Exclusive Content:

Samurai Champloo: χιπ χοπ, σαμουράι και ηλιοτρόπια

«Όταν έχεις ταξιδέψει με κάποιον, δεν είσαι ποτέ ξανά μόνος στον κόσμο.»

Ηχογράφηση από τη Σοφία Σακαρίκου:

Τα πιο δυνατά συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κανείς, μου είπε η Χ. ένα παγωμένο βράδυ του Δεκέμβρη στη ζεστασιά του σπιτιού της και πάνω από ένα ποτήρι ουίσκι, είναι η ένωση και ο αποχωρισμός. Και, όταν κρυώνουμε, βιώνουμε έναν κάποιου είδους αποχωρισμό. Αυτά τα ζητήματα, της μοναξιάς, της συνένωσης και της κοινής πορείας θα απασχολήσουν και τον Shinichirō Watanabe, που, έξι χρόνια μετά το ’90s cult classic -και πρόσφατα ατυχώς διασκευασμένο στη μικρή οθόνη του Netflix- Cowboy Bebop, δημιουργεί το Samurai Champloo.

Samurai Champloo
Πηγή εικόνας: animerankers.com
The Samurai Who Smells of Sunflowers

Βρισκόμαστε στην περίοδο Edo της Ιαπωνίας (1584-1645). Ο Jin είναι ένας έκπτωτος σαμουράι, σε μια εποχή που αρχίζει πια να μην τον χωράει. Ένας ronin που έχει φύγει από τη σχολή του και προσπαθεί να αποδράσει από το παρελθόν του. Ο Mugen είναι ένας πρώην πειρατής και μετανάστης από τα νησιά Ryukyu. Οι πορείες των δύο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων ενώνονται όταν η Fuu, μια σερβιτόρα ενός τεϊοπωλείου που δεν αργεί να τυλιχτεί στις φλόγες και να γίνει στάχτες, τους σώζει τη ζωή. Ως αντάλλαγμα, τους ζητά να βρουν τον σαμουράι που μυρίζει ηλιοτρόπια.

Οι τρεις τους, μη έχοντας απολύτως τίποτα να χάσουν στη ζωή τους, θέλοντας και μη, ή μάλλον μη παραδεχόμενοι ότι θέλουν, ενώνουν τις πορείες τους και ξεκινούν ένα ταξίδι, για τον σαμουράι που μυρίζει ηλιοτρόπια, αλλά και για πολλά περισσότερα.

Samurai Champloo
Πηγή εικόνας: animepro.de
The Disorder Diaries

Όπως η γάτα του Whisper of the Heart και η πεταλούδα του Wilhelm Busch, έτσι και ο σαμουράι που μυρίζει ηλιοτρόπια εμφανίζεται ως ένας στόχος, το κινητήριο στοιχείο της ιστορίας, που κατοικεί περισσότερο, ή πολύ διαφορετικά, στο μυαλό των χαρακτήρων -ειδικά της Fuu- απ’ ό,τι στην πραγματικότητα και άλλοτε αποτελεί αυτοσκοπό, ενώ συχνότερα ξεχνιέται εντελώς ανάμεσα στις περιπέτειες που προκύπτουν στο αναχρονιστικό ταξίδι κατά μήκους της Ιαπωνικής υπαίθρου.

Και παρόλο που τα αναχρονιστικά στοιχεία πολλές φορές αποδεικνύονται υπερβολές, αναταραχές και ρήγματα στην ψευδαίσθηση μιας σειράς ή ταινίας, το Samurai Champloo δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει δίχως αυτά. Τη μουσική επένδυση έχει επιμεληθεί ο Nujabes, με ατμοσφαιρικούς lo-fi hip-hop και soul ήχους, σε συνεργασία με τους μουσικούς FORCE OF NATURE, Fat Jon και MINMI μεταξύ άλλων.

Εμπνευσμένος από το Jidaigeki, κινηματογραφικό, θεατρικό και τηλεοπτικό είδος που περιλαμβάνει δράματα εποχής, διαδραματιζόμενα κυρίως στην περίοδο Edo, που ακολουθούν σαμουράι, εμπόρους και ταξιδιώτες με ένα slice-of-life στυλ, ο Watanabe δημιουργεί το δικό του roadtrip period drama, σε 26 επεισόδια όπου μουσική και animation εξισώνονται, συγκρούονται και εν τέλει δένουν αρμονικά. Προκύπτει ένα καλλιτεχνικό ποτ πουρί, στο οποίο παραπέμπει και ο τίτλος -η λέξη champloo αποτελεί παραλλαγή της λέξης chanpurū, που αναφέρεται σε πιάτο που συνδυάζει μεγάλη ποικιλία λαχανικών, κρέατος και ψαριού.

Samurai Champloo
Πηγή εικόνας: ganriki.org
Idling One’s Life Away

Αν και η πλοκή και οι μεταξύ σχέσεις των χαρακτήρων εξελίσσονται διαρκώς (άλλες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο εμφανώς), τα περισσότερα επεισόδια αποτελούν αυτοτελείς περιπέτειες, όπου οι χαρακτήρες βρίσκονται σε αναζήτηση χρημάτων και τροφής, η Fuu και το ζωάκι της, ο Momo, διαρκώς απαγάγονται και ο Jin και ο Mugen έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν τους και όσους τους αναζητούν για εκδίκηση. Graffiti, baseball και ο van Gogh εμφανίζονται ανάμεσα στις μεταφορικές μουσικές, ενώ ψυχοτροπικά μανιτάρια και χόρτο ξεπετάγονται ανάμεσα στις νότες και τους ήχους των κατάνα που συγκρούονται.

Samurai Champloo
Πηγή εικόνας: onlineinterviews.net
Beat Laments the World

Προτού όμως προλάβει κανείς να το καταλάβει, οι lo-fi μελωδίες και οι δυναμικοί hip-hop ήχοι δίνουν τη θέση τους σε φολκ λιτανείες, όπως αυτές της Ikue Asazaki. Ο ρυθμός θρηνεί τον κόσμο, λέει ο Nujabes στη μουσική του outro. Και ο κόσμος του Samurai Champloo σίγουρα είναι ένας κόσμος γεμάτος πόνο, απώλεια και μοναξιά. Οι στόχοι που θέτουν οι χαρακτήρες άλλοτε μεταβάλλονται και άλλοτε φαίνεται πως η επίτευξή τους δεν τους δίνει την ικανοποίηση που θα περίμεναν. Τα ηλιοτρόπια, άλλωστε, δεν έχουν μυρωδιά.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Mugen, η Fuu και ο Jin βρίσκουν κάτι άλλο. Βρίσκουν, ο ένας στον άλλο, συνταξιδιώτες. «Όταν έχεις ταξιδέψει με κάποιον, δεν είσαι ποτέ ξανά μόνος στον κόσμο», λέει ο Okuru. Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός, και όσο κλισέ κι αν είναι η φράση αυτή, το Samurai Champloo τη θέτει σε νέο φως και την παρουσιάζει καλύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο. Αξίζει να ψάχνει κανείς έναν σαμουράι που μυρίζει ηλιοτρόπια, για χάρη της αναζήτησης καθεαυτής. Ακόμα κι αν κάποτε θα πρέπει να τελειώσει.

Πηγή εικόνας: twitter.com

Και μια σχετική playlist, για περαιτέρω μουσικό ταξίδι:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...