Ακάκιε
Φωτογραφία: Θεοδώρα Παπαζιάκα

Είναι και κάποια βιβλία που ο αναγνώστης δένεται μαζί τους, γίνεται κομμάτι της ιστορίας, ταυτίζεται και παθιάζεται. Και συνήθως αυτό συμβαίνει με βιογραφίες. Κάπως έτσι είναι και το νέο βιβλίο του συγγραφέα και ηθοποιού Κώστα Κρομμύδα, με τίτλο Ακάκιε. Η συγκινητική ιστορία του Λευτέρη Μαντζίκα δεν είναι απλώς μια ζωή γεμάτη επιχειρηματικές ιδέες και επαγγελματικές δημιουργίες. Ο Λευτέρης Μαντζίκας, μέσα από τις συνθήκες και τον βίο του, παρέδωσε μαθήματα ήθους, ανθρωπιάς και μεγαλοψυχίας.

Το βιβλίο…

Ο Λευτέρης, ένα παιδί ορφανό μητρός από τα γεννοφάσκια του, μεγαλώνει με την λαχτάρα να δουλέψει και να δημιουργήσει. Το σκάει από το πατρικό του στη Λιγοψά Ιωαννίνων για να πάει στην Αθήνα και να γευτεί τη γλύκα της εργασίας και της ανεξαρτησίας. Με έναν πατέρα όμως προοδευτικό για την εποχή, ξαναγυρνά μέχρι να συνεχίσει και να τελειώσει την υποχρεωτική για την εποχή εκπαίδευση. Σαν όμως επιστρέφει στην πρωτεύουσα ξανά, ο Λευτέρης βλέπει τα πάντα γύρω του σαν επιχειρηματικές ιδέες. Αρχίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν υπάλληλος παντοπωλείου, γνωρίζοντας πως για να φτάσει ψηλά πρέπει να ξεκινήσει από τα πιο χαμηλά. Φυλά τα πρώτα του χρήματα σαν κόρη οφθαλμού. Σαν να ήξερε πως την Ελλάδα περιμένανε πολλά δεινά. Όπου όμως υπάρχει αγάπη κι έρωτας, το πείσμα γίνεται μεγαλύτερο και φουντώνει την φλόγα της θέλησης για ζωή.

Με τον καιρό ο Λευτέρης έχοντας στο πλάι του πολύτιμους συνεργάτες και την στοργική φιγούρα της συζύγου του, Μαρίνας, καταφέρνει να μπει σε κάθε νοικοκυριό. Έχοντας πλέον το δικό του εργοστάσιο ζυμαρικών, λανσάρει νέες καινοτομίες τόσο στη συσκευασία, όσο και στο μαγείρεμα και στην παραγωγή. Ο Λευτέρης Μαντζίκας βραβεύεται πανευρωπαϊκά και προμηθεύει σχεδόν ολόκληρη την υφήλιο. Αγαπητός από όλους και μη ξεχνώντας τη γενέτειρα του, βοηθά κόσμο που έχει την ανάγκη του -εντός κι εκτός εργασίας- λαμβάνοντας τον τίτλο του Μέγα Ευεργέτη. Δυστυχώς όμως τίποτα δεν κρατά για πάντα και ακόμη και οι πιο όμορφες στιγμές καταλήγουν τελικά να υπάρχουν σαν μια όμορφη λαμπερή ανάμνηση.

Ακάκιε
Πηγή εικόνας: kostaskrommydas.gr

…και η γνωστή ατάκα, «Ακάκιε τα μακαρόνια να είναι…»

Η γνωστή ακόμη και στις μέρες μας μακαρονοβιομηχανία που ίδρυσε ο Λευτέρης Μαντζίκας έμεινε στην ιστορία με μια ιδιαίτερη φράση που, όπως εξηγεί ο συγγραφέας μέσα στο έργο του, ήταν ίσως η καλύτερη διαφημιστική τους καμπάνια που εκτίναξε τις πωλήσεις τους στην κορυφή. Είναι τουλάχιστον συγκινητικό που ακόμη και σήμερα, τόσες δεκαετίες μετά κι έπειτα από την αλλαγή διεύθυνσης, το σήμα της συγκεκριμένης εταιρίας παραμένει το ίδιο, με τον καλόγερο πάνω στο γαϊδουράκι να πηγαίνει για ανεφοδιασμό.

Περί συγγραφής…

Αν και με ελάχιστα διαφορετικό ύφος από προηγούμενες δουλειές του, ο Κώστας Κρομμύδας στο Ακάκιε ίσως δίνει τον καλύτερο του συγγραφικό εαυτό. Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς τους οικογενειακούς δεσμούς που τον δένουν με τον πρωταγωνιστή του συγκεκριμένου έργου. Με γλώσσα απλή, κατανοητή γεμίζει τις σελίδες με πληροφορίες και γεγονότα που κρατούν τον αναγνώστη γαντζωμένο από το βιβλίο. Προϊόν μιας μακροσκελούς -απ’ ότι φαίνεται- έρευνας, ο συγγραφέας δεν αρκείται μόνο στη βιογραφία του Λευτέρη Μαντζίκα, μα χρησιμοποιεί την ελληνική ιστορία για την σωστότερη τοποθέτηση του χρόνου μέσα στο έργο, στοιχείο απαραίτητο όταν μιλάμε για βιογραφία.

Το Ακάκιε είναι ένα νοσταλγικό άγγιγμα από το πέρασμα του χρόνου. Μια βιογραφία που κάθε Έλληνας οφείλει να γνωρίζει. Μια ιστορία για να θυμούνται οι παλιοί και να παραδειγματίζονται οι νεότεροι. Ένα βιβλίο που ξεχειλίζει συναίσθημα και στοργή. Ένα έργο ικανό να χώσει στην ζεστή αγκαλιά του κάθε διψασμένο αναγνώστη.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ