Σοφία Σεϊρλή
Πηγή εικόνας: taNea

Σοφία Σεϊρλή: το χελιδόνι του θεάτρου. Τι να πει κανείς για την κυρία Σοφία; Κι από πού κι ως πού, εγώ να προσφωνώ μια τόσο καταξιωμένη ηθοποιό, τέτοιου βεληνεκούς, «κυρία Σοφία»; Να φταίει άραγε η προσιτότητα και η απλότητά της; Η αγάπη και φιλικότητα προς τον κόσμο; Μήπως φταίει η γλυκύτατη όψη και φωνή της; Ή μήπως ένα συνονθύλευμα όλων των παραπάνω; Όπως και να ‘χει, εδώ έχεις την ευκαιρία να πάρεις μια γεύση μιας κορυφαίας «παλιάς» ηθοποιού και λίγη από τη σοφία της… Σοφίας Σεϊρλή.

Γλυκές μνήμες του παρελθόντος

Η Σοφία Σεϊρλή γεννήθηκε στην πανέμορφη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες της ήταν Σαμιώτες και συναντιούνταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο. Οι γονείς της γνωρίστηκαν στη Σάμο κι ερωτεύτηκαν παράφορα. Ο πατέρας της γνώρισε τη μητέρα της, ενώ εκείνη βρισκόταν για καλοκαιρινές διακοπές με τους γονείς της. Μόλις η μητέρα της Σοφίας Σεϊρλή τελείωσε το σχολείο, νυμφεύτηκε τον αγαπημένο της σύζυγο. Η Σοφία Σεϊρλή εγκαταστάθηκε με τους γονείς της μόνιμα στην Ελλάδα σε ηλικία περίπου πέντε ετών κι έζησε στη Φρεαττύδα του Πειραιά. Στη θάλασσα. Εκεί από όπου, θα προσθέσω εγώ, πηγάζει η φυσικότητα και πραότητά της.

«Το στοιχείο της θάλασσας έχει μπει μέσα μου»,

ομολογεί η ίδια στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Μήλα

Πηγή εικόνας: portnet.gr

Η Σοφία Σεϊρλή δεν είχε ποτέ κάποιο ερέθισμα από το οικογενειακό της περιβάλλον, περί τεχνών. Στους γονείς της άρεσε, απλά, το θέατρο. Στα χρόνια του Γυμνασίου, τη νεαρή Σοφία σημαδεύει ο φιλόλογός της, κος Ντόκας. Σε αυτόν χρωστάει την μεγάλη αγάπη της για την ποίηση. Την θαύμαζε και την έβαζε να απαγγέλλει ποιήματα μες στην τάξη και την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την τέχνη.

Πηγή εικόνας: CatisArt

Η Σοφία Σεϊρλή και η αδελφή της Μαρία φιλοδοξούσαν να ασχοληθούν με την ηθοποιία και τις καλές τέχνες, αντίστοιχα. Παρά τις αποτρεπτικές απόπειρες του πατέρα τους, στο τέλος και οι δύο ακολούθησαν το μονοπάτι της τέχνης. Εν τέλει, κι ο ίδιος ο Κος Σεϊρλής μόνο περήφανος θα μπορούσε να ‘ναι! Η Σοφία Σεϊρλή δίνει εξετάσεις στις δύο από τις τρεις Δραματικές Σχολές της εποχής, αυτές του Εθνικού και του Θεάτρου Τέχνης. Η νεαρή Σοφία, πετυχαίνει και στις δύο. Επιλέγει, παρόλα αυτά, να φοιτήσει στο Εθνικό.

Η μοναδικότητα της Σοφίας Σεϊρλή

Ίσως καταντάει πεζό να μιλάμε για «μοναδικότητα». Είναι όμως αναγκαίο… καλό! Είναι γεγονός, ότι κυρίως οι παλαιότεροι ηθοποιοί αναδύουν στην ατμόσφαιρα ένα δικό τους μοναδικό στυλ, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Ακριβώς όπως και η Σοφία Σεϊρλή. Ο λόγος είναι απλούστερος από όσο φανταζόμαστε.

Παλαιότερα στις δραματικές σχολές, τα πράγματα ήταν πιο ακαδημαϊκά, έως ρευστά. Με απλά λόγια, οι μαθητευόμενοι ήσαν υπεύθυνοι για την πορεία τους. Εκείνοι έπρεπε να ανακαλύψουν σιγά σιγά τον τρόπο και τη μέθοδο για να πλησιάσουν ένα κείμενο και τελικά «να το κάνουν κτήμα τους», όπως αναφέρει και η Σοφία Σεϊρλή. Με μια φευγαλέα ματιά στο σήμερα, οι δραματικές σχολές είναι πολύ πιο μεθοδικές και συστηματικές. Παράλληλα, οι καθηγητές λειτουργούν ως οδοδείκτες, προσφέροντας πλούσια και βήμα-βήμα καθοδήγηση, διευκολύνοντας την πορεία των σπουδαστών. Επομένως, η κα Σεϊρλή ανακάλυψε και καλλιέργησε μόνη της ένα δικό της μοναδικό στυλ πάνω στη σκηνή.

Σοφία Σεϊρλή
Πηγή εικόνας: Ordino
Η ποιητική χροιά της Σοφίας Σεϊρλή

Αν είχες την ευκαιρία να απολαύσεις τη Σοφία Σεϊρλή στη σκηνή, πριν την πανδημία, αυτό που σίγουρα θα σε μάγεψε είναι ο λόγος της. Όπως και στο ξεκίνημά της, τότε στο γυμνάσιο που απήγγελνε ποιήματα και στη συνέχεια της φοίτησής της στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έτσι και στη διάρκεια όλης της καριέρας της, ο λόγος της είναι ποιητικός. Όποιος/α την ακούει, πλανεύεται.

Κάθε λέξη είναι ένας θησαυρός επειδή την έχει επιλέξει ο ποιητής με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Πηγή εκόνας: WordPress.com

Η Σοφία Σεϊρλή κινείται σαν οπτασία στη σκηνή, σχεδόν σαν αερικό. Ελαφροπάτητη, διακριτική, με ποιητική και γαλήνια φωνή. Η φιγούρα της, πέρα από την ιδιαίτερη φωνή της, αποπνέει μια μαμαδίστικη ή γιαγιαδίστικη ασφάλεια και στοργή. Νιώθεις σαν παιδί στην όψη και στο άκουσμά της. Σαν κάποιος/α να σου διαβάζει ένα παραμύθι και να ξεκλειδώνει κάθε ψίγμα αθωότητας και παιδικότητας που κρύβεται μέσα σου. Σου αποπνέει δυναμισμό και σοφία, δοσμένα πάντα με μια εξαιρετική πραότητα κι αυτοσυγκράτηση. Αυτά είναι, τουλάχιστον από την ταπεινή μου εμπειρία, μερικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σκηνική της παρουσία.

Το χελιδόνι “Μια τρυφερή ιστορία”

Σοφία Σεϊρλή
Από την παράσταση: Το χελιδόνι “Μια τρυφερή ιστορία”
Πηγή εικόνας: Naftemporiki

Το ισπανικό έργο του καταλανού συγγραφέα Guillem Clua, μεταφέρεται στο θέατρο, φέροντας τον τίτλo Το χελιδόνι “Μια τρυφερή ιστορία”. Το έργο σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα κι ερμηνεύουν οι Σοφία Σεϊρλή και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Πλοκή
Σοφία Σεϊρλή
Πηγή εικόνας: CatisArt

Ένας εξαιρετικά συνεσταλμένος κι ατάλαντος νεαρός, επισκέπτεται μια δασκάλα φωνητικής. Εκείνη, λόγω της απειρίας του, τον αποδοκιμάζει. Αυτό θα σταθεί αφορμή, ώστε οι δύο ήρωες να ανακαλύψουν ότι έχουν κάτι κοινό. Μέσα από έντονες διαφωνίες, ξεσπάσματα, πολύ χιούμορ και πολλή συγκίνηση, ανακαλύπτουν το κοινό που τους ενώνει. Ένας πρόωρος θάνατος. Ένα έργο που μιλά για την αληθινή κι ανυστερόβουλη αγάπη, τη διαφορετικότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα και εν τέλει την ισότητα και την κοινωνική αποδοχή και μη.

Σοφία Σεϊρλή
Πηγή εικόνας: Το τέταρτο κουδουνι- blogger

Στο έργο του ο Guillem Clua, μέσα από μια τρυφερή και βαθιά συγκηντική ιστορία, αποτυπώνει την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση σε gay bar του Ορλάντο, στις 12 Ιουνίου του 2016. Το έργο από μόνο του φέρει μια ευαισθησία και μια ιδιαίτερη δυναμική, την οποία ενστερνίζονται κι απογειώνουν, τόσο η σκηνοθέτης όσο και οι δύο ηθοποιοί. Η Σοφία Σεϊρλή υποδύεται μοναδικά το ρόλο της μητέρας, εκφράζοντας τα κατάλληλα συναισθήματα και κρατώντας παράλληλα την απαραίτητη απόσταση. Με ανεπανάληπτο συναίσθημα αφήνεται στη μαγεία του κειμένου, το οποίο την συνεπαίρνει. Γίνεται ένα με αυτό, ξεκλειδώνοντας τόσο το χιούμορ και τη συγκίνηση που αποπνέει.

Κι επειδή το θέατρο δεν δύναται ακόμη να ανοίξει την αυλαία του στο κοινό, λόγω την πανδημίας που διανύουμε, η αγαπημένη Σοφία Σεϊρλή, μιλά γι’ αυτό στέλνοντας τη δική της άποψη από το σπίτι, εν μέσω της καραντίνας του Μαρτίου 2020. Μπορείτε να βρείτε «το χρονικό μιας έγκλειστης εδώ.

Σοφία Σεϊρλή
Στέλνοντας την ενέργειά της στο κοινό, εν μέσω της πανδημίας του Μαρτίου 2020
Πηγή: lifo.gr

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:


Παρόμοια Άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

2 COMMENTS

  1. I don’t even know the way I stopped up here, but I assumed
    this post was good. I don’t recognize who you might be however definitely you’re
    going to a well-known blogger when you are not already.
    Cheers!

Comments are closed.