Σήμερα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή σε όλους τους Έλληνες που κέρδισαν βραβείο Όσκαρ και έδειξαν μια διαφορετική πλευρά της Ελλάδας κάνοντάς μας γνωστούς στα πέρατα της γης.

Αυτοί οι σημαντικοί Έλληνες είναι:

  1. Κατίνα Παξινού

Η Κατίνα Παξινού ήταν ηθοποιός κυρίως δραματικού ρεπερτορίου και είχε αναγνωριστεί παγκοσμίως. Γεννήθηκε το 1900 στον Πειραιά και πέθανε το 1973. Στη διάρκεια της καριέρας της συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και ταινίες μια εκ των οποίων ήταν και η ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» η οποία της έδωσε και το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου το 1944 στο Λος Άντζελες. Στην ταινία αυτή υποδυόταν την ισπανίδα Πιλάρ, ενώ η υπόθεση εξελισσόταν στον ισπανικό εμφύλιο. Extra info: Το κοινό εκείνων των βραβείων αποτελούνταν μόνο από νοσοκόμες και στρατιωτικούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

  1. Μάνος Χατζιδάκις

Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε (και παραμένει) ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ποιητές. Γεννήθηκε το 1925 στην Ξάνθη και πέθανε το 1994 στην Αθήνα. Η περίοδος ακμής του Μάνου Χατζιδάκι ξεκινάει το 1957 και διαρκεί μέχρι και το 1962. Τα βραβεία που κατακτά μέσα από τις συνθέσεις του είναι πολλά με αποκορύφωμα το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού που κέρδισε το 1961 για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν. Εκείνη ήταν και η περίοδος που ο Μάνος Χατζιδάκις απέσπασε μεγάλη δημοσιότητα και έγινε γνωστός διεθνώς.

 

  1. Τζορτζ Τσακίρης

Ο γεννημένος στην Αμερική (1934) George Tsakiris είναι ο ηθοποιός και χορευτής που βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία West Side Story. Επίσης, έχει συνεργαστεί με την Μέριλιν Μονρόε και έχει συμμετάσχει σε πολλά μιούζικαλ.

 

  1. Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε το 1921 στην Κύπρο και πέθανε το 2011 στην Αθήνα. Είχε σπουδάσει Νομική, υποκριτική και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Μετά από αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1951 και δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον κινηματογράφο στο κομμάτι της σκηνοθεσίας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης διεκδίκησε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς». Παρόλο που έχασε το βραβείο, η ταινία απέσπασε 3 Όσκαρ.

 

  1. Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ

Η Θεώνη Βαχλιώτη είναι σπουδαία ενδυματολόγος που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε το 2011 στο Στάμφορντ. Βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ενδυματολογίας το 1974 για την ταινία «Ο καλύτερος Γκάτσμπυ».

  1. Dean Tavoularis

Ο Κωνσταντίνος Ταβουλάρης γεννήθηκε το 1932 στη Μασαχουσέτη και είναι σχεδιαστής παραγωγής. Το 1975 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνογραφίας για την ταινία «Ο Νονός 2».

  1. Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ή αλλιώς Vangelis γεννήθηκε το 1943 στην Αγριά Βόλου και είναι ο μοναδικός συνθέτης που η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από τη NASA για να συνοδεύσει διαστημικές αποστολές. Το 1982 βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη μουσική στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς». Θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Προχωρώντας στο σήμερα αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Αλεξάντερ Ντινελάρης βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 2014 για την ταινία «Birdman», καθώς και ο Αλεξάντερ Πέιν το 2011 τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία «Οι Απόγονοι».

Συνοψίζοντας, η Ελλάδα είναι σχεδόν πάντα παρούσα στα Όσκαρ είτε μέσα από νίκες είτε μέσα από υποψηφιότητες ( π.χ. Κώστας Γαβράς, Ολυμπία Δουκάκις κ.ά.).

Φέτος, ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί 10 Όσκαρ για την ταινία «The Favourite» και εμείς του στέλνουμε όλη την αισιοδοξία μας και του ευχόμαστε καλή επιτυχία!