάλη μου αδυναμία είναι τα ζώα για αυτό και έχω ήδη 3 στο σπίτι μου. Λατρεύω την φωτογραφία και ασχολούμαι με αυτή προς το παρόν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Απολαμβάνω να ταξιδεύω διαρκώς καθώς θέλω να γνωρίζω συνεχώς καινούρια πράγματα. Είμαι φανατική οπαδός των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου. Από μικρή μου άρεσε να γράφω δικά μου ποιήματα και να αναλύω κάθε βιβλίο που διαβάζω γιατί με αυτό τον τρόπο ερχόμουν πιο κοντά σε κάτι διαφορετικό. Αγαπημένη συγγραφέας, η μοναδική Αγκάθα Κρίστι.

4 COMMENTS

Comments are closed.