Πλήξη

Πλήξη. Σύμφωνα με τον Alberto Moravia, πρόκειται για την γενεσιουργό δύναμη. Για το αποτέλεσμα της αλήθειας. Για την ανάγκη της ζωής. Για την έλλειψη της επαφής με την πραγματικότητα. Σε ένα ακόμα ημιβιογραφικό έργο, ο Ιταλός συγγραφέας, επεδίωξε να ψυχολογήσει ένα χαρακτήρα που πάσχει από αυτήν την ανία, την Πλήξη την οποία κατά πάσα πιθανότητα κι ο ίδιος ο Moravia αισθανόταν από παιδί.

Η ιστορία…

O 35χρονος Dino, γόνος πλούσιας οικoγένειας, επιλέγει να ζήσει περιθωριοποιημένος σε ένα στούντιο στη Via Margutta. Απομονώνεται εκεί για να ζωγραφίζει. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να βγει από την πλήξη του, από την «αρρώστια» που δεν του επιτρέπει να ζει ευτυχισμένος. Τίποτα δεν ικανοποιεί τον Dino. Όλα γύρω του είναι κρύα και απωθητικά. Ακόμα και η ζωγραφική δεν είναι παρά ένα περιστασιακό καπρίτσιο. Σύντομα θα βυθιστεί και πάλι στην πλήξη που του φέρνουν τα χρήματα, οι ανέσεις, ακόμη και η δοτική μητέρα του. Μια ημέρα τα πάντα αλλάζουν. Ο αντιπαθητικός και γυναικάς γείτονας του 35χρονου ζωγράφου πεθαίνει ξαφνικά. Ο ηλικιωμένος Mauro Balestrieri, ένας μέτριος ζωγράφος, επέλεξε ένα δικό του τρόπο ζωής. Επέλεξε να πεθάνει από έρωτα. Aπό έρωτα για μια δεκαεξάχρονη παθητική γυναίκα που όλη της η καθημερινότητα περιστρέφεται γύρω από το σεξ. Αυτό το κορίτσι με το παιδικό πρόσωπο και το πλούσιο γυναικείο κορμί, θα γίνει και ο σκοπός ύπαρξης του Dino. Η κινητήριος δύναμη που θα βγάλει τον απελπισμένο ζωγράφο από την πλήξη του.

«Θυμάμαι πολύ καλά πως έγινε και σταμάτησα να ζωγραφίζω…»

Στο ψυχογράφημα ενός «άρρωστου» ανθρώπου, ο Moravia επιλέγει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση για να επισημάνει πως ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση του Dino. Ο έρωτας για πάντα θα είναι ένα κίνητρο για να ανατρέψει δεδομένα. Ακόμη κι ένας έρωτας τέτοιου είδους, που αρχικά στηρίζεται στη σαρκική επαφή είναι ικανός να κάνει δυο ανθρώπους να δεθούν, έστω και με κάποιον ιδιόμορφο τρόπο. Ο συγγραφέας παρουσιάζει βήμα-βήμα πως συμπεριφέρεται ένας άνθρωπος δίχως πάθος για κάτι στη ζωή του. Τη μονοτονία ενός βίου που τα έχει όλα, μα δεν έχει τίποτα. Και πόσο σπουδαίο είναι άραγε το πάθος, αφού η Cecilia είναι ένας χαρακτήρας που τρέφεται από αυτό και μόνο;

Απολαμβάνοντας την κάθε της στιγμή όπως η ίδια ορίζει, τοποθετεί τον εαυτό της στο επίκεντρο της ζωής των συντρόφων της. Το δυνατό της χαρτί; Φυσικά το σεξ, με το οποίο φαίνεται να κινεί τα νήματα σε κάθε της επαφή με την πραγματικότητα. Δυο τεράστιες αντιθέσεις ζωντανεύουν στις σελίδες της πλήξης. Από τη μία ένας άντρας που βρήκε επιτέλους το νόημα, επιδιώκει να δώσει τα πάντα, από την άλλη μια γυναίκα που κοιτάζει μόνο την καλοπέρασή της όσο παθητική κι αν είναι η ιδιοσυγκρασία της.

Πλήξη
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Ο Moravia και η Πλήξη

Ο Alberto Moravia γεννήθηκε στη Ρώμη το 1907. Τα παιδικά του χρόνια στιγματίστηκαν από τον εγκλεισμό, καθώς οι ασθένειες τον καθήλωναν στο κρεβάτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ξεκινώντας την συγγραφική καριέρα του μόλις στα 22 του έτη, όρισε μια δική του πένα. Τόσο ωμή, όσο και άκρως ρεαλιστική. Με ύφος «κλασικά αδιάφορο» και «αποστειρωμένο», δημιούργησε χαρακτήρες άρτια σχηματισμένους, γεμάτους κοινωνικά ελαττώματα και ιδιομορφίες, όπως αυτόν του Dino στην Πλήξη. Μέχρι και η Cecilia άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια κοινωνιοπαθής προσωπικότητα. O Moravia δε συνηθίζει, ούτε φαίνεται να αγαπά τους υγιείς ψυχικά ανθρώπους. Ίσως μάλιστα να τους μισεί, ως κατάλοιπο από τις δικές του παθολογικές αρρώστιες που του στέρησαν μια φυσιολογική παιδικότητα.

Ένα πλέον κλασικό έργο που αποδεικνύει πως ο κάθε άνθρωπος καθορίζει την μοίρα του όπως ο ίδιος επιλέγει, εκδόθηκε το 1960. Από τότε έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 1963. Η Πλήξη, για πολλούς υπήρξε ένα δραματικό ρομάντζο. Ωστόσο κάποιοι άλλοι, δε δίστασαν να βρουν ένα δικό τους κομμάτι σε έναν έρωτα που υπήρξε η ολοκληρωτική καταστροφή για έναν χαρακτήρα ήδη διαλυμένο.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ