Exclusive Content:

Tomie: το όμορφο, το γκροτέσκο και το δαιμονοποιημένο

Ο Junji Ito έχει δηλώσει ότι θέλει να απεικονίζει με την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια τόσο το όμορφο όσο και το γκροτέσκο και η Tomie είναι η επιτομή των δύο αυτών στοιχείων.

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

«Η φίλη μου, η Tomie, πέθανε», ξεκινάει η αφήγηση του manga, δυσοίωνα και απροσδιόριστα ανατριχιαστικά. Οι λέξεις κρέμονται πάνω από το πάνελ των μαθητών και των καθηγητών που θρηνούν στην κηδεία της νεαρής κοπέλας. Κι όμως, την επόμενη μέρα, η μυστηριώδης και σαγηνευτική Tomie επιστρέφει στην τάξη. Επιστρέφει από τον τάφο και ξεθάβει τα σκοτεινά μυστικά που κρύβει ο καθένας από τους συμμαθητές και τους καθηγητές της και που ήλπιζαν να θάψουν μαζί της. Είκοσι κεφάλαια αυτοτελή, με ελάχιστες μεταξύ τους συνδέσεις και με μοναδικό κοινό στοιχείο την Tomie. Μια γυναίκα, ή καλύτερα, μια δαιμόνισσα από μια μακρινή λαβκραφτιανή διάσταση, που μαγεύει τους πάντες γύρω της και τους ωθεί στην παράνοια.

“What a bewitching girl”
Tomie
Πηγή εικόνας: goodreads.com

Όσοι πλησιάζουν την αθάνατη και πανταχού παρούσα οντότητα με το όνομα Tomie, αποκτούν εμμονή μαζί της. Tην αγαπούν και ταυτόχρονα τη μισούν. Eίναι πρόθυμοι να σκοτώσουν για αυτή, να σκοτώσουν τους εαυτούς τους, ή ακόμη και την ίδια. Εκείνη, πάντοτε καταφέρνει να επιβιώνει, όσο αιματηρός και βίαιος κι αν είναι ο φόνος της. Αναβιώνεται, πολλαπλασιάζεται, διεισδύει στις πιο σκοτεινές γωνιές της κοινωνίας και του υποσυνειδήτου. Ξυπνά στους ανθρώπους τις πιο ενστικτώδεις και βίαιες ορμές τους. Ο Junji Ito έχει δηλώσει ότι θέλει να απεικονίζει με την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια τόσο το όμορφο όσο και το γκροτέσκο και η Tomie είναι η επιτομή των δύο αυτών στοιχείων.

“I’ve got more demons where that came from”
Tomie
Πηγή εικόνας: hellstarxremina.tumblr.com

Ωστόσο, κάπου ανάμεσα στα φρικιαστικά page-turns, τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και τον κοσμικό τρόμο που προκαλεί μια ανίκητη υπέρτατη δύναμη, εντοπίζεται κάτι πολύ οικείο και αυτό είναι το πρότυπο του mean girl. Η Tomie παρουσιάζεται ως ένα succubus, ένα υπερφυσικό κακό που προκαλεί ανεξήγητες πράξεις βίας στους άντρες γύρω της. Και ο Junji Ito μας αφηγείται μόνο τη δική τους ιστορία, παρουσιάζοντας την πρωταγωνίστριά του ως ένα τέρας, όχι ως ένα πρόσωπο προς ταύτιση. Είναι ένα κορίτσι που όλα τα υπόλοιπα κορίτσια μισούν, αλλά το μόνο που τη διαχωρίζει από εκείνα είναι ότι παίρνει εκδίκηση για όσα της συμβαίνουν. Εκδικείται τους κακοποιητές της και την κακοποιητική πατριαρχική κοινωνία.

Μέσα από μια πιο πολύπλευρη ανάγνωση, μπορούμε να διακρίνουμε ότι αυτή είναι πράγματι η ιστορία της Tomie, όχι μόνο επειδή η χαρακτήρας αποτελεί κινητήριο δύναμη μιας ιστορίας τρόμου που διασχίζει χωροχρονικά όρια και ξεφεύγει από τις σελίδες στο σύμπαν του αναγνώστη, αλλά και επειδή είναι μια γυναίκα που έχει τη δύναμη και το θάρρος να πάρει την πορεία της ζωής της στα χέρια της -και έχει δαιμονοποιηθεί γι’ αυτό. Εν όψει Halloween, Spooktober, κι όλων των σχετικών, υπό τους ήχους της βροχής και ανάμεσα σε μυρωδιές από τσάι, κολοκυθόσουπα και αρωματικά κεριά, η Tomie αποτελεί μια από τις καλύτερες τρομακτικές ιστορίες του Junji Ito, και, εν μέρει, ίσως για λόγους που ο ίδιος αγνοεί.

Tomie
Πηγή εικόνας: twitter.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...