Περντί

Ένα μαγικό ταξίδι στα νερά του Σηκουάνα, στα στενά του Παρισιού και στις παραδόσεις της Προβηγκίας αποτελεί η ρομαντική ιστορία του Ζαν Περντί, στο βιβλίο το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο. Ένα έργο σταθμός στην καριέρα της Γερμανίδας συγγραφέως Nina George, είναι ίσως από τις πιο δακρύβρεχτες ιστορίες για αναγνώστες ευαίσθητους που δεν παύουν ποτέ να πιστεύουν στον έρωτα.

Εν περιλήψει…

Ο Ζαν Περντί είναι κάτι παραπάνω από ένας παράξενος πενηντάχρονος Παριζιάνος. Είναι ο ιδιοκτήτης ενός πλωτού «λογοτεχνικού φαρμακείου». Είναι επίσης ένας άνδρας πληγωμένος από την -ακατανόμαστη στην αρχή- Μανόν. Ένας άνθρωπος που δεν δέχεται να δώσει στην ευτυχία του μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς κάποτε, πριν είκοσι χρόνια, αγάπησε με όλο του το «είναι». Έχει να αγαπήσει από τότε. «Γιατρός των ψυχών» με τα αναγνώσματα που προσφέρει, δεν κατάφερε να γιατρέψει την ψυχή του ποτέ.

Τότε, μετά από εικοσιένα έτη σχεδόν, γνωρίζει την Κατρίν. Και όχι μόνο αυτό. Αποφασίζει, μάλιστα, να κλείσει και κάθε δεσμό με το παρελθόν του, ανοίγοντας επιτέλους το γράμμα που η Μανόν του είχε αφήσει την τελευταία φορά που βρεθήκανε. Όσα πίστευε κατέρρευσαν! Όλος ο κόσμος, που στο μυαλό του είχε χτίσει, ήταν ένα ψέμα. Η Μανόν δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Δικό του ήταν το λάθος και ίσως πλέον να ήταν αργά για να την βρει και να της εξηγήσει. Κάπως έτσι ο κ. Περντί με τον αντικοινωνικό φίλο του συγγραφέα Μαξ, ξεκινάει ένα ταξίδι για να βρει την λύτρωση του. Μετακινεί επιτέλους το λογοτεχνικό φαρμακείο του και πάει να συναντήσει το παρελθόν από το οποίο θεώρησε πως αδίκως είχε απαλλαγεί. Ο Ζαν Περντί ξεκινάει το αέναο ταξίδι προς την ελευθερία του.

Ο κύριος Περντί μέσα μας…

Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο είναι μια ακόμη ωδή στην απώλεια και στην αγάπη συνάμα. Στην υπερβολή και στην απόλυτη ταπείνωση. Η Nina George γράφει καταπληκτικά. Έχει καταφέρει να ενσαρκώσει την δική της ιδιότητα -ως συγγραφέας και παθιασμένος αναγνώστης- στον πρωταγωνιστή της, κύριο Περντί. Έναν βιβλιοπώλη που χρησιμοποιεί τα βιβλία ως φάρμακα, ανάλογα πάντα την περίπτωση του καθενός. Λόγου χάρη, το Tom’s Midnight Garden, είναι αποκλειστικά για όσους δεν βρίσκουν την ευτυχία στον έρωτα. Ή το Περί Τυφλότητος συμβάλλει στην εργασιομανία και στην ανακάλυψη νέων στόχων και σκοπών της ζωής.

Περντί
Πηγή Εικόνας: marieclaire.gr

Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή… Είναι το μότο του βιβλίου. Πράγματι, ο Ζαν Περντί περίμενε εικοσιένα χρόνια για μια αγάπη που θεωρούσε τελειωμένη. Πίστεψε πως ο κύκλος της ζωής του έκλεισε εκεί. Πως από την στιγμή που η πρεσβυωπία έκανε την εμφάνιση της, το δικαίωμα στον έρωτα είχε χαθεί. Κι όμως, μικρές αρχές μπορούν να γίνουν κάθε ημέρα αρκεί να το θέλουμε. Η γλυκιά γειτόνισσα Κατρίν, που τόσο ανάγκη είχε από προσοχή και ρομαντισμό του το δίδαξε καλά αυτό. Γενικότερα οι γεμάτοι ζεστασιά χαρακτήρες του βιβλίου, στέκονται σαν κόσμημα σε μια ιστορία ίσως λίγο αναμενόμενη, ίσως περισσότερο θλιβερή. Διότι όπου μεσολαβεί ο θάνατος τίποτα δε μπορεί να είναι χαρούμενο…

Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιοπωλείο σαν ένας άλλος λογοτεχνικός και τουριστικός οδηγός.

Η Nina George, χρησιμοποιεί την ιστορία του Ζαν Περντί ως μια μικρή ξενάγηση του αναγνώστη τόσο στο κέντρο του Παρισιού, όσο και στις Νότιες περιοχές της Γαλλίας. Ήθη κι έθιμα από την περιοχή της Μανόν, την Προβηγκία, γίνονται ευκόλως ευδιάκριτα, ενώ με κάτι ακόμα με το οποίο καταπιάνεται η συγγραφέας είναι, φυσικά, η κουζίνα. Η Παρηγοριά της Κουζίνας είναι προς το τέλος η νέα κατηγορία στην αυτοδημιούργητη Εγκυκλοπαίδεια Μικρών Συναισθημάτων του Ζαν Περντί. Οι πρωταγωνιστές αγαπάνε το φαγητό κι αυτό φέρνει ακόμη μια ταύτιση με τον όποιον αναγνώστη. Υπάρχουν γεύματα και υλικά που από μόνα τους μιλάνε για τον έρωτα, ενώ τα Δεκατρία Επιδόρπια των Χριστουγέννων προμηνύουν το πέρασμα από αυτή τη ζωή, στην επόμενη.

Ο νωχελικός ρυθμός του Μικρού Παριζιάνικου Βιβλιοπωλείου αποτελεί μια αναζήτηση στον κόσμο των συναισθημάτων και του προσωπικού δράματος που ο καθένας πιθανόν έχει βιώσει από μια αγάπη. Μια αναδρομή στο παρελθόν που παρά την πίκρα που αυτό ενδεχομένως κουβαλά, στο τέλος αφήνει την πιο αισιόδοξη γεύση. Μια γεύση αλμύρας και κρασιού που κάθε ρομαντική ψυχή αξίζει να διαβάσει.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.